Jump to content

Thor's helmet από μακρυά!


FotisR

Vixen A80SS, Atik 16HR, LXD55, Astronomik Ha, RGB IIc

Η καλή πολική ευθυγράμμιση μου επέτρεψε 17x300sec +5x420sec Ha, 1x300sec R, 1x280sec G, 1x330sec B

Ανυπομονώ να ρίξω το 8"SN προς τα εκεί για μια κοντινή ματιά!


From the category:

Νεφελώματα

· 5207 images
  • 5207 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Φώτη , πραγματικά οι φωτογραφίες σου είναι αριστουργηματικές !!

Σε σχέση με τις προηγούμενες φωτογραφίες σου ο θόρυβος έχει ελαχιστοποιηθεί αρεκετά. Πραγματικά και μένα με ααπασχολεί ιδιαίτερα αυτό το θέμα. Δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για το τι φταίει. Ωστόσο μπορώ να κάνω κάποιες παρατηρήσεις : α) ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιώ φίλτρο Η-αlpha , β) όταν βγάζω flat fields μαζί με τα dark flats επίσης γ) είναι μεγαλύτερος όταν και οι συνθήκες της ατμόσφαιρας συμβάλλουν στην αύξηση της φωτορύπανσης του ουρανού.

Αντίθετα όταν αυξάνω το χρόνο έκθεσης ο θόρυβος ελαχιστοποιείται . Η ερώτηση είναι η εξής πόσο μεγάλες εκθέσεις επιτρέπεται να κάνουμε με CCD ; Το Adu του backround το μέγιστο πρέπει να φτάνει (σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ) τα 30.000 -35.000. Είναι εφικτό αυτό όμως με μικρές εκθέσεις ;

Για την επιθυμία σου να βγάλεις το " THOR'S HELMET " με 8" πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιάσεις τους χρόνους έκθεσης για να έχεις τα ίδια αποτελέσμσατα με το VIXΕN a80ss. To σίγουρο είναι πως αν χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη εστιακή απόσταση το Image Scale θα έχει μικρότερη τιμή, άρα θα χρειαστεί μεγαλύτερους χρόνους . Βέβαια θα κερδίσεις σε διακριτική ικανότητα .

 

Αν κάνω κάποιο λάθος , παρακαλώ ας διορθώσει κάποιος .

 

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Άρη ευχαριστώ.

Έχει να κάνει με τον λόγο σήματος προς θόρυβο (S/N). Όλες οι κάμερες έχουν ένα σχετικά σταθερό επίπεδο θορύβου χαρακτηριστικό γι'αυτές. Όταν αυξάνεις το χρόνο έκθεσης ή τον αριθμό των εκθέσεων αυξάνεις το σήμα και το S/N. Με το Ha μειώνεται αισθητά το σήμα καθώς και με τη φωτορύπανση (αααχχχ) και έτσι φαινομενικά αυξάνεται ο θόρυβος (μειώνεται το S/N). Βέβαια στη τελική φωτό ο ορατός θόρυβος εξαρτάται μόνο από τον φωτογράφο που επεξεργάζεται στη συνέχεια το σήμα. Όταν εκθέτεις και αποκτάς ένα α σήμα τότε υπάρχει ένα σημείο στο ιστόγραμμα το οποίο αν το ξεπεράσεις αρχίζει να γίνεται ορατός ο θόρυβος. Προσπαθώντας λοιπόν να "τραβήξεις" το ιστόγραμμα ώστε να γίνουν οι "σκοτεινές" λεπτομέριες πιο ορατές κάποια στιγμή ξεπερνάς το σημείο αυτό και ο θόρυβος γίνεται ορατός. Με περισσότερο σήμα (μεγαλύτερο S/N) μπορείς να τραβήξεις το ιστόγραμμα πιο πολύ πριν εμφανιστεί ο θόρυβος.

Έτσι η ύπαρξη θορύβου στις φωτό μου είναι καθαρά δική μου επιλογή. Ξοδεύω πολύ χρόνο για κάθε αντικείμενο, για αυτά τα πολύτιμα φωτόνια των σκοτεινών περιοχών και έτσι τραβάω το ιστόγραμμα ώστε να εμφανίζονται παραπάνω σκοτεινές λεπτομέριες και το ανταλάζω με την ύπαρξη λίγου θορύβου στις φωτόγραφίες. Για παράδειγμα στη φωτό του Alnitak μάζεψα 5 ώρες Ha. Αν έφτανα μέχρι πριν εμφανιστεί ο θόρυβος δε ήταν καθαρά εμφανής η άκρη του νεφελώματος βόρειοδυτικά του Alnitak και νοτιοανατολικά του horsehead. Είναι ψυχολογικό μου πρόβλημα γιατί ξέρω ότι αν είμουν σε σκοτεινούς ουρανούς με τις ίδιες εκθέσεις θα έβλεπα "παπάδες" από λεπτομέριες. Είναι βέβαια στη προσωπική αισθητική του καθενός.

Για το ADU δε νομίζω ότι υπάρχει σταθερή εκτίμιση αφού σε διαφορετικά ADU γεμίζει κάθε CCD.

Όταν πάρω τον NGC2359 με το 8άρι είμαι σίγουρος ότι θα κάτσω τρεις νύχτες τουλάχιστον για να αποκτήσω ικανοποιητικό σήμα αφού λόγω βάσης δύσκολα θα ξεπεράσω τα 90sec έκθεση.

Φιλικά...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Tα σχόλιά σας είναι μικρά δοκίμια!!!

Με προσεκτική ανάγνωση αποκομίζεις αξιοσέβαστο όγκο πληροφοριών!

Φίλοι, το astrovox έχει σαφώς εισέλθει στο στάδιο της σιγμοειδούς καμπύλης με τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή στη ... πρωτη παράγωγο!!!

Μονολεκτικά: Α Π Ο Λ Α Υ Σ Η

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φώτη ,γνωρίζω καλά πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι η φωτογράφηση με CCD και ειδικά όταν έχεις να κάνεις με σύνθεση LRGB ή αλλα συνδυασμό. Το αποτέλεσμα όμως "ανταμοίβει" τον αστροφωτογράφο. Έχεις δίκιο σχετικά με το θέμα του S/N. Προσωπικά θα κάνω μια απόπειρα να φωτογραφίσω με CCD μακριά από την πόλη. Είμαι περίεργος να δω τι διαφορά θα σημειωθεί .

Βασίλη , αυτό το " σιγμοειδής καμπύλη" ομολογώ πως δεν το κατάλαβα.

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης