Jump to content

M13 - πρώτη δοκιμή


andrewmil10

4'' f/5 αχρωματικό Skywatcher, στήριξη HEQ5, Nikon D50. Η φωτογραφία προήλθε από stacking 11 εκθέσεων των 20sec η καθεμία, με ISO 800. Επειδή η λήψη έγινε από την ταράτσα της πολυκατοικίας μου (κοντά στο κέντρο της Πάτρας),την πέρασα από Photoshop για να τροποποιήσω το ιστόγραμμά της και να αφαιρέσω την φωτορύπανση.

Το ξέρω ότι η φωτογραφία είναι μάλλον κακή, αλλά θέλησα να τη δημοσιεύσω για να ακούσω τις συμβουλές των πιο έμπειρων. Για να αφαιρέσω μερικά hot pixels που βγήκαν στις εκθέσεις, πήρα ένα (μόνο) dark frame μετά το πέρας των εκθέσεων και το αφαίρεσα από κάθεμια από τις εκθέσεις. Δεν ξέρω αν η μεθοδολογία αυτή είναι απολύτως σωστή...


From the category:

Σμήνη

· 931 images
  • 931 images
  • 3496 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

"Το ξερω οτι η φωτογραφια ειναι μαλλον κακη"....χμμμ...εμενα παντως για πρωτη δοκιμη μου φαινεται πολυ καλη! (φατσουλα που χειροκροτει εκστασιασμενα ενω μια αλλη φατσουλα διπλα της κραταει ενα πανo που γραφει¨" μπραβοοο!!!") χιχιχι....
Σύνδεσμος για σχόλιο

Η φωτογραφία δεν είναι καθόλου κακή. Το αντίθετο...

1) Το τηλεσκόπιο είναι αχρωματικό οπότε μην περιμένεις πιο εστιασμένα αστέρια. Ίσως λίγο ακόμα...

2) Θέλει και άλλες εκθέσεις

3)Λίγο παραπάνω unsharp έκανες και έβγαλες θόρυβο. Αν είχες κάνει περισσότερες εκθέσεις θα μπορούσες να το κάνεις άνετα.

4) Καλό θα είναι να παίρνεις περισσότερα darks ώστε να μην προσθέτεις θόρυβο όταν τα αφαιρείς. Ναι όσον αφορά τα darks η διδικασία που ακολούθησες είναι η σωστή!

Περιμένουμε τις επόμενες προσπάθειες!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Βλεπω Heq5 και νικον και καταχαιρομαι!!!

Αντρεα βαλε ενα μικρο οδηγητικο τηλεσκοπειο να κανεις manual Guiding!!!!!!!!!!!!!!!

Και auto-guiding!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ναι πάρε τον autoguider της heq5.Η βάση ανταποκρίνεται μια χαρά!!!

Ωραίο το m13 και συγχαρητήρια για τις όμορφες φωτογραφίες σου που έχεις φωτογραφόσει με φίλμ(παλίοτερα).

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια και την πολύτιμη βοήθειά σας! Φώτη όντως η εστίαση θα μπορούσε να είναι μια τρίχα καλύτερη. Χρησιμοποίησα μια πρόχειρη μάσκα Hartmann, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να μου δώσει μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή που πέτυχα. Μήπως γνωρίζεις κάποια μέθοδο μεγαλύτερης ακρίβειας; Όσον αφορά το θόρυβο των darks, δεν το είχα σκεφτεί!!! Ευχαριστώ που μου το θύμισες. Την επόμενη φορά θα πάρω περισσότερα και θα τα συνδυάσω όλα μαζί. Το ερώτημα είναι, αυτό πρέπει να γίνει στο τέλος όλων των εκθέσεων ή καλύτερα μετά από κάθε έκθεση να παίρνω και ένα dark frame;

Βασίλη έχω και ένα άλλο μικρό διοπτρικό ειδικά για manual guiding. Προπονούμαι στο άθλημα αυτές τις μέρες - είναι αρκετά δύσκολο! Ελπίζω σε λίγο καιρό να βγάζω και φωτογραφίες με οδήγηση.

Γιώργο δεν ξέρω αν πρέπει να σε ευχαριστήσω στα σχόλια αυτής της φωτογραφίας ή των παλιότερων!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Ανδρέα πολύ καλή για πρώτη προσπάθεια! Καλή συνέχεια πια στον κόσμο της ψηφιακής. Νομίζω και εγώ, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι περισσότερες εκθέσεις και περισσότερα darks θα δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά όχι μέσα απ' το κέντρο της Πάτρας, ας ελπίζουμε ότι θα μας κάνει την χάρη ο καιρός να πάμε στο βουνό στην Νέα Σελήνη! ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης