Jump to content

teoplasm

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    178
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    4

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από teoplasm

  1. Οταν ξεκίνησα στο 2012 την αστροφωτογραφία, βοηθήθηκα από την όποια βιβλιογραφία στο ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος ήταν το πιό δύσκολο. Χρειαζόμουν ήδη έτοιμα frames, ώστε πάνω σε αυτά να μπορώ να εφαρμόσω αυτά που είχα διαβάσει ή αργότερα γιά να βελτιωθώ. Στο 2013 κατέβασα απο τον γνωστό αστροφωτογράφο Jim Misti σειρά διαφόρων θεμάτων. Τα πρόσφερε ο ίδιος σε όποιον θα ήθελε να μάθει μέσω αυτών . Την μόνη προϋπόθεση που έθετε ήταν πως σε περίπτωση δημοσίευσης του αποτελέσματος της επεξεργασίας αυτών των data, να αναφέρεται ο ίδιος, ως η πηγή τους.

    (Παραθέτω και το αντίστοιχο link :

    http://www.mistisoftware.com/Astronomy/index_fits.htm )

    Εγώ προσωπικά έμαθα πολλά από αυτά, μερικά μάλιστα τα δημοσίευσα και στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

    Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, και έχοντας πιά αρκετό υλικό, θα ήθελα να δώσω την ίδια ευκαιρία που είχα και γώ, σε όποιους ενδιαφέρονται. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσω πολλούς νέους αστροφωτογράφους, με έτοιμο υλικό που θα μπορούσαν να πειραματιστούν και να πλουτίσουν τις εμπειρίες τους, όσον αφορά την επεξεργασία.

    Ξεκινάω με to νεφέλωμα της ροζέτας με τέσσερα frames : red, green, blue και Ha. Είναι καλιμπραρισμένα (dark, bias and flat subtraction, stacked, aligned and linear Fited), έτοιμα για περαιτέρω επεξεργασία. Τα έχω ανεβάσει στο dropbox, από όπου μπορεί να τα κατεβάσει όποιος θέλει. Παραθέτω το link

    https://www.dropbox.com/sh/bjs9q4lepw2rjob/AACpYlgglbsQqt2mmq849Vpqa?dl=0

    Πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά στοιχεία αυτού του θέματος θα τα βρείτε είτε στο astrovox στο πιο κάτω link :

    https://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=19687

    είτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα

    http://teomed.wixsite.com/astroteogreek/rosette-nebula

     

    Ελπίζω να βοηθήσουν αφ’ ενός και να υπάρξει και συνέχεια αφ’ ετέρου.

  2. Φίλε Κώστα,

     

    πάρε τα ακριβότερα κιάλια που μπορείς να αγοράσεις χωρίς να εξαιρέσεις τα μεταχειρισμένα. Ίσως τα τελευταία απαιτούν λίγο υπομονή στην αναμονή, αλλά η διαφορά ποιότητας είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Από την άλλη μεριά προτίμησε τα πιό ελαφρά με το μεγαλύτερο δυνατόν εύρος πεδίου (αν έφτανε και τις 8 μοίρες θα ήταν ιδανικό). Ο τρίποδας, σαν πρόσθετο εργαλείο, είναι αποτρεπτικός στη χρήση τους. Αντιθέτως, μία ξαπλώστρα, που θα ελαφρύνει τους μυς του τραχήλου, θα είναι εργαλείο. Καλές αγορές!!

  3. Επειδή κινδυνεύω να παρεξηγηθώ και από φίλους που με γνωρίζουν και τους γνωρίζω, νοιώθω την ανάγκη να συμπληρώσω μερικές ακόμα σκέψεις μου.

     

    Προς θεού, δεν υπάρχει, τουλάχιστον για μένα, κανένα θέμα "σκληρής' αντιπαράθεσης με κανέναν. Είμαστε μια ομάδα με κοινή αγάπη και προσήλωση στην αστρονομία.

     

    Φίλε Κώστα, αυτό για μένα, δεν σημαίνει ότι και συ θα θέλεις τα ίδια με μένα η με μας.

    Οι γνώμες των φίλων κατ'αρχάς είναι ολόσωστες.

     

    Εσύ όμως θέλεις να ξενυχτάς, πολλές φορές μόνος, στο βουνό σε θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, με υπνόσακους και εξοπλισμό, εκτεθειμένος στο κρύο του χειμώνα να μαζεύεις για παράδειγμα φωτογραφικές λήψεις για την ολοκλώρηση του τάδε θέματος? Εχεις υπολογίσει το κόστος σε ειδικό ρουχισμό και εξοπλισμό ένδυσης? Το μέρος (η) που θα πηγαίνεις και τα μεταφορικά? Και τόσα άλλα... μικρά και μεγάλα.

     

    Δεν σου αποκλείω το τηλεσκόπιο, γιατί δεν ξέρω τι θέλεις και συ ακόμα δεν γνωρίζεις τις απαιτήσεις αυτής της ενασχόλησης και πριν από αυτό, τα είδη της αστρονομίας με τα οποία θα ήθελες να ασχοληθείς.

     

    Γι αυτό λοιπόν σου πρότεινα τα κιάλια και μάλιστα καλής ποιότητας και ελ κυρίως ελαφρά, ας είναι και μεταχειρισμένα.

     

    Δεν είμαι υπέρμαχος της χρήσης τους, εγώ προσωπικά τα χρησιμοποιώ πολύ λίγο, πιά. (Ομως τώρα πιά...)

     

    Όμως ξαναλέω, δεν μιλώ για μένα, απλά προσπαθώ να σε βοηθήσω στις επιλογές σου.

     

    Ούτως η άλλως τα κιάλια θα σου χρειαστούν. Ξεκινώντας με αυτά, μαθαίνεις τον νυκτερινό ουρανό. Θέλει 6 μήνες έως 2 χρόνια, κατά γενική ομολογία. Συγχρόνως θα έχεις το χρόνο να διαβάσεις και να ενημερωθείς. Και όσο πιό ενημερωμένος και γνώστης είσαι, τόσο θα μειώσεις τις πιθανότητες να πετάξεις τα λεφτά σου. Απ'εναντίας, εάν τελικά σε κερδίσει ο χώρος αυτός, θα κάνεις πιό σωστές κινήσεις με πολύ λιγότερα λάθη. Γιατί παρ'όλα αυτά, λάθη θα κάνεις, γιατί δεν αποφεύγονται. Τα μεγάλα λάθη όμως μπορείς να τα αποφύγεις.

     

    Αυτά από μένα

    Πάντα φιλικά, προς όλους.

    Θόδωρος

  4. Φίλε Κώστα,

     

    αν και λίγο καθυστερημένα διάβασα την ερώτηση σου, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου άποψη στο θέμα αυτό.

    Οσον αφορά τους αστερισμούς ειδικότερα, αλλά γενικά τον νυκτερινό ουρανό, με γυμνό μάτι θα νοιώσεις το μεγαλείο του ουρανού. Τα κιάλια είναι απόλυτος βοηθός. Πλεονεκτήματα : απόλυτη φορητότητα, δένει με όποια διάθεση και ενέργεια έχεις, ακόμα και παράλληλα με άλλες ενέργειες. Δεύτερο πλεονέκτημα :σταδιακή προσγείωση στη παρατήρηση και μελέτη του νυκτερινού ουρανού. Αν και γω ο ίδιος κατέχω αρκετά τηλεσκόπια, κλείνω λέγοντας ότι γυμνός οφθαλμός και κιάλια είναι άμεση, φτηνή, ολοκληρωτική λύση για προσέγγιση στο θέμα της αστρονομίας. Αν προχωρώντας θέλεις και πρόσθετες ειδικές προσεγγίσεις τότε θα είναι καιρός να ψάξεις και για τηλεσκόπιο (α). Στις μέρες μας όμως δεν θα στο συνιστούσα.

     

    Καλή συνέχεια όποιες και αν είναι οι επιλογές σου.

    Φιλικά

    Θόδωρος

  5. Ο φίλος ecuador έγραψε παραπάνω 'Νομίζω η καλύτερη απάντηση είναι πως τα μάτια μας απλά δεν είναι φτιαγμένα για να βλέπουνε το σύμπαν.'.

    Θα ήθελα λίγο να το επεκτείνω πώς οι τέσσερις διαστάσεις δεν 'χωρούν' εύκολα στο ανθρώπινο μυαλό, πολύ περισσότερο η 10 η και παραπάνω διαστάσεις (βλ θεωρίες χορδών), πόσο μάλλον στις αισθήσεις μας. Γενικά είναι αποδεκτό ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις αντιλαμβάνονται το σύμπαν (σύμπαντα) παραμορφωμένα, σαν προβολή του πραγματικού (!!!?) στους άξονες που αυτές αντιλαμβάνονται.

    Η αστροφωτογραφία από την άλλη μεριά χρησιμοποιεί τεχνολογία φτιαγμένη από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Επομένως θα ανταποκρίνεται υπακούοντας στο πλαίσιο της ανθρώπινης πραγματικότητας των ανθρώπινων αισθήσεων.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πώ πως τα μεγαλύτερα ταξίδια τα κάνουμε με το μυαλό μας, με όσα αυτό ξέρει (γνώση) και αντιλαμβάνεται (θεωρίες). Σε αυτό εμείς οι Έλληνες ήμασταν πρωτοπόροι!

    Ταξιδεύω με τα μάτια της ψυχής μου με κουπιά το μυαλό μου (ανθρώπινη γνώση) και τις αισθήσεις μου (τα πάντα εν τη αισθήσει, για να θυμηθούμε και τους Ίωνες φιλοσόφους)

    Φιλικά

    Θόδωρος

  6. Είμουν από τους τυχερούς φίλους του. Γι αυτό και ο πόνος μου μεγάλος. Οπως και τόσους άλλους, έτσι και με εμένα ήταν ο μεγάλος μου δάσκαλος. Δεν το μετράω με επιτεύγματα του τύπου : να μια καλή φωτογραφία. Δεν είχε να κάνει με αυτό. Ηταν πολύ βαθύτερος, σαν επιστήμονας, εκπαιδευτικός και ψυχαναλυτής. Και πολλά ακόμα. Αχ πόσο μου λείπει ήδη. Γιατί έφυγες τόσο νωρίς φίλε μου;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης