Jump to content

Παρουσιαση SKYWATCHER ED80 APO Τηλεσκοπιο η κατι αλλο ?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

11445ecb1448fdb6cbb85aa3fea6000d.jpg

 

Μιά ένδειξη της ευελιξίας των μικρών διοπτρικών. Δεν μας απογοητεύουν τα σύννεφα, το ανεβάζουμε σε μια οποιαδήποτε υψαζιμουθιακή (το συγκεκριμένο έχει ανέβει σε Porta, Bresser του Lidl, Manfrotto, Nexstar και SW Dobson ενός βραχίονα από το Heritage), βάζουμε ένα διαγώνιο Amici (όχι υποχρεωτικά) και έχουμε 16.67x @ 4 μοίρες με ένα SWA 24mm και 20-50x με έναν Baader Zoom από 20 έως 8. Έχω δοκιμάσει μέχρι 165x με Delos 6 και Powermate 2.5x. Εφικτό αλλά δεν έχει νόημα όταν έχεις τηλεσκόπια με μεγαλύτερη διάμετρο. Σε κόρη εξόδου 2 με τον Ethos 13 ή 1 με τον Delos 6 είναι υπέροχο, το ίδιο και με τον Delos 10.

Σε αυτές τις μεγεθύνσεις που ουσιαστικά είναι όλη η γκάμα της επίγειας, το χρωματικό σφάλμα είναι πολύ μικρότερο του κλασσικού ST80, πρακτικά μηδέν στο κέντρο και μια στενή ζώνη στην περιφέρεια, όταν υπάρχει υψηλή αντίθεση αντικειμένου- φόντου (όπως ένα μαύρο πουλί σε ένα λαμπρό ουρανό). To SD έχει καλύτερη διόρθωση αλλά το ED ήταν το τελευταίο κομμάτι που είχε μείνει στην εδώ αντιπροσωπεία και το πήρα 199 ευρώ ολοκαίνουριο. Τα φίλτρα Fringe Killer και Neodymium στον διαγώνιο ελαττώνουν το σφάλμα, κάτι που έχει αξία μόνο σε υψηλές μεγεθύνσεις.

Με τους 100ρηδες φακούς στο ζενίθ ο εστιαστής γλυστρούσε. Με ένα Allen έσφιξα τον εστιαστή και πλέον δουλεύει τέλεια, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει φωτογραφικό εξοπλισμό.

Η ποιότητα κατασκευής είναι εντυπωσιακή, η ομορφιά του απερίγραπτη, η εικόνες που δίνει σε χαμηλές μεγεθύνσεις ονειρικές. Η φορητότητά του εκπληκτική, σε μια μικρή θήκη χωρά μαζί με τους 2 διαγωνίους, το Multiple Reticle Finder (το οποίο είναι πολύ λαμπρό, οριακό για τη νύκτα στην ελάχιστη σκάλα αλλά τέλειο για μια ηλιόλουστη ημέρα στη μέγιστη σκάλα) και μερικά ακόμη αξεσουάρ. Είναι ιδανικό για κατόχους SCT καθώς διαθέτει τέτοιο σπείρωμα και έτσι μεταφέρω τον διαγώνιο μεταξύ Schmidt, Maksutov και διοπτρικού χωρίς πρόβλημα. Το χρησιμοποιούν και σαν Super Finder επάνω σε SCT 10-12". Διαθέτει ένα ευέλικτο dovetail (και γλυτώνουμε την πολυπλοκότητα και το βάρος των δακτυλιδιών) και απλώς περιστρέφεται ο εστιαστής ώστε να έρθει στην επιθυμητή θέση. Δέχεται φυσικά και DSLR με την οποία θα δοκιμάσω κάποια στιγμή να φωτογραφίσω τα καράβια και τα πουλιά.

Στην ηλιακή παρατήρηση αποδίδει τόσο καλά που θα δεχόμουν και μια μάσκα ανοίγματος 40mm ώστε να ανέβει ο εστιακός λόγος, ο οποίος στο f/6 δεν είναι σκληρός με τους φακούς ούτως ή άλλως. Το πεδίο είναι πολύ επίπεδο, συγκριτικά με τα νευτώνια και καταδιοπτρικά μου.

 

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=17165

 

Ακόμη και να εγκαταλείψω εντελώς την αστρονομία και να ξεφορτωθώ όλα τα τηλεσκόπιά μου, αυτό θα επιβιώσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήταν ένα από τα φθηνότερα τηλεσκόπιά μου (μόνο το ST80 κοστίζει φθηνότερα) και σημαντικά φθηνότερο από τα κιάλια μου.

Δεν είναι τέλειο αλλά η φιλικότητα είναι από μόνη της μια τελειότητα η οποία δομεί μια ευτυχή και μακρόχρονη σχέση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης