Jump to content

Μ78 Nebula


pithagoras

M78 Nebula Η τελευταία φωτό για το έτος 2022 μια χρονιά που πραγματικά θα θυμάμαι γιατί αστρονομικά για μένα ήταν το κάτι άλλο! Χρόνια πολλά σε όλους εύχομαι υγεία και ξανά υγεία, τα αλλά μαζεύονται! Και λίγα λόγια.... Το Μεσιέ 78 (γνωστό και ως Μ78 και NGC 2068) είναι νεφέλωμα ανάκλασης σε απόσταση 1.600 ετών φωτός στον αστερισμό Ωρίωνα. Με φαινόμενο μέγεθος 8,3 είναι το λαμπρότερο νεφέλωμα ανάκλασης στον ουρανό. Το Μεσιέ 78 ανήκει στο σύμπλεγμα του Ωρίωνα, όπως το Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα και το Μεσιέ 43, που βρίσκεται σε απόσταση 1.500 ετών φωτός. Οι αστέρες που φωτίζουν το Μεσιέ 78, ως νεφέλωμα ανάκλασης, είναι οι HD 38563A και HD 38563B, οι οποίοι έχουν οπτικό μέγεθος 10. Η πραγματική διάμετρος του Μεσιέ 78 φτάνει τα 4 έτη φωτός.Το φάσμα του είναι συνεχές και όμοιο με αυτό των αστέρων που το φωτίζουν Εξοπλισμός: OTA : RASA 8 Mount : EQ6 pro Camera : Zwo Asi 294MM Pro & MC Guiding : 50mm GuideScope via Lodestar X2 Focus : Pegasus Astro Zero Cube Filters : Astronomik CLS SoftWare : DSS - Pix - Cs - NINA Έκθεση : L: 1h RGB : 1h Τοποθεσία : Χαλκιδική
  • Μου αρέσει 7

From the category:

Νεφελώματα

· 5206 images
  • 5206 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Συγχαρητήρια, πολύ όμορφη εικόνα και δύσκολος στόχος. Είναι ωραία απότυπωμένο και το ανάκλασης M78 αλλά και το εκπομπής μέρος του Barnard loop και κάνουν ωραία αντίθεση. Τα άστρα είναι τόσα όσα και δίνουν στην εικόνα.  Παρατηρώ ότι έχουν ένα diffraction που πρέπει να προέρχεται από τα καλώδια power και data της κάμερας μπροστά στο RASA. Επειδή ασχολούμαι με 3d printing έχω δει πολλά σχέδια που μπαίνουν μπροστά σαν μάσκα και δρομολογούν τα καλώδια με αποτέλεσμα στην χειρότερη να ελαχιστοποιουν ή και να εξαφανίζουν ακόμα τα diffractions. Αν σε ενδιαφέρει πες μου να ψάξουμε σχέδιο και να τυπώσουμε ένα να κάνεις δοκιμή,αν το χωράει και ο εκτυπωτής μου βέβαια, δεν ξέρω και αν το έχεις δοκιμάσει ήδη.

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Γεια σου Γιωργο και Καλη χρονιά με υγεία και πρόοδο σου εύχομαι!!

Σ ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια χαιρομαι πολυ που σου αρεσε ειδικα αυτη η αντίθεση μεταξυ νεφων εκπομπης και ανακλασης. Στο καδρο ακριβως αυτο ηθελα να τονίσω! :)

τα diffractions στα αστρα ειναι οντως απο τα καλωδια μπροστα.παρατηρουνται στα μεγαλυτερα αστρα και η θεραπεία ειναι η τοποθέτηση τους σε σχημα U. Σ ευχαριστώ θερμά  που προσφέρεσαι  να εκτυπώσεις κάποιο σχέδιο και αυτο μετραει πολυ!! Δε θα χρειαστεί ομως γιατι εχω ηδη το αναλογο εξαρτημα μιας και ψιλοασχολουμε με 3dprinting (μη φανταστείς τιποτα ιδιαίτερο βεβαια) και ειχα βρει ενα ωραιο σχεδιο και εκανα. Απλα δεν το βάζω πάντα εξου και τα diffractions :)Screenshot_20230101_100306_Gallery.thumb.jpg.db91603d1b222358e938ff97c004c27e.jpg

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

😂 Έχουμε δηλαδή πολλά κοινά "καμμένα" χόμπι. Ψάξε αν θες κάποια στιγμή, υπάρχει και ένα ακόμα που η υποδοχή των καλωδίων είναι κύκλος και όχι oval και κάπου είχε πάρει το μάτι μου το review ενός τύπου που το είχε σχεδιάσει και έλεγε ότι είναι ακόμα καλύτερο και πρακτικά σου δίνει άστρα διοπτρικού μετά. Καλή χρονιά με υγεία και καθαρούς ουρανούς!

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης