Jump to content

Όρος Παντοκράτωρ & Πορτρέτo του Νυχτερινού ουρανού


Bi2L

Όρος Παντοκράτωρ & Πορτρέτα του Νυχτερινού ουρανού

 

Η Γεωλογική Ιστορία του Παντοκράτορα ξεκινά κάπου στην Μειόκαινο, στην αρχή δηλαδή της Νεογενούς όπου είναι το τρίτο στάδιο του Τροτογενούς Αιώνα, δηλαδή κάπου πριν απο 18.000.000 χρόνια περίπου, όταν συνέβει μια Γεωλογική αναστάτωση στην περιοχή όπου βύθισε τμήμα της Ανδριατικής και του Ιονίου και σήκωσε απ'την μια άλλη πλευρά τα Βουνά της Πελοπονήσου, της Πίνδου, τα Κεραύνια, τα Ακροκεραύνια, Δαλματικές, τα Κύθηρα και απ'την απέναντι πλευρά σήκωσε τις περιοχές της Πούλιας, Καλαυρίας και Σικελίας. Αυτή η φάση γεωλογικών διαμορφώσεων έδωσε την σημερινή μορφή στην Ιταλία και στα Βαλκάνια. Η Κέρκυρα εκείνη την περίοδο ή ήταν στο επίπεδο της θάλασσας ή λίγο κάτω απο αυτο.

Οι γεωλογικές αναταράξεις καθυστέρησαν στην Δυτική Ελλάδα και το ανέβασμα τους απ'την θάλασσα έγινε με μια καθυστέρηση 5.000.000 ετών όπου πριν από περίπου 12.000.000 χρόνια στην περιοχή έγιναν μεγάλες γεωλογικές αναταράξεις και τότε σχηματίστηκε η Οροσειρά του Παντοκράτορα, απο τους Λάκωνες μέχρι τις Σινιές φανταστείτε σεισμούς όπου να ανεβάζουν ολόκληρο το βουνό, επίσης τότε ανυψώθηκαν οι Αγιοι Δέκα, ο Σταυρός, ο Χλωμός, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι και ολοι οι βραχώδης δυτική άκρη του νησιού, φυσικά όλοι οι λόφοι και τα βουνά της κέρκυρας τότε ανυψώθηκαν. Αυτά τα βουνά αποτελούνται απο Λατυποποιημένο δολομιτικό Ασβεστόλιθο. Ο σκελετός αυτός της Κέρκυρας αποτελείτε απο πετρώματα Μειοκαίνου περιόδου που σχηματίστηκαν μέσα σε θάλασσα και βγήκαν έξω όταν απόχτησαν ρήγματα, πτυχώσεις και κατακρημνίσεις.

(η Ιστορία της Κέρκυρας, Οδυσσέα-Καρόλου Χρ.Κλήμη)

 

Canon eos 40D

ef 15mm fisheye

f2.8

iso320

30sec


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δεν ειναι καταπληκτικο θεμα η γεωλογια? Με στελνει οταν συνειδητοποιω την βιαιη ιστορια για πραγματα που τα θεωρουμε δεδομενα. Οπως π.χ ενα βουνο η ενα νησι. Και βεβαια υπαρχει αμεση συνδεση με την αστρονομια. Και οι δυπ επιστημες δε κανουν να νοιωθεις ασημαντος, ταπεινος. Μπραβο Βασιλη.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης