Jump to content

M3 - Θα μου λύσετε μια απορία;


planetman

Αυτή η φωτογραφία είναι μόνο μία λήψη στα 80 sec με απλή πολική ευθυγράμμιση με τη διόπτρα. Όλες οι υπόλοιπες που έβγαλα βγήκαν από λίγο έως πολύ κουνημένες, οπότε οποιοδήποτε stacking μου βγήκε χειρότερο αποτέλεσμα. Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί κάποιες βγαίνουν πολύ καλές και άλλες άθλιες; Ένα ανεπαίσθητο αεράκι; κάτι άλλο;

From the category:

Σμήνη

· 932 images
  • 932 images
  • 3496 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Πολύ πιθανό, το 8ιντσο έχει μεγάλη πλευρική επιφάνεια και είναι ευαίσθητο στις μικροριπές του ανέμου. Φαντάζομαι επίσης οφείλεται εν μέρει στο περιοδικό σφάλμα (PE) της βάσης και τους κραδασμούς από το κλείστρο της μηχανής (αν χρησιμοποιείς DSLR).
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μάνο αν μπορείς κάνε ένα τεστ: με τη βοήθεια ενός χάρτη έλεγξε αν τα ίχνη που βγάζεις είναι στη δειύθυνση της ορθής αναφοράς σε κάθε λήψη, ή αλλάζουν κάθε φορά.

 

Αν ισχύει το πρώτο, τότε σχεδόν σίγουρα μιλάμε για το περιοδικό σφάλμα της βάσης, και είναι θέμα τύχης το αν θα βγει μια φωτο κουνημένη ή ακούνητη (ανάλογα με το σε ποια θέση βρίσκονται κατά τη διάρκεια της λήψης τα γρανάζια της βάσης). Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ψάξε για άλλες διαταραχές (κραδασμούς, αέρα κτλ) που μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

 

Πάντως νομίζω ότι η Orion Atlas έχει Periodic Error Correction. Το ενεργοποιείς αυτό όταν φωτογραφίζεις;

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ καλή η ιδέα σου andrewmil10. Το PEC δεν το έχω ενεργοποιήσει γιατί δεν έχω κάνει training. Ψαχνόμουν αυτές τις ημέρες να δω πως θα το κάνω. Κατέβασα το PEMPro για να το κάνω αυτόματα μέσω webcam αλλά θέλει λίγο διάβασμα. Καμμιά βοήθεια;

 

Πάντως εντυπωσιάστηκα από τη συγκεκριμένη φωτογραφία. 80sec με απλή πολική ευθυγράμμιση χωρίς trailings δεν είναι περίεργο; Ξέρει κανείς πόση είναι η περίοδος της στήριξης αυτής στην εμφάνιση περιοδικού σφάλματος;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Μάνο μπορεί να σου φανεί παράξενο αλλά το ίδιο πρόβλημα το έχει και η πλατφόρμα μου (σε μεγέθυνση βέβαια). Δηλαδή για κάποια ώρα το είδωλο είναι ακίνητο και μετά από λίγο αρχίζει να ταλαντώνεται. Κι εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα γι' αυτό δεν μπορούσες να βγάλεις χτες καλό αποτέλεσμα. Επειδή το είχα ψάξει το θέμα συνήθως οι ισημερινές έχουν μια περίοδο περίπου 5 λεπτών. Μάλλον το PEC είναι το επόμενο βήμα.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μάνο υπάρχουν πολλές σελίδες που αναφέρουν μετρήσεις του περιοδικού σφάλματος, αν θέλεις ρίξε μια ματιά και σε αυτή που βρήκα στα γρήγορα:

http://ghonis2.ho8.com/022307AtlasPE.html

 

Από τα γραφήματα στη σελίδα αυτή φαίνεται ότι το σφάλμα έχει περίοδο κάπου 10 λεπτά. Πιστεύω ότι είναι αρκετά ομαλό για να διορθωθεί εύκολα με το PEC. Ο λόγος που κάποιες φωτο σου βγαίνουν ακούνητες είναι ότι κατά τύχη αρχίζεις την έκθεση κοντά σε κάποιο απο τα ακραιά σημειά της καμπύλης του σφάλματος (όπου ο ρυθμός μεταβολής είναι μικρότερος).

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης