Jump to content

M8 Lagoon Nebula - dark&flat corrected all channels



TAK130, ST2000XM, G11, L 6x2min- RGB 4x1.5min.

Eδώ διορθώθηκε το σφάλμα και ολα τα frames εχουν υποστει reduction. H φωτογραφία απαιτεί περισσότερα frames για να δείξει. Το 2008 η επόμενη. Αντώνη ηδη ακολουθώ τις οδηγίες σου για πιο πολλά frames και πράγματι η βελτίωση είναι εντυπωσιακή. Πρέπει να λύσω ενα μικρό πρόβλημα με την οδήγηση ομως.


From the category:

Νεφελώματα

· 5221 images
  • 5221 images
  • 26768 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Πετρο,

 

Στην δικη μου περιπτωση και συνδυασμο ΑΡ160-ST2000XM, τα πραγματα αλλαζουν δραματικα μετα απο 6+ εκθεσεις (βλ στακαρισμα). Για αυτο τον λογω, παντα θα δεις το ελαχιστο (6 εκθεσεις) σε καθε αποτελεσμα μου.

 

Με το Lum, μιλαμε για 9+ εκθεσεις αντι 6+ και φυσικα εδω τα πραγματα ειναι ποιο σημαντικα και κρισημα επειδη το "χονδρο" stretching απαιτει πολυ καλο λογο σημα προς θορυβο και οποτε ειναι καλη ιδεα για οσο το δυνατον περισσοτερες εκθεσεις για στακαρισμα σχετικα με το Lum.

 

Αν ειναι ευκολο, κανε μια δοκιμη με deconnvolution ειτε στο πρασινο ειτε στο μπλε καναλι ... σου ξεφυγε μια ιδεα η εστιαση σε ενα απο τα δυο (λογω αλλαγης θερμοκρασιας; ).

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ελένη, Σπύρο και Αντώνη, ευχαριστώ ολους για τα σχόλια σας.

 

Αντώνη, πράγματι το έπιασες οτι το μπλε κανάλι δεν εχει καλή εστίαση. Προσπαθώ να καταλάβω εαν φταίει η αλλαγη θερμοκρασίας ή οτι το μπλε φίλτρο εστιάζει διαφορετικά. Σε πείραμα που έκανα χθές ανακάλυψα οτι το μπλε φίλτρο πράγματι στιάζει 0.12 mm πιο κοντά (εχω προσαρμώσει ενα ηλεκτρονικό παχύμετρο Mitutoyo στο ΤΑΚ για να ελέγχω την εστίαση). Επειδή το μπλε είναι πάντα η τελευταία φωτογράφιση δεν ξέρω εαν για μια διαφορά 2 με 3 βαθμων C δικαιολογείται αυτή η διαφορά στην εστίαση. Οσο για το deconvolution Θα με βοηθούσες πολύ εαν μου εξηγήσεις πως λειτουργεί και εαν υπάρχει αυτό το φίλτρο στο photoshop ή πρέπει να προμηθευτώ κάποιο αλλο πρόγραμμα. Το CCDSOFT που χρησιμοποιώ δεν το έχει. Και πάλι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πετρο,

 

Πραγματι ειναι κριμα που η πηγη του προβληματος φαινεται να ειναι το φιλτρο. Αν ειναι ευκολο, κοιτα παρεις μια σειρα φιλτρων τα οποια ειναι ομοεστιακα (parfocal).

 

Σχετικα με την θερμοκρασια, αλλαγη 2-3 βαθμων ειναι αρκετο να σου χαλαησει την εστιασει. Εγω με καθε αλλαγη ενος βαθμου προχωραω σε νεα εστιαση ωστε να ειμαι σιγουρος οτι δεν θα υπαρχει παρομοιο προβλκημα. Μαλιστα εξεταζω καθε ληψη οταν το λογισμικο την κατεβαζει στον υπολογιστη για διαφορα προβληματα οπως αλλαγη στο FWHM.

 

Οσον αφορα την διορθωση του προβληματος τωρα, το deconvolution δεν ειναι διαθεσιμο στο Photoshop αλλα υπαρχουν δυο επιλογες ....

 

(1) να κατεβασεις το CCDSharp (V1.4) απο την σελιδα της SBIG (ειναι διαθεσιμο δωρεαν) ... το μονο αρνητικο ειναι το Richardson-Lucy deconvolution του CCDSharp δεν αναγνωριζει αρχεια που ειναι 16-bit αλλα ειναι συμβατο μονο με αρχεια των 8-bit

 

(2) υπαρχει ενα κολπακι στο Photoshop με την χρηση του MINIMUM FADE ωστε να μειωσουμε την διαμετρο στο μπλε καναλι. Ποιο συγκεκριμενα ....

 

(α) θα ενεργοποιησουμε το μπλε καναλι στι παραθυρακι Channels

 

(β) με την χρηση του Filter->Color Range, θα επιλλεξουμε εναν αντιπροσωπευτικο λαμπρο αστερα με Fuzziness 100-140

 

(γ) Selection->Modify->Expand με 1-2 pixel ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι εχουμε απομονοσει τον αστερα

 

(δ) Select - Feather ... 1-2 pixel

 

(ε) Filter->Minimum .... 1 pixel ... κρισημο βημα !!!!

 

(ζ) Edit->Fade .... μαγικο βημα !!!!

 

Καλη συνεχεια!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης