Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ξέρω ότι μερικά από αυτά που θα ρωτήσω έχουν απαντηθεί στο φόρουμ αλλά αν μπορεί κανείς να βοηθήσει θα ήμουν ευγνώμων.

Αν φανταστούμε ότι κάποιος τραβάει 5 φωτογραφίες του ενός λεπτού η κάθε μία και τις κολλάει τη μια πάνω στην άλλη, αν τώρα πάρει 10 φωτογραφίες των 30 δευτερολέπτων και τις κολλήσει τη μια πάνω στην άλλη θα έχει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα;

Τώρα αν κάποιος κάνει copy-paste μια φωτογραφία πάνω στον εαυτό της, θα ισοδυναμεί αυτό με πολλαπλές εκθέσεις στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα;

Και το να κολλήσει τις φωτογραφίες πως ακριβώς γίνεται; Από κάτι απόπειρες που έκανα χτες, έβαζα τις φωτογραφίες σαν layers μετά πείραζα το opacity στο 50% και έπειτα επέλεγα screen στις φωτογραφίες, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ή υπάρχει άλλο κόλπο;

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

H πρόσθεση φωτογραφιών γίνεται για τη βελτίωση του θορύβου (δεν είναι σταθερός σε κάθε εικόνα και είναι χαρακτηριστικός του αισθητήρα). Κατά την πρόσθεση φωτογραφιών το σήμα (που είναι σταθερό σε κάθε φωτογραφία) παραμένει σταθερό, ενώ ο θόρυβος μειώνεται. Θα ανεβάσω αν θέλεις μία 5λεπτη φωτογραφία και ένα άθροισμα πολών 5λεπτων για να δεις τη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό που λες για τις εκθέσεις αλλά 5x1min = 10x30sec κυρίως όταν α)μιλάμε για 16bit κάμερες (ή και 12bit ακόμα) και β)για εκθέσεις σχετικα μεγάλες (δηλ. 4x5min είναι περίπου ίσες με μία 20min αλλά 40x30sec δε θα φτάνουν την ποιότητα της 20min.

Καλύτερα την πρόσθεση των φωτογραφιών να την κάνεις σε άλλα προγράμματα και όχι στο photoshop. Εγώ χρησιμοποιώ φανατικά το IRIS, απλά υπάρχουν και άλλα πολλά.

Πες μου αν θες να ανεβάσω τα παραδείγματα. :D

Δημοσιεύτηκε
Και το να κολλήσει τις φωτογραφίες πως ακριβώς γίνεται; Από κάτι απόπειρες που έκανα χτες, έβαζα τις φωτογραφίες σαν layers μετά πείραζα το opacity στο 50% και έπειτα επέλεγα screen στις φωτογραφίες, αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ή υπάρχει άλλο κόλπο;

Καμιά ιδέα για αυτό;

Αναφέρομαι στο photoshop, δεν έχω προς στιγμήν άλλο πρόγραμμα διαθέσιμο

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ-2. Με το να κολλησεις 10 εντυπα απο την ιδια φωτογραφια εναντι 10 διαφορετικες ληψης ΔΕΝ ειναι το ιδιο επειδη θα υπαρχει 10 φορες το σημα αλλα και 10 φορες τον θορυβο ανα pixel. Κανοντας χρηση 10 διαφορετικες ληψης, υπαρχει 10 φορες σημα αλλα 10^-0.5 τον θορυβο.

Μαλιστα, στην φωτογραφηση ΔΕΝ μας ενδιαφερει το σημα ΑΛΛΑ το σημα σε σχεση με τον θορυβο. Η εξισωση μου ειναι ενδιαφερον ειναι S/(N^0.5). Δηλαδη θα αυξισουμε τον συνγκεκριμενο λογο 2x με στακαρισμα τεσσαρων φωτογραφιων, 3x με την προσθηκη 9 φωτογραφιων κτλ. Τωρα βλεπεις το ενα απο τα ΜΕΓΑΛΑ πλεονεκτηματα της webcam οπου θα στακαρουμε εκατονταδες και χιλιαδες καρε! :wink:

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Η τεχνική APPLY IMAGE στο Photoshop μας επιτρέπει να αθροίσουμε το "φως" δύο ή περισσοτέρων φωτό ή να πολλαπλασιάσουμε το φώς μίας φωτό.

Ας πούμε οτι κατά κάποιο τρόπο αυξάνεται ο χρόνος έκθεσης!

Α)Πρόσθεση της ίδιας φωτό στον εαυτό της(!)

1)File>open και ανοίγουμε τη φωτό

2)Ιmage>apply image>blending:add>ok

3)Edit>fade apply image>ρυθμίζουμε στο επιθυμητό>ok

ΕΤΟΙΜΗ

Β)Πρόσθεση δύο διαφορετικών φωτό(ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤ/ΚΗ ΜΗΧΑΝΗ!)

1)File>open και ανοίγουμε τη πρώτη φωτό

2)Layer>new layer,color:none,mode:normal,opacity:100%>ok

Απο δω και μετα όταν λέμε layer εννοείται το πινακίδιο στο χώρο εργασίας!Αν δεν είναι ορατό εμφανίστε το από το Window>layers!

3)File>open τη δεύτερη φωτό

4)Select>all

5)Edit>copy

Μικραινω τη δεύτερη φωτό

6)Edit>paste και εμφανίζεται η β'φωτό στο layer1 της α' φωτό!

7)Διαγράφω τη β'φωτό

8)Πατάω στο background να γίνει ενεργό

9)Ιmage>apply image,blending:add,layer:layer1>ok

10)Παταω το "ματάκι"στο layer 1 και εμφανίζεται το background ετοιμο!

Συνεχίζω με Edit>fade αν θέλω...

-------------------------------------------

Σε περίπτωση που θα δείτε μικροδιαφορές στη θεση των αστέρων(το πιο πιθανό!)τοτε χρειάζονται ευθυγ΄ραμμιση οι δύο φωτό πριν την άθροισή τους.

Αρα αμέσως μετά το (7)

7α)με τον μεγεθυντικό φακό μεγενθυνω αρκετά τις δύο φωτό

7β)μειώνω το opacity το 50% στο layer1

7γ)παταω στο move tool και με τα βελάκια απο το πληκτρολόγιο ευθ/ζω τις δύο φωτό

7δ)επαναφέρω το opacity στο 100% και τις φωτό στο αρχικό τους μέγεθος

Ευχομαι να βοηθήσω τους νέους φίλους!

• 9 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ξέθαψα αυτό το θέμα γιατί τα έχω βρει σκούρα.... Λίγη βοήθεια...

Αντώνη,

Ειναι απλο ... θα κολλησεις την πρωτη με opacity στο 50%, την δευτερη με opacity στο 33%, την τριτη με 25% κοκ ... (1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 κοκ).

Έχω 10 φωτος των 13'' και ένα dark. Θέλω να τις κολλήσω τη μια πάνω στην άλλη για να μειωθεί ο θόρυβος αλλά ΚΑΙ να αυξηθεί η συνολική έκθεση. Αυτό που περιγράφεις παραπάνω, τα layers είναι σε normal ή τα κάνεις add κάθε φορά;; Νομίζω πως αν δε τα κάνεις add δεν κερδίζεις, πέρα από τη μείωση θορύβου...

Heeeeelp! :?

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Βαγγελη,

Πρωτα κοιτα να αφαιρεσεις το dark frame απο τις δεκα εκθεσεις (light frame). Μετα προχωραμε ως εξης:

(1) ανοιγουμε/φορτωνουμε το πρωτο αρχειο ("Background Layer")

(2) ανοιγουμε/φορτωνουμε το δευτερο αρχειο ("Layer 1") και αλλαζουμε το opacity σε 50% (δηλαδη 1/2)

(3) προχωραμε με Layers->Flatten Image ... τωρα ειναι το νεο μας "Background Layer"

(4) ανοιγουμε/φορτωνουμε το τριτο αρχειο ("Layer 1") και αλλαζουμε το opacity σε 33% (δηλαδη 1/3)

(5) ιδιο με (3)

(6) ανοιγουμε/φορτωνουμε το τεταρτο αρχειο ("Layer 1") και αλλαζουμε το opacity σε 25% (δηλαδη 1/4)

(7) ιδιο με (3)

κοκ ....

Τωρα, αν απλα θελεις προσθηκη μονο, υπαρχει η ικανοτητα απευθειας με την νεα εκδοση του Photoshop.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, έκανα μια προσπάθεια πριν δω το μήνυμα σου... Θα την βάλω σε λίγο στις αστροφωτογραφίες... Πρώτο λάθος μου, το dark frame το αφαίρεσα στο τέλος από τη συνολική φωτογραφία μόνο....! :?

Τη βάζω και μου λές τη γνώμη σου. (Θα τη βάλω και εδώ)

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Τωρα, αν απλα θελεις προσθηκη μονο, υπαρχει η ικανοτητα απευθειας με την νεα εκδοση του Photoshop.

Με προσοχη φυσικα και με 32-bit ... αλλιως υπαρχει το ενδεχομενο για "clipping" και απωλια σηματος. :!:

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ

Θα μπορούσατε παρακαλώ να αναφέρετε κάποια προγράμματα που κάνουν την καλύτερη δουλειά στην άστρο φωτογράφηση και που μπορούμε να τα βρούμε [-o<

ευχαριστώ

SkyWatcher Dob 8\\ Vixen VC200L

Celestron SkyMaster 15Χ70

EQ6 SkyScan Pro GOTO

T.V. Panoptic 19mm, POWERMATE 2,5x, Ø 31,8mm

Vixen LVW, LANTHANUM 42mm, Ø 50,8mm

Δημοσιεύτηκε
Θα μπορούσατε παρακαλώ να αναφέρετε κάποια προγράμματα που κάνουν την καλύτερη δουλειά στην άστρο φωτογράφηση και που μπορούμε να τα βρούμε [-o<

http://www.perseus.gr/Astro-Software.htm

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημοσιεύτηκε
Με προσοχη φυσικα και με 32-bit ...

Αντώνη νομίζω πως το Photoshop που έχω δε δουλεύει και πολύ καλά ούτε καν σε 16bit/channel... Χθές προσπαθούσα να ανοίξω τα 16μπιτα tiff και όταν πήγαινα να κάνω copy ή new layer δε γινόταν... Έτσι αναγκάστηκα να τα κάνω σε 8bit...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Με προσοχη φυσικα και με 32-bit ...

Αντώνη νομίζω πως το Photoshop που έχω δε δουλεύει και πολύ καλά ούτε καν σε 16bit/channel... Χθές προσπαθούσα να ανοίξω τα 16μπιτα tiff και όταν πήγαινα να κάνω copy ή new layer δε γινόταν... Έτσι αναγκάστηκα να τα κάνω σε 8bit...

Βαγγελη,

Ισως να εχει να κανει με την εκδοση του Photoshop. Εγω κανω ολη μου τη δουλεια σε 16-bit με το Photoshop CS2 ... τα πρωτα σταδια επεξεργασιας ειναι με το CCDSoft (reduction) και AIP4Win με τα αποτελεσματα που ακολουθουν να ειναι 32-bit ... με την βοηθεια του FITS Liberator (NASA) ως plug-in, τα φορτωνω μετα στο Photoshop CS2 (16-bit) για περεταιρω επεξεργασια.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης