Jump to content

Μ50 LRGB 1200x900


aristarchus

Αθηνα - 06/02/2007 @ 20:15 - 22:20 UT+2

 

AP160/f7.5 EDF, AP1200GTO GEM, SBIG ST-2000XM, CFW10

 

LRGB @ 30:30:30:30, -17.5° C, 1x1 binning

 

Περισσοτερες πληροφοριες: http://www.perseus.gr/Astro-DSO-NGC-2323.htm


From the category:

Σμήνη

· 936 images
  • 936 images
  • 3496 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Αγαπητοι φιλοι,

 

Η νυκτα ξεκινησε μια χαρα με αρκετα καλες συνθηκες αλλα τα πραγματα αλλαξανε καπως ραγδαια και φυσικα προς τα χειροτερα.

 

Η φωτογραφια του ανοικτο σμηνος Μ50 στον Μονοκερο. Σιγουρα θα χρειαστει μια δευτερη επισκεψη για κατι πολυ καλυτερο. Περισσοτερες πληροφοριες γυρω απο τις ληψης και το σμηνος γενικα στον εξης συνδεσμο: http://www.perseus.gr/Astro-DSO-NGC-2323.htm .

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μαγκες,

 

Σας ευχαριστω. Ειμαι ιδιαιτερα χαρουμενος επειδη οι προβλεψεις για την Παρασκευη ειναι για αιθριο καιρο μαζι με υψηλη υγρασια (75%) συν υψηλες θερμοκρασιες ... οποτε ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει καλο seeing με εξισου καλα αποτελεσματα να ακολουθησουν.

 

Με την Σεληνη να ειναι παραγοντας μετα τις 2.00 (πρωι προς Σαββατο), υπαρχει ενα παραθυρακι εφτα ωρων για δουλεια! Ευχομαι να πανε ολα με το δεξι για ολους μας.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ καλή δουλειά Αντώνη.Απλά με προβλημάτισαν λίγο τα spikes.Στην rgb λήψη, κανονικά οι ακτίνες παρουσιάζουν τριχρωμία,ενώ εδώ οι ακτίνες εμφανίζουν μονοχρωματικά το χρώμα του άστρου.Να υποθέσω ότι χρησιμοποιήσες και το Astronomy tools για Photoshop του Noel Carbony, και στην συνέχεια λιγο πρίν το τελικό merge down, επεξεργάστηκες με το colour balance το χρώμα των άστρων ;

Επίσης ήθελα να σε ρωτήσω και για πιό λόγο έβγαλες flatfield με ADU 28000

και όχι με χρόνο αντίστοιχο ώς πρός τον κορεσμό της κάμερας σου.Ή είναι αντίστοιχος ώς πρός το 1/2 τόυ κορεσμού;

Και τέλος για πιό λόγο επιλέγεις να διαιρείς ισομερώς τον χρόνο εκθέσεων rgb, όταν η κάθε κάμερα δεν έχει την ίδια ευαισθησία ισομερώς στην τριχρωμία;Έτσι δεν αποδίδεται λάθος ή δεν προσεγγίζεται το πραγματικό χρώμα;

Αντώνη αυτά.Άν βρείς χρόνο και διάθεση να λύσεις τις απορίες μου, θα χαιρόμουν.

 

Νίκος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα φιλε Νικο!

 

Οσον αφορα τα ερωτηματα σου ....

 

(1) Τα spikes δεν ειναι και τα καλυτερα λογω του seeing. Ξεκινησα με FWHM (γυρω στα 2.6" και σχετικα καλο) και μεσα σε 20 λεπτα εφθασα ενα FWHM γυρω στα 3.5" ... αλλα 20 λεπτα και φθασαμε το 4.1" ... οποτε το ΣΥΝΟΛΙΚΟ αποτελεσμα εχει λιγο απ'ολα (δηλαδη δεν εχω καμια εμπιστωσυνη στο αποτελεσμα και σιγουρα θα χρειαστει δευτερη επισκεψη).

 

(2) Η τριχρωμια που περιγραφεις γενικα ειναι στους λευκους αστερες. Οι κοκκινοι γιγαντες ΠΑΝΤΑ εχουν το δικο τους αποκλειστικο χρωμα στα spikes και ειναι κατι που το εχω παρατηρησει πολλες φορες χωρις καμια εξερεση.

 

(3) Δεν κανω ΚΑΜΙΑ χρηση των "tools" του Carbony.

 

(4) Το flat-field με ADU 28000 .... επειδη η καμερα ειναι 16-bit, το μεγιστο ADU ειναι 65,536 και η τεχνικη ειναι τετοια οπου ο στοχος μας για τα ADU των flat frame να ειναι μεταξυ 1/3 και 2/3 του μεγιστου. Οποτε με ADU 28000, ειμαι μεσα ... και κατι αλλο, επειδη δεν εχω μετρηση μεχρι ποιο σημειο η συμπεριφορα της καμερας μου ειναι γραμμικη, προχωρησα με στοχο λιγο χαμηλοτερο και απο οτι θα προχωρουσα αλλιως. Ειμαι αρκετος σιγουρος οτι η καμερα ειναι γραμμικη τουλαχιστον μεχρι 50.000 ADU αλλα ακομα να καθησω να το επιβεβαιωσω. Οποτε ας ειμαι καπως συντηριτικος προς το παρων με τα 28.000-35.000 ADU.

 

(5) Για τον χρονο εκθεσης μεταξυ RGB και οι οποιο ειναι ισοι, εχεις απολυτο δικιο αλλα ... ενα απο τα αρχικα μου βηματα στην επεξεργασια ειναι αυτο του QE balance (μαζι με διορθωση για atmospheric extinction). Σε παρακαλω ριξε μια ματια εδω: http://www.perseus.gr/Astro-Tips-G2V-Star-Calibr.htm ....

 

Οτι αλλη απορεια, εδω ειμαι ....

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη καλησπέρα.

Σε ευχαριστώ που μπήκες στην διαδικασία να λύσεις τις απορίες μου.

Η σελίδα που με παρέπεμψες είναι πραγματικά πολύ ουσιώδης και ενδιαφέρουσα, και θα την πρότεινα ακόμη και σε όσους δεν έχουν την συγκεκριμένη κάμερα.

Να είσαι καλά και τα ξαναλέμε.

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης