Jump to content

M1 LRGB 1200x900


aristarchus

Αθηνα - 02/11/2006 @ 01:50 - 05:25 UT+3

 

AP160/f7.5, AP1200GTO GEM, SBIG ST-2000XM, SBIG CFW10

 

LRGB @ 75:45:45:45, 1x1 binning, -12.5-deg C


From the category:

Νεφελώματα

· 5221 images
  • 5221 images
  • 26768 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Αγαπητοι φιλοι,

 

Μια πολυ ευχαριστη εκπληξη χθες το βραδυ μετα τα συννεφα μια-δυο ωρες πριν τα μεσανυκτα ... ξεκαθαρος και καταμαυρος ουρανος αλλα μετριο seeing (2.9 με 3.6 FWHM). Με την δυση της Σεληνης γυρω στης 2.00 πμ, μια απο τις λιγες επιλογες για φωτογραφηση ηταν το ομορφο νεφελωμα στον Ταυρο γνωστο ως "Μ1 - Crab Nebula".

 

Ευχομαι για δευτερη θαυμα αποψε οσον αφορα τον καιρο και τον ουρανο ... με την δυση της Σεληνης γυρω στης 4.00 πμ, ισως ο μοναδικος στοχος να ειναι καποιο ανοικτο σμηνος (πχ. Μ35).

 

Για περισσοτερες πληροφοριες περι το Μ1, σας παραπεμπω στον εξης συνδεσμο: http://www.perseus.gr/Astro-DSO-NGC-1952.htm .

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κε Αντωνη συγχαρητηρια! Εκπληκτικη φωτογραφια (οπως αναμεναμε!)

 

Να υποθεσω οτι αφου ξεκινησατε με το Μ1 θα τα παρετε ολα με σειρα? :-)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα Αγαπιε,

 

Εκανα λαθος που δεν πηρα το Luminance με το H-a φιλτρο που εχω. Στην αγωνια μου να προλαβω το μικρο παραθυρο ευκαιριας (μηπως χαλασει ο καιρος), προχωρησα με LRGB εναντι Ha-RGB.

 

Οσον αφορα τα διαφορα αντικειμενα του Messier, δεν ειναι εφικτο κατα σειρα επειδη αρκετα ειναι εποχιακα ... οποτε αρπαζουμε οτι ειναι της εποχης και ιδιαιτερα αν ειναι σε ευνοικη θεση (υψος). Φυσικα ο τελικος στοχος ειναι η πληρη καταγραφη του καταλογου Messier.

 

Απο οτι βλεπω μεχρι τωρα, ισως αποψε γινει ενα μικρο θαυμα και εχουμε δυο ωρες με καθαρο ουρανο και χωρις Σεληνη πριν προλαβει η κακοκαιρια. Αν οντως μπορω να φωτογραφησω αποψε, πιστευω να χτυπησω το Μ35 στους Διδυμους.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Πανέμορφο κ. Αντώνη με γυάλινη υφή του Μ1 και τα spikes διαμάντια!!! και με LRGB βγήκε πολύ καλά δεν ξέρω με Ηα πως θα ήταν? Σε εμάς βρέχει και φοβάμαι πλέον ότι θα χάσουμε και την Πανσέληνο. Τα πάντα είναι μαύρα!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα στην παρεα!

 

Σας ευχαριστω για τα λογια σας.

 

Γιαννη, το εχω ψαξει και νομιζω οτι το προβλημα εχει να κανει με μια εκθεση στο κοκκινο. Η σειρα ληψεων ηταν R->G->B->L (ωστε να μειωσω το θεμα του atmospheric extinction) και η πρωτη εκθεση στο κοκκινο ειχε ενα ελαχιστο προβλημα που νομιζω οτι εχει να κανει με ενα ελαφρη στρωμα παγου στον αισθητηρα (ισως να μειωσα την θερμοκρασια γρηγοροτερα και απο οτι επρεπε). Δεν το προσεξα αμεσως μετα την ληψη για καποιο λογο και παρολο που εξεταζω καθε ληψη μολις την κατεβασω στον Η/Υ καθως μειωνω την θερμοκρασια του αισθητηρα με προσοχη και σταδιακα.

 

Υπαρχει ενδειξη του ιδιου προβληματος και πανω-δεξια.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Η δεύτερη εικόνα που δώσατε είναι πολύ ποιο ωραία γιατί ο πυρήνας δεν φαίνεται να είναι ''καμένος''.Μία παρατήρηση.επάνω αριστερά λίγο ποιο πάνω και ανάμεσα από τα δύο φωτεινά κίτρινα αστέρια φαίνεται κάτι σαν τελίτσες με χρώμα κόκκινο πράσινο μπλε.Σε μία παλαιότερη δημοσίευση είχατε πει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εκεί υπάρχει κάποιος αστεροειδής.Το έχετε ψάξει αν είναι κανένας γνωστός;
Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα Ιακωβε,

 

Και εγω χαιρομαι με την νεα εκδοση. Το Σαββατο-Κυριακο θα αρχησω παλι απο την αρχη οσον αφορα την επεξεργασια επειδη η δοκιμαστικη επεξεργασια χθες πραγματοποιηθηκε στα αρχεια τυπου JPG.

 

Οσον αφορα το αντικειμενο πανω-δεξια, ειμαι σιγουρος οτι ειναι αστεροιδης. Δεν εχω ψαξει να μαθω ποιος ειναι αλλα θα το κανω τοτ Σ/Κ.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΩΝΗ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΤΑΤΟ...ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ ΟΝΤΩΣ Ηα (ΩΣ ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ), ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 2ΩΡΟ ΕΚΘΕΣΗΣ....

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη,

ύστερα απο αρκετό καιρό σήμερα κατάφερα να βρώ λίγο χρόνο ελεύθερο για να μπώ στο astrovox,και χάρηκα πολύ που είδα άλλη μια φωτογραφία σου αξιόλογη απο βαθύ ουρανό.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλημερα Νικο,

 

Για να ειμαι ειλικρινεις, θελω (και σχεδιαζω) δευτερη προσπαθεια με συνολικη εκθεση 6 ωρες και ανω εναντι τις 3,5 ωρες που ειχα στην διαθεση μου.

 

Με το seeing που ειχα τις προαλλες, το αποτελεσμα ειναι αρκετα καλο αλλα πιστευω οτι μπορει να βγει κατι ακομα καλυτερο.

 

Οπως παντα, λιγη υπομονη. Απο Τεταρτη και μετα, η Σεληνη δεν θα ειναι θεμα και οποτε βαζουμε μπρος σε μερικες μερες.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Αντώνη και Ιάκωβε έχω ενθουσιαστεί από τον εντοπισμό του αστεροειδούς. Πράγματι η εικόνα του έρχεται με σειρά RGBL και μάλιστα ανάλογα με το χρόνο έκθεσης κάθε μέρους. Πολύ εντυπωσιακό και διδακτικό!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης