Jump to content

gr_diver

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    77
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    4

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από gr_diver

  1. Αρκετό καιρό αργότερα κατάφερα να το λύσω. Η αιτία ήταν tilt σε 2 διαφορετικά σημεία του imaging train μου, το οποίο επηρέαζε και την εστίαση σε μικρό βαθμό. Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλούσε το περίεργο σχήμα των αστεριών.

    Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για τη βοήθεια! Μπορεί να μην κατάφερα να το λύσω άμεσα, οι γνώμες σας όμως ήταν πολύτιμες.

     

    Αντώνης

    • Μου αρέσει 1
  2. @kkoutr: το επόμενο βήμα θα είναι δοκιμή με T2 tilter τότε...

    @diorip: με το Skywatcher 200PDS και την D3100 (που ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση) δεν είχα αυτό το πρόβλημα. Όμως με το AstroProfessional το πρόβλημα υπήρχε και με την D3100 και με την D5300, ακόμα και πριν της κάνω το Baader mod. Άρα λογικά ευθύνεται κάτι από το σύνολο του τηλεσκοπίου - εστιαστή...

     

    Σας ευχαριστώ και πάλι, αν προκύψει κάτι νεότερο θα το αναφέρω.

     

    Αντώνης

    • Μου αρέσει 1
  3. Καλημέρα και πάλι,

     

    το βράδυ της Πέμπτης έκανα μερικές δοκιμές, και έχω να προσθέσω τα εξής:

    1) Τελικά είναι βέβαιο ότι δεν είναι trails. Έκανα δοκιμές σε ISO 200 - 800 - 1600 - 3200 με χρόνους έκθεσης 180sec - 90sec- 45sec - 20sec αντίστοιχα. Το ιστόγραμμα ήταν λίγο πολύ στο ίδιο σημείο, και το μόνο που άλλαζε ήταν η ποσότητα του ψηφιακού θορύβου. Το σχήμα των αστεριών παρέμενε το ίδιο δυστυχώς. Δεν ανεβάζω τις φωτό, γιατί δε νομίζω ότι προσφέρουν κάτι καινούριο.

    2) Δοκίμασα επίσης να βγάλω μερικά frames με το βιδάκι ασφάλισης του εστιαστή σφιχτό και χαλαρό, για να δω μήπως προκαλείται tilt από εκεί, καμία διαφορά και πάλι.

    3) Παρέλαβα ένα flattener - reducer 0.8x. Αν και δεν είχα το ιδανικό spacing γιατί μου έλειπαν κάποιοι λεπτοί αποστάτες, το πεδίο βελτιώθηκε κάπως, όμως το σχήμα των αστεριών στο κέντρο δεν άλλαξε. Έχω φτιάξει πλέον αποστάτες με τον 3D εκτυπωτή μου, αλλά με πρόλαβε η κακοκαιρία και για σήμερα το βράδυ προβλέπεται συννεφιά 😒.

    Αρχίζω να πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ελλάτωμα στα οπτικά του τηλεσκοπίου. Το αγόρασα μεταχειρισμένο, και λόγω της παλαιότητάς του υπάρχουν ελάχιστες αναφορές και σχόλια στο διαδίκτυο. Είναι αυτό, αλλά σε λευκό χρώμα και φίρμα "AstroProfessional". Η μετάφραση σημαίνει τριπλέτα κολλημένων στοιχείων, με δύο στοιχεία ED ένα εκ των οποίων από Η-FK61. Ο εστιαστής είναι crayford σαν της TS-Optics αλλά χωρίς μικροεστίαση.

    Aν υπάρχει κάποια γνώμη ή πρόταση για άλλη δοκιμή θα ήμουν ευγνώμων.

     

    Ευχαριστώ και πάλι!

    Αντώνης

  4. Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις.

    @diorip: Ανεβάζω ολόκληρο το συγκεκριμένο frame καθώς και κέντρο-άκρα σε μεγέθυνση 200% όπως πρότεινες. Βέβαια φαίνεται ξεκάθαρα η έλλειψη flattener, τα αστέρια έχουν έντονη παραμόρφωση. Θα ψάξω να βρω και άλλα καθαρά και αντιπροσωπευτικά frames σαν αυτό. Επίσης, η προηγούμενη Nikon D3100 ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση.

    @kkoutr: Δυστυχώς δεν έχω tilter. Όμως στις σκέψεις μου πιθανολογούσα ότι ίσως να είναι κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχω την εμπειρία να το αναγνωρίσω. Αν καταλήξουμε ότι είναι θέμα tilt θα αγοράσω για να το δοκιμάσω....

    @pepito: Κρατάω την πρότασή σου για τη δοκιμή με μικρότερη διάρκεια και υψηλότερο ISO. Λογικά θα έχω τέτοια frames από τα προσωρινά αρχεία του APT, όταν κάνει platesolving (έχω ρυθμίσει να έχουν διάρκεια 10sec και ISO 3200), οπότε θα τα κοιτάξω ή θα βγάλω νέα. H μετατροπή της μηχανής έγινε από εμένα, αλλά είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την προηγούμενη Nikon D3100 η οποία ήταν σε εργοστασιακή κατάσταση.

    Επίσης παρέλειψα να αναφέρω ότι αυτό το πρόβλημα ΔΕΝ το αντιμετώπισα σε λίγες δοκιμές που έκανα το περασμένο καλοκαίρι με το νευτώνειο Skywatcher 200PDS που έχω. Εκείνο όμως λόγω βάρους έφτανε την στήριξη στα όριά της, και το χρησιμοποιώ πλέον μόνο για παρατήρηση. 

     

    Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια!

    Αντώνης

     

    2047962331_L_0007_ISO200_330s__NAcopy.thumb.jpg.f0b106db1e98d6c9ebf940ff488bbab2.jpg

     

    Untitled-3.thumb.jpg.330075b5b4b4604b78891d5e3ff4cc2f.jpg

     

  5. Καλησπέρα,

    θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθειά σας σχετικά με μία αλλοίωση στο σχήμα των πιο φωτεινών αστεριών που παρατηρώ στις αστροφωτογραφίες μου.

    Αρχικά να αναφέρω κάποια πράγματα για το setup μου. Το τηλεσκόπιο είναι ένα διοπτρικό αποχρωματικό triplet 80mm της AstroProfessional, επάνω σε στήριξη Skywatcher EQ5 Pro. Η οδήγηση γίνεται μέσω ενός τροποποιημένου finderscope 50mm της  Skywatcher, με οδηγητική κάμερα Omegon 1200b mono, και η κύρια κάμερα είναι μια  DSLR Nikon D5300 με Baader mod. Το setup αυτό το λειτουργώ με μικρές αλλαγές από τον περασμένο Ιούλιο, και το πρόβλημα που θα περιγράψω το αντιμετώπιζα και με την προηγούμενη DSLR Nikon D3100 που είχα δοκιμάσει χωρίς καμία απολύτως διαφορά. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιώ κάποιο διορθωτικό φακό flattener ή reducer.

    Μέσω κάποιων βελτιώσεων που έχω κάνει στη στήριξη έχω καταφέρει η οδήγηση να γίνεται με ακρίβεια κάτω του 1 arc.sec τον περισσότερο χρόνο σύμφωνα με το phd2. Σίγουρα αυτή στήριξη στον άξονα dec δεν έχει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά λόγω έλλειψης ρουλεμαν, αλλά πλέον συμπεριφέρεται πολύ πολύ καλύτερα από όταν ήταν καινούρια και σε πλήρως εργοστασιακή κατάσταση. Το ζύγισμα και στους δυο άξονες μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια, μετακίνηση του αντίβαρου ή του dovetail κατά μόλις 1cm γίνεται εύκολα αντιληπτό κατά το ζύγισμα.

    Στο πρόβλημα μου τώρα. Θα σας παραθέσω αρχικά ένα crop από ένα sub frame των 330 sec με ISO 200 που έβγαλα στις 2/1/2022, φωτογραφίζοντας την Αλογοκεφαλή (φαίνεται αμυδρά στο κάτω μέρος της φωτό). Δεν έχει υποστεί καμία απολύτως επεξεργασία, και είναι σε zoom 100%. Αν παρατηρήσετε τα πιο φωτεινά αστέρια έχουν ήπιες φωτεινές "μυτούλες" προς δεξιά και αριστερά.

     

    1203993664_Screenshot2022-01-19at20_50_01.thumb.png.b6c653cef2b486b4f74a671279fc9e1b.png

    Για πολύ καιρό πίστευα ότι είναι startrails από κακή οδήγηση και έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πράγματα για να το εξαλείψω, αλλά πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι κάποιο οπτικό σφάλμα. Η δεύτερη φωτό παρακάτω, είναι ουσιαστικά ένα zoom της παραπάνω φωτογραφίας, όπου φαίνεται ότι όσο μικρότερη η φωτεινότητα του αστεριού, τόσο πιο ήπιο είναι αυτό το "φαινόμενο", και οι φωτεινές μυτούλες γίνονται ανεπαίσθητες έως αόρατες. Τα μεσαίας φωτεινότητας αστέρια φαίνονται σαν να διαπερνώνται από λεπτές φωτεινές γραμμές, ή σαν να έχουν ανεπαίσθητους δακτύλιους όπως ο Κρόνος,  και θεωρώ ότι είναι αρκετά στρογγυλά για να είναι πρόβλημα οδήγησης.

    60423154_Screenshot2022-01-19at20_35_49.thumb.png.530260dcde232277ac14615c2aad15a1.png

    Λόγω του ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην αστροφωτογράφηση, θα ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε την γνώμη σας, και τις προτάσεις για να μπορέσω να εντοπίσω τι το προκαλεί. Εννοείται ότι είμαι πρόθυμος να δοκιμάσω πράγματα που θα προτείνετε ή να δώσω και περισσότερο υλικό (αρχεία raw κλπ).

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

     

    Αντώνης

     

    Υ.Γ. Εάν δεν έθεσα στην ερώτηση στο σωστό σημείο του forum παρακαλώ να μετακινηθεί από τους moderators, ή ενημερώστε με για να το αναδημοσιεύσω.

  6. Καλή χρονιά με επιτυχημένα sessions!!!

    Προσπάθησα χθες να πάρω 3-4 ώρες δεδομένων από την αλογοκεφαλή, αλλά δεν πήγαν καλά τα πράγματα. Λίγα ταξιδιάρικα σύννεφα, λίγο τα κέφια της EQ5, μόνο 8 καλά subs των 300sec πήρα τελικά πριν τα παρατήσω... Θα ξαναπροσπαθήσω σήμερα καιρού επιτρέποντος.

     

     

    Screenshot 2022-01-02 at 14.25.47.png

    • Μου αρέσει 2
  7. 10 hours ago, PhilipposK said:

    Υπάρχει κάποιος που να ξέρει κάποια εφαρμογή να κάνει για Mac ή με ποια ορολογία μπορώ να την γκουγκλάρω?

    Αυτή η λειτουργία γενικά περιγράφεται ως tethering, και αν αναζητήσεις εφαρμογές με αυτό τον όρο θα βρεις αποτελέσματα.

    Με την D3500 μπορείς να κάνεις liveview του video μέσω του USB, αλλά δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμένες φωτογραφικές λήψεις σε bulb mode. Οπότε εάν ενδιαφέρεσαι για λήψη αστροφωτογραφιών θα χρειαστείς ένα ιντερβαλόμετρο. Γενικά πάντως το liveview video με DSLR σε τηλεσκόπιο δεν δίνει ιδιαίτερα καλή ποιότητα εικόνας, γιατί λόγω του σκοτεινού πεδίου η DSLR ανεβάζει πολύ το ISO και δημιουργείται αρκετός ψηφιακός θόρυβος. Είναι χρήσιμο π.χ. για να εστιάσεις με μια μάσκα Bahtinov πριν αρχίσεις τις λήψεις σου.

    Καλή χρονιά και καλή επιτυχία στις δοκιμές σου!!!

     

    Φιλικά

    Αντώνης

    Screenshot 2022-01-01 at 08.05.03.png

  8. Καλησπέρα και χρόνια πολλά και σε εσένα.

    Δεν γνωρίζω κατάστημα να σου προτείνω, γιατί έκανα μόνος μου αυτή τη μετατροπή στην Nikon D5300 που έχω. Θα σε συμβούλευα όπου κι αν απευθυνθείς για την εργασία αυτή (είτε σε κατάστημα είτε σε ιδιώτη), να ζητήσεις κάποια εγγύηση ότι δεν θα εισχωρήσει σκόνη ανάμεσα στα φίλτρα και τον αισθητήρα, γιατί είναι σημείο που μετά δεν μπορείς να καθαρίσεις με κανένα τρόπο χωρίς να ανοιχτεί πάλι η μηχανή, και ούτε κάποιο επίσημο service το αναλαμβάνει (στις αντιπροσωπείες ο αισθητήρας με τα φίλτρα του θεωρείται ένα assembly που δεν ανοίγεται για κανένα λόγο - εάν εισχωρήσει σκόνη κάτω από τα φίλτρα κάνουν κατευθείαν σε αντικατάσταση όλου του assembly με ανάλογο κόστος).

    Από προσωπική εμπειρία, είναι κάτι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα συνηθισμένο σπίτι ή κατάστημα χωρίς clean room. Όσο καθαρός και αν είναι ο πάγκος εργασίας και όσο κι αν προσέξεις με χρήση γαντιών κλπ, είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστεί σκόνη κάτω από το φίλτρο, και θα σου δημιουργεί πρόβλημα με σκιες στις φωτογραφίες σου.

    Είχα διαβάσει πολλά άρθρα και είδα άπειρα videos πριν αποπειραθώ να μετατρέψω την φωτογραφική μου, και σχεδόν πουθενά δεν αναφέρεται αυτή η δυσκολία στο πραγματικό της μέγεθος. Όλοι κάνουν μια απλή αναφορά να προσέξεις να είναι καθαρός ο χώρος και τέλος. Υπάρχουν όμως κόκκοι τόσο μικροί που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά αν μπουν στα φίλτρα θα σου επηρεάζουν τις αστροφωτογραφίες με σκιές. Ειδικά στην ημερήσια φωτογράφιση, χρησιμοποιώντας μεγάλα F-stop με ανοιχτόχρωμο φόντο (π.χ. ουρανό) ο παραμικρός κόκκος σκόνης φαίνεται πάρα πολύ, και δυστυχώς το Baader mod το προτιμούν κυρίως άτομα που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις μηχανές τους και για ημερήσια φωτογράφιση.

    Την πρώτη φορά που άνοιξα την μηχανή και έκανα την μετατροπή ήμουν πολύ σίγουρος ότι κατάφερα να μην μπει καθόλου σκόνη - δεν έβλεπα τίποτα με τα μάτια μου (και έχω πολύ καλή όραση). Τελικά την άνοιξα άλλες 2 φορές, και στην τελευταία εκτός του ότι είχα ήδη καθαρίσει τον πάγκο και εργαλεία 2 φορές με αντιστατικά υγρά και πανάκια, είχα καθαριστή - ιονιστή αέρα να λειτουργεί για αρκετές ώρες στον χώρο (για να περιοριστεί και η σκόνη που αιωρείται στον αέρα), κοιτούσα μέσα από μεγεθυντικό φακό 5x και φώτιζα με 2 δυνατούς led φακούς για να φαίνονται ακόμα και οι πιο μικροσκοπικοί κόκκοι σκόνης που έπρεπε να αφαιρεθούν. Όλα αυτά τα αναφέρω για να περιγράψω πόσο επιμελής και προετοιμασμένος θα πρέπει να είναι όποιος θα κάνει τη μετατροπή...

    Ψάχνωντας εκ των υστέρων στο internet βρήκα αρκετές αναφορές και από άλλους (στο εξωτερικό) για παρόμοιες περιπτώσεις με σκόνη μετά από μετροπές, όπου κάποιοι δεν έβγαλαν τελικά άκρη με τα καταστήματα ή τους τεχνικούς που έκαναν την εργασία και αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις φωτογραφικές μηχανές τους.

    Γνώμη μου είναι, εάν δεν ενδιαφέρεσαι για ημερήσια φωτογράφιση, να γίνει η μηχανή σου full spectrum χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα φίλτρο ή τζαμάκι στον αισθητήρα (για να μπορεί να καθαριστεί και αργότερα ο αισθητήρας με σήκωμα του καθρέπτη από το μενού της μηχανής), και να παρεμβάλεις το βιδωτό Baader IR φίλτρο κάπου στο nosepiece ή στις προεκτάσεις που χρησιμοποιείς. Σε ημερήσια χρήση όμως δεν θα έχεις autofocus και θα χρειάζεσαι clip-in UV+IR φίλτρο, ενώ με το Baader mod ρυθμίζοντας καλά το custom white balance πλησιάζεις αρκετά την εργοστασιακή κατάσταση.  

    Εάν σε ενδιαφέρει ημερήσια χρήση, να γίνει από μια εξειδικευμένη εταιρία (π.χ. LifePixel) που να κάνει μετατροπές Full spectrum και IR, για να έχουν τα κατάλληλα μέσα για σωστή και εγγυημένη μετατροπή.

    Η μετατροπή γενικά αξίζει πάντως, η διαφορά είναι αξιόλογη και θα την χαρείς. Παρ΄όλα αυτά, οφείλω να σου πω ότι εάν έχεις στο μυαλό σου να μεταβείς μελλοντικά σε ψυχόμενη αστροκάμερα καλύτερα να κάνεις απευθείας αυτό το βήμα, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά... Αν αθροίσεις την αξία μεταπώλησης της μηχανής, το κόστος του φίλτρου και της εργασίας της μετατροπής, είσαι ήδη πολύ κοντά στην τιμή μιας μεταχειρισμένης ψυχόμενης αστροκάμερας. 

    Σου εύχομαι καλή χρονιά, και καλή επιτυχία στη μετατροπή όπου κι αν απευθυνθείς.

     

    Φιλικά

    Αντώνης

  9. *******************************************************************************

    The Official PixInsight Benchmark version 1.0

    Copyright (C) 2014-2021 Pleiades Astrophoto. All Rights Reserved.

    *******************************************************************************

     

    Benchmark version ...... 1.00.08

    Input checksum ......... 2cd72b67e12fff2**************************

    Serial number .......... *********************************************

     

    CPU Identification

    CPU vendor ............. GenuineIntel

    CPU model .............. Intel(R) Core(TM) i5-9600K CPU @ 3.70GHz

     

    System Information

    Platform ............... Windows

    Operating system ....... Microsoft Windows 10 Pro

    Core version ........... PixInsight Core 1.8.8-11 (x64)

    Logical processors ..... 6

    Total memory size ...... 31.924 GiB

     

    Execution Times

    Total time ............. 01:40.97

    CPU time ............... 00:37.49

    Swap time .............. 01:03.46

    Swap transfer rate ..... 261.182 MiB/s

     

    Performance Indices

    Total performance ...... 4659

    CPU performance ........ 10097

    Swap performance ....... 1447

     

    *******************************************************************************

     

    CPU Intel i5-9600K

    32GB RAM Team Group Elite DDR4 2666MHz

    CPU Graphics

    SSD PATRIOT VPN100-256GM28H VIPER VPN100 256GB NVME M.2 2280 PCIE GEN3 X 4

     

  10. Καταχωρήθηκαν νέες αγγελίες στο καινούριο τμήμα του site

     

    1) Σφιγκτήρες Προσοφθαλμίων Baader Clicklock M54.

     

    2) Φίλτρο φωτορύπανσης Orion Ultrablock Narrowband 2".

     

    4) Μοτέρ παρακολούθησης για στήριξη EQ2.

     

    Αντώνης

     

     

     

     

     

     

     

     

  11. Καλησπέρα . Έχω το ανάλογο της altair 0.8 flattened reducer. Αν είναι συμβατό με αυτό που ζητάς ευχαρίστως να προχωρήσούτε στην αγορα.

    Βραχλιωτης Δημητριος

    corfu49@gmail.com

    6979172052

     

    Ευχαριστώ για την απάντηση, σας έχω στείλει προσωπικό μήνυμα.

  12. Πωλείται σώμα Nikon D3100 σε κατάσταση βιτρίνας. Έχει μόνο 3791 κλικ, και θα δοθεί με λουράκι λαιμού, μπαταρία και φορτιστή. Επίσης υπάρχει και ο εργοστασιακός φακός της, Nikon AF-S 18-55mm VR, αν κάποιος ενδιαφέρεται να τα πάρει μαζί.

     

     

    --  ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ  --

     

     

    Η D3100 δεν είναι κάποιο από τα “star eaters” μοντέλα της Nikon. Πωλείται γιατί την χρησιμοποιώ ελάχιστα (φαίνεται από τα clicks), και θέλω να την αντικαταστήσω με ψυχόμενη αστροκάμερα. Παραθέτω κάποιες αστροφωτογραφίες που έχω βγάλει τους τελευταίους 2 μήνες με το σώμα της D3100, σε νευτώνιο Skywatcher 200PDS με coma corrector. Είναι single subs των 30-45 secs χωρίς guiding, που έχω επεξεργαστεί σε levels και curves στο Adobe Photoshop (ίσως και "auto tone" σε κάποιες). Πιο έμπειροι στο post-processing σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης ένα flat frame με ISO800 1/400sec με τη μέθοδο "white T-shirt", μέσα από διοπτρικό triplet 80mm που "έβλεπε" καθαρό μπλε ουρανό νωρίς το πρωί. Υπάρχουν flats, darks και bias frames σε RAW μορφή αν κάποιος επιθυμεί να του στείλω.

     

    Μπορώ να στείλω με courier με έξοδα παραλήπτη. Για κατοίκους Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει συνάντηση για οποιοδήποτε έλεγχο και συναλλαγή. Μένω στην περιοχή του αεροδρομίου.

     

     

    Αντώνης

    flat.thumb.jpg.88d81153430200f1b8e632c083c7d50c.jpg

    messier_57.thumb.png.e98aae38a1ba7ffd8168766d7a3aeead.png

    messier_17.thumb.png.ea4bbacbd6d8edceca35ed3a398fb161.png

    messier_8.thumb.png.032dc32ada0b56e3528ac30245fcb86a.png

    messier_27.thumb.png.2c2dcfb101d5ed1e6d7770c48c1d5277.png

    1724583665_Shuttercount.png.d0f698ce15142fd4681ec9624649480f.png

    Lens.thumb.jpg.1aed52f9082eeca65e999888efd6d564.jpg

    681571358_NikonD3100Kit.thumb.jpg.5c34a42079c193afcda785153616eb6f.jpg

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης