Jump to content

Mare Crisium 6/3/2007


Ath. Kouloumvakos

Celestron Nexstar 5, Toucam II pro, Επεξεργασία στo Registax 3, Resize. Αρκετά καλό seeing.

 

Πρώτες προσπάθειες φωτογράφησης με webcam. Θα εκτιμούσα τα σχόλια των εμπειρότερων!


From the category:

Σελήνη

· 2496 images
  • 2496 images
  • 5181 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Μπράβο Θανάση! Πρώτον γιατί οι πρώτες σου προσπάθειες είναι εξαιρετικές και δεύτερον γιατί με χαρά βλέπω ότι ο εξοπλισμός του "Ωρίωνα" χρησιμοποιείται! (θυμάμαι που έπαιζα και εγώ με την Toucam...) Αν μπορείς, γράψε και πόσα καρέ χρησιμοποίησες.

 

Από άποψη επεξεργασίας, το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ένα μικρό κλιπάρισμα στις φωτεινές περιοχές, το οποίο νομίζω ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ρυθμίζοντας λίγο το ιστόγραμμα της εικόνας. Επίσης, απ'ό,τι θυμαμαι το nexstar έχει εστιακή γύρω στο ένα μέτρο. Μπορείς να τη μεγαλώσεις με barlow, όπως λέει και ο Γιώργος, ειδικά όταν έχει καλό seeing, για να μεγαλώσεις το image scale - εξαρτάται βέβαια και από το μέγεθος του πεδίου που θέλεις να έχεις (όσον αφορά τη Σελήνη).

 

Καλή συνέχεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ανδρέα μιας και αναφέρθηκες στο Image scale ξέρεις πόσο μπορούμε να υπολογίσουμε το όριο του Image scale, δηλαδή μέχρι πόσο image scale μπορεί ένα τηλεσκόπιο μας να φτάσει. Προσωπικά έχω ακούσει για 0.20 arcsec/pixel και για καλό seeing!!!

Θα με ενδιέφερε αν υπήρχε κάποιος τύπος?

 

Θανάση είσαι έτοιμος για πιο close up καταστάσεις!!! Σ Υ Ν Ε Χ Ι Σ Ε

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιώργο δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, αλλά νομίζω ότι το image scale καθορίζεται από την μέγιστη ανάλυση που μπορεί να πετύχει το τηλεσκόπιο.

 

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα 5ιντσο, οπότε η μέγιστη ανάλυση βγαίνει γύρω στο 1arcsec. Οπότε θεωρητικά, για να μην κάνουμε undersampling στην εικόνα, πρέπει να κάνουμε δειγματοληψία με τουλάχιστον 2 pixels/arcsec (δηλαδή 0.5 arcsec/pixel). Επομένως το 0.2 αντιστοιχεί σε υπερδειγματοληψία, κάτι που νομίζω είναι μια συνήθης πρακτική μεταξύ πολλών αστροφωτογάφων.

 

Για τα 0.5 arcsec/pixel βρίσκουμε ότι η ελάχιστη απαιτούμενη εστιακή απόσταση για το τηλεσκόπιο αυτό ειναι F = 206*Pixelsize(microns)/Imagesampling = 206*5.6/0.5 = 2307 mm (όπου χρησιμοποίησα το μέγεθος pixel της toucam που βρήκα από το ίντερνετ - δεν ξέρω αν είναι απόλυτα σωστό). Άρα με έναν 2x barlow ο Θανάσης μπορεί να φτάσει το τηλεσκόπιο στη μέγιστη ανάλυσή του.

 

Αυτά λένε οι τύποι (βλ. πχ http://www.astrosurf.com/cidadao/super.htm

http://www.frankbrandl.com/htm/webcam.htm), πάντως εγώ δε νομίζω να βρέθηκα ποτέ σε θέση να κάνω oversampling γιατί ποτέ δεν πέτυχα τόσο τέλειο seeing...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Γιώργο, όχι δεν δοκίμασα με barlow, όμως σκοπεύω εάν έχει καλό καιρό να χρησιμοποιήσω έναν 2Χ αποχρωματικό. Ανδρέα θα ξαναδοκιμάσω την επεξεργασία με το Reg 4 και θα πειράξω το ιστόγραμμα. Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις πληροφορίες!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ανδρέα σε ευχαριστώ για αυτές τις πληροφορίες!!! για το pixel size της Toucam τόσο είναι 5.6.

 

Θανάση προχώρα, για το ιστόγραμμα τώρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα απλά όταν κάνεις το capturing να το προσέχεις.

Μια εικόνα πάντα θα προσπαθείς να την έχεις καλύτερα υπό-φωτισμένη γιατί αν είναι υπέρ φωτισμένη έχεις καμένη πληροφορία. Και είναι δρόμος χωρίς επιστροφή!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης