Jump to content

Του Νίκου


παναγιωτης

Νίκο μου επιτρέπεις;;; απλά είχε ψωμί ακόμα :) αν θες πες μου να την βγάλω...

From the category:

Νεφελώματα

· 5206 images
  • 5206 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Δε με πειραζει που την επεξεργαστηκες.Θα πω ομως τη γνωμη μου εκτενως. Η δικη μου γνωμη ειναι πως η δικη σου αποπειρα ειναι υπερβολικη. Και εξηγουμαι: τα αστρα στη δικη σου εχουν υποστει τοσο blurring, που ειναι αφυσικα. Τα ιδια τα αστρα αποδεικνυουν, οτι λογω ακριβως του θολωματος (υποθετω για να καταπιεστει ο θορυβος) εχει χαθει αναλυση (resolution). Για το θεμα αυτο της αναλυσης ειμαι καθετος: σιγουρα η δικη μου εκδοχη εχει καλυτερο FWHM. Βεβαια, εσυ δουλεψες απο ενα jpeg, αυτο το αναγνωριζω. Γενικα ομως διαφωνω με την ιδεα να κανουμε τα παντα για να αναδειξουμε το νεφελωμα. Τοση επεξεργασια δεν κανω ποτε - τωρα, αν αλλοι συνηθιζουν αλλιως, ο.κ. , εξαλλου η επεξεργασια εξαρταται σημαντικα απο το γουστο και δεν υπαρχει μονο ενας τροπος. Εγω παντα προσπαθω να διατηρησω οση resolution γινεται και να μη φτιαξω κανενα artifact. Νομιζω οτι η κοκκινιλα διπλα στο 52 Cyg ειναι αφυσικη - δηλαδη, τεχνητη. Επισης, στο νεφελωμα γυρω απο το αστρο (το NGC6960) η δικη μου εχει καλυτερη resolution. Προπαντων αυτο με νοιαζει: να μη φαινεται τιποτα στην εικονα που δεν υπαρχει πραγματικα στον ουρανο (καμια φορα βεβαια μου ξεφευγουν κατι hot pixels). Θα μπορουσα βεβαια να κανω πιο φωτεινο το νεφελωμα, αλλα τα αστρα δεν ειναι εξισου φωτεινα. Αν ειχα σημα απο περισσοτερες ωρες, η απο τροποποιημενη καμερα, αλλαζει το πραγμα. Και παλι, νομιζω μια χαρα φωτεινο ειναι το δικο μου νεφελωμα. ΄Ενα ακομα θεμα ειναι πως τα δικα μου αστρα, μπορει μεν να εχουν χρωματικο σφαλμα, αλλα καθενα εχει το χρωμα του, οπως το κατεγραψε η καμερα, λιγο ενισχυμενο απο stretching και saturation, οταν στη δικη σου ο μονος κορεσμος ειναι στο νεφελωμα.

 

Γιατι τα λεω ολα αυτα; Κατ' αρχην για να στηριξω τη δικη μου προσπαθεια, αλλα και σαν ευκαιρια να μιλησουμε για την επεξεργασια, γιατι δεν το συνηθιζουμε. Υπαρχει επισης κατι που δεν καταλαβαινω γιατι δε μου βγηκε: το 52 Cyg επρεπε να ειναι λιγο κιτρινο.

 

Μονο μια παρατηρηση, σαν υστερογραφο: καλο ειναι οταν επεμβαινουμε στην δουλεια αλλων να τους ζηταμε την αδεια πρωτα. Σε αυτη την περιπτωση ειμαι διατεθειμενος να παρασχεσω και το αρχικο stack. Απλα δε μου αρεσουν οι εκπληξεις (πειτε το αδυναμια χαρακτηρα αν θελετε).

Σύνδεσμος για σχόλιο

Νίκο, καταρχάς συγγνώμη που δε σου ζήτησα την άδεια, γι'αυτό και είπα αν θες να την βγάλω...

 

για την επεξεργασία, η αρχική μου σκέψη ήταν αυτή που είπες, το νεφέλωμα...και δούλεψα σαν να είχα να κάνω με narrowband....(συνήθεια...) να μικρύνω τα αστέρια και να στρετσάρω το νεφέλωμα...Αρχικά έκανα 2 backround copies, έπειτα από τη φωτό σου (backround) ξήλωσα τα αστέρια και με levels - curves ανέδειξα το νεφέλωμα. Τα 2 άλλα layers (backround copies) τα έθεσα luminance και στο πρώτο έκανα minimum και στο 2ο άλλαξα το opacity ώστε να έρθουν περίπου καλά τα αστέρια..

 

Όντως, το θέμα της επεξεργασίας είναι καθαρά υποκειμενικό..Εγώ επειδή είμαι νεφελωματάκιας :D προσπάθησα για το νεφέλωμα που είναι πολύ αμυδρό και χωρίς Ηα με μεγάλα αστέρια (λόγο μη narrowband) με τεχνική και γούστο narrowband.. 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης