Jump to content

Αστροφωτογραφία....για πολύ νέους!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας!

Εχω ένα celestron Astromaster 130 και μία goto skywatcher az-gti.

θα ήθελα να ασχοληθώ με την αστροφωτογραφία... τις δύο ώρες που μου απομένουν το βράδυ..

Αν θέλετε να μου προτείνετε κάποια κάμερα , τι αντάπτορες χρειάζομαι ..προγράμματα για υπολογιστή και γενικά ότι έχετε ευχαριστηση που μπορεί να βοηθήσει...!! όπως συμβουλές κλπ.

Σας ευχαριστώ πολύ

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς η βάση που διαθέτεις αν και αυτοματοποιημένη-ρομποτική εντουτοις δεν κάνει για αστροφωτογραφία μιας και κινείται βάση αλταζιμουθιακών συντεταγμένων . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να επιτύχεις μεγάλες εκθέσεις (ουτε καν μικρές δλδ) λόγω περιστροφής του πεδίου . Επίσης απ οτι είδα η βάση δεν διαθέτει ισημερινή σφήνα δηλαδή προέκταση με την οποία θα μπορούσες να την μετατρέψεις μερικώς σε ισημερινή βάση και να επιτ΄υχεις μεγαλύτερες εκθέσεις.

 

Οπότε για αστροφωτογραφία γαλαξιών , νεφελωμάτων σμηνών ξέχνα το. Μπορείς να κάνεις όμως πλανητική φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας μια πλανητική κάμερα (τιμές από 200 ευρώ) τραβάς βιντεάκια από πλανήτες ή φεγγάρι, μικρής διάρκειας , στη συνέχεια με το κατάλληλο λογισμικό (Registax....κ.α) "τεμαχίζεις" το βιντεάκι σε μεμονωμένα κάδρα , επιλέγεις τις πιο καθαρές λήψεις και τις στακάρεις , τις ενώνεις δηλαδή. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει.

 

Αρα με μια καμερα κι ένα λαπτοπ είσαι έτοιμος! Διάβασε και πολλά σχετικά άρθρα απ την ομάδα της AVAT που σου πρότεινε ο Παναγιώτης , ψάξε στο φόρουμ και για άλλα σχετικά θέματα , έλα στη φετινή Πανελλήνια Συνάντηση https://www.astrodym.gr/ και εκεί θα βρεις αρκετούς να σου λύσουν πολλές απορίες.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστροφωτογραφία μπορείς να δοκιμάσεις και με τη βάση που έχεις, χρησιμοποιώντας μια απλή dslr. Απλά θα κάνεις πολύ μικρές εκθέσεις, δλδ max 25-30 sec, ώστε να έχεις τη μικρότερη δυνατή περιστροφή πεδίου, μετά θα τις στακάρεις, δλδ ένα πρόγραμμα θα τοποθετήσει τις λήψεις την μία πάνω από την άλλη. Προφανώς και το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο, από το να χρησιμοποιούσες μια ισημερινή στήριξη, αλλά εγώ το βρίσκω μια χαρά, για να ξεκινήσει κάποιος και να εξοικειώνεται. Είναι μια κάποια αρχή, για να δείς τι παίζει.

Το μόνο που δεν ξέρω, είναι αν μπορείς να πετύχεις prime focus με μια dslr μηχανη με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο (δλδ η μηχανή σου να εστιάσει, προσαρμοσμένη στο τηλεσκόπιο) Αυτό μπορείς να το ψάξεις στο ιντερνετ, και σίγουρα κάποιος θα έχει κάποια λύση στην περίπτωση που δεν μπορεί.

Το thread αστροφωτογραφίας του astrovox, είναι εξαιρετικό για να αρχίζεις να μαθαίνεις και σε βάθος πράγματα γι'αυτό το hobby, αλλά κυρίως για να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι και με τεχνικές ορολογίες, όρους φυσικής, και γενικότερα να καταλαβαίνεις το γιατί συμβαίνει/χρειάζεται το καθετί.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και ευχαριστω για την απάντηση.

Μία canon EOS 4000d αρκεί για ικανοποιητικό αποτέλεσμα?

χρειάζομαι κάποια κάμερα πιο Εξειδικευμένη? οι ποιο πολλοί βλέπω οτι πάνε σε 550d ;600d αλλά είναι πιο πάλια τα theads...

για την εστίαση θα το ψάξω..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι από τη στιγμή που έχει live view, είναι μια χαρά. Επιπλέον, είδα ότι υποστηρίζει και βίντεο σε 640x480, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για βιντεοαστρονόμια, για την φωτογράφιση πλανητών, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Όλα αυτά με την προυπόθεση ότι μπορείς να πετύχεις prime focus.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία. Eίδα καποια ξένα φόρουμ και video οτι στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο αυτό γίνεται με την χρήση του φάκου απο barlows x2 αποσπώντας το μαυρο κομμάτι του barlow και βάζοντας το στον αντάπτορα της μηχανής (δεν ξέρω αν λέγεται prime αυτός ο τρόπος).

Επίσης υπάρχει η Ισημερινή σφήνα Star Adventurer και με αναβάθμιση στο fιrmware του goto μετατρέπεται σε eq (φαντάζομαι θα είναι καλύτερα απο την az που είναι τώρα). Βέβαια όλα αυτά θέλουν δοκιμή...

(μίλησα και με το Πλανητάριο που τα έχουν όλα και είπαν ότι θα κάνουν μια δοκιμή (βάρος τηλεσκοπίου - εστίαση κλπ).

Οπότε περιμένω!

Σε ευχαριστώ!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης