Jump to content

Ikos Observatory


Ifikratis

εσωτερική όψη του παρατηρητηρίου

From the category:

Τηλεσκόπια και Εξοπλισμός

· 480 images
  • 480 images
  • 1108 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ιφικράτη, είναι πάρα πολύ όμορφο...!!!!

Είναι "Προκάτ"..? ή δική σου κατασκευή..?

Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες...π.χ Υλικό κατασκευής-Διαστάσεις..κ.λ.π

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ιφι, τέλειο! Τελικά το αγόρασες θηρίο, φοβερό μεράκι και πολύ στιβαρή κατασκευή. Ζήτω τα Ketter είναι αθάνατα και πιστεύω η καλύτερη λύση για ένα μόνιμο αστεροσκοπείο πριν την αγορά ενός θόλου. Επίσης προτιμώ τα Ketter απότι τις ξύλινες ή αλουμινένιες κατασκευές λόγω ήχου και θερμοκρασίες. Έκανες την καλύτερη επιλογή και τώρα πια ανέβηκες ένα τεράστιο σκαλοπάτι και εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο!

 

Μπορείς να μου πεις από που αγόρασες τον πυλώνα και πόσο κόστισε και πόσο εύκολο ήταν για να τον τοποθετήσεις; Σε ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά!

 

Πέτρο, είναι έτοιμη κατασκευή το υπόστεγο. Συγκεκριμένα το Keter High Shed XL

( http://www.keter.com/products/xl-shed/ )

Η οροφή αφαιρείται εύκολα.

 

Μπορείτε να δείτε και εδώ εξωτερική όψη

 

http://hellastro.wetpaint.com/page/IKOS+Observatory

 

Διαστάσεις :

 

external internal

w 146 cm 133.5 cm

d 112 cm 90 cm

h 203 cm 191 cm

 

Το μόνο που έκανα ήταν ότι έκοψα το πάτωμα 40 x 40 cm για να μπει ο πυλώνας πάνω σε τσιμεντένια βάση.

Επίσης έβαλα κάποιες γωνιές στην πλευρά που βρίσκεται το ηλιακό πανελ ώστε να συγκρατούν το βάρος του όταν αφαιρείται η οροφή, η οποία βγαίνει με 4 κλιπς.

 

Πρώτα έκανα αυτό το σκαλοπάτι με μπετό (μάλιστα μέσα έχει και σύρμα και σιδερένια upa βιδωμένα στο μπετο της ταράτσας για μέγιστη ασφάλεια ). Όταν ήταν νωπό φύτεψα τις 4 βίδες του πυλώνα.

 

Αντώνη, ο πυλώνας είναι μια καλή ιστορία. Στοίχησε 60 ευρώ. Σε μηχανουργείο που πήγα με σχέδια που έφτιαξα μου ζήτησαν 500 ευρώ. Ένας αλουμινάς μου ζήτησε 150. Τελικά μπήκα μια μέρα σε ένα μαγαζί εμπορίου σιδήρου και πήρα 3 πλάκες 8 χιλιοστών 30 x 30 cm (~20 ευρώ). Το μόνο λάθος ήταν ότι δεν ήταν απόλυτα ευθύγραμμες στις επιφάνειες αλλά αυτό δεν επηρεάζει κάτι εφόσον το ισοσταθμίζω με τις βίδες που είναι γι αυτόν τον λόγο. Στη συνέχεια πήγα σε ένα σιδερά-αλουμινά και του ζήτησα να κάνει τις τρύπες που του σχεδίασα και να μου τις σιδεροκολήσει με έναν σωλήνα 6 ιντσών 90 εκατοστών μήκους. Τέλος, τον έτριψα, τον πέρασα μίνιο και βαφή και ήταν έτοιμο. Συνολικό κόστος πολύ μικρό και αποτέλεσμα ισάξιο πολλών εκατοντάδων ευρώ έτοιμου πυλώνα.

Η μόνη προσοχή στην εφαρμογή του πυλώνα είναι 2 σημεία.

1) όταν φύτεψα τις βίδες στο νωπό μπετό είχα τοποθετήσει τον πυλώνα απο πάνω σε μια "γέφυρα" απο 2 βέργες χωρίς να ακουμπάει στο μπετό, ώστε οι βίδες να μπουν ακριβώς στην σωστή θέση.

2) την ίδια στιγμή έπρεπε ο πυλώνας να κοιτάει ακριβώς τον μαγνητικό βορρά (η διαφορά με τον πραγματικό είναι αμελητέα γι αυτή την ευθυγράμμιση).

 

Βέβαια υπήρχε περιθώριο διορθώσεων αλλά για λόγους και αισθητικούς και διαστάσεων του υποστέγου έπρεπε αυτό να γινει σωστά. Πριν λίγες μέρες που έκανα την διολίσθηση ήμουν σχεδόν ακριβώς εκεί που έπρεπε με ελάχιστη μικρορύθμιση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
ΜΕΓΙΑ !!!!! Να το χαρεις οσο δεν περνει!! Αχ, ονειρο ακομη και ετσι για πολλους απο εμας. Δεν μου λες, με τους γειτονες ειχες προβλημα; και με "καρφωματα" και πολεοδομια τι παιζει; ή δεν τιθεται θεμα μιας και ειναι λυομενη "ντουλαπα" ;
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ !!

Δεν είχα τίποτα απ αυτο το θέμα...Αρχικά θα έπαιρνα το gemini 6x6 ( http://www.keter.com/products/gemini-6x6/ )που χωράει και άτομο μέσα. αλλά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πήρα αυτό, που όπως είπες στην όψη είναι μια πλαστική ντουλάπα. Δεν μπορεί να σου πει κάποιος κάτι..

Σύνδεσμος για σχόλιο

Iφικράτη,νομίζω έτσι όπως το βλέπω ότι χρειάζεται κάποια καλύτερη στήριξη έναντι "ανέμων" :idea:

Ελπίζω η ταράτσα να είναι δική σου και όχι κοινόχρηστη.Ο όγκος είναι τέτοιος που δε ξέρω σε ένα δυνατό μπουρίνι οι γωνίες που το κρατούν στο μπετόν είναι ικανές να το κρατήσουν...

Πολύ φοβάμαι ότι η καταπόνηση σε εκείνα τα σημεία είναι μεγάλη και σε συνδιασμό με τους περιβαντολογικούς παράγοντες, κυρίως Ζέστη-Κρύο,μήπως χάσουν αυτά τα σημεία του πλαστικού μέρος των αντοχών τους και ....κατάλαβες τι θα γίνει..

Δε ξέρω αν το έχεις σκεφθεί... :idea:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Thanks Πέτρο.. Η κατασκευή ίσως φαίνεται "ελαφριά", αλλά δεν είναι. Ακόμα και να μην έβαζα γωνιές το να πέσει είναι σχεδόν αδύνατο. Είναι πολύ βαριά! Το να ξεκολήσει "τοίχος" από την βάση, επίσης πρακτικά αδύνατο να γίνει απο άνεμο καθώς περα του βάρους που κάθεται πάνω τους, ασφαλίζουν με χωνευτά κλιπς + oτι ο τοίχος είναι χωνευτός και αυτός στη βάση (πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις ), δηλαδή δεν μπορεί ο αέρας να ασκήσει δύναμη να σηκώσει τον τοίχο.

Τώρα πέρα από αυτό, όπως σωστά είδες έβαλα γωνιές , 10 συνολικά, οι οποίες βιδώνουν πάνω στο δάπεδο με 3 βίδες η κάθε μία, και με πρόκες καρφωμένες στο μπετό της ταράτσας. Το να κουνηθεί αυτό είναι αδύνατο..Αρχικά είχα σκεφθεί να το δέσω με 4 συρματόσχοινα που θα πιάνουν στο ύψος της οροφής, αλλά εφόσον είδα πόσο δύσκολο είναι να κουνηθεί το θεώρησα μη αναγκαίο. Ακόμη, απο βορρά υπάρχει τοίχος απο διπλανή πολυκατοικία και άρα κόβει την δύναμη του αέρα αν υπάρξει τόσο δυνατός.

Αλλά μιας και το ανέλυσα διεξοδικά, ας υποθέσουμε ότι φυσσάει 20 μποφορ, σπαει τα υποστηρίγματα μαζί με το μπετό και σηκώνεται το δάπεδο με τάση να ρθει τούμπα. Θα βρει αναγκαστικά στο τσιμεντένιο σκαλοπάτι που κάθεται ο πυλώνας, το οποίο δεν μετακινείται με τίποτα. (Αν έσπαγε και αυτό θα γκρεμιζόταν και το σπίτι με τέτοιο αέρα :lol: ). Και επειδή η απόσταση δαπέδου μπετού είναι 3-4 χιλιοστά δε θα μπορούσε να σηκωθεί πάνω απο 5-10 μοίρες (χοντρικά)...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπέρα Ιφικράτη, μεγειά κι από μένα, πολύ όμορφη κατασκευή.

Αν η ταράτσα δεν είναι κοινόχρηστη, δεν μπορείς να δηλώσεις τη "ντουλάπα" να βρεις την υγειά σου με τους γείτονες;

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλε, το σύστημα σκίζει, τι άλλο να πω...... Αυτό που λέει ο Πέτρος, είναι όντως ένας κίνδυνος που υποβόσκει. Ζέστη-Κρύο-Υγρασία-Ξηρασία-Χιονι-βροχή, το ένα το άλλο, συστολές-διαστολές, είναι ένας κίνδυνος.....

Άμα φτιάξει ο ρημάδης ο καιρός, να σού'ρθει και αυτό που μου είπες για το τηλεσκόπιο, και αν σου μένει χρόνος, βρισκόμαστε για να κάνουμε τη φωτομετρία στο SS Aurigae.

Εύχομαι να χαρείς την κατασκευή σου όσο παίρνει. Σκίζει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Thanks Γιάννη! Παιδιά όλα τα τηλεσκόπια που βρίσκονται σε μόνιμη θέση δέχονται τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας του καιρού. Αυτό είναι φυσιολογικό. Πέραν του ότι το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε περιβάλλον ελεγχόμενης υγρασίας και μάλιστα μετά απο αυτό υπάρχει και το 365 telegizmos κάλυμα που και απο μόνο του θα μπορούσε να καλύπτει το τηλεσκόπιο χωρίς καμμία κατασκευή. Όσο για το θέμα αέρα νομίζω ανέλυσα το γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος. Οι διαστολές συστολές κλπ δεν ξεβιδώνουν γωνιές με καρφιά στο τσιμέντο! + το υλικό κατασκευής του στεγάστρου είναι αρίστης ποιότητας, δεν είναι πλαστικό που ξεθωριάζει και σκληραίνει απο τον Ήλιο. Είναι κατασκευασμένο για εξωτερική χρήση. αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Αντώνης αυτό έχει Keter..
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ιφικράτη συγχαρητήρια για το νέο σου παρατηρητήριο.

Έχεις κάνει συνολικά ένα πολύ καλό και λειτουργικό σύνολο - λίγο στενάχωρο φαίνεται - αλλά να μην τα θέλουμε και όλα.

Σου εύχομαι καθαρούς ουρανούς και να το χαρείς με πολλές ώρες παρατήρησης και φωτογράφισης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης