Jump to content

Barnard 343


teoplasm

Μπαίνοντας στο 4ο χρόνο ενασχόλησης μου στον υπέροχο κόσμο της αστροφωτογραφίας, και έχοντας διδαχτεί πάρα πολλά από τις εικόνες του Astrovox, συναδέλφων που προηγήθηκαν χρονικά από εμένα, αλλά και από τα λάθη μου, συνεχίζω και εγώ με τη σειρά μου την παράδοση αυτή των αναρτήσεων στο φιλόξενο αυτό χώρο με ολοένα αυξανόμενο πάθος. Θεωρώ ότι μοιραζόμενοι την εργασία μας μαζί με τους υπόλοιπους φίλους, βοηθούμε στην παραπέρα ανύψωση του επιπέδου μας, ατομικά και συλλογικά. Ειδικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω από το βάθος της ψυχής μου, τον εξαιρετικό μου φίλο μου πια, Θόδωρο Αραμπατζόγλου, που τόσο ανοιχτόκαρδα με δέχτηκε και με βοήθησε χωρίς όρια, ώστε να καταφέρω τελικά να βλέπω βαθύτερα στις εικόνες που επεξεργάζομαι. Η βαθύτητα της γνώσης του, η μετριοπάθεια του λόγου του και η διδακτική του δεινότητα, μου άνοιξαν νέους ορίζοντες. Η βοήθεια του ήταν για μένα κριτικής σημασίας στο να μπορέσω να συνεχίσω αυτή μου την αναζήτηση. Θόδωρε, επ’ ευκαιρία της επερχόμενης γιορτής σου, σου εύχομαι ότι καλύτερο.

Ένα από τα θέματα που με απασχόλησε και που έχουμε συζητήσει με το Θόδωρο, είναι η ερώτηση για το που αρχίζει και που τελειώνει η αποθορυβοποίηση. Μία ασπρόμαυρη εικόνα, απενοχοποιημένη από το χρώμα, είναι ένα πεδίο εξάσκησης και δοκιμών. Σε κάποιο βαθμό είναι και θέμα προσωπικής αισθητικής της συγκεκριμένης στιγμής. Τουλάχιστον, είχα στο νου μια ελαιογραφία ενός παραδοσιακού Ελληνικού σπιτιού. Στη ζωγραφιά εκείνη, μαζί με τα χρώματα, συνυπήρχαν κόκκοι άμμου, που χτίστηκαν στον καμβά με σκοπό την ανάδειξη της υφής του πέτρινου τοίχου του σπιτιού (οι ενασχολούμενοι με τη ζωγραφική ενδεχόμενα να γνωρίζουν αυτήν τη τεχνική). Έχοντας στο νου μου αυτή τη συνύπαρξη σχεδίου και ύλης, θεώρησα τον θόρυβο στις εικόνες που επεξεργάζομαι, σαν σύμμαχο στη φαντασιολογική μου επαφή με τα νεφελώματα.

Καλό είναι να επανερχόμαστε όσο συχνά μπορούμε στις παλαιότερες λήψεις μας και να δοκιμάζουμε καινούργιες (για μας) ιδέες και τεχνικές. Έτσι και εγώ, επανήλθα στο σκοτεινό νεφέλωμα Barnard 343 στον αστερισμό του κύκνου.

Takahashi με χρήση reducer x0,73)

Ha : 6x30 min bin1

Βάση στήριξης AP Mach1 GTO

Κάμερα QSI 683, -20 C

Επεξεργασία pixinsight, Photoshop

Σκύρος, Ιούλιος 2014


From the category:

Νεφελώματα

· 5206 images
  • 5206 images
  • 26765 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης