Jump to content

kostaks78

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από kostaks78

  1. ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σου.ναι τον βρηκα τον τυπο μιλαμε πολυ φοβερος.θα ηθελα ακομη μια να σε ρωτησω εκτος απο την κατασκευη που βλεπω οτι θα δυσκολευτο λιγακι αλλα που θα παει θα τα καταφερω,απο που προμηθευτηκες τους φακους και πως λεγονται.ποσο θα μου κοστιση αυτη η κατασκευη?αξιζει τον κοπο η αυτα του εμποριου να μου κοστισουν φθηνοτερα,τι λες και εσυ που ξερεις 100 πραγματα παραπανω.
  2. MEADE LIGHTBRIDGE 16" F/4.5

     

    Τηλεσκόπιο και κατασκευή

    Εδώ και πολύ καιρό, αναζητούσα ένα νέο τηλεσκόπιο το όποιο να μπορεί να μου δώσει κάποιες πραγματικά αξιόλογες εικόνες. Με τη λέξη αξιόλογες, εννοώ εικόνες οι οποίες να μην παρουσιάζουν κλειστά σμήνη και πλανητικά νεφελώματα ως απλά συννεφάκια. Αυτά τα "συννεφάκια" τα βαρέθηκα όπως επίσης τα δεσμά και τα όρια στα αντικείμενα που θέλω να παρατηρήσω. Όποτε άνοιγα τους χάρτες μου - όντας ερασιτέχνης που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ goto -πάντα κοίταζα σε εκείνες τις περιοχές του ουρανού οι οποίες έχουν απομακρυσμένους αμυδρούς γαλαξίες. Όποτε, όμως, γυρνούσα το 8αρι μου εκεί δεν έβλεπα απολύτως τίποτα. Ακόμα και λαμπρά κλειστά σμήνη όπως το Μ13 συμβιβαζόμουν να τα βλέπω σαν αμυδρά συννεφάκια τα όποια μόνο σε περίπτωση εκπληκτικών καιρικών συνθηκών και μηδενικής φωτορύπανσης έσπαγαν λιγάκι και έβλεπα λίγα αστεράκια. Έτσι λοιπόν πριν περίπου 6 μήνες έβαλα πλώρη για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο το όποιο θα μου έδινε καλύτερες εικόνες και δε θα μου έθετε τέτοιους δεσμά στην παρατήρηση.

     

    Έτσι, μετά από συμβουλές, σκέψη και σύγκριση τιμών και πολλών άλλων παραμέτρων κατέληξα στο Meade Lightbridge 16".

     

    Στις 20 Μαρτίου πήγα στο Νομικό και γράψαμε το δελτίο παραγγελίας. Επιτέλους, θα γινόμουν κάτοχος ενός τηλεσκοπίου 16"! Το τηλεσκόπιο ήρθε μετά από περίπου ενάμιση μήνα δηλαδή προχθές. Αρκετά μεγάλο διάστημα για να περιμένει κανείς. Βέβαια, τι να πουν και άλλοι που περιμένουν χρόνια! Αλλά όσο να ναι η αναμονή αυτή είναι γλυκιά και δεν πονάει καθόλου!

     

    Το τηλεσκόπιο ήρθε σε 2 κουτιά αρκετά μεγάλα. Το ένα ήταν το πιο μικρό με διαστάσεις περίπου 85x85x15 εκατοστά και περιείχε μέσα τη βάση του και το δεύτερο με διαστάσεις περίπου 100x64x66 εκατοστά περιείχε τα 2 tubes τα trusses και διάφορα άλλα accessories. Προσωπικά στο αμάξι μου χώρεσε μόνο το μεγάλο κουτί και το δεύτερο και πιο μικρό μπήκε σε ένα 2ο αμάξι (του Παναγιώτη :)) ο όποιος ήρθε και βοήθησε την όλη διαδικασία! Μαζί με την αγορά του τηλεσκοπίου αγόρασα και ένα laser collimator, αγορά απαραίτητη με ένα τέτοιας διαμέτρου τηλεσκόπιο.

     

    Αμέσως όταν έφτασα σπίτι δεν άντεξα όπως ήταν φυσικό να το κρατήσω κλειστό στο κουτί του και έτσι πηρά ένα ξυράφι και άρχισα να κόβω τις ταινίες με τις οποίες ήταν δεμένο το κουτί!

     

    Πρώτο στη σειρά ήταν το μεγάλο κουτί το οποίο περιείχε το τηλεσκόπιο. Δύο κουτιά, το ένα μέσα στο άλλο, εξαιρετική συσκευασία και εξαιρετικά προσεγμένη. Το τηλεσκόπιο τυλιγμένο σαν δώρο μέσα στο βάθος και στη κορυφή πάνω πάνω τα trusses. H πρώτη εντύπωση ήταν λίγο εκθαμβωτική λόγω του μεγέθους.

     

    kotslightbridgereview1.jpg

     

    Ξεκινήσαμε λοιπόν να στήνουμε το τηλεσκόπιο. Ανοίξαμε και το πρώτο κουτί που περιείχε τη βάση. Αρκετά μεγάλο και αυτό.

     

    kotslightbridgereview2.jpg

     

    Το στήσιμο της βάσης δεν πήρε πολύ, περίπου ένα μισάωρο. Η βάση έρχεται σπασμένη σε όλες τις πλευρές οπότε διπλώνεται μέσα στο κουτί εύκολα. Για όποιον σκέφτεται να συναρμολογεί και να αποσυναρμολογεί τη βάση αυτή όποτε πηγαίνει για εξόρμηση, θα τον συμβούλευα να αφήσει αυτή τη σκέψη κατευθείαν. Το δέσιμό της είναι λίγο μπελάς, ανάλογα βέβαια και την όρεξη του καθενός. Η βάση είναι από ρινίσματα ξύλου όπως ακριβώς τα έπιπλα της ΝΕΟSET. Ακριβώς το ίδιο υλικό. Γι αυτό είναι και πολύ βαριά. Ζυγίζει περίπου 25 κιλά, γεγονός το οποίο βοηθά το τηλεσκόπιο να είναι ακόμα πιο σταθερό. Οι 2 κοιλότητες που κάνει η βάση στην κορυφή της ,στις οποίες εφαρμόζεται ο σωλήνας του τηλεσκοπίου, είναι επενδυμένες από ένα υλικό σαν τσόχα και όχι από τυφλόν. Όποιος θέλει να το αντικαταστήσει είναι πανεύκολο. Απλά τραβάς τη τσόχα :)! Στο αζιμούθιο η βάση κινείται υπέροχα χάρη στο ρουλεμάν που υπάρχει ανάμεσα στους 2 δίσκους. Πρόκειται για μια βάση αρκετά στιβαρή, πολύ βαριά και αρκετά μεγάλη. Είναι λίγο δύσκολο να την κουβαλήσει ένα άτομο λόγω του ότι δεν έχει καλά πιασίματα και λόγω του μεγέθους είναι δύσκολο να την πιάσει κανείς από τα δύο άκρα της.

     

    Αφού συναρμολογήσαμε τη βάση, σειρά επιτέλους είχε το τηλεσκόπιο. Όσον αφορά τη συναρμολόγηση δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω από το "υπερβολικά απλή"! Απλά πήραμε το tube που περιείχε τον καθρέφτη και το τοποθετήσαμε πάνω στη βάση. Αρκετά μεγάλο σε μέγεθος.

     

    Αυτό που θέλω να προσθέσω σ’ αυτό το σημείο είναι μερικές πληροφορίες για το κάτοπτρο. Για σκέπασμα έχει ένα λεπτό πλαστικό το οποίο εφαρμόζει στα σημεία στήριξης του κατόπτρου. Θέλει προσοχή καθώς τοποθετείται γιατί γρατζουνά την εσωτερική επιφάνεια του τηλεσκοπίου. Έκανα ένα πρόχειρο τεστ πατώντας το τοποθετημένο σκέπασμα πάνω στο κάτοπτρο και ρίχνοντας κάτι επάνω του. Δε λυγίζει σχεδόν καθόλου. Το μόνο που έχω να προτείνω σ’ αυτό το σημείο είναι να φτιάξει κάποιος ένα πρόχειρο δεύτερο σκέπασμα το οποίο να εφαρμόζει πάνω στο τελείωμα του tube του πρωτεύοντος. Έτσι το πρωτεύον θα είναι πλήρως προστατευμένο. Αυτό λοιπόν έχει στήριξη 18 σημείων (πολύ καλό αυτό!) και στο πίσω μέρος υπάρχει ένα cooling fan το οποίο συνδέεται με ένα κουτάκι στο οποίο μπαίνουν 6 μπαταριές μεσαίου μεγέθους ΑΑ. Επίσης για το collimation του κατόπτρου υπάρχουν 3 μαύρες βίδες οι οποίες δίνουν τη διαφορετική κλίση στο πρωτεύον και άλλες 3 άσπρες για να κλειδώνουν και να κρατούν σφιχτά το κάτοπτρο στην τελική θέση ευθυγραμμισμένο. Εδώ να επιστήσω την προσοχή σε όποιον θέλει να κολιμαρει το τηλεσκόπιο. Δεν πρέπει ποτέ να σφίγγουμε αρκετά τις άσπρες βίδες. Εγώ θα έλεγα να μη τις σφίγγουμε και καθόλου γιατί πολύ απλά σφίγγοντας τες, το κάτοπτρο ξεφεύγει από την επιθυμητή κλίση και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου σ’ αυτό το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο!

     

    Από πάνω δέσαμε τα trusses και όταν ολοκληρώσαμε και αυτά από πάνω στηρίξαμε το tube με το δευτερεύον. Το tube του δευτερεύοντος εξαιρετικά πανάλαφρο. Το focuser είναι τύπου crayford 2" με αντάπτορα για 1.25" και δυο ταχυτήτων. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει αρκετό τζόγο (προφανώς για να μπορεί να σφίγγει σωστά με τις βίδες που βρίσκονται από κάτω) γεγονός το οποίο όμως δεν αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα εφόσον το focuser είναι στηριγμένο στα πλάγια του τηλεσκοπίου όποτε όσο βαρύς και να είναι ο προσοφθάλμιος αυτό δεν επηρεάζεται καθόλου. Μαζί με το τηλεσκόπιο έρχεται και το red dot finder το οποίο εφαρμόζει πάνω από το focuser το οποίο έχει 4 διαφορετικά σχήματα και 7 επίπεδα φωτεινότητας. Προτείνω ένα telrad και αν είναι δυνατόν ένα κλασικό finder. Προσωπικά, αυτό θα κάνω μέσα στις επόμενες μέρες. Θα τοποθετήσω ένα telrad δίπλα στο red dot και θα πάρω το finder 9x50 που είχα στο παλιό starfinder equatorial και θα το τοποθετήσω πάνω στο 16αρι μου. Όποιος έχει συνηθίσει με finder καταλαβαίνει ποσό πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιείς ένα τέτοιο στις παρατηρήσεις.

     

    Όσον αφορά την κίνηση και στους δυο άξονες; Σαν βούτυρο! Σκοπεύω να βγάλω μάλιστα και τις τσόχες και να βάλω teflon. Εκεί θα είναι αποθέωση πλέον! Τέλειο! Να σημειώσω ότι οι κυκλικοί μεταλλικοί δίσκοι που συγκρατούν το τηλεσκόπιο πάνω στη βάση είναι πάρα πολύ μεγαλύτεροι από των υπολοίπων lightbrdge όποτε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν στρεβλώσεις από το βάρος κλπ (το έχω ακούσει αυτό γι αυτό το αναφέρω).

     

    Ολοκληρώσαμε λοιπόν το τηλεσκόπιο. Μερικές φωτογραφίες για να καταλάβει κανείς το μέγεθός του.

     

    kotslightbridgereview3.jpg

    kotslightbridgereview4.jpg

     

    Ολοκληρωμένο το τηλεσκόπιο είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και πολύ όμορφο. Δεν έχει τον όγκο που έχουν τα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη. Για να φανταστείτε, όταν το στήσαμε και το είδαν οι γονείς μου (η μητέρα μου ήθελα να πω γιατί οι άντρες ως γνωστόν δεν ασχολούνται τόσο με τέτοια ζητήματα) εντυπωσιαστήκαν μεν από το μέγεθος το οποίο ήταν κραυγαλέα μεγαλύτερο και ειδικά σε διάμετρο, όμως πιάνει φανερό πολύ μικρότερο χώρο μιας και όρθιο είναι ένας απλός σωλήνας.

     

    Σαν κατασκευή είναι αρκετά βαριά και ζυγίζει συνολικά γύρω στα 60 κιλα.25 κιλά η βάση, 25 ο πρωτεύων και 10 τα υπόλοιπα. Δε μπορώ να πω απόλυτα ότι απαιτούνται δύο άτομα για τη μεταφορά. Μπορεί και ένας αρκεί να έχει λίγα μπράτσα. Γενικά πάντως για 16αρι τηλεσκόπιο είναι πιο εύκολα μεταφέρσιμο από κάθε άλλο της κατηγορίας του μιας και σπάει σε πολλά κομμάτια. Και στο αυτοκίνητο πιάνει φυσικά λιγότερο χώρο. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα χώρου στο αμάξι ας αποσυναρμολογήσει τη βάση και ας τη διπλώσει. Απλά θα κάνει μισή ώρα περίπου παραπάνω στο στήσιμο.

     

    Θέλω να επισημάνω τη σημασία του collimation σ’ αυτό το τηλεσκόπιο. Απαραίτητη κρίνεται η αγορά ενός laser collimator μιας και το τηλεσκόπιο είναι τόσο βαρύ και μεγάλο που το κάτοπτρο φεύγει εύκολα από τη θέση του. Πριν από κάθε στήσιμο πάντα κάνω collimation και πάντα ως εκ θαύματος παρατηρώ τη φωτεινή τελεία του laser να είναι σημαντικά εκτοπισμένη από το κέντρο.

     

     

     

    Παρατηρησιακό Μέρος

     

    Όπως ήταν φυσικό, παρά τον καιρό το τηλεσκόπιο βγήκε έξω την πρώτη νύχτα. Το στήσαμε στην ταράτσα στο σπίτι, στα νότια προάστια. Αρκετή φωτορύπανση, πολύ κακό seeing και αρκετό haze το οποίο έσπασε λίγο μετά.

     

    Τα αντικείμενα που παρατηρήσαμε ήταν ο Δίας, ο Κρόνος, το Μ57 και το Μ13.

     

    Ο Δίας στην ανατολή του πάνω από τον Υμηττό μόλις 10-20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (την ώρα που τον παρατηρούσαμε αυτό ήταν το ύψος του) φαινόταν λαμπρός και δε χρειαζόταν καθόλου ώρα πάνω στο προσοφθάλμιο για να διακρίνω τις πολύ έντονες ζώνες του. Το είδωλο του έβραζε πάρα πολύ μέσα στο πεδίο μου και γι αυτό τον αφήσαμε. Οι δορυφόροι του δίπλα του πολύ έντονοι και σαφώς διακρινόταν ότι δεν ήταν αστέρια άλλα πλανήτες.

     

    Ο Κρόνος, στη δύση του κι αυτός μόλις 15-25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και με αχνά σύννεφα από πάνω του, φαινόταν να βράζει μέσα στο πεδίο και εκτός αυτού το είδωλό του δεν ήταν σαφές και καθαρό. Δε μπορούσα να τον εστιάσω εύκολα. Παρ όλα αυτά όμως μπορούσα να διακρίνω κάποιες ζώνες (δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος) πάνω στην επιφάνειά του. Σαφώς ανώτερη εικόνα από το 8αρι μου που είχα συνηθίσει. Φαίνονταν και 2-3 δορυφόροι πλάι του.

     

    Το Μ57, 40 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, μόλις που φαινόταν μέσα από το hyperion 13mm με ΟΙΙΙ. Πραγματικά τραγική κατάσταση ατμόσφαιρας. Τουλάχιστον φαινόταν. Σε παρόμοια κατάσταση με το 8αρι δε θα φαινόταν καθόλου.

     

    Το Μ13 ήταν μάλλον το πιο θεαματικό από όλα. Το σμήνος όλο μέσα στο πεδίο (ήταν όμως και 85 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα) σπασμένο κανονικά. Δε χρειαζόταν ούτε πλάγια διόπτευση ούτε φαντασία. Ήταν απλά εκεί. Αχνό σχετικά μεν άλλα σπασμένο και πανέμορφο. Ειλικρινά το πιο εντυπωσιακό.

     

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα ligtbridge πάσχουν από κόμη σε όλο τους το πεδίο σχεδόν. Λογικό το βρίσκω για ένα τηλεσκόπιο f/4.5 αν και τα αντίστοιχα OBSESSION δεν παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα λόγω των σαφώς καλύτερων οπτικών τους. Όσο να ναι το lightbridge σε καμία περίπτωση δεν είναι Obsession. Γι αυτό δεν είναι κακή ιδέα να πάρει κανείς ένα διορθωτή κόμης. Ένα paracor από το Πλανητάριο η έστω ένα baader. Έχω ακούσει τα καλυτέρα βέβαια για το Televue άλλα στοιχίζει και κάπου 300 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

     

    Δε μπορώ ακόμα να σχηματίσω πλήρη άποψη για την παρατήρηση μέσω του νέου μου αποκτήματος. Η πρώτη εμπειρία ήταν απογοητευτική όχι για το τηλεσκόπιό μου άλλα για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και τις συνθήκες παρατήρησης από την Αθήνα. Πρέπει κανείς να φεύγει εκτός Αθηνών για να δει καλές εικόνες. Περιμένω με ανυπομονησία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που θα κάνουμε τις εξορμήσεις στο Πάρνωνα για να καταλάβω το τηλεσκόπιό μου. Βέβαια και το Κρυονέρι φέτος θα έχει την τιμητική του!

     

    Υπόσχομαι ότι θα κάνω συμπληρωματικό review όταν θα έχω νέες παρατηρήσεις στο ενεργητικό μου με το νέο τεράστιο lightbridge.

     

    Και για να μην το ξεχάσω, όσον αφορά το eyepiece που ερχόταν μαζί με το τηλεσκόπιο; Θα το πουλήσω κατευθείαν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει πμ! :)

     

     

    Δε θέλω να πω περισσότερα γιατί ήδη σας έχω κουράσει με το τόσο μακρόσυρτο review μου. Το μόνο που προσπαθούσα να πετύχω και ελπίζω να το κατάφερα είναι να δώσω μια πληρέστατη εικόνα όσον αφορά το κομμάτι του lightbridge 16" γιατί στο διαδίκτυο στα αγγλικά βρήκα μόνο 2 reviews. Και πιστέψτε με, το 16αρι lightbridge είναι ένα εντελώς διαφορετικό τηλεσκόπιο από το 8αρι το 10αρι και το 12αρι. Είναι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο βαρύ και λίγο πιο δύσκολο στη μεταφορά του. Σίγουρα μέσα στους επομένους μήνες θα αγοράσω κάποια πράγματα από τη JMI!

     

    Eν κατακλείδι... Είναι ένα υπέροχο, πανέμορφο τηλεσκόπιο. Και είναι 16 ίντσες. Μεγάλο, πραγματικά μεγάλο aperture! Το μόνο μειονέκτημα σημαντικό που βρίσκω άλλα φυσιολογικό είναι η κόμη. Όμως διορθώνεται! Η κίνησή του; Σαν βούτυρο. Τα μεταλλικά του μέρη, φανταστικά! Η βάση στιβαρή και βαριά κρατά το τηλεσκόπιο στη θέση του ακόμα και με αρκετό αεράκι.

     

    Αναμείνατε για το επόμενο review!

     

    Κωνσταντίνος

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης