Jump to content

Αστρικά Ίχνη στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο


Bi2L

Αστρικά Ίχνη στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο

 

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας υπήρξε ο πρώτος οικισμός της σύγχρονης πόλης της Κέρκυρας, όταν από τον 6ο έως και τον 8ο μ.Χ. αιώνα οι Φαίακες μετεγκατέστησαν την πόλη τους απ’ την περιοχή του Ιλλαϊκού κόλπου, στη χερσόνησο των δυο Κορυφών, που αποτελούσε και φυσικό οχυρό και την οχύρωσαν περαιτέρω με δύο ομόκεντρους κύκλους τειχών.

Το Παλαιό Φρούριο αποτέλεσε τη Βυζαντινή πόλη Κορυφώ και εν συνεχεία κατά την Ενετική περίοδο (1386 - 1797) επί της ουσίας ανακατασκευάστηκε, δημιουργήθηκαν πολλές νέες οχυρώσεις και απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα, με τη προσθήκη οικοδομημάτων κατά τη περίοδο της Βρετανικής κατοχής (1816 - 1864). Το Παλαιό Φρούριο υπήρξε ιστορικά ένα απ’ τα απόρθητα φρούρια της Μεσογείου, πέραν του ότι είναι απ’ τα ωραιότερα της Ευρώπης.

Οι δυο επιβλητικοί προμαχώνες του ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ και του ΣΑΒΟΡΝΙΑΝ πέριξ της κεντρικής πύλης του φρουρίου αποπερατώθηκαν το 1556.

Ο προμαχώνας του Μαρτινένγκο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Παλαιού Φρουρίου και πάνω απο το Λιμανάκι του Μανδρακίου όπου μέχρι τον 16ο αιώνα η είσοδος της πόλης της Κορυφώ ήταν απο αυτό το σημείο, οι Προμαχώνες Μαρτινένγκο και Σαβορνιάν είναι οι δυο "δίδυμοι" προμαχώνες στην είσοδο του Φρουρίου και έχουν αρκετές μίνες -στοές- απ'το επίπεδο της θάλασσας έως το επίπεδο των κανονιών στα ~25μ απ'την θάλασσα.

Δυστυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατέρρευσε το αμυντικό τείχος του ΚΑΠΟΣΙΔΕΡΟ ο δε προμαχώνας ΜΑΡΤΙΝΕΝΓΚΟ απ’ το 1980 είναι περιτυλιγμένος με συρματόσχοινα για την στήριξή του, τριάντα και πλέον έτη... Ευτυχώς πριν μερικά χρόνια ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του έτερου προμαχώνα ΣΑΒΟΡΝΙΑΝ, ας ελπίσουμε να γίνει το ίδιο και με τον Μαρτινένγκο αλλά και να γίνουν κάποια στιγμή προσβάσιμοι στο κοινό.

 

 

Canon eos 40D

ef 15m fisheye

f5.6

iso125

27X25sec

Startrails, Photoshop


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης