Jump to content

M51


premier

as Celestron gt 9.25 - focal reducer Meade 3.3- starlight Χpress 516 ccd.

L= 20 X 120 sec. ( στη δεύτερη χρησιμοποιήθηκε ψευδόχρωμα)

Dark Frames, Flat fields,Bias frames

AStroart-Photoshop

Τόπος : 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης


From the category:

Γαλαξίες

· 2189 images
  • 2189 images
  • 10318 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ευχαριστώ , Γιάννη.

 

Δεν έκανα καμιά προσπάθεια οδήγησης. Δυσκολευόμουν για το συγκεκριμένο θέμα να βρω φωτεινό αστέρι '' οδηγό'',που να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη της μιας μοίρας.

Από τις 40 συνολικά εκθέσεις κράτησα μόνο τις 20 για επεξεργασία.

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιάννη / Άρη έχω την εξής απορία: τι είναι εκείνο που επιτρέπει στη CCD-φωτογραφία να καταγράφει και σκοτεινότερα τμήματα των DSO παρά τη φωτορύπανση; (Τουλάχιστον στη παραπάνω φωτογραφία δεν αναφέρεται κάποιο φίλτρο φωτορύπανσης).

 

Στέφανος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το σφάλμα αμοιβαιότητας του παραδοσιακού φιλμ έχει σαν αποτέλεσμα, στη διάρκεια μιας έκθεσης μακράς διάρκειας, οι περισσότερο φωτισμένες επιφάνειες της φωτογραφικής πλάκας να χάνουν την ευαισθησία τους ασυμπτωτικά τη στιγμή που οι αμυδρότερες παραμένουν περισσότερο ευαίσθητες. Ετσι το τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας έκθεσης είναι η ένταση του φωτός του ουρανού να εξομοιώνεται με την φωτεινότητα των αμυδρότερων περιοχών ενός νεφελώματος. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη CCD αφού εδώ η απόκριση είναι εντελώς γραμμική (και η ευαισθησία πολύ μεγαλύτερη.

 

{Μήπως όμως και η δική μου εξήγηση δεν είναι εντελώς σωστή;

Στη σελίδα 80 του βιβλίου των Berry & Burnell υπάρχει ένας πίνακας σύμφωνα με τον οποίο η επιφανειακή φωτεινότητα του Μ1 είναι 35Χ10e-6 ενώ του ουρανού των προαστίων 150Χ10e-6. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι ο Άρης δεν θα μπορούσε να φωτογραφήσει το Μ1 μέσα από τη Θεσσαλονίκη και όμως είμαι βέβαιος ότι αύριο θα ήταν ικανός να δημοσιοποιήσει στο astrovox μια ωραιότατη φωτογραφία αυτού του νεφελώματος.

Η λύση μάλλον βρίσκεται στο γεγονός πως η φωτογραφία του δεν θα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του Μ1 που έχει φωτεινότητα χαμηλότερη του ουράνιου υποβάθρου (λόγω φωτορύπανσης). Η επιφανειακή φωτεινότητα ενός αντικειμένου που κατορθώνουμε να φωτογραφήσουμε είναι ένα ολοκλήρωμα που διαιρείται με τη συνολική επιφάνεια του νεφελώματος (η του γαλαξία) επομένως είναι δυνατόν να είναι μικρότερη από την επιφανειακή φωτεινότητα του ουρανού.}*

 

Οχι ! τελικά πρέπει να είναι εσφαλμένη η παραπάνω ερμηνεία μου. Το ερώτημα δεν τίθεται με τον τρόπο αυτό. Όσο αμυδρό και αν είναι ένα αντικείμενο σε σχέση με τη φωτεινότητα του ουρανού, η φωτεινότητά του προστίθεται σ' εκείνη. Συμπερασμα: ένα αμυδρό αντικείμενο μπορεί πάντοτε να φωτογραφηθεί (με CCD) αρκεί να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη διάρκεια έκθεσης ! (ο κορεσμός αποφεύγεται με την πρόσθεση φωτογραφιών)

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης