Jump to content

Μεγάλος Πλάτανος #1


ammonite

Πανόραμα 360 μοιρών. Έναστρος ουρανός και Σελήνη.

 

Σε ένα πανέμορφο σημείο της βόρειας Εύβοιας λίγο πριν το Μαντούδι, δίπλα από τον ποταμό Κηρέα βρίσκεται ο 'Μέγας Πλάτανος' ένα πραγματικό μνημείο της φύσης καθώς η ηλικία του υπερβαίνει την μισή χιλιετία και οι διαστάσεις του εντυπωσιάζουν. Δεκαοκτώ μέτρα περίμετρος, έξι μέτρα διάμετρος και το ύψος του, είκοσι τρία μέτρα. Υπάρχουν μύθοι και θρύλοι εκατοντάδων ετών για νεράιδες, και ξωτικά που στοιχειώνουν όποιον κοιμηθεί στην μεγάλη σαν δωμάτιο κουφάλα του.

 

Εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί όμως και σύμβολο της ανθρώπινης αδιαφορίας. Ο γερο-πλάτανος εδώ και δυο χρόνια δεν ζει πια. Τόνοι από μπαζώματα παρακείμενου λατομείου, κακοτεχνίες και άστοχες διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου συνέβαλλαν στο να μαραζώσει και τελικά να ξεραθεί το πιθανότατα μεγαλύτερο πλατάνι στην Ελλάδα. Τώρα θα μου πείτε, μέσα σε όλες τις δυσκολίες που περνά ο τόπος μας, εσύ ρε Χρήστο κάθεσαι και σκας για το δέντρο; Ναι! Σκάω για το δέντρο. Γιατί αυτό που κρατάει ζωντανό αυτό τον τόπο είναι η πίστη μας, η περηφάνια, τα σύμβολα, η παράδοση και οι θεσμοί μας. Αν τα χάσουμε αυτά τότε και η Ελλάδα θα μαραζώσει σαν τον γερο-πλάτανο.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

http://www.greeksky.gr/files/recentGR.htm


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Υπέροχη...συμφωνώ και με τα λεγόμενα.Και μία ερώτηση.Πως φαίνονται τα αστέρια έτσι έντονα, με τεχνική επεξεργασίας η παίζει ρόλο η λήψη?
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ παιδιά!

Καλλια, η τεχνική λέγεται 'Akira Fuji effect'. Η ιδέα είναι τα μεγαλύτερα άστρα να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερα ενώ τα μικρότερα να παραμένουν sharp, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν καλύτερα οι αστερισμοί. Αυτό γίνεται με χρήση diffusion filter κατά την λήψη ή στην επεξεργασία. Εγώ το πετυχαίνω με την εντολή sblur του Iris και στην συνέχεια με χρήση layers στο photoshop.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης