Jump to content

cnpapado

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    82
  • Εντάχθηκε

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από cnpapado

  1. Σϊγουρα δεν είναι η καλύτερη τακτική. Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν μπορούμε να ειμάστε σϊγουροι πως όλα τα παιδιά θα παρατηρήσουν ασφαλώς την έκλειψη και όπως τονίζουμε όλοι με κάθε ευκαιρία η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Είναι ενθαρρυντικό όμως πως προσπάθησαν να βρούνε λύση μέσω live streaming κλπ
  2. Παντως το θετικό είναι οτι επιτρέπεται (αλήμονο!) να διοργανωθουν δράσεις (άρα ίσως και παρατηρήσεις) σχετικά με την έκλειψη στα σχολεία, καθώς και το γεγονός πως προτρέπεται η παρακολούθηση της έκλειψης απο το διαδϊκτυο...
  3. Στα φίλτρα της Baader ποιές είναι οι διαφορές στα φίλτρα 5 και 3.8 (δηλ. στο "απλό" και στο φωτογραφικό) [πάντα στη φωτογράφιση] ; Περισσότερες λεπτομέριες; Πιο λαμπρό είδωλο; Που θα μπορούσα να βρω περιςςότερες πληροφορίες για την φωτογράφιση εκλείψεων/ήλιου;

    Ευχαριστώ

  4. Δεν είμαι σίγουρος οτι τα γυαλιά ηλεκτροκόλλησης ή άλλα αυτοσχέδια φίλτρα όπως CD, καπνισμένα γυαλία είναι ασφαλή γαι την παρατήρηση του ηλίου :!: Θα ήταν καλύτρο να προμηθευτείς κάποιο ειδικό φίλτρο.
  5. μηπως θα πρεπει να τα λυσω απο την αρχη ,να βγαλω τη βαση στηριξης να γινουν δυο κομματια...μηπως βγει το ελαστικο καλλυμα ετσι αλλα φοβαμαι και για το αζωτο μηπως αδειασει..

     

    Δεν θα το πρότεινα :!:

    Σκεψου οτι τωρα έχεις ενα πολυυυυ μικρο σφάλμα ευθυγράμμισης το οποιο θέλεις να διορθώσεις. Οταν τα ξαναδέσεις δε νομίζω πως θα ευθυγραμμίζονται καν απο τις βιδες αλλά θα θέλουν εργοστάσιο ξανα... Δεν είμαι σιγουρος για αυτό αλλά μου φαίνεται παρακινδυνευμένη κίνηση.

    Το υλικό ίσως να είναι λογικό να βγαίνει σταδιακά και μετα το ξαναγεμίζεις με συλικόνη για να καλύψεις τις βίδες. Πάντως οι βίδες ευθυγράμμισης είναι διαφορετικές απο αυτές του αζώτου.

     

    ΥΓ: Νομιζα πως αναφερόσουν στο υλικό πανω απο τις βίδες.

    Τι εννοείς σταδιακά; Μήπως απο την χρήση "τρίβει" και βγαίνει σε φλούδες; Λογικά η μια ακρη θα είναι πιασμένη κάτω απο τον μηχανισμό που συγκρατεί τους οπτικούς σωλήνες (και αρα γι' αυτό σκεφτεσαι να τα λύσεις). Παρόλα αυτά δεν χρείαζεται να βγάλεις ολο το υλικό αλλα μόνο σε εκείνο το σημείο.

  6. Όπως ανέφερε και ο Κωνσταντίνος, ο Lovejoy είναι ορατός με κιάλια. Τον παρατήρησα το Σάββατο απο το χωριό με άθλιες ατμοσφαιρικές συνθήκες (δεν μπορούσα να εστιάσω και έβλεπα με γυμνό μάτι χρώματα να τρεμοπαίζουν στους δίσκους των άστρων) και με σελήνη 35% και παρόλα αυτά ήταν θεαματικότατος. Ακολουθεί ένα σκίτσο.

    953002519_cometlovejoy(2).thumb.png.18a55eeb5cc244e90ffb625f0c1ea467.png

  7. επειδη η ληψη ηταν πολυ κακη και καπου εχανες το νοημα και τον ειρμο. καλυτερα να ερχοταν να μας κανει το μαθημα εκει ο κυριος

     

    Το τεχνικό κομμάτι μπορεί να μην ήταν το καλύτερο αλλά αυτό, νομίζω, δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αιχμής. Ο κ.Γρηγόρης (ουτε εγώ συγκράτησα επώνυμο, συγγνώμη) δήλωσε απο την αρχή πως λυπάται που δεν ήταν εκεί και πως βρίσκεται (αν δεν κάνω λάθος) στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά το γεγονός πως δέχτηκε να μας κάνει την παρουσίαση απο μακρυά είναι πιστεύω τιμητικό και για αυτόν και για εμάς, το κοινό.

  8. Ορίστε και η συνέχεια.

    http://www.physics.upatras.gr/UploadedFiles/course_110_1893.pdf

    Το έντυπο αυτό είναι μεταπτυχιακή εργασία ή κάποιο βιβλίο για το συγκεκριμένο τμήμα του πανεπιστημίου;

  9. εγω δεν εχω προβλημα παντως με την καμερα και ειμαι ευχαριστημενος αν την κραταω με το χερι.

    Αφου εχω μεινει ευχαριστημενος γιατι να δωσω και 51 ευρω παραπανω χωρις καποιο νοημα;

     

    Γιατί εάν θελήσεις κάποτε να σταματήσεις να βγάζεις το φεγγάρι και να αρχίσεις να βγάζεις οριςμένα αντικείμενα τα οποια θα απαιτεί μεγαλύτερες εκθέσεις (αν και αμφιβάλω αν μπορείς με αυτή την κάμερα) θα δείς οτι πρέπει να κρατάς την κάμερα σταθερή γαι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατι που με το χέρι, δεν γίνεται.

    Φιλικά

  10. Παρών και εγώ!

    Παρατηρώ μόνο με κιάλια, αφού δεν έχω τηλεσκόπιο. Ευγνωμονώ που πήρα ενα καλό και ποιοτικό ζευγάρι (Oberwerk Ultra 10.5x70) αφού η στιβαρή κατασκευή και η πολύ καλή ποιότητα οπτικών τα καθιστούν ιδανικά για στρονομία. Για κάποιον αρχάριο νομίζω είναι καλύτερο να ξοδέψει εκατό-διακόσια ευρώ και να πάρει κάτι πολύ πιο ποιοτικό. Πολλές φορές όταν είμαι πολύ κουρασμένος απλά τα στήνω και χαζεύω κάποιο σημείο του γαλαξία κατάμεστο απο άστρα... Τις υπόλοιπες φορές παρατηρώ απ'όλα :cheesy:

     

    Και μία ερώτηση/πρόταση:

    Έχει σκευτεί κανείς να προσαρμώσει με κάποια κατασκευή κιάλια πάνω σε ισημερινή στήριξη παράλληλα με το τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας τα ως ερευνητή ή απλά γιά μερικές ματιές ; ξέρω ότι η κλίση των προσοφθαλμίων δεν θα είναι ιδανική αλλά και πως η κατασκευή θα πρέπει να είναι στιβαρή για να αντέξει κιάλια 1-2 κιλών ; Την κατασκευή την σκέφτομαι σαν ένα Π_ όπου μέσα στο π θα έχει χωθεί το τηλεσκόπιο.

  11. Εάν δεν θα το χρησιμοποιήσεις για εξειδικευμένη επεξεργασία αστροφωτογραφιών, τότε θα μπορούσες να κατευάσεις το Gimp. Οι βασικές λειτουργίες τους είναι παρόμοιες με αυτές του Photoshop.

     

    Είμαι κατά του παράνομου download λογισμικών. Νομίζω πως δυςτυχώς μερικές φορές είναι αναγκαστικό, λόγω της υπερκοστολόγισης και του μονοπωλείου. Παρόλα αυτά (δεν ξέρω για τον χωρο της αστροφωτογράφισης) υπάρχουν πολλά αξιόλογα δωρεάν, και πολλά απο αυτά ελεύθερα (open source), λογισμικά/προγράμματα. Είναι καλό να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους επιλογές, εφόσον συμμετέχουμε μία διεθνή ανταλλάγη ιδεών (στα open source) και δημιουργούμε μία παγκόσμια κίνηση απεξαρτοποίησης απο τις μεγάλες εταιρίες που διακινούν προγράμματα επι πληρωμή.

     

    Μαζι γράφαμε Αλέξανδρε... :cheesy:

  12. Νομίζω πως αντιθέτως, ένα νευτώνιο μεγαλύτερο των 8 ιντσών δεν είναι υπερβολικό. Αν όντως έχεις καλό ουρανό και πεδίο απο παντού, και αφου δεν πρέπει να μετακινείσαι γιατί να μην πας σε κάτι μεγαλύτερο (το οποίο είναι πιο ογκοδες και βαρύ αλλά εσυ το έχεις λυμμένο το πρόβλημα). Δεν κατάλαβαίνω τι εννοείς με τα προσοφθάλμια;

    Επίσης θα ασχοληθείς με την φωτογράφιση;

    Δεν θα σου προτείνω συγκεκριμένα μοντέλα, γιατί αυτό εξαρτάται απο το budget σου, και τη χρήση του τηλεσκοπίου.

     

    Αυτό που με ανυσυχεί κάπως είναι αν οι συνθήκες στο χωρίο μέσα στην αποθήκη είναι οι κατάλληλες για να αφήνεις ένα τηλεσκόπιο [-X Επίσης αν κάποτε θελήσεις να πάς σε κάποιο αστροπάρτυ ή σε κάποιο άλλο μέρος για παρατήρηση θα μπορείς να το μετακινήσεις;

     

    Επίσης, σε κάθε περίπτωση δόσε σημασία στη βάση. Τα παραπάνω δεν βλέπω να έχουν πολύ γερές βάσεις.

  13. Ας πάρει κάτι πιο ποιοτικό. Νομίζω πως δεν υπάρχει :Θέλω να βλεπω μόνο αυτά

    Κι αν θέλει κάτι ακόμη τι θα κάνει; Ενω με ένα καλυτερο τηλεσκόπιο (βλ. heritage που είσαι σε παρόμοια διάμετρο) έχει περισσότερες επιλογές

  14. Ο φίλος μας, είπε μελεταει αετούς, λογικά θα χρειάζεται ένα ζευγάριι καλά, ποιοτικά κιάλια. Με τίποτα κάτι σαν αυτά που προτίνεις ( χωρίς παρεξήγηση :D ), δηλαδή απο τα πολυεπιστωμένα vixen με εναλλασσομενους προσοφθάλμιους κατευήκαμε στ celeston 7x50 ? Απο ferrarri σε τρίκυκλο;

     

    Κοίτα τα κιάλια της Λιλής, ενώ εάν θές μεγαλύτερους αντικειμενικούς αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή:

    http://www.bigbinoculars.com/100bt45.htm

     

    Εάν έχεις λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς-στησίματος, δεδομένου πως λογικά θα είσαι σε βουνό, ( ξέρεις κάτι παραπάνω ) τότε θα είναι οτι πρέπει.

  15. Βρήκα μία μεταπτυχιακή (?) εργασία ενός φοιτητή του ΑΠΘ πάνω στο θέμα. Γίνεται αναφορά στη ιστορία της ραδιοαστρονομίας, αναλύονται οι πηγές ραδιοκυμμάτων εντός του ηλιακού συστήματος, περιγράφεται η κατασκευή ενός ραδιοτηλεσκοπίου και τέλος η καταγραφή καιη διαστάυρωση των δεδομένων.

    Συγχαριτήρια στον συντάκτη της! =D> =D>

     

    Πολύ χρήσιμη, παρόλα αυτά δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να την αναδημοσιεύσω, θα μπορούσε να το διευκρινήσει κάποιος admin.

  16. Το σήμα θα πνίγεται έτσι κι αλλιώς απο τις παρεμβολές :mrgreen: γιατι παρατηρώ απο Αθήνα

    Στο χωριό στο Πήλιο ίσως γίνει κάτι αλλά όπως και να έχει δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει \:D/

     

    Τι συχνότητα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να πάρω καλά αποτελέσματα, όσο πιο χαμηλή γίνεται;

  17. Νομίζω οτι δεν αξίζει η κατασκευή αν χρησιμοποιήσεις πιάτο κάτω απο 1 μ, (σαν αυτά της τηλεόρασης που είναι 60εκ!!).

     

    Αυτό που με απασχολεί είναι οι συχνότητες. Απο ο,τι βλέπω τα αντικεϊμενα που αναφέραμε παρατηρούνται καλά σε χαμηλές συχνότητες ( όχι οτι δεν παρατηρούνται και σε υψηλότερες, αφού με πιάτο δεν φτάνουμε έτςι κι αλλιώς τόσο χαμηλά...)

     

    image.thumb.jpg.316f471944421bc44904517779d78180.jpg

    συχνότητες (#1)

     

    Πηγή: http://www.ukaranet.org.uk/basics/frequency_allocation.htm

     

    image.jpg.60368aa1fa85a8850dc0a0d657633fcf.jpg

    συχνότητες (#2)

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης