Jump to content

Δώρο στους γιούς που εδήλωσαν ενδιαφέρον αστροπαρατήρησης


DimitrisN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ την όμορφη παρέα. Δηλώνω αρχάριος και άσχετος με το αντικείμενο. Οι έφηβοι γιοί μου εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον να αποκτήσουν τηλεσκόπιο με σκοπό την αστροπαρατήρηση (κάτι που είναι και δικό μου απωθημένο από μικρός). Το θέμα είναι ότι ως γνήσιοι έφηβοι αλλάζουν γνώμες και ενδιαφέροντα σαν τα πουκάμισα. Οπότε η επιλογή πρέπει να γίνει με την μέγιστη δυνατή σύνεση και λογική σε συνδυασμό με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν πάνε όλα καλά, το τηλεσκόπιο θα "ντεμπουτάρει" στο εξοχικό που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες από την Αθήνα και το Μαρούσι που μένουμε. Αυτοκίνητο υπάρχει.

Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει εδώ αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που με βοήθησαν πολύ. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή για τα δεδομένα μου θα ήταν το sw Dobsonian 6'' αν και έχω κάποιους ενδοιασμούς για το μέγεθός του. Η δεύτερη επιλογή είναι το TRUSS 130mm heritage με τα μειονεκτήματα του ανοιχτού σωλήνα και της αναδίπλωσης και το πλεονέκτημα της φορητότητας.

Στο θέμα του budget, ιδανικά θα ήθελα να μείνω κάτω από τα 300 ευρώ. Συνεπώς, αν τα έχω δει σωστά, μπορούμε να πάμε για καινούριο truss ή μεταχειρισμένο dob 6''. Στο μεταχειρισμένο ξέρω ότι απαιτείται υπομονή που δεν υπάρχει σε... αφθονία στην περίπτωση μας. Παρόλαυτα θα ανεβάσω και μια αγγελία ζήτησης μήπως σταθούμε τυχεροί και βρεθεί προσφορά σε καλή κατάσταση και τιμή.

Κάθε πρόταση, διόρθωση, συμβουλή φυσικά είναι ευπρόσδεκτη.

Αυτά προς το παρόν και συγγνώμη για το μακρινάρι πρώτο πόστ.

DN

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα φίλε Δημήτρη. Ως έφηβος και εγώ θα σου μιλήσω από τη δική μου πλευρά. Όταν κάποιος ξεκινάει να ασχολείται με την ερασιτεχνική αστρονομία,το παν είναι να μάθει αρκετά πράγματα για το τι μπορεί να παρατηρήσει,πως μπορεί να παρατηρήσει και τι δυνατότητες έχει τι τηλεσκόπιο του. Αυτό απαιτεί διάβασμα και ενασχόληση και όπως είπες και εσύ εμείς οι νέοι πολλές φορές αλλάζουμε εύκολα ενδιαφέροντα με αποτέλεσμα αν κάποιος δεν είναι αρκετά ”ψημένος” να ασχοληθεί,να τα παρατήσει όταν δεν μπορέσει να χειριστεί σωστά το τηλεσκόπιο που έχει στα χέρια του. Ακόμη,πολλοί νομίζουν ότι θα δούνε φωτογραφίες όπως αυτές που τραβάει το Hubble και να απογοητεύονται από την εικόνα ενός ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου. Ωστόσο,αν καταλάβεις το τι βλέπεις και αναλογιστείς το τεράστιο μέγεθος του σύμπαντος και με τις τρελές αποστάσεις,οι εικόνες που θα δεις μέσα από το τηλεσκόπιο σε κάνουν να ανατριχιασεις. Εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και για ένα 8ιντσο dobsonian, που μπορείς να το βρεις μεταχειρισμένο κάτω από 300 ευρώ. Έχει ίδιο μήκος με το 6ιντσο και είναι κατά 5 εκατοστά πιο μεγάλο σε διάμετρο με λίγο μεγαλύτερη βάση. Αν υπάρχει αρκετός χώρος στο αμάξι δεν θα έχεις θέμα,αλλιώς πήγαινε για το heritage που είναι πολύ πιο φορητό λόγο της δυνατότητας του να μαζεύει. Το γεγονός ότι είναι ανοιχτό μην σε απασχολεί. Με λίγο ψάξιμο θα δεις πολύ ωραίες και φθηνές πατέντες για να καλύψεις το κενό.

 

Φιλικά,

Γιώργος.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη καλώς όρισες στο Άστροβοξ.

Ο φίλος ο Γιώργος, (Greekdestiny) παρότι έφηβος, σου έγραψε πολύ σωστά πράγματα. Έτσι θα σε συμβούλευα στον προϋπολογισμό σου να βάλεις εκτός από τον εξοπλισμό… και βιβλίο!!!

Όσο κι αν φαντάζει αδιανόητο, το πράγμα αποκτά νόημα μόνο όταν ξέρεις τι βλέπεις. Διότι η θέα μέσα από τα μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια είναι αυτή που σου περιέγραψε ό Γιώργος παρά πάνω. Πολλές φορές ψίθυροι φωτός μέσα στο σκοτάδι, που καμία σχέση δεν έχουν με το μεγαλείο και τα χρώματα των αστροφωτογραφιών που μάθαμε να βλέπουμε.

Όταν όμως ξέρεις ότι αυτός ο δυσδιάκριτος ψίθυρος φωτός, είναι ο τάδε γαλαξίας πχ που έψαξες και κόπιασες για να τον βρεις, κι ότι απέχει μερικές δεκάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στο διάστημα και στο παρελθόν, κι ότι παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες των διαστημικών τηλεσκοπίων είναι τεράστιες και μεγαλοπρεπέστατες, ο Messier, που πρώτος τον ανακάλυψε, έβλεπε κι αυτός ακόμη χειρότερο κι αρμυρότερο ψίθυρο φωτός όπως εσύ, ε… τότε είναι ουάου!

Χωρίς κάποια βιβλία αυτό το ουάου, που για πάντα θα σε κρατήσει δεμένο με το τηλεσκόπιο σου, ποτέ δεν θα συμβεί.

Θα μπορούσα να σου προτείνω αρκετά. Τηρουμένων τώρα των αναλογιών ότι απευθυνόμαστε σε έφηβους κατά πρώτον, αλλά και διαθεσιμότητας στην αγορά, θα σου συνιστούσα το NIGHTWATCH του Terence Dickinson.

Το βιβλίο έχει αστροχάρτες ευκολότατους με σημειωμένους στόχους, εξηγεί και περιγράφει τα είδη των αντικειμένων που βλέπουμε με τα τηλεσκόπια μας και παράλληλα εξηγεί τα πάντα για τον εξοπλισμό μας. Πράγμα στο οποίο θα βρουν μεγάλο ενδιαφέρον οι γιοί σου, αφού θα γίνουν «αυθεντίες» για το τι κάνει το κάθε τι και την λογική του τι, και του γιατί να αγοράσουμε το τάδε μαραφέτι κλπ. και παράλληλα του χρόνου θα σου λένε. Βλέπεις αυτά τα άστρα εκεί; Εκεί είναι ο τάδε αστερισμός και εκεί κοντά σε αυτό το άστρο παρόλο που δεν φαίνεται με το μάτι είναι το τάδε αντικείμενο.

Αυτό είναι και το βασικό νόημα τουλάχιστον για αρχή στο άθλημα.

Τέλος εγώ είμαι αιρετικός και δεν θεωρώ έξυπνη κίνηση την αγορά μεγάλης διαμέτρου για πρώτο τηλεσκόπιο ειδικά μεταχειρισμένου, όταν αυτό είναι νευτώνειο. Προσοχή! Τα νευτώνεια τηλεσκόπια φθείρονται! Κι αν δεν έχεις κάποια χρόνια στο άθλημα, δεν είσαι σε θέση να πάρεις κάποιο μεταχειρισμένο, διότι στην αγορά σου δεν ξέρεις τι να προσέξεις και να ελέγξεις. Αγοράζοντας μεταχειρισμένο νευτώνειο στα τυφλά, απλώς αγοράζεις λαχείο.

Και αφού το αγοράσεις στο πρώτο που δεν πάει καλά, και δεν θα πάει, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, έστω κι αν αυτό δεν είναι φθορά, αλλά μια απλή ευθυγράμμιση κατόπτρων.

Καθώς περνούν όμως τα χρόνια αποκτάς την εμπειρία και κάλλιστα μπορείς να αγοράσεις νευτώνεια από την αγορά μεταχειρισμένων. Τότε όμως και θα ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις και τι να περιμένεις από αυτό.

Τέλος όσο πιο μεγάλο είναι το τηλεσκόπιο με εκθετικό βαθμό τόσο πιο λήγω έως σπάνια χρησιμοποιείται. Το πρώτο τηλεσκόπιο πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Άρα πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Από 100mm διάμετρο έως 150mm, και να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και λιτό στο στήσιμο και στην μεταφορά του. Τηρουμένων των αναλογιών στην περίπτωση σου, το heritage 130 είναι πολύ καλή επιλογή. Όχι με τα ίδια λεφτά μεγαλύτερο νευτώνειο και μεταχειρισμένο. Αυτά, αν συνεχίσεις, άστα για αργότερα.

 

https://www.planitario.gr/catalog-publications/nightwatch-enas-praktikos-odhgos-gia-na-deite-to-sumpan-new.html

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο και Γιάννη ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο που αφιερώσατε.

Το θέμα με τα βιβλία το έχω ήδη στα υπόψιν. Μάλιστα ο μεγάλος μου γιός που είναι πολύ σχολαστικός και της λεπτομέρειας, μου έλεγε χθες βράδυ ότι ήδη έχει ψάξει κι έχει βρει βιβλία και εφαρμογές για το κινητό! Θα υιοθετήσω τις προτάσεις σας και θα προμηθευτώ τα κατάλληλα μαζί με το τηλεσκόπιο.

Σχετικά με την επιλογή τώρα, γνωρίζω φυσικά ότι τα dob 6'' & 8'' είναι καλύτερα τηλεσκόπια. Το αυτοκίνητο είναι ένα τυπικό οικογενειακό Ι.Χ.Ε. με ικανοποιητικό χώρο. Όμως σκέφτομαι ότι θα πρέπει να μετακινούμαστε 3 άτομα (πολύ πιθανό κάποιες φορές να ακολουθεί και η σύζυγος, οπότε 4 άτομα) συν το τηλεσκόπιο. Μ' αυτά που έχω διαβάσει εδώ αυτό είναι ένα πρόβλημα. Επιπρόσθετα, η άποψη του Γιάννη και η τεκμηρίωσή του, μου φαίνεται σωστή και λογική. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτή την στιγμή το heritage 130 ικανοποιεί ξεκάθαρα περισσότερα σημεία της wishlist μου, κλίνω προς αυτό.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι.

 

Υ.Γ. Γιώργο, μπράβο σου που σε αυτή την ηλικία διατυπώνεις γραπτό λόγο με τέτοια σαφήνεια και ωριμότητα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όσον αφορά την επιλογή του τηλεσκοπίου,ο φίλος Γιάννης παραπάνω έχει δικιο. Το 130mm heritage φαίνεται το ιδανικό τηλεσκόπιο για να ξεκινήσετε. Ελαφρύ, φορητό και εύκολο στη χρήση. Η διαφορά του με το 150mm-6ιντσο σε φωτοσυλλεκτική ικανότητα είναι πολύ μικρή. Στέλνω και τον δωρεάν χάρτη σε μορφή pdf που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια στις παρατηρήσεις μου. http://www.deepskywatch.com/deep-sky-hunter-atlas.html Πολύ εύκολος στη χρήση και όταν με το καλό μάθετε και τα αστροάλματα,το κυνήγι των στόχων θα γίνει πραγματικά καταπληκτικό. Καλές αγορές και καλές σας εξορμήσεις!!

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

 

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

 

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης