Jump to content

Amanatidis Andreas

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    28
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Amanatidis Andreas

  1. Ρε παιδιά είναι απίστευτο!!!!!

    (καλλιτεχνική απεικόνιση βέβαια)

     

    Μπράβο Αντρέα!

     

    ναι υπαρχουν πολλες απεικονησεις, απλα δεν ειχα τον χρονο να προσθεσω... να σημειωσω οτι εντοπιστηκε απο θερμικη καμερα και οχι οπτικη (γι αυτο και παραξενευτηκατε, κι εγω να το πω)

     

    Τα μπραβο οχι σε μενα! δεν το βρηκα απλα το αναμεταδωσα! :lol:

  2. Συγνωμη για την ελειψη πηγης, το ξεχασα γιατι βιαζομουν...

     

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8291905.stm

     

    και για το μεγεθος των σωματιδιων και την πυκνωτητα του νεφους λεει\

     

    The US space agency observatory is well suited to picking up the infrared signal expected from cold grains of dust about 10 microns (millionths of a metre) in size.

     

    και

     

    "In a cubic km of space, there are all of 10-20 particles."

     

     

    συγχωρεστε τα "φτωχα" :^o Αγγλικα μου αλλα νομιζω αυτο λεει

  3. Ενα τεραστιο δαχτυλιδι ανακλαλυφθηκε γυρω απο τον Κρονο. Σε αποσταση 13,000,000 km απο τον πλανητη, περιπου 50 φορες πιο μακρια απο τα ηδη γνωστα.

    Οι επιστημονες πιστευουν οτι προκειται μαλλον για απομειναρια συγκρουσεων αντικειμενων στην Φοιβη. Αυτο ενισχυεται απο το γεγονος οτι ο δισκος εχει κλιση 27 μοιρων, σε σχεση με τα υπολοιπα δαχτυλιδια, η οποια κλιση συμπιπτει περιπου στην κλιση της τροχιας του δορυφορου. Τα σωματιδια του δισκου ειναι πολυ μικρα, με μεσο μεγεθος τα 10μm. Σε ενα κυβικο χιλιομετρο, υπαρχουν περιπου 10-20 σωματιδια(!), αλλα παρολα αυτα καταφεραν να το εντοπισουν και να υπολογισουν τα μεγεθη.

     

    Επισης πιθανολογουν οτι ενα μεγαλο μερος του δαχτυλιδιου θα το ελξει ο Ιαπετος, δινοντας ετσι και εξηγηση στο μυστηριο του χρωματισμου του.

  4. Διαβαζοντας προσφατα ενα αρθρο και σκεφτομενος να απαντησω στο θεμα "4η Διασταση" και πως αντιλαμβανομαστε τις 4 χωρικες διαστασεις, σκεφτηκα μια απαντηση για το αν το Συμπαν εχει ορια, ακρες ή και σύνορα.

     

    απλα μια σκεψη που ηθελα να την γραψω και να διαβασω γνωμες για το ποσο ορθη ειναι...

     

    Αν δεχτουμε οτι το συμπαν εχει παραπανω απο 3 διαστασεις, τοτε ψαχνοντας για τα ορια του δεχομενοι μονο τις 3, ειναι σαν να ψαχνουμε την ακρη της Γης χρησιμοποιώντας μονο τις 2 (μηκος - πλατος). χωρις το υψος, το μονο που κανουμε ειναι κυκλοι πανω στην επιφανεια. Το ιδιο συμβαινει με την συμβατικη λογικη που αντιμετωπίζουμε το διαστημα. στο διαστημα χτησιμοποιώντας τις 3 διαστασεις παλι φαινεται αδιανοητο πως μπορούμε να φύγουμε από αυτό. αρα πρεπει να βρεθει τροπος να "πεταξουμε" ωστε να φυγουμε απο την "επιφανεια" του Συμπαντος...

  5. Συγγνώμη που θα χαλάσω ίσως το μυστήριο κάποιων αλλά θα φροντίσω να το αντικαταστήσω με ένα άλλο μεγαλύτερο

     

    Στο CERN εξαιτίας όπως είπατε παραπάνω μιας κακής συγκόλλησης αστόχησε ένας από τα κομμάτια του μαγνήτη που θα αναλάμβαναν να "στρίβουν" την δέσμη των πρωτονίων. Για να μπορέσουν να τον κατεβάσουν για επισκευή έπρεπε να ξεφορτωθούν κάτι εκατοντάδες τόνους υγρού ηλίου που έψυχε τον μαγνήτη για να μπορεί να είναι υπεραγώγιμος. Για σύγκριση να σας πω ότι ένας μαγνητικός τομογράφος σαν αυτούς που στην πατρίδα μας έχουμε καμιά 20αριά έχει ένα μαγνήτη που μπροστά σε αυτόν του CERN δείχνει σαν μαγνητάκι για παιχνίδια. Όταν αυτόν πρέπει να τον θέσουμε εκτός λειτουργίας τον "ξεφορτώνουμε" σε όχι λιγότερο από μερικές μέρες.

    Μετά ήταν το θέμα καθεαυτό της επισκευής, και της επανεγκατάστασης. Από την άλλη μεριά έπρεπε παράλληλα να ελεγχθούν ξανά ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι μαγνήτες για να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Τέλος η ψύξη ξανά του μαγνήτη σε θερμοκρασίες υπεραγώγιμες είναι διαδικασία μηνών κι όχι ημερών.

    Οπότε...

    Όχι δεν ανακάλυψαν την αστροπύλη στην άγνωστη Καντάθ!

    Όχι δεν ανακάλυψαν το τριτιτάνιο και περιμένουν να φτιάξουν το υπερτάνκ!

    Όχι τέλος δεν φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες να μας φάνε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένους υπολογισμούς οι στοιχειώδεις μελανές οπές που θα δημιουργούνται στο πείραμα θα είναι τόσο επικίνδυνες όσο το να απειληθούμε με ασφυξία επειδή όλος ο αέρας θα έφευγε τυχαία από κοντά μας (στατιστικά όχι αδύνατο απλά τρομερά απίθανο!!!)

    Απογοητευτικό έ?

    Για σκεφτείτε όμως...

    Είναι η μηχανή που θα διαψεύσει ένα από τα πολλά σενάρια των κοσμολόγων για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος.

    Είναι η μηχανή που θα φτιάξει το πιο κρύο μέρος του σύμπαντος στην Γη μας. Λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας η θερμοκρασία στο διάστημα είναι 3 βαθμοί περίπου πάνω από το απόλυτο μηδέν. Στο LHC του CERN θα είναι η μισή περίπου από αυτή.

    Είναι τέλος η μηχανή που θα επιταχύνει σωματίδια και θα τα φέρει στην κατάσταση που ήταν περίπου 1 δισεκατομυριοστό του δισεκατομυριστού (και βάλε) αμέσως μετά την δημιουργία του σύμπαντος. Θα "ταξιδέψουμε" Φυσικά περίπου 14 δισεκατομύρια χρόνια και θα παρατηρήσουμε κομμάτια της φυσικής της μεγάλης έκρηξης.

    Δεν μπορείτε να πείτε έχει ένα πολύ πιο ουσιαστικό επίπεδο μυστηρίου από μια απλή new age θεωρία που κυκλοφορεί τελευταία...

     

    θα αρχισω να απογοητευομαι απο την αποψη οτι μπαινω να απαντησω και παντα βλεπω μπροστα μου τον υποφαινομενο κυριο Pantognost να απανταει περιπου τα ιδια με αυτα που σκεφτηκα να απαντησω... [-( =D>

  6. Μία ευθεία γραμμή θεωρείται ότι έχει 1 διάσταση, αλλά εφόσον έχει και ένα πάχος, έστω και απειροελάχιστο, είναι ουσιαστικά δισδιάστατη.

     

    η ευθεια στα μαθηματικα δεν εξεταζεται σαν φυσικο αντικειμενο αλλα σαν εννοια... μην μπερδευεσαι τοσο πολυ.

     

    Προσωπικη γνωμη γνωμη ειναι οτι ο ανθρωπος δεν μπορει να προβαλλει ή να κανει πιστη αναπαράσταση 1, 2, 4 ή παραπάνω διαστάσεων.

     

    Με την ίδια λογική σου όταν σχεδιάζεται μια γραμμη εχει τρεις διαστασεις, γιατί ο γραφίτης ή το μελάνι έχουν κάποιο πάχος.

     

    Για να αναδιατυπώσω λίγο την φράση σου, η γραμμή έχει μήκος, το οποίο χρησιμοποιούμε στις θετικες επιστήμες, έχει πλάτος, λόγω του πλάτους της άκρης της γραφικής ύλης(2η διάσταση) ΑΛΛΑ και πάχος (ύψος) λόγω του καθαυτού υλικού, γραφίτη ή μελανιού...

  7. Εγω θα ήθελα να πω οτι χαρηκα που ειδα τοσα πολλα προσωπα, καινουρια και παλια, συγκεντρωμενα. Για τους παλιους εχω να πω οτι ηταν τιμη που παραβρεθηκαν και στο δικο μας συνεδριο, για τους καινουριους να πω οτι πραγματικα χαρηκα για την γνωριμια και ευχομαι να τα πουμε ξανα σε καποιο αλλο συνεδριο ή χωρο.

     

    Επισης οι εθελοντες ηταν μια μεγαλη βοηθεια και χωρις αυτους θα ειχαμε καποιες δυσκολιες τις 3 (και παραπανω) μερες που παρεβρεθηκαν στο πλευρο μας.

     

    Κατα την γνωμη μου, η διεξαγωγη όλου του συνεδρίου, απο το πρωτο μεχρι το τελευτειο λεπτο κυλησε ομαλα, ελπιζω να συμβαδιζω με την γενικη αντιληψη.

     

    Να ευχηθω στα παιδια απο την Κρητη καλη επιτυχια για το επομενο συνεδριο, και ελπιζω να ειμαστε εκει παλι ολοι μαζι και ακομη περισσοτεροι. :cheesy:

  8. Αυτο εξηγειται πολυ απλα, καθως η Σεληνη βρισκεται πολυ κοντα στην Γη.

    Η Γη εμπλουτιστηκε με νερο κυριως απο τα σωματα που προσεκρουσαν στην επιφανεια της. μερικα απο αυτα σιγουρα επεσαν στην Σεληνη.

  9. Τελικα υπαρχει ενδιαφερον στην περιοχη. Πριν λιγο γυρισα απο την συντομη εξορμηση που καναμε με τον Αγη, την Ελλη, την θεια (?) της και τον Νικο. χαιρομαι που γνωρισα κι αλλους ερασιτεχνες και μπορω να πω οτι η πολη της Καβαλας προσφερει μερη για παρατηρησεις, ακομη και πολυ κοντα στην πολη. για τα offtopic (2 ποστ) θα τα πουμε καποια άλλη στιγμη, διοτι ειναι offtopic :P
  10. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Ανδρέα...Το μάθημα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό ή ακόμα σαν μάθημα επιλογής να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή!!Να τονίστει ο ρόλος που έχει η Αστρονομία τόσο στην ανάπτυξη της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας..!Αλλά το μάθημα δεν προκειται να γίνει υποχρεωτικό...Θεωρούν σημαντικότερο μάθημα τή γυμναστική παρά την αστρονομία!!! :evil:
    χμ... Η γυμναστική είναι πολύ σημαντικό μάθημα και θα πρέπει να γίνεται σωστά. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν άλλα μαθήματα όπως τα θρησκευτικά που ουσιαστικά δεν σου προσφέρουν τίποτα.

     

    Πρώτον θέλω να σε ευχαριστήσω nansy. Το μάθημα έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία... Εγώ που είχα την τύχη (ή την ατυχία) να το "διδαχθώ" στην 2α Λυκείου' date=' [u']κατάντησα να κάνω τον καθηγητή[/u], γιατί παρά την καλή θέληση της καθηγήτριας Χημείας :-k (ναι ούτε καν Φυσικός), δεν είχε τις γνώσεις η γυναίκα να μας κάνει μάθημα... Έτσι κατέληξα να επεξηγώ το μάθημα στους υπόλοιπους, εμπλουτίζοντας το μάθημα με πηγές από το Internet...

    Και συνεχίζοντας θέλω να σημειώσω ότι τα Θρησκευτικά είναι πρόβλημα από μόνα τους καθώς διδάσκονται μονόπλευρα σε μια χώρα που αναγνωρίζει την ανεξιθρησκεία...δηλαδή να σας πω κι εγώ που μένω σε ευαίσθητη θρησκευτικά περιοχή, το να βλέπω μουσουλμάνους να "απαλλάσονται" από το μάθημα δεν μου άρεσε... αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

  11. Ακόμη μια φορά θα πω ότι ήταν καταπληκτικό το συνέδριο, ίσως το καλύτερο που έχει γίνει μέχρι τώρα. Πραγματικά χαίρομαι για όσα άτομα γνώρισα, πολύ περισσότερα από ότι φανταζόμουν... Θέλω να επισημάνω την ζεστή ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στο συνέδριο, ήταν λες γνωριζόταν όλοι από παλιά... Η δίψα για Αστρονομία ήταν εμφανής... Αυτό με χαροποιεί, γιατί προβλέπω ένα λαμπρό μέλλον για την Ερασιτεχνική Αστρονομία στην Ελλάδα. Αυτό με έκανε να ξαναγυρίσω και στο Astrovox, αφού είχα σταματήσει να συμμετέχω πολύ καιρό...

     

    Τέλος θέλω να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος για την ανάληψη του επόμενου συνεδρίου από ΕΜΑΣ!

     

    Τα καλύτερα έπονται παιδιά. Τίποτα δεν τελείωσε!

    Ραντεβού στην Αλεξανδρούπολη.

  12. Άσχετο με τα κυάλια, αλλά από Αθήνα από την ταράτσα της πολυκατοικίας μου θα βλέπω τίποτα..με το dob.. ή θα πρέπει να παίρνω τα όρη και τα βουνά??

     

    Ανάλογα με την τοπική φωτορύπανση... εγώ δεν νομίζω να βλέπεις και πολλά... αν και δεν εχω κάνει παρατήρηση από την Αθήνα...

  13. Γενικά τα κυάλια της Celestron είναι καλά... γιατί μιλάμε για μια από τις δημοφιλέστερες εταιρείες. Τα δικά σου όντως δεν είναι τα καταλληλότερα για παρατήρηση αλλά μιας και τα αγόρασες δοκίμασε τα! Γενικά προτιμώ τα 10x50,20x80,25x100 ενδεικτικά.

     

    Αλλά σίγουρα θα κάνεις καλή δουλειά με το dob. Εγώ προτιμώ τα dob στην αρχή, λόγω ευκολίας κίνησης.

  14. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη παιδιά που το κυνηγούν και ακόμη περισσότερο καθηγητές που ενδιαφέρονται να κάνουν το μάθημα σωστά... Σε πολλές περιπτώσεις το μάθημα απλώς δίνει στους μαθητές 2 ώρες ελεύθερες (ή χαμένες) λόγω της αδιαφορίας της γενικής εκπαιδευτικής κοινότητας για το αντικείμενο και το μάθημα.

     

    Η μόνη λύση είναι να γίνει υποχρεωτικό (όπως και ήταν, δεν είμαι υπερβολικός!)

  15. Ευχαριστώ (κ' εδώ) για αυτό το πολύ όμορφο 3ήμερο.

     

    Μου έκανε εντύπωση η οργάνωση του συνεδρίου που σίγουρα για τέτοιο

    μέγεθος συμμετοχών ήταν άρτια:).

     

    Μου'ρθαν παρολαυτά μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν

    στα επόμενα.

     

    =Στα αμφιθέατρα παράκληση στην έναρξη κάθε διάλεξης μετά από

    διάλειμμα για απενεργοποίηση κινητών είτε να τα βάλουν στο αθόρυβο

    (με ή χωρίς δόνηση).

     

    =Όχι φωτογραφίες με flash κατά τις διαλέξεις(ειδικά όταν τα φώτα

    είναι σβηστά). Εκτός από τους ακροατές τα flash ενοχλούν και τον ομιλητή.

    (αλήθεια κατά την διάλεξη περί φασμάτων φωτορύπανσης υπήρξαν

    φωτογραφήσεις με flash ? :lol: ).

     

    Μμμ...πέρα από αυτές τα 2 σχόλιά μου, ευχαριστώ και πάλι όσους

    βοήθησαν για να οργανωθεί κάτι τόσο όμορφο.

     

    Εγώ τα σημείωσα πάντως. Θα ληφθούν σίγουρ υπ' όψιν...

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης