Jump to content

Hoakin

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Hoakin

  1. Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις. Ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα ήταν με το laser εργαλείο (που δεν με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο) και το ειδικό τρυπητό καπάκι που έδινε μαζί η Orion για αυτήν την δουλειά. Cheshire έχω παραγγείλει και θα έχω εκτός απροόπτου απο βδομάδα. Για να απαντήσω σε όσα ερωτήθηκαν: Δεν ξέρω τι αναφέρεται ως "αράχνη" που λέει ο φίλος John.. Μέχρι τώρα όσον αφορά το δευτερεύον κάτοπτρο έχω φροντίσει να είναι (στην αρχή της διαδικασίας) όσο πιο κεντραρισμένο γίνεται σε σχέση με την οπτική από τον εστιαστή. Και όσον αφορά την κλίση, αλλά και όσον αφορά το δεξιά-αριστερά που γίνεται απο την κεντρική βίδα στην βάση του. Αυτό χωρίς να λάβω υπόψην την απεικόνιση του πρωτεύοντος κατόπτρου (είχα ένα χαρτί που την έκριβε) και χρησιμοποιώντας το τρυπητό καπάκι. Την διαδικασία την κάνω με την διαδρομή του εστιαστή τέρμα κάτω (κλειστό) Ναι, ο βασικός καθρέπτης έχει σημάδι κέντρου Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι f4 Βασικά το πρόβλημα μου είναι πως όσο και να αλφαδιάσω το δευτερεύον αρχικά, όταν αρχίσω να ρυθμίζω τις 3 μικρες βίδες με το allen για να φαίνεται σωστά το πρωτεύον καταλλήγω στο ίδιο αποτέλεσμα με το ένα κλίπ σχεδόν άφαντο και μέρος του κάτοπτρου κρυμμένο.
  2. Μια ερώτηση στην παρέα γιατί αν και έχω διαβάσει πολλά άρθρα online και έχω δεί 50 βιντεάκια στο YT άκρη δεν έχω βγάλει... Η ερώτηση μου είναι αν και κατα πόσο πρέπει (όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευθυγράμμισης) να φαίνονται από το σκόπευτρο ολόκληρες και οι 3 βάσεις στήριξης του μεγάλου καθρέπτη. Όσο και να έχω προσπαθήσει, το αποτέλεσμα που βλέπω είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα με κόκκινο. Δηλαδή η μία βάση ψιλοφαίνεται στην άκρη αλλά όχι ολόκληρη και φαίνεται σαν να χάνεται και η αντίστοιχη άκρη του καθρέπτη. Η μόνη διαφορά με την εικόνα (το αναφέρω για την περίπτωση που παίζει ρόλο) είναι πως σε μένα η βάση που συζητάμε είναι στο σημείο που δείχνει το πράσινο βέλος. Κατα τα άλλα όλα είναι ευθυγραμμισμένα σωστά (υποτίθεται τουλάχιστον) και η βάση του μικρού καθρέπτη είναι σωστά σεταρισμένη στο κέντρο του σκόπευτρου. Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  3. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
  4. Χαιρετώ την παρέα για πρώτη φορά. Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους με υγεία. Επειδή υπάρχουν και άλλα άρθρα που αναφέρονται σε (γενική) αγορά πρώτου τηλεσκόπιου, είπα να ανοίξω νέο θέμα με το συγκεκριμένο μοντέλο που με ενδιαφέρει για να μοιραστούν όσοι θέλουν τις απόψεις τους. Πρόκειται για το StarBlast II 4.5 EQ της Orion. Έχω (σχεδόν) καταλήξει στο μοντέλο αυτό μετά απο αρκετό διάβασμα/ψάξιμο και λαμβάνοντας υπόψην τις παρακάτω παραμέτρους: Επώνυμος κατασκευαστής Παραβολικό κάτοπτρο που μπορεί να ρυθμιστεί (collimation) Αρκούντως "γρήγορο" στα f4.5 Αξιοπρεπές finderscope Εντός budget στα 220 Ευρώ στην τοπική αγορά (ζω εκτός Ελλάδος) Παρέχει μαζί αξιοπρεπή σκόπευτρα στα 10 και 25mm Φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα: Το εστιακό μήκος των 450mm δεν θα έλεγα ότι είναι ιδανικό/αρκετό για πλανήτες To EQ mount που παρέχεται δεν θεωρείται και το καλύτερο απο άποψη λειτουργίας και σταθερότητας Τι ζητάω και θέλω να πετύχω (ιδανικά) με την αγορα: Ικανοποιητική παρατήρηση γαλαξίων/nebulae και πλανητών. Εννοείται πως δεν περιμένω (οι πλανήτες) να φαίνονται όπως από το Hubble αλλά κάποια βασικά χαρακτηριστικά να είναι αρκούντως ορατα και με ικανοποιητική ευκρίνεια (αν και σε μικρό μέγεθος). Να μπορεί να μεταφερθεί για χρήση εκτός σπιτιού π.χ. το τηλεσκόπιο σε μια padded θήκη και το mount κάπως αντίστοιχα. Να είναι μια long(ish)-term αγορά. Δηλαδή να μην βρεθώ να θέλω σε 3 μήνες κάτι μεγαλύτερο... Κάποιες τελικές σκέψεις και παρατηρήσεις: Δεν έχω θέμα (θεωρητικά) με το απαραίτητο στήσιμο του EQ mount όπως και το Collimation κλπ. (δεν φαίνονται δύσκολες σαν διαδικασίες και τα ψιλογουστάρω κάτι τέτοια) Τα Dobsonian σαν ιδέα είναι σούπερ αλλά για μένα θα έπρεπε να είναι φτηνότερα (η αντίστοιχη Dobsonian έκδοση του ίδιου μοντέλου που βρίσκω είναι ακριβότερη από την EQ mount) και δεν μου φαίνονται ιδιαίτερα ευέλικτα για μεταφορά δεδομένου ότι θα πρέπει πάντα να πατάνε σε κάτι αρκετά ψηλό. Την γνώμη ότι ένα reflector θα πρέπει να είναι τουλαχιστον 5" την γνωρίζω αλλά το κόστος ανεβαίνει σημαντικά και στην καλύτερη θα είναι Dobsonian (βλέπε το παραπάνω point) Θα μπορούσα να ανέβω σε budget (εντός λογικών πλαισίων) αλλα για μοντέλο με ουσιαστικά καλύτερο vfm και σαν long-term λύση. Όποιος θέλει να μοιραστεί σκέψεις/αντιρρήσεις/προτάσεις άλλων μοντέλων κλπ. ευπρόσδεκτα. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης