Jump to content

Νυχτερινό τοπίο πάνω απο τον Ασπρόκαβο


Bi2L

Νυχτερινό τοπίο πάνω απο τον Ασπρόκαβο

 

Νυχτερινό τοπίο με άστρα απο την Μικρή Άρκτο, τον Κηφέα, τον Κύκνο, την Λύρα και άλλους αστερισμούς φωτίζουν πάνω απο τις αργιλικές μάργες της παραλίας του Αρκουδίλα ηλικίας 1-2 εκατομμυρίων ετών.

 

Το φωτεινότερο άστρο της φωτογραφίας πάνω δεξιά είναι ο Βέγας, ο άλφα Λύρας, είναι ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός μακριά μας.

Ο Βέγας θα είναι ο βόρειος πολικός αστέρας σε 13727 χρόνια, όταν η απόκλισή του θα είναι +86°14'', όπως ήταν και το 12.000 π.Χ. λόγω της μεταπτώσεως των ισημεριών.

 

Στα αριστερά της φωτογραφίας βλέπουμε τον Πολάρι, τον άλφα της μικρής Άρκτου, και για την εποχή μας είναι το Αστέρι του Βορρά, ενω βρίσκεται σε απόσταση περίπου 430 έτη φωτός μακρυά.

Κατά την εποχή της κλασικής αρχαίας Ελλάδας ο σημερινός Πολικός Αστέρας απείχε πολύ από τον πόλο (πάνω από 14 μοίρες το 450 π.Χ.) και βέβαια ήταν γνωστός με άλλο όνομα: ονομαζόταν Φοινίκη. Τότε κανένα αρκετά λαμπρό άστρο δεν έπαιζε το ρόλο του άστρου του βορρά. Ο Ίππαρχος έγραφε πως ο πόλος ήταν «σε ένα άδειο μέρος του ουρανού που σχηματίζει τετράπλευρο με τρεις άλλους αστέρες». Στην εποχή της ενάρξεως της ακμής της αρχαίας Αιγύπτου τη θέση κατείχε ο Θουμπάν.

 

Στην ουρά του Κύκνου, κέντρο δεξιά της φωτογραφίας βλέπουμε τον Ντένεμπ, όπου στα Αραβικά σημαίνει η Ουρά, υπάρχουν περισσότερα απο 7 αστέρια που φέρουν το όνομα αυτό, όπως ο Ντενέμπολα, η ουρά του Λιονταριού, Ντενέμπ Κάιτος, η ουρά του Κύτους, Ντενέμπ Αλτζέντι κ.α.

Ο Ντένεμπ του Κύκνου είναι ένα απο το φωτεινότερα αστέρια του Γαλαξία μας, αν όχι το πιο γνωστό φωτεινό αστέρι του Σύμπαντος ενώ υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3200 έτη φωτός μακρυά, και το απόλυτο μέγεθος του είναι περίπου −8.5 με φωτεινότητα περίπου 250.000 φορές λαμπρότερος του Ήλιου μας.

Η μάζα του Ντενέμπ εκτιμάται ότι είναι περίπου εικοσιπενταπλάσια της μάζας του Ήλιου και είναι ένας κυανός υπεργίγαντας, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή του θα είναι πολύ συντομότερη εκείνης του Ήλιου μας και πιθανότατα θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας σε λίγα εκατομμύρια χρόνια.

 

 

Canon eos 40D

EF 15mm fisheye

15mm

f2.8

30sec

iso800

 

κείμενο πληροφορίες wikipedia


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης