Jump to content

Twin Quasar in UMa 1200x900


aristarchus

Αθηνα - 23-24/03/2007 @ 23:30 - 00:15 UT+2

 

AP 160 f/7.5 StarFire EDF, AP 1200GTO GEM, SBIG ST-2000XM, SBIG CFW10, SBIG LRGB + IR-block

 

45 min Lum (15 x 3 min) @ -17.5° C, 1x1 binning

 

Περισσοτερες πληροφοριες: http://www.perseus.gr/Astro-DSO-QSO-0957+561.htm


From the category:

Υπόλοιπα Deep Sky

· 379 images
  • 379 images
  • 1001 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Αγαπητοι φιλοι,

 

Ενα ομορφο παραδειγμα απο το φαινομενο του βαρυτικου φακου με τον ημιαστερα QSO 0957+561 στην Μεγαλη Αρκτο. Ο διαχωρισμος μεταξυ τα δυο τμηματα ειναι μονο 6" με αντιστοιχα μεγεθοι 16.5 και 16.7.

 

Ο ημιαστερας απεχει 7.8 ΔΙΣ ετη φωτος και απομακρυνεται απο'μας 210,000 χιλιομετρα/δευτερολεπτο!

 

Το αποτελεσμα με εχει αρκετα ικανοποιημενο σχετικα με τις καιρικες συνθηκες (εντονο ανεμο και ελαφρα συννεφα).

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το πες και το κανες Αντώνη. Η φωτογραφία αυτή είναι χάρμα, αν και δεν είναι τα εντυπωσιακά πολύχρωμα μωσαικά, κρύβει μέσα της τόνους φυσικής! Είναι μια ηχηρή επιβεβαίωση της Γενικής Σχετικότητας, που θέλει το φως να κάμπτεται αλλά και τις εκτετεμένες φωτεινές πηγές να μεγεθύνονται, η ακόμη να φαίνονται πολλαπλές. Για την ιστορία το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε στο 1979.

 

Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι αλλαγές που εμφανίζονται στο ένα είδωλο, εμφανίζονται στο άλλο μετά από 420 περίπου ημέρες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το φως ακολουθεί διαφορετικά μονοπάτια, με αποτέλεσμα τα είδωλα να αλλάζουν με διαφορά φάσης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη, θερμά συγχαρητήρια! Οι φωτογραφίες των 3 μέχρι τώρα Quasar σου, αλλά ειδικά αυτή εδώ με το βαρυτικό φακό, είναι συγκλονιστικές. Όπως είπε και ο Heal, είναι επιτομή της σύγχρονης φυσικής! (hey, you need some translation for that?)

Είναι αξιοθαύμαστη η υπομονή, η επιμονή και η εργατικότητά σου να καταρτίζεις προγράμματα με συγκεκριμένους στόχους και να πραγματοποιείς τελικά το πρόγραμμά σου, αργά ή γρήγορα, και σε πείσμα των -εις μάτην- μεταβολών του καιρού.

Έτσι, καταφέρνεις να μας ταξιδεύεις όλους μαζί σου στο υπέροχο σύμπαν!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κωστα/Βαγγελη,

 

Χαιρομαι παρα πολυ που τα αποτελεσματα γυρω απο τους ημιαστερες ειναι ενδιαφερον σε σας. Ομολογω οτι εχω μελετησει το θεμα αρκετα και ειναι οντως κατι συναρπαστικο! Πως αλλιως μπορει να εξηγησει κανεις ενα αντικειμενο σε αποσταση ΔΙΣ ετη φωτος και να ειναι ορατο απο τετοια αποσταση?!

 

Οσον αφορα την κουβεντα "και σε πείσμα των -εις μάτην- μεταβολών του καιρού", αυτο ειναι κατι που ειναι απολυτα σωστο και με ικανοποιει ιδιαιτερα επειδη επιμενω να εχω τον τελευταιο λογο ΜΕ τον καιρο και οχι το αντιθετο. Οχι μονο εχω κατι οπου με 30-45 λεπτα θα βγαλω ενα ομορφο αποτελεσμα και ασχετα ποσο χαλια ειναι ο ουρανος αλλα τωρα εχω και δευτερη λυση οπου και με 5 λεπτα βγαζω κατι ομορφο, ενδιαφερον και αξιολογο: http://www.perseus.gr/Astro-Star-Brightest.htm ... αυτη η σελιδα ειναι κατι που εχω ετοιμασει πολυ προσφατα ωστε να ειμαι σε θεση να εκμεταλευτω καθε διαθεσιμο λεπτο και ασχετα αν αυτο ειναι μονο 5 λεπτα με καθαρο ουρανο η 11 ωρες.

 

Οποτε ας αφησουμε τον καιρο με τα παιχνιδια του ... ετσι και αλλιως ΘΑ βγει δουλεια! :-) ;-)

 

Σας ευχαριστω και παλι για το ενδιαφερον και καλα σας λογια!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Αντώνη..οι τελευταίες φωτό των quasars με έχουν συναρπάσει, ακριβώς επειδή δεν είναι εντυπωσιακές, αλλά κρύβουν μέσα τους τη μαγεία της αστροφυσικής, τόσες εντυπωσιακές πληροφορίες για ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος! Σε ευχαριστούμε!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Παναγιωτη,

 

Πραγματι χαιρομαι για την ανταποκριση σας! Οι δυο επομενοι στοχοι εχουν μεγεθος 20.4 και 20.6 αλλα θα τους τσιμπησουμε και αυτους.

 

Λιγη υπομονη για τον Πηγασο και τον σταυρο του Αινσταιν που ειναι ο κυριος στοχος μου σε αυτη την ενοτητα με τους ημιαστερες. ;-)

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κύριε Αντώνη μπράβο σας!

Τι άλλο να προσθέσω; Τα είπαν όλα οι προηγούμενοι.

Και μόνο που διάβασα την απόσταση τού αντικειμένου έπαθα ίλιγγο !

Περιμένουμε το συντομότερο και τους επόμενους στόχους σας.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης