Jump to content

Αστρικά Ίχνη & Φτερωτός Λέοντας στην κορτίνα του Σκάρπωνα


Bi2L

Αστρικά Ίχνη & Φτερωτός Λέοντας στην κορτίνα του Σκάρπωνα

 

 

Κείμενο corfuhistory

Τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου στην Κέρκυρα

http://www.corfuhistory.eu/?p=290

 

0 16ος είναι ο αιώνας κατά τον οποίο στο «Κλειδί του Κόλπου», όπως αποκαλείτο χαρακτηριστικά η Κέρκυρα,το μαρκιανό λιοντάρι γνώρισε μεγάλη διάδοση, αν και λείπουν σήμερα τα δείγματα της «Ρorta reale» (Βασιλικής Πύλης), της Πύλης της Σπηλιάς και της Πύλης του Ραϊμόνδου. Αυτό εξηγείται από την έντονη δραστηριότητα της στρατιωτικής οικοδομικής μετά την αποκρουσθείσα τουρκική πολιορκία του 1537 και, ακόμη περισσότερο,από τη νέα στρατηγική θέση που ανατέθηκε στο νησί με τον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρά τις ελλείψεις που τόσο υπογραμμίστηκαν ακόμη και από τους συγχρόνους του, οι οχυρώσεις του Vitelli αντιστάθηκαν στη σκληρή δοκιμασία της δεύτερης πολιορκίας του 1716, μετά την οποία, πάντοτε υπό τις διαταγές του στρατάρχη Schulenburg, εκσυγχρονίστηκαν και διευρύνθηκαν. Τότε κατασκευάστηκαν νέοι μαρκιανοί λέοντες, όχι μεγάλοι και «εν κινήσει», αλλά ως επί το πλείστον μικροί και στον τύπο «in moleca», διόλου κραταιοί, αλλά σχεδόν άκομψοι, για να μην πούμε καρικατούρες. Εξάλλου, στην ίδια την πρωτεύουσα, αν όχι σε όλη τη βενετική επικράτεια, τα μαρκιανά λιοντάρια του 18ου αι. ήταν άθλια στρη μορφή, αντανακλώντας τέλεια την αδυσώπητη παρακμή του Κράτους.

Από το 18ο αι. σώζονται ακόμη στην Κέρκυρα ποικίλες μορφές σε«moleca», ως επί το πλείστον οφειλόμενες σε ντόπιους τεχνίτες, όπως το λιοντάρι με μουσούδα προβάτου, που διατηρείται στο μικρό βενετικό lapidario του Παλαιού Φρουρίου (1732),ή το προαναφερθέν δείγμα στη μικρή πρόσοψη της Παναγίας της Τενέδου (1723), όπου το θηρίο είναι σχεδόν αγνώριστο εξαιτίας των ανθρωπόμορφων χαρακτηριστικών του, δηλαδή την ίσια μύτη, το πλατύ στόμα που φαίνεται σαν να χαμογελάει και την ψεύτικη χαίτη, σαν γενειάδα του Αϊ-Βασίλη.

Με την πτώση της Βενετικής Δημοκρατίας, η τύχη των μαρκιανών λιονταριών της Κέρκυρας υπήρξε κοινή με εκείνη της υπόλοιπης θαλάσσιας επικράτειας, παρά το γεγονός ότι τα Ιόνια Νησιά δεν πέρασαν στην Αυστρία, αλλά, de facto, στη Γαλλία. Οι Ιακωβίνοι κράτησαν τυπικά αποικιακή συμπεριφορά & ας θυμηθούμε τη Νάπολη, κατά την υποταγή των στρατευμάτων του Chiampionnier στο S.Gennaro αποδέχθηκαν δηλαδή, σε πείσμα αυστηρών διαταγμάτων, τοπικές «προλήψεις», ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο σεβασμός για το μακραίωνο σύμβολο του παλαιού καθεστώτος. Έτσι, τα «απεχθή» πολυάριθμα μαρκιανά λιοντάρια —μόνο στην πόλη τα γλυπτά πρέπει να είναι περισσότερα από εκατό έγιναν σεβαστά, με εξαίρεση ορισμένα που εκτίθεντο σε πολιτικές ή στρατιωτικές θέσεις.

 

Περισσότερα για Τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου στην Κέρκυρα εδω: http://www.corfuhistory.eu/?p=290

 

 

 

Κείμενο: Προστασία και ανάδειξη των κερκυραϊκών οχυρώσεων

https://www.facebook.com/pages/Προστασία-και-ανάδειξη-των-κερκυραϊκών-οχυρώσεων/

 

 

Ο λέοντας στην κορτίνα του Σκάρπωνα. Κάτω απο την επίστεψη υπάρχει το οικόσημο του γενικού προνοητή Marco Antonio Diedo. Η επιγραφή αναφέρει ότι με εντολή του δόγη Alvise Mocenigo και με τη φροντίδα του Marcus Antonius Diedo, ο προβλεπτής του στόλου Giorgio Grimani με αδιάκοπη νύχτα και μέρα εργασία σε σύντομο διάστημα ολοκλήρωσε το έργο της κατασκευής του έργου το 1728.

 

Στο βιβλίο αναγράφεται η γνωστή φράση:

PAX - EVAN

TIBI - GELI

MAR - STA

CE - MEVS

 

"Pax tibi, Marce, Evangelista meus." και σημαίνει "Ειρήνη σε σένα, Μάρκο, Ευαγγελιστή μου".

 

 

 

Λίθινη ορθογώνια πλάκα με αποκομμένες γωνίες σε κοίλο σχήμα με έξεργο πλαίσιο. Βρίσκεται στην κορτίνα του Σκάρπωνα κάτω απο ενετικό λέοντα με οικόσημο του γενικού προνοητή Marco Antonio Diedo.

 

D(ΕΟ) Ο(PΤΙΜΟ) Μ(ΑΧΙΜΟ)

ALOUSIUS MOCENICO VENETIARUM DUX

MARCUS GRIMANI CLASSIS PRÆFECTUS

HÆCPRIMUS IUSSIT

ALTER DISPOSUIT

TERTIUS NOCTUDIURNO LABORE BREVIT ABSOLVIT

A.D. MDCCVIII

 

Αναφέρεται ότι με εντολή του δόγη Alvise Mocenigo και με τη φροντίδα του Marcus Antonius Diedo, ο προβλεπτής του στόλου Giorgio Grimani με αδιάκοπη νύχτα και μέρα εργασία σε σύντομο διάστημα ολοκλήρωσε το έργο της κατασκευής του έργου το 1728.

 

Πληροφορίες:

Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς, Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

όπως επίσης και "Monumenti eraldici ed epigrafici veneti dell’isola di Corfù" Antonio Rusconi.

 

 

Περισσότερα για Τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου στην Κέρκυρα εδω: http://www.corfuhistory.eu/?p=290

 

 

 

Canon eos 40D

EF 15mm fisheye

f2,8

Iso125

60 X 20sec

Startrails


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης