Jump to content

Προυπoθέσεις για αγορά τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ λοιπόν που μένω στο Περιστέρι και παρατηρώ από την ταράτσα, και δεν έχω τη δυνατότητα μετακίνησης πιστεύω πως αξίζει να έχεις ένα τηλεσκόπιο στην πόλη ακόμα και αν είσαι περιορισμένος να παρατηρείς μόνο τη σελήνη και πλανήτες. Οι λίγες στιγμές με καλή ορατότητα θα είναι πραγματικά μοναδικές

 

Εάν πάντως αποφασίσεις να πάρεις ένα τηλεσκόπιο μιας και γνωρίζεις τους περιορισμούς σου καλό θα είναι να τους λάβεις υπ'όψιν. Για την πόλη προτείνω νευτώνιο 6' μακρύ (F10 ας πούμε) σε ισημερινή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ειναι φαυλος κυκλος αυτη η συζητηση ... δεν βγαζει πουθενα.

 

Οποιος θελει να ασχοληθει(με αστρονομια και παρατηρηση) ... θα ασχοληθει ετσι και αλλιως !

 

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ερεθίσματα, βοήθεια και ενθάρρυνση και όλοι χρειάζονται κίνητρα για να κάνουν κάτι. Κάποια κίνητρα είναι εσωτερικά, άλλα εξωτερικά.

 

Και κάτι ακόμα. Τι 4, τι 47, τι 747 σελίδες; Είναι αυτό κριτήριο;

 

Θυμήθηκα το ανέκδοτο με τον Έλληνα και το τζίνι. Οι άλλοι ζητούσαν πλούτη και αιώνια ζωή, ο Έλληνας να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Αν δεν σας αρέσει το νήμα, φτιάξτε ένα καλύτερο, προτείνω.

Μη βανδαλίζετε αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν αναφέρεις σε κάποιον κάτοικο της πόλης πόσα χάνει σε σχέση με τον σκοτεινό ουρανό ακροβατείς σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να τον αποθαρρύνεις από το να ασχοληθεί ή να τον ενθαρρύνεις να τρέξει στους σκοτεινούς ουρανούς. Η πρόθεσή μου, και των υπολοίπων φαντάζομαι, είναι το δεύτερο και όχι το πρώτο.

 

Όσο για τον οδηγό για τους αστρονόμους των πόλεων μπορώ να πω πως είναι πολύ ωραία ιδέα!

 

Τότε μήπως θα ήταν καλύτερα να μετονομαστεί το φόρουμ σε "Η ερασιτεχνική αστρονομία από την Ελληνική ύπαιθρο". :) :)

Σοβαρά τώρα, Ανδρέα σε αυτό που αναφέρεις θα διαφωνήσω. Καταλαβαίνω απόλυτα την πρόθεση για να ενθαρρυνθεί κάποιος να πάει σε σκοτεινό ουρανό, να είσαι σίγουρος.

 

Αλλά υποβιβάζεται το θέμα έτσι. Ο νεοεισερχόμενος έκανε συγκεκριμένη ερώτηση. Τι μπορεί να δει από το μπαλκόνι του. Ουσιαστικά αυτό που άκουσε είναι ότι μόνο Σελήνη και πλανήτες θα δει. Και αν τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν τα ταξίδια; Αν δεν έχει αυτοκίνητο; Αν δεν έχει δυνατότητα να πάει σε σκοτεινό ουρανό; Μα αυτό δεν δήλωσε άλλωστε ο matrix από το πρώτο του post; Όταν λοιπόν διαβάζει σε όλες σχεδόν τις απαντήσεις ότι δεν μπορεί να δει τίποτα από την πόλη, αλλά δηλώνει ότι δεν μπορεί να πάει στο βουνό, δεν θα φύγει τελικά πάλι; Γιατί να ακροβατείς; Άλλο προτρέπω και άλλο δίνω λάθος πληροφορίες. Γιατί το ότι δεν μπορεί να δει πολλά από την πόλη δεν είναι η αλήθεια.

 

Γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να ακούσει την αλήθεια και για τα δύο, πράγμα που δεν έγινε. Και το πόσο καλύτερα είναι από τον σκοτεινό ουρανό, και τα πόσα πραγματικά μπορεί να δει από την πόλη αν αυτό επιθυμεί. Ας αποφασίσει μόνος στην συνέχεια. Διαφορετικά είναι σαν να του κρύβουμε την μισή αλήθεια.

Τώρα αν το θέμα είναι να μην "ταλαιπωρηθεί" επειδή από την πόλη σαν αρχάριος θα παιδευτεί… ας δώσει συμβουλές όποιος μπορεί, για τις τεχνικές και τους τρόπους που θα τον βοηθήσουν να παρατηρήσει εύκολα από την πόλη. Κάτι που σε 3 σελίδες μόνο τον Τάκη είδα να το κάνει και να καταθέτει αυτά που γνωρίζει και όχι αυτά που υποθέτει σαν σωστά.

 

Ναι, το να φτιαχτεί ένα topic για την παρατήρηση από την πόλη και εγώ πιστεύω ότι θα έχει σύντομα απήχηση και θα βοηθήσει όπως είναι τα πράγματα τώρα.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το thread είναι εκεί και είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως δεν ειπώθηκε πως μπορεί να βλέπει μόνο τους πλανήτες και το φεγγάρι από κανέναν. Τονίστηκαν από κάποιους φυσικά, καθώς είναι ένα βέβαιο δόλωμα για τον κάθε αρχάριο, όπως και ειπώθηκε πως ούτε η πανσέληνος θα φαίνεται με εμφανή χιουμοριστική διάθεση, άλλος είπε πως πολλοί εξασκούν το χόμπι από την πόλη αλλά απλά δεν μπορείς να απολαύσεις όλη του τη διάσταση έτσι, άλλος πως με κάποιο αριθμό ιντσών και πάνω μπορείς να δεις και Μ57, Μ13, Μ5, Μ3, Μ4, Μ31 αλλά ξεπλυμένα, άλλος παρέθεσε ένα κατεβατό από ηλεκτρονικούς και έντυπους πόρους για το θέμα, άλλος έδωσε οδηγίες παρατήρησης. Όλα εκεί είναι ακόμη και τα είδα με τα μάτια μου για να ξαναβεβαιωθώ.

Όπως και να έχει, είναι καλό να βελτιώνουμε τις τεχνικές μας εντός και εκτός πόλης, ιδίως εκείνοι που είναι καθηλωμένοι στα αστικά κέντρα για οικονομικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους και μπράβο σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια προσφοράς βοήθειας. Μην καταργούμε όμως γεγονότα και επινοούμε άλλα, ιδίως όταν υπάρχουν τεκμήρια που μπορεί να κλονίζουν την αξιοπιστία. Και πως δηλώνεται πως όλοι εκτός ενός (στους οποίους όλους συμπεριλαμβάνονται άτομα που παρατηρούν επί δεκαετίες από όλα τα περιβάλλοντα, αν δεν κάνω λάθος, καθώς και άτομα που παρατηρούν εντατικά τα τελευταία έτη και υπάρχουν μαρτυρίες γιαυτό) πως δήλωσαν αυτά που υποθέτουν σαν σωστά; Και ποιές είναι οι αποδείξεις πως αυτά που είπε ο καθένας είναι οι υποθέσεις του και όχι η εμπειρία του; Ποιός κάνει υποθέσεις δηλαδή εδώ; :-k

Μια που αναφέρθηκε στο εντυπωσιακότατο πρόσφατο e-Book του Κωνσταντίνου, δεν θα ξεχάσω την έκφραση του καλού μου φίλου και εκλεκτού συναδέλφου, του Βαγγέλη Καφετζόπουλου, όταν προ έτους έκανε την πρώτη του εξόρμηση σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό της Πελοποννήσου με την παρέα μας, μετά από χρόνια αστροφωτογράφησης στα Τουρκοβούνια: "Ο σκοτεινός ουρανός είναι άλλο πράγμα!"

Αυτό είπαν όλοι, με τον δικό τους τρόπο στο νήμα αυτό. Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο και ποιός μπορεί να το αρνηθεί; Δεν είναι λόγος αυτός να μην παρατηρεί από την πόλη εκείνος που ικανοποιείται από αυτόν τον τρόπο παρατήρησης, ή που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ούτε και λόγος να μην προτρέψει κάποιος τον νεοφερμένο να χαρεί έστω και μια φορά την παρατήρηση από σκοτεινό ουρανό.

Συμφωνώ πάντως πως θα ήταν καλό όταν ρωτά ένας εντελώς νέος και δεν μιλούμε απλώς μεταξύ μας να προσπαθούμε να μην του προκαλούμε σύγχυση. Αλλά και πάλι, πρώτα θα τον παρότρυνα να δει το φεγγάρι και τους πλανήτες, μαζί και το νεφέλωμα του Ωρίωνα και αργότερα, με τη συλλεχθείσα εμπειρία και ενισχυμένο το κίνητρο από τα πρώτα εντυπωσιακά επιδείγματα να προχωρήσει και σε άλλα αντικείμενα. Άλλοι μπορεί να προτείνουν κάτι διαφορετικό, όπως έχουν το δικαίωμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το thread είναι εκεί και είναι εύκολο να διαπιστωθεί πως δεν ειπώθηκε πως μπορεί να βλέπει μόνο τους πλανήτες και το φεγγάρι από κανέναν.

 

Δεν είναι έτσι...

 

Επίσης η γνώμη μου είναι πως ναι, μέσα από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μόνο για πλανήτες και Σελήνη αξίζει, δε μπα να'χεις ότι τηλεσκόπιο θέλεις.

 

Μπορείς άρα να πάρεις ένα διοπτρικό ή Maksutov και δύο φακουδάκια, ώστε να βλέπεις το φεγγαράκι και τους πλανήτες. Δεν είναι και λίγο. Πολύ καλύτερο από την TV. Ταμάμ;

 

Και δεν έχει τόση σημασία τελικά να παίζουμε με τις λέξεις (αναφέρομαι στο μόνο), αφού η συζήτηση οδήγησε σε κάποια καλύτερη προτροπή για τους νεοεισερχόμενους. Ούτε χρειάζεται το να οδηγείται η συζήτηση με τέτοιους χειρισμούς σε πόλωση. Κάποια βελτίωση πάντως, την είδα! Από το θα δεις Σελήνη και πλανήτες περάσαμε στο να λέμε για όσα φαίνονται και μπορείς να τα βρεις και φτάσαμε στις λίστες Messier και Caldwell. Κάπου βοήθησε τελικά η συζήτηση.

 

Πάντως αν με ένα 12", κάποιος αναφέρει σαν επιχείρημα ότι δεν μπορεί να δει τίποτα από την πόλη, και αξίζει μόνο για πλανήτες και Σελήνη, παρατηρεί με λάθος τρόπο και τεχνική. Ότι διαβάζω από εκεί και κάτω, εφ' όσον στηρίχτηκε σε αυτό το επιχείρημα, για εμένα είναι λάθος. Χωρίς να παρεξηγηθώ για διάθεση αντιπαράθεσης και με όρεξη να πάνε οι ανταλλαγές απόψεων παρακάτω, λέω ότι αν με τα 12άρια δεν μπορείτε να διακρίνετε αρκετά περισσότερα αντικείμενα, δεν φταίει η φωτορρύπανση…

 

Μπορεί να μη χρησιμοποιούνται τα τηλεσκόπια σωστά, μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί κάποιες τεχνικές όπως τα όσα διάβασα στην προηγούμενη σελίδα από τον Τάκη. Κάποιες άλλες φορές πράγματα που υποστηρίχτηκαν στο παρελθόν, είναι δύσκολο να αναιρεθούν και να αφήσουν ελεύθερη τη σκέψη να προχωρήσει. Το βλέπω συχνά.

Σχετικά με αφορμή όλα αυτά πάντως και εμπνεόμενος από τα όσα έγραψε ο Τάκης (takis63), έφτιαξα το παρακάτω σαν απάντηση προς τον δημιουργό του θέματος matrix, σε αυτό που ζήτησε για την παρατήρηση από την πόλη και τα προάστια.

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=210423#210423

 

Ίσως βοηθήσει (το εύχομαι!) στο να εμπνεύσει νεοεισερχόμενους να βγουν έξω, αλλά ίσως να χρησιμοποιηθούν καλύτερα και τα "θηρία" και να δείτε όσα άλλοι βλέπουν με 4άρια και 6άρια τηλεσκόπια ή με κιάλια από την πόλη. (Γεια σου Sevax ριζοσπάστη!!!) :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη βάση όσων έγραψε παραπάνω ο Κωνσταντίνος θα προσπαθήσω να βοηθήσω τον χρήστη matrix καταθέτοντας τι έχω παρατηρήσει μέσα από τη Σπάρτη. Να προσθέσω ότι όπως και του Matrix, το προηγούμενο σπίτι μου ήταν κοντά σε κεντρικό σταυροδρόμι, με πολλά φώτα από κολώνες αλλά κι επιγραφές από μαγαζιά.

 

Τα τηλεσκόπιά μου ήταν τα MEADE LXD55 6"& 10" και το Celestron C11.

 

Πλανήτες και Σελήνη. Εδώ θα συμφωνήσω με τον Τάσο ότι ορισμένες φορές η παρατήρησή τους από την πόλη είναι πολύ καλή και δεν επηρεάζονται τόσο από τη φωτορρύπανση. Σε Άρη, Κρόνο και Δία έχω δεί πάρα πολλές λεπτομέρειες όπως την Ερυθρά Κηλίδα, το χώρισμα Κασίνι, τις ζώνες και στους δύο πλανήτες, σκοτεινές περιοχές στους πόλους τους, το ice cap στον Άρη κλπ.

 

Στη Σελήνη δεν υπάρχουν όρια. Μπορείς να δείς τα πάντα όλα.

 

Πλανητικά νεφελώματα. Με σχετική άνεση έχω δεί αρκετά κι ενδεικτικά αναφέρω τα Blue snowball, Μ1, M57, M27, Ghost of Jupiter, Saturn nebula, Eskimo nebula, M42, Μ17, Cat's eye. Μάλιστα σε μια καλή βραδιά είχα καταφέρει να δώ με το C11 και τα δύο επιπλέον αστέρια στο Τραπέζιο του Μ42.

 

Ανοικτά σμήνη πολλά και σχετικά εύκολα. Σφαιρωτά σμήνη τα κλασικά Μ13, Μ4, αλλά χωρίς την αίγλη τους.

 

Γαλαξίες. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Ο Μ31 φαίνεται σχετικά εύκολα, αλλά όχι σε όλη του την έκταση, οι Μ81, Μ82 και Μ51, οριακά και πολύ δύσκολα. Μ64 αρκετά καλά, NGC 4565 & 891 πολύ δύσκολοι σχεδόν αδύνατοι.

 

Τώρα για νεφελώματα εκπομπής, ανάκλασης, σκοτεινά δεν δοκίμασα κάν.

 

Αυτά εξ'όσων μπορώ να θυμηθώ.

 

'Οπως βλέπετε δεν είναι και λίγα, αλλά επαναλαμβάνω αυτά τα είδα από τη Σπάρτη, όχι από Αθήνα. Οι εικόνες τους ήταν αρκετά καλές, αλλά όχι τόσο όσο από ένα αληθινά σκοτεινό ουρανό και φυσικά όσο μεγαλύτερο το διαμέτρημα του τηλεσκοπίου τόσο το καλύτερο.

 

Η μεγαλύτερη ένστασή μου έχει να κάνει με το τηλεσκόπιο που ο matrix σκέπτεται να παρατηρήσει ένα διοπτρικό 90/900. Το θεωρώ μικρό και θα πρότεινα τουλάχιστον τηλεσκόπιο 4", σύν όσα ανέφερα παραπάνω για τρόπους αντιμετώπισης της φωτορρύπανσης.

 

 

 

Ελπίζω να βοήθησα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το "βλέπει" από το "αξίζει" απέχουν από κάθε άποψη. Όσο για την πόλωση, δεν μπορείς να κρύψεις το έκζεμα από τον δερματολόγο, ούτε κάν από τον κουρέα εδώ που τα λέμε. Θεωρώ πως πήρα απάντηση σε όλα όσα δεν πήρα και υποθέτω πως θα περιοριστούν οι υποθέσεις. Συγχαρητήρια για το e- Book και καλό είναι να καρφιτσωθούν αυτά τα πράγματα κάποια στιγμή ώστε να παραπέμπουμε εύκολα κάθε νεοεισερχόμενο.

Τέλος, ελπίζω να μην την κοπάνησε τελικά ο matrix και ξόδεψε τα λεφτά του σε κανένα άλλο χόμπυ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Η μεγαλύτερη ένστασή μου έχει να κάνει με το τηλεσκόπιο που ο matrix σκέπτεται να παρατηρήσει ένα διοπτρικό 90/900.

 

Το 90/900 εχει αποριφθει ως επιλογη και εχω καταληξει στο 102/1000.

Με την ευκαιρα ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες

και την ευκαιρια που μου δωσαν ωστε να σχηματισω μια σχετικη

αποψη για το θεμα του νηματος χωρις να διαθετω

την αναλογη εμπειρια παρατηρησης.

___________________________________________________________
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν ήσαν αρκετές οι πληροφορίες αυτές φίλε μου για να σε μπερδέψουμε, σε προκαλώ να δοκιμάσεις την τύχη σου εδώ: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/postlist.php/Cat/0/Board/beginners

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης