Jump to content

GLOUKOS

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    103
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από GLOUKOS

  1. GLOUKOS

    σελήνη χωρίς φίλτρο;

    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, το Neutral είναι το καλύτερο, αλλά προς Θεού, ποτέ δεν παρατηρούμε με Πανσέληνο. Αυτή την μέρα πρέπει να την έχουμε για ρεπό. Να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αστροπαρατήρηση...
  2. GLOUKOS

    Λυρα και NGC6791

    Το συγκεκριμένο σμήνος το παρακολούθησα μόλις το περασμένο καλοκαίρι! Και με τον απλό Plosll 25mm μου, μου φάνηκε υπέροχα όμορφο. Αρχικά πίστεψα πως ήταν κάποιο σφαιρωτό. Αναρωτιόμουν γιατί δεν ακουγόταν τίποτα γι αυτό το στολίδι... Και να που σήμερα διάβασα εσάς.....
  3. Δεν πειράζει μικρέ, ο Υδροχόος θα ξαναέρθει τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, και αν είσαι ανυπόμονος, θα τον δεις και τον Αύγουστο αργά τα χαράματα. Έχεις ακούσει για την SATURN NEBULA που είναι και αυτή στον πανέμορφο αυτό αστερισμό??
  4. GLOUKOS

    Σκανταλιαρικο Αστρο!!!

    Όχι, καλό, ΤΕΛΕΙΟ! Οπώς πάντα, εξαιρετικός αδελφέ μου μου, συνέχισε να μας μορφώνεις με τις απίστευτες ειδήσεις που μας επιδαψιλέυεις!
  5. GLOUKOS

    Skywatcher 18'' prototype!!!

    Αδελφέ μου Μανούσο, σε θαυμάζω και σε επικροτώ, ειδικά για τις απίστευτες κατασκευές σου, όμως αδελφέ μου, την τιμή έθιξα και αυτούς που τα πουλάνε! Είπα εγώ οτι δεν είναι χρήσιμα τα διοπτρικά???? Για αστροπαρατηρητές αναρωτήθηκα, αστροπαρατηρητές σαν εμένα που δουλεύω αποκλειστικά το τηλεσκόπιο με το χέρι και με αστροχάρτες στο γόνατο! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΔΙΟΠΤΡΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΑ. Σίγουρα συμφωνείς για την περίπτωση που εθίχθη με τα 300 χιλιάρικα..................
  6. Ναι, ίσως να είναι καλή αυτή η μεγέθυνση. και 10Χ ακόμα καλύτερη θα ήταν. Στο δικό μου τηλεσκόπιο ο 25άρης ''βγάζει'' 48Χ και μάλλον γι αυτό κάθε φορά η Έλικα μου βγάζει την πίστη... Χρειάζεσαι όμως απαραιτήτως σκοτεινό ουρανό. Κάνε μια προσπάθεια με αυτή την μεγέθυνση και ενημέρωσε με. Ένα άλλο κολπάκι που θα κάνεις για να δεις εάν έχεις στο προσοφθάλμιο την νεμπούλα, είναι να κουνάς, να τραντάζεις ελαφρά το τηλεσκόπιο σου όσο εσύ θα κοιτάζεις με την περιφερειακή. Κοίταξε για κάποιες τυχόν διαφοροποιήσεις της φωτεινότητας που θα έχεις.
  7. GLOUKOS

    Skywatcher 18'' prototype!!!

    Παλι καλα.... Εδω αλλοι πουλανε αποχρωματικο διοπτρικο 14 ιντσων με 300+ χιλιαδες.... ευρω! Ε, καλά, τα ακριβά διοπτρικά είναι μια πονεμένη ιστορία.... Ήθελα να 'ξερα, ποιος σοβαρός ασταστροπαρατηρητής που θα ενδιαφερόταν για αμυδρά αντικείμενα, θα επέλεγε ένα διοπτρικό όπως το DRAGON, και όχι ένα κατοπτρικό...................... Στο DRAGON δεν αναφέρεσαι? Δε θυμαμαι τη μαρκα. Μπορει και να ηταν αυτο. Θυμαμαι μονο τα χαρακτηριστικα του (ανοιγμα, τιμη, κτλ.) [/qu Αυτό θα ήταν... Θυμάμαι που μου είχε κάνει εντύπωση η τιμή του σε ένα παλιό τεύχος SKY & TELESCOPE... Εδώ στο διαδίκτυο δεν το βρίσκω..... Οι άνθρωποι είναι για τα πανηγύρια, θέατρα σκιών... Εντάξει είπαμε, τα διοπτρικά είναι ακριβότερα λόγω κατασκευής, αλλά μην το παρα...... το θέμα. Πραγματικά, υπάρχει έστω ένας ερασιτέχνης που θα έδινε εκατό εκατομμύρια δραχμές για να πάρει ένα τηλεσκόπιο του.... πόλου (του νότιου)??? Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να πάρει 6(!) 36άρια monster dobsonians της ORION!
  8. Δύσκολο να χωρέσει όλο στο οπτικό σου πεδίο. Τι μεγέθυνση σου βγάζει ο 25άρης, το υπολόγισες?
  9. GLOUKOS

    Αρης

    Τι λες τώρα........... Το συγκεκριμένο κατοπτροδιοπτρικό είναι εξαιρετικό. Χρησιμοποίησε τον φακό με την μικρότερη διάμετρο και απόλαυσε τον. Από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Με σταθερή ατμόσφαιρα θα διακρίνεις πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του! Αφού αδελφέ μου ρωτάς, δε θα σου απαντήσουμε??
  10. Ωραίος. Είχα ξεχάσει αυτή τη σελίδα.
  11. Υπάρχει το εξής παράδοξο με αυτό το πλανητικό νεφέλωμα... Ενώ μπορείς θεωρητικά να το δεις σε ακραίες περιπτώσεις με το μάτι, με το τηλεσκόπιο θα δυσκολευτείς πολύ. Ο λόγος? Λόγω ΚΑΙ της πολύ κοντινής του απόστασης (γύρω στα 450 έτη φωτός) δείχνει πολύ μεγάλο στον ουρανό, πιο εκτεταμένο και από την πανσέληνο! Αν και πολύ φωτεινό συνολικά, αν το δεις μέσα από οποιοδήποτε προσοφθάλμιο, ακόμα και στην μικρότερη μεγέθυνση, θα δυσκολευτείς πολύ. Πιο εύκολα θα φανεί μέσα από τον ερευνητή σου, ή με κυάλια! Προυπόθεση ο πολύ σκοτεινός ουρανός.
  12. GLOUKOS

    Skywatcher 18'' prototype!!!

    Παλι καλα.... Εδω αλλοι πουλανε αποχρωματικο διοπτρικο 14 ιντσων με 300+ χιλιαδες.... ευρω! Ε, καλά, τα ακριβά διοπτρικά είναι μια πονεμένη ιστορία.... Ήθελα να 'ξερα, ποιος σοβαρός ασταστροπαρατηρητής που θα ενδιαφερόταν για αμυδρά αντικείμενα, θα επέλεγε ένα διοπτρικό όπως το DRAGON, και όχι ένα κατοπτρικό...................... Στο DRAGON δεν αναφέρεσαι?
  13. Σωστός. Όντως, τα NASSAU είναι δύο. Το NASSAU 2 το έχεις δει στον Αετό? Βλέπω φαινόμενο μέγεθος στα 13.3... Το έχω προσπαθήσει το καλοκαίρι από Πειραιά με το 10αρι μου, αλλά μόνο τα NGC έπιασα με δυσκολία...
  14. GLOUKOS

    Φίλτρα για διπλούς αστέρες

    Τζίφος... Δεν κατάφερα να παρατηρήσω τον Σείριο Β... Θα ξαναπροσπαθήσω. Σήμερα έπεσε στα μάτια μου ένα φιλτράκι της MEADE που ενδείκνυται για Σεληνιακή παρατήρηση, αυτό : http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=188 Ο Νομικός γράφει ότι χρησιμοποιείται ΚΑΙ για τον διαχωρισμό στενών διπλών αστέρων. Παρακαλώ αν ισχύει κάτι τέτοιο, βοηθήστε με με την άποψη σας. Ευχαριστώ πολύ.
  15. Όχι, όχι, καμία σχέση. Οι γαλαξίες εκπέμπουν σε όλα τα μήκη κύματος, οπότε απλώς το φίλτρο θα ''κόψει'' το φως του γαλαξία. Εκτός των άλλων, είναι μικρή η διάμετρος του τηλεσκοπίου σου για χρήση φίλτρου. Τα πάντα θα σκοτεινίασουν στο προσοφθάλμιο σου. Δε θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση. Χρειάζεσαι απλώς έναν ωραίο σκοτεινό ουρανό.
  16. Ε βέβαια, με των 6 εκατοστών δε θα μπορούσες να το δεις... Με τις 5 ίτζες το βλέπεις πολύ χαλαρά μιας και είσαι σε περιοχή με σχετικά σκοτεινό ουρανό. Δε θα χρειαστείς βουνό για τον Μ87. Απλά θα τον δεις όπως σου τον περιέγραψα.
  17. Λοιπόν άκου φίλε Βασιλάκη! Για το M 78 θέλεις σκοτάδι! Αλλιώς θα διακρίνεις απλά μια υποψία θαμπάδας μεταξύ των αστεριών που φωτίζουν αυτό το νέφος ανάκλασης! Εγώ μέσα από την Δραπετσώνα που είμαι, έτσι το βλέπω. Χρησιμοποίησε την μικρότερη μεγέθυνση! Ένα θεματάκι είναι πως το φίλτρο φωτορύπανσης δε βοηθάει καθώς το νέφος αυτό δεν εκπέμπει το δικό του φως! Οπότε κόβει γενικότερα την λάμψη!
  18. Πάνω που μας αδειάζει το Φεγγαράκι την γωνιά, πέφτουμε στις κακοκαιρίες........ Πφφφφφ και θα ήταν μεγαλή ευκαιρία να καμαρώναμε τους ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ... (Λατρεμένοι οι Πρύμνη, Γλυφείο, Περιστέρι, Πανιά, η Αντλία, ο πανάρχαιος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ με τον Μένκεντ, τον Θήτα του αστερισμού να τιμάει με την παρουσία του τα πλάτη μας, και βέβαια ο Λύκαρος!) Αλλά ΦΕΥ! Αυτοί θα μας περιμένουν πάντα εκεί, εμείς είμαστε που φεύγουμε! χαχαχα!
  19. GLOUKOS

    Skywatcher 18'' prototype!!!

    300 χιλιάδες?? ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΑΛΗΘΙΝΕ ΘΕΕ ΜΟΥ...... Πάντως η γνήσια ORION, της Αμερικής, προσφέρει το κτηνώδες 36'' της <<μόνο>> με 55 χιλιάδες. Σίγουρα, μιλάμε για καθαρά χειροκίνητο dob, όμως, διάμετρος να υπάρχει!
  20. GLOUKOS

    Εξωπλανήτες.

    Κι εγώ χάρηκα πάρα πολύ και τιμή μου που συνδιαλέγομαι με ανθρώπους όπως εσύ!
  21. GLOUKOS

    Εξωπλανήτες.

    Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά τις βίαιες εκλάμψεις στους ερυθρούς νάνους. Τα πρωτόνια υψηλής ενέργειας από αυτές σίγουρα θα μπορούσαν να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Αυτό αυτομάτως θα έθετε εν κινδύνω οποιαδήποτε ζωή θα είχε αντέξει στην πιθανή ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία αυτών των ''νευρόσπαστων'' άστρων. Απλώς όπως είπες, επειδή ακριβώς στηριζόμαστε σε εικασίες πάνω επ'αυτού του θέματος, θα ήταν παρακινδυνευμένο να θέταμε εκτός λίστας πιθανών κατοικήσιμων πλανητών έναν τεράστιο αριθμό κυρίως υπεργαιών που φιλοξενούν αυτά τα ζωηρά ''θρυλικά'' (λόγω χρώματος) αστεράκια.
  22. GLOUKOS

    Εξωπλανήτες.

    Ναι, κατάλαβα εξαρχής τι εννοείς. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρείτε και στο σύστημα Πλούτων - Χάρων. Απλά ίσως δεν το διατύπωσα ορθώς! Λέω πως αφού οι ερυθροί νάνοι έχουν πολύ πιο ασθενέστερο βαρυτικό πεδίο, οι πλανήτες που θα βρίσκονταν στην κατοικήσιμη ζώνη, παρ'όλη την εγγύτητα τους προς το άστρο, θα μπορούσαν άνετα να είχαν μια ιδιοπεριστροφή ανεξάρτητη με την περιστροφή τους γύρω από τον νάνο! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Γη! Θεωρητικά δε θα μπορούσε να συμβεί?? Εάν συμπλήρωναν μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους αυτοί οι πλανήτες και ταυτογχρόνως στο ίδιο χρονικό διάστημα σύμπλήρωναν και μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο τους, τότε λογικά θα ήταν εκτός κατοικήσιμης ζώνης, κοντύτερα στο άστρο τους.
  23. GLOUKOS

    Εξωπλανήτες.

    Φίλε μου Trex, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου. Όμως έχω μιαν απορία. Αφού οι ερυθροί νάνοι έλκουν πολύ ασθενέστερα, δεν μπορεί ο πλανήτης να περιστρέφεται στην κατάλληλη απόσταση για την ανάπτυξη ζωής αλλά ταυτογχρόνως να έχει και την ιδιοπεριστροφή του? Εννοώ να έλκεται στον ίδιο βαθμό που θα έλκειτο σε μεγαλύτερη απόσταση γύρω από έναν πορτοκαλή νάνο?
  24. GLOUKOS

    Κρόνος και δορυφόροι

    Φίλε sunspear, όχι, ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να παρατηρήσεις κάποια αλλαγή θέσης αυτών -ειδικά- των δορυφόρων.
  25. Στην παρατήρηση πλανητών το Α και το Ω είναι το Seeing. Ειδικά όταν μιλάμε για χαρακτηριστικά τύπου Ερυθρά κηλίδα και νεφικές ζώνες του Δία, Χώρισμα Κασίνι και Ένκε, όπως και τα Polar caps Του Άρη με τις μαυριδερές περιοχές του... Αν το Seeing είναι για τον γάιδαρο και νομίζεις πως ο πλανήτης πλατσουρίζει κάτω από την επιφάνεια νερού, οτι και να κάνεις είναι μάταιο........
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης