Jump to content

Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σφαίρες Ντάυσον για παροχή ενέργειας μπορεί να έχουν τοποθετήσει εξωγήινοι σε μαύρες τρύπες.

:cheesy:

Η σφαίρα Ντάυσον είναι μία υποθετική μεγακατασκευή η οποία περικλείει ένα άστρο και συσσωρεύει την ενέργεια που το άστρο εκπέμπει. Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τις ανάγκες του πολιτισμού που κατασκεύασε τη σφαίρα Ντάυσον. Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν διαβάζοντας μια μελέτη για τις σφαίρες Ντάυσον αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν είναι εφικτή η κατασκευή και παρουσία τους αντί για ένα άστρο σε μια μαύρη τρύπα. Μια σφαίρα Ντάυσον σε μαύρη τρύπα θα προσέφερε θεωρητικά στους ιδιοκτήτες της σφαίρας δεκάδες χιλιάδες φορές περισσότερη ενέργεια από ότι αυτή ενός άστρου.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές αναφέρουν ότι όχι μόνο είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια σφαίρα Ντάυσον σε μια μαύρη τρύπα αλλά δεδομένου του μεγέθους μια μαύρης τρύπας η δραστηριότητα της σφαίρας θα μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα από τη Γη και έτσι με τον τρόπο αυτό να διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί αλλά αυτοί πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς.

Η σφαίρα Ντάυσον

Η έννοια της σφαίρας Ντάυσον αναπτύχθηκε αρχικά από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Όλαφ Στάπλεντον στο μυθιστόρημα του με τίτλο (1937), ενώ αργότερα η ιδέα προωθήθηκε και έγινε ευρύτερα γνωστή από τον φυσικομαθηματικό Φρήμαν Ντάυσον σε μελέτη που εκπόνησε το 1960 με τίτλο Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation (αναζήτηση για τεχνητές αστρικές πηγές υπέρυθρης ακτινοβολίας).

Ο Ντάυσον εκτίμησε πως η ύπαρξη τέτοιων κατασκευών θα ήταν η λογική συνέπεια των αυξανόμενων αναγκών ενός τεχνολογικού πολιτισμού για ενέργεια και για την αναγκαιότητα διασφάλισης της προς την μακροχρόνια επιβίωση του. Πρότεινε επίσης πως η αναζήτηση για τέτοιου είδους κατασκευές θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη εξελιγμένων και νοήμονων εξωγήινων μορφών ζωής.

https://www.naftemporiki.gr/story/1766362/sfaires-ntauson-gia-paroxi-energeias-mporei-na-exoun-topothetisei-eksogiinoi-se-maures-trupes[/b]

sfaira-ntayson.jpg.e321ff56f1d64fb813f0a22c6dbbbbed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • Δροσος Γεωργιος

    158

Ψάχνοντας για την πρώτη απόδειξη νοήμονος εξωγήινης ζωής. :cheesy:

‘Κι όμως παρέκκλινε‘ επαναλαμβάνει ο Avi Loeb στο βιβλίο του ‘EXTRATERRESTIAL, H πρώτη ένδειξη νοήμονος εξωγήινης ζωής’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά. Επιμένει ότι το αντικείμενο Ομουαμούα δεν συμπεριφέρθηκε όπως ακριβώς περιμέναμε, αλλά απέκλινε ελαφρώς από την τροχιά που καθορίζει η βαρύτητα του Ήλιου.

Μπορεί το Ομουαμούα να μην είναι το εξωγήινο διαστημοπλοίο (ή κάποιο σκουπίδι εξωγήινης τεχνολογίας), όπως πολλοί από μας θα επιθυμούσαμε. Μπορεί να απογοητευθήκαμε από την απόρριψη της υπόθεσης ότι τα ίχνη της φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης οφείλονταν σε κάποιου είδους εξωγήινης μικροβιακής ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς επιστήμονας δεν έπρεπε να υποστηρίξει την αιρετική άποψη, και ότι όσοι ασχολήθηκαν με τα ζητήματα αυτά αναζητούσαν απλά εύκολη δημοσιότητα.

Το βιβλίο του Loeb δεν έχει γραφτεί για να μας πείσει ότι το Ομουαμούα ήταν εξωγήινη κατασκευή, αλλά για να μας πείσει ότι αξίζει να εξερευνούμε το διάστημα, ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών και κυρίως ότι πρέπει να εξετάζουμε με επιστημονικό τρόπο ακόμα και την πιο ‘τρελή’ υπόθεση. Ο Loeb διαφωνεί με τους επιστήμονες που θεωρούν ότι πρέπει να επικοινωνούν με τον κόσμο μόνο αφότου έχουν καταλάβει ένα πράγμα σε βαθμό βεβαιότητας. Υποστηρίζει ότι αν οι επιστήμονες είναι πιο ανοικτοί στο κοινό σχετικά με το τι γνωρίζουμε και το τι δεν γνωρίζουμε η αξιοπιστία των επιστημόνων μακροπρόθεσμα μεγαλώνει. Αν κρατάμε τον κόσμο έξω μέχρι το τέλος, στο τέλος θα αυξηθεί η δυσπιστία. Παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα του βιβλίου:

«Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δημοσιεύουμε πληροφορίες στον κόσμο μόνο όταν η συλλογική ερευνητική εργασία μας έχει οδηγήσει σε ένα σχεδόν ομόφωνο συμπέρασμα. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί μου πιστεύουν πως η διακριτικότητα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καλή εικόνα μας. Διαφορετικά, διατείνονται, ο κόσμος μπορεί τελικά να αρχίσει να αμφισβητεί επιστήμονες και επιστημονική διαδικασία. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σχεδόν ομόφωνα σε ένα συμπέρασμα. Σκεφτείτε, συχνά τονίζουν, τη μειοψηφία του κόσμου που αμφισβητεί ακόμη την κλιματική αλλαγή. Το να εμπλακούμε σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαβρώσει το κύρος της επιστήμης, λένε ανήσυχοι, είναι ένας υπερβολικά μεγάλος κίνδυνος.

Η άποψή μου είναι διαφορετική. Πιστεύω πως για να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να δείξουμε πως η επιστημονική εξερεύνηση είναι μια διαδικασία πιο συνηθισμένη και οικεία απ’ ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Πολύ συχνά, προσέγγιση των συναδέλφων μου συμβάλλει σε μια δημοφιλή άποψη για την επιστήμη, ότι είναι ένα επάγγελμα για την ελίτ, και τρέφει μια αποξένωση μεταξύ επιστημόνων και ευρέος κοινού. Όμως η επιστήμη δεν είναι υπόθεση κάποιου εβένινου πύργου που, με δυσπρόσιτα μέσα, γεννά ακλόνητες αλήθειες που μπορούν να διατυπωθούν μόνο από σοφούς. Στην πραγματικότητα, η επιστημονική μέθοδος βρίσκεται πλησιέστερα στην προσέγγιση που υιοθετεί ένας υδραυλικός όταν προσπαθεί με τη λογική του να επιδιορθώσει έναν σωλήνα με διαρροή.

Πιστεύω πραγματικά ότι οι ερευνητές και το ευρύ κοινό θα επωφεληθούν αν δουν την πρακτική της επιστήμης σαν κάτι όχι και τόσο διαφορετικό από τις πρακτικές πολλών άλλων επαγγελματιών. Αντιμετωπίζουμε δεδομένα που μας μπερδεύουν ακριβώς όπως ο υδραυλικός αντιμετωπίζει έναν βουλωμένο σωλήνα, και βασιζόμαστε στη γνώση μας, στην εμπειρία και τη σοφία των συναδέλφων μας για να διατυπώσουμε υποθέσεις. Και αυτές ελέγχουμε με βάση τις ενδείξεις και τα δεδομένα μας.

Το αποτέλεσμα της επιστημονικής διαδικασίας δεν εξαρτάται από τους θεράποντές της, αφού η πραγματικότητα καθορίζεται από τη φύση. Οι επιστήμονες απλά προσπαθούν να βρουν τι είναι η πραγματικότητα συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και επιχειρηματολογώντας για τις διάφορες ερμηνείες όταν οι ενδείξεις είναι περιορισμένες. Αυτό θυμίζει κάτι που είπε ο Μιχαήλ Άγγελος, όταν ερωτήθηκε για το πώς έφτιαχνε τόσο όμορφα γλυπτά από ένα κομμάτι μάρμαρο: «Το γλυπτό είναι ήδη έτοιμο στο κομμάτι του μάρμαρου, πριν εγώ ξεκινήσω το έργο μου. Είναι ήδη εκεί. Εγώ απλά πρέπει να αφαιρέσω με το καλέμι μου το περιττό υλικό». Ομοίως, η επιστημονική πρόοδος αφορά συλλογή ενδείξεων που μας επιτρέπουν να αφαιρέσουμε το μεγάλο πλήθος των δυνατών περιττών υποθέσεων.

Το να πρέπει να απορρίψεις ορισμένες από τις εσφαλμένες ιδέες σου είναι μια εμπειρία που σου γεννά ταπεινοφροσύνη. Δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουμε τα σφάλματά μας ως προσβολές αλλά μάλλον ως ευκαιρίες για να μάθουμε κάτι καινούργιο. Εξάλλου, το μικρό νησί της γνώσης μας περιβάλλεται από έναν τεράστιο ωκεανό άγνοιας και μόνο ενδείξεις – όχι αβάσιμες πεποιθήσεις – μπορούν να αυξήσουν τη νησιώτικη επιφάνεια. Οι αστρονόμοι ιδιαιτέρως θα πρέπει να εμπνέονται ώστε να είναι μετριόφρονες. Είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε την ασημαντότητά μας στο κοσμικό σχήμα του σύμπαντος, και μπροστά στην απέραντη έκταση όλων των φυσικών φαινομένων, την εξαιρετικά περιορισμένη κατανόησή μας. Πρέπει να υιοθετούμε μια ταπεινή προσέγγιση, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει δημοσίως λάθη και αναλαμβάνουμε ρίσκα όταν επιχειρούμε να μάθουμε για το Σύμπαν. Όπως ακριβώς τα παιδιά.»

Στην φωτογραφία η τροχιά του διαστρικού αντικειμένου Ομουαμούα που διέσχισε το ηλιακό μας σύστημα. Το ένθετο μας δείχνει τις θέσεις του αντικειμένου και των πλανητών στις 19 Οκτωβρίου 2017, την ημέρα που το Ομουαμούα ανακαλύφθηκε από το PanSTARRS. Σε αντίθεση με όλους τους αστεροειδείς και τους κομήτες που είχαν ανακαλυφθεί έως τότε, το αντικείμενο δεν δεσμεύθηκε από τη βαρύτητα του Ήλιου. To Ομουαμούα προήλθε από τον διαστρικό χώρο και επέστρεψε εκεί με μεγαλύτερη ταχύτητα εξαιτίας της διέλευσής του πλησίον του Ήλιου.

https://physicsgg.me/2021/09/01/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%be%ce%b7-%ce%bd%ce%bf%ce%ae%ce%bc/

umuamua.thumb.png.d982852a9dc1f30f2856e8b365228ef9.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

«Επαγρύπνηση για εξωγήινους εισβολείς» ζητούν οι επιστήμονες.

pithano-ixnos-eksogiinis-zois-stin-afroditi.jpg
ESO/M. Kornmesser/L. Calçada &

Εξωγήινες μορφές ζωής μπορεί να βρουν τρόπο να εισέλθουν στη Γη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβουν. 

Οτιδήποτε εκτοξεύεται από τη Γη με προορισμό το Διάστημα και ειδικά οι αποστολές που κατευθύνονται σε άλλα διαστημικά σώματα (πλανήτες, δορυφόρους, αστεροειδείς, κομήτες) υπόκειται στην μέγιστη δυνατή αποστείρωση ώστε να μην μεταφέρουν μαζί τους κάποιο γήινο μικροοργανισμό μολύνοντας με αυτόν τον κόσμο που θα επισκεφτούν. Ο ίδιος φόβος υπήρχε και όταν πραγματοποιούνταν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη με τους αστροναύτες να περνούν από διάφορα στάδια καθαρισμού και καραντίνας όταν επέστρεφαν στον πλανήτη μας.Όμως έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και οι φόβοι αυτοί εξανεμίσθηκαν. Όμως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την οργάνωση αποστολών στο πλαίσιο των οποίων σκάφη ή δείγματα υλικών που έχουν συλλεχθεί σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος επιστρέφουν στη Γη.O πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχουμε στείλει στον Άρη, αυτός της αποστολής Perseverance, συλλέγει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αποθηκεύει και αυτά θα επιστρέψουν στη Γη για να γίνει ανάλυση τους σε εργαστήρια με επόμενες αποστολές που σχεδιάζονται για αυτό ακριβώς τον σκοπό.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «BioScience» ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά αναφέρουν ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι από αυτή την διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθάσουν εδώ εξωγήινοι μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι φυσικά άγνωστο τι μπορεί να προκαλέσουν. Για να στηρίξει την άποψη της η επιστημονική ομάδα αναφέρει το παράδειγμα ενός μύκητα της Νοτίου Αμερικής που μεταφέρθηκε άγνωστο πώς στην Αυστραλία με αποτέλεσμα να επιτίθεται στους ευκάλυπτους και είτε να εμποδίζει την ανάπτυξη τους είτε ακόμη και να τους καταστρέφει ολοσχερώς.«Η αναζήτηση ζωής μακριά από τη Γη είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει τρομερές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον. Όμως δεδομένου του ότι ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξάνεται διαρκώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα επιστρέψουν στη Γη, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μειώσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις» αναφέρει ο Άντονι Ρικιάρντι, καθηγητής του τομέα βιολογία εισβολών στο Πανεπιστήμιο McGill. Ο τομέας αυτός ασχολείται με τη μελέτη ειδών που προερχόμενα από άλλο οικοσύστημα εισβάλουν σε κάποιο άλλο. Ο Ρικιάρντι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε αστροβιολόγους και βιολόγους εισβολών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών.«Αν οι αστροβιολόγοι εντοπίσουν ζωή έξω από τη Γη μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για το τι είδους οργανισμός μπορεί να είναι αυτός. Η πιθανότερη μορφή ζωής που θα συναντήσουμε θα είναι μικροβιακή ή βακτηριακή» υποστηρίζει ο McGill. Αν και οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά μικρή την πιθανότητα έλευσης στη Γη κάποιου εξωγήινου μικροοργανισμού εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που θα συναντήσει στο ταξίδι μέχρι τον πλανήτη μας η πιθανότητα υπάρχει και για αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να συνεργαστούν για την αποφυγή μιας κατάστασης που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γιώργος Ευσταθίου στη «Ν»: Το Σύμπαν είναι πιο έξυπνο από εμάς και θα είναι έκπληξη να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτό.

bigbang.png?w=700
sympan-ntonat.jpg
ESO/J. Law
Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι απονέμει την κορυφαία διάκριση της, το Χρυσό Μετάλλιο Αστρονομίας για το 2022, στον ελληνοκυπριακής καταγωγής καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Γιώργο Ευσταθίου, έναν από τους κορυφαίους αστροφυσικούς και κοσμολόγους στον κόσμο. Το Χρυσό Μετάλλιο, που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1824, αποτελεί αναγνώριση του συνόλου του έργου και των επιτευγμάτων ενός επιστήμονα και με αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν διάσημοι επιστήμονες όπως ο 'Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Έντουιν Χαμπλ, ο 'Αρθουρ Έντιγκτον και ο Στίβεν Χόκινγκ.Ο Γιώργος Ευσταθίου είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και ήταν ο πρώτος διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.Είναι από τους πρωτοπόρους στους τομείς των προσομοιώσεων και ειδικά αυτών για τη δομή του Σύμπαντος και επίσης από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, τον απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης από την οποία προέκυψε το Σύμπαν. Έχει επίσης συμμετάσχει σε έρευνες για τον σχηματισμό των γαλαξιών και τη σκοτεινή ενέργεια. Ήταν μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για τον δορυφόρο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Έχει λάβει πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία τα Maxwell, Heineman, Gruber, Hughes και Nemitsas ενώ επίσης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Μποδοσάκη.O κ. Ευσταθίου μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για τη βράβευση του, την ερευνητική του πορεία αλλά και τα μυστικά του Σύμπαντος.

Συγχαρητήρια για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική βράβευση. Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν πληροφορηθήκατε την απόφαση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας να σας δώσει αυτό το βραβείο;

Είναι προφανώς τεράστια τιμή να αναγνωρίζεσαι με αυτό τον τρόπο από πολύ σημαντικούς συναδέλφους σου. Ορισμένοι από τους διασημότερους επιστήμονες έχουν λάβει το Χρυσό Μετάλλιο και στέκομαι με ταπεινότητα στο γεγονός ότι σχετίζομαι πλέον μαζί τους μέσω αυτής της βράβευσης.

Είστε από τους πρωτοπόρους στον τομέα των υπολογιστικών προσομοιώσεων γενικά αλλά και ειδικότερα με αυτές για την δομή του Σύμπαντος. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα;

Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά προβλήματα που είναι από την φύση τους υπολογιστικά. H συμπεριφορά των σωματιδίων υπό την επίδραση της βαρύτητας σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν είναι ένα τέτοιο πρόβλημα. Το 1978 έπεσα πάνω σε μια καινοτόμο αριθμητική μέθοδο που ανέπτυξαν επιστήμονες του τομέα των υπολογιστών η οποία μπορούσε να βρει εφαρμογή στην κοσμολογία. Η μέθοδος αυτή μου επέτρεψε να κάνω μεγάλες για εκείνη την εποχή προσομοιώσεις με τις οποίες μελετούσα την εξέλιξη της δομής του Σύμπαντος. Το κίνητρο φυσικά ήταν να κάνω κάτι που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε. Τα επόμενα χρόνια κατάφερα με τους συνεργάτες μου Μαρκ Ντέιβις και Κάρλος Φρενκ να κάνουμε προσομοιώσεις για τη κατανομή του γαλαξία και τα αποτελέσματα συνέπιπταν με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει. Οι προσομοιώσεις βασίζονταν στην υπόθεση ότι το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο Σύμπαν είναι αόρατο, αυτό που σήμερα ονομάζουμε σκοτεινή ύλη.

Πόσο έχει προοδεύσει ο τομέας των προσομοιώσεων και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν τα επόμενα χρόνια;

Η πρόοδος που έχει υπάρξει είναι με μια λέξη, απίστευτη. Οι προσομοιώσεις στην εποχή που τις ξεκίνησα εγώ περιλάμβαναν 30 χιλιάδες σωματίδια και χρειάζονταν περίπου 70 ώρες σε ένα υπολογιστή IBM 360/195 που ήταν ένας υπερυπολογιστής πριν από 44 χρόνια. Μια τέτοια προσομοίωση σήμερα μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα σε ένα υψηλών επιδόσεων φορητό υπολογιστή. Οι σημερινές προσομοιώσεις περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια σωματίδια και μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την αλληλεπίδραση των αερίων με τη βαρύτητα.

Είστε επίσης πρωτοπόρος στον τομέα της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής για τη γέννηση του Σύμπαντος από την έρευνα σε αυτή την ακτινοβολία και τι άλλες πολύτιμες πληροφορίες κρύβονται μέσα σε αυτή που πρέπει να προσπαθήσουμε να τις ανακαλύψουμε;

Η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου μας έχει προσφέρει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών για το νεαρό Σύμπαν αλλά και την κοσμολογία γενικότερα. Ήμουν μέλος της αποστολής Planck, του δορυφόρου που μετρά με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις σε αυτή την  ακτινοβολία. Τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι το Σύμπαν επεκτεινόταν τις πρώτες του στιγμές ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, μια περίοδος που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της φάσης του πληθωρισμού κβαντικές διακυμάνσεις πήραν τέτοια έκταση ώστε να παραχθούν όλες οι δομές που βλέπουμε σήμερα στο Σύμπαν. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη συνέχεια θα μπορούσε να είναι ο εντοπισμός των ιχνών βαρυτικών κυμάτων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού. Αυτή η ανακάλυψη θα παρείχε αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός πράγματι συνέβη και θα έδινε απαντήσεις για τα επίπεδα ενέργειας του πληθωρισμού.

Είστε ένας από τους πιο διακεκριμένους και αναγνωρισμένους κοσμολόγους στον κόσμο. Φαίνεται να υπάρχει μια κρατούσα θεωρία για την διαδικασία γέννησης το Σύμπαντος αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πιθανό τέλος του. Νιώθετε κοντά σε κάποια από αυτές τις θεωρίες ή μήπως έχετε αναπτύξει κάποια δική σας ιδέα πάνω σε αυτά τα ζητήματα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συμφωνία στην επιστημονική κοινότητα είτε για την γέννηση είτε για το τέλος του Σύμπαντος. Πολλοί κοσμολόγοι εμού συμπεριλαμβανομένου θα έλεγαν ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι μια διαδικασία παρόμοια με τον πληθωρισμό συνέβη στο πρώιμο Σύμπαν. Όμως δεν έχουμε κανένα στοιχείο και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη τον πληθωρισμό σε θεμελιακό επίπεδο.

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες που κάνουν λόγο για παράλληλα ή πολλαπλά σύμπαντα και ορισμένοι επιστήμονες έχουν πει ότι δεδομένα που προκύπτουν από τη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου επιβεβαιώνουν τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Οι περισσότερες θεωρίες για τον πληθωρισμό οδηγούν στην ύπαρξη ενός πολυσύμπαντος. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς να μελετά ή να κάνει προβλέψεις για ότι συμβαίνει σε ένα πολυσύμπαν. Είναι μια κατάσταση γνωστή ως «πρόβλημα μέτρησης». Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και μας δείχνει ότι μας λείπουν πολλά σημαντικά κομμάτια μιας νέας Φυσικής η οποία είναι απαραίτητη για βρούμε αυτές τις λύσεις.

Έχουμε πλέον στη διάθεση μας πολλά ισχυρά τηλεσκόπια επίγεια και διαστημικά καθώς και πολύ ισχυρούς υπερυπολογιστές για να κάνουμε προσομειώσεις. Τι ανακαλύψεις πιστεύετε ότι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια;

Ένα πράγμα που έμαθα στη μακρά πορεία της καριέρας μου είναι ότι το Σύμπαν είναι πολύ πιο έξυπνο από εμάς. Δεν θέλω λοιπόν να γίνω αλαζόνας και να προσπαθήσω να προβλέψω τι θα ανακαλύψει ο άνθρωπος τα επόμενα χρόνια.

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Εργάζομαι στον τομέα των βαρυτικών φακών αυτή την στιγμή και επίσης γράφω ένα προπτυχιακό εγχειρίδιο για την κοσμολογία.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πιθανότητα να υπάρχει νοήμων ζωή στο Σύμπαν και αν υπάρχει  τέτοια ζωή υπάρχει περίπτωση να έρθουμε σε επαφή μαζί της;

Δεν έχω κάποια ειδική γνώση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πάντως θα είναι μεγάλη έκπληξη αν είμαστε το μόνο νοήμον είδος σε αυτό το αχανές Σύμπαν.😄😄😄

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Άκαρπη η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών στο κέντρο του γαλαξία μας.

kentro-galaksia.jpg
NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT

Εντυπωσιακή εικόνα από το κέντρο του γαλαξία μας οι έρευνες στο οποίο δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς όσον αφορά την πιθανή ύπαρξη κάποιου προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν την τέταρτη κατά σειρά έρευνα εντοπισμού κάποιου ίχνους εξωγήινου προηγμένου πολιτισμού σε περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το πιο ευαίσθητο επίγειο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, τη συστοιχία Murchison Widefield Array (MWA) που βρίσκεται στην έρημο της Δυτικής Αυστραλίας.Οι ερευνητές ερεύνησαν περιοχές όπου υπάρχουν 144 γνωστοί εξωπλανήτες και μερικά δισ. άστρα γύρω από τα οποία θωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν αμέτρητοι πλανήτες που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Οι ερευνητές αναζήτησαν τις αποκαλούμενες «τεχνολογικές υπογραφές» δηλαδή ίχνη από βιομηχανική δραστηριότητα, τεχνητό φως ή άλλη δραστηριότητα προϊόν ενός νοήμον και προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού. Όπως και οι τρεις προηγούμενες έτσι και αυτή η έρευνα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.Έχουν αναπτυχθεί κάποιες μέθοδοι εντοπισμού πλανητών που πιθανότατα βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη των συστημάτων τους, είναι δηλαδή όπως και η Γη σε απόσταση τέτοια από το μητρικό τους άστρο που να επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν παρατηρήσεις σε τέτοιους κόσμους που είναι αυξημένες οι πιθανότητες να έχει κάνει την εμφάνιση κάποια μορφή ζωής με υψηλή νοημοσύνη η οποία ανέπτυξε προηγμένο πολιτισμό τα ίχνη του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά. Προς το παρόν πάντως το γαλαξιακό κέντρο φαίνεται κενό από εξωγήινους.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι εξωγήινοι κρύβονται επειδή μας φοβούνται.

kinimatografikoi-eksogiinoi-sto-mouseio-mastixas-xiou.jpg
 

Μπορεί τελικά να αποτελούμε φόβητρο για τους εξωγήινους και όχι το αντίθετο.

Η κοινή πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι αν κάνουν την εμφάνιση τους στη Γη εξωγήινοι αυτοί θα είναι σίγουρα πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογία από εμάς δεδομένου ότι έφτασαν ως στον πλανήτη μας και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επιθετικοί και άκρως επικίνδυνοι.Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί με κορυφαίο τον Στίβεν Χόκινγκ θεωρούν πολύ πιθανό στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος να έχει αναπτυχθεί όχι απλά νοήμον ζωή αλλά προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί με τους οποίους όμως δεν πρέπει να έρθουμε ποτέ σε επαφή. Είναι γνωστό ότι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας με διαφόρους τρόπους στο Σύμπαν ενώ παράλληλα προσπαθούμε να εντοπίσουμε ίχνη της ύπαρξης προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών.Ο Χόκινγκ και άλλοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει την άποψη ότι σε περίπτωση που φτάσει σε εμάς κάποιο σήμα ενός εξωγήινου πολιτισμού το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην απαντήσουμε ποτέ. Όπως υποστηρίζουν δεν πρέπει να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας και πολύ περισσότερο το που βρισκόμαστε γιατί το πιθανότερο είναι οι εξωγήινοι που θα έρθουν εδώ να έχουν εχθρικές διαθέσεις.Όπως αναφέρουν αν έρθουν εξωγήινοι στη Γη η ανθρωπότητα θα έχει την τύχη των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου μετά την ανακάλυψη της από τους ευρωπαίους δηλαδή αρχικά θα υποδουλωθούμε και στη συνέχεια θα εξοντωθούμε μαζικά από τους εξωγήινους που θα καταλάβουν τον πλανήτη μας και εκτός από εμάς θα καταστρέψουν ότι φτιάξαμε εμείς σε αυτόν.Όμως ο Γκόρντον Γκάλοπ, καθηγητής βιοψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Άλμπανι με δημοσίευση του στην επιθεώρηση «Journal of Astrobiology» διατυπώνει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Όπως αναφέρει μπορεί να υπάρχουν πράγματι εξωγήινοι με τεχνολογικές δυνατότητες τέτοιες ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ακόμη και να έρθουν στον πλανήτη μας αλλά μας φοβούνται και δεν επιχειρούν να εμφανισθούν.«Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος, βίαιος και εύκολα ξεκινά μεγάλης έκτασης και διάρκειας αιματηρές συμπλοκές και πολέμους. Για αυτόν τον λόγο αν υπάρχουν εξωγήινοι με τεχνολογική δυνατότητα να έρθουν στη Γη είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν να μην μας πλησιάσουν υπό τον φόβο ότι μπορεί να προσπαθήσουμε να τους εξοντώσουμε» λέει ο καθηγητής που αναφέρει και αυτός το παράδειγμα της ολικής καταστροφής των πολιτισμών των Αζτέκων και των Ίνκας από τους κονκισταδόρες αλλά με την αντίθετη συλλογιστική από αυτή που διατυπώνει ο Χόκινγκ. Ο Γκάλοπ αναφέρει την καταστροφή των πολιτισμών της Αμερικής ως ένα… αντιπαράδειγμα ως μια κατάσταση την οποία μπορεί να επαναλάβει ο άνθρωπος αυτή τη φορά σε κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.«Αν οι άνθρωποι μάθουν ότι υπάρχουν προηγμένοι πολιτισμοί και επιθυμητές πλουτοπαραγωγικές πηγές σε άλλους κόσμους είναι άραγε πιθανό αυτοί οι εξωγήινοι  να έχουν την τύχη των κατοίκων του Μεξικού και του Περού;» αναρωτιέται ο καθηγητής και συνεχίζει «Αν υπάρχει νοήμων ζωή σε κάποιο άλλο κόσμο μπορεί οι άνθρωποι να κριθούν ως εξαιρετικά επικίνδυνο ον. Ίσως αυτή είναι η αιτία για το ότι δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουμε κάποιο ίχνος προηγμένης εξωγήινης ζωής. Αποτελούμε για αυτούς πολύ μεγάλη απειλή και προτιμούν να παραμείνουν άγνωστοι για εμάς».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το μεθάνιο «προδότης» της εξωγήινης ζωής λένε οι ειδικοί.

nasa-eksoplanites.jpg
NASA/W. Stenzel

Οι αστρονόμοι καλούνται από τη νέα μελέτη να αναζητούν μεθάνιο στους πλανήτες του Σύμπαντος για να διαπιστώσουν αν υπάρχει εκεί ζωή.

Μπορεί να έχουν γίνει μεγάλα άλματα στις δυνατότητες των τεχνικών μέσων που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους για να εξερευνούν το Σύμπαν αλλά δεν μπορούν με αυτά να κάνουν τόσο λεπτομερείς παρατηρήσεις και αναλύσεις σε εξωπλανήτες ώστε να μπορούν να εντοπίσουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακή μορφή.Βέβαια η παρουσία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες να λειτουργεί αλλάζει τα δεδομένα αφού το τηλεσκόπιο μπορεί να κάνει τέτοιου είδους έρευνες.Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σάντα Κρουζ στη Καλιφόρνια συνεργαζόμενοι με την NASA πραγματοποίησαν μια μελέτη την οποία παρουσιάζουν στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών PNAS και σε αυτή γίνεται λόγο για το τι πρέπει να αναζητούν οι επιστήμονες στην προσπάθεια ανακάλυψης της ζωής σε άλλους κόσμους μακριά από τη Γη.«Το οξυγόνο θεωρείται ως η καλύτερη βιουπογραφή της ζωής είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακόμη και από το James Webb» αναφέρει η Μάγκι Τόμσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που προτείνει στους επιστήμονες που σχεδιάζουν έρευνες αναζήτησης ζωής σε εξωπλανήτες να εστιάσουν στον εντοπισμό μεθανίου επειδή εκτός των άλλων τα όργανα του James Webb που θα πραγματοποιήσει πλήθος τέτοιων ερευνών είναι περισσότερο ευαίσθητα στον εντοπισμό μεθανίου από ότι οξυγόνου. Όπως εκτιμούν το νέο James Webb θα μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει την παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα βραχωδών πλανητών.Από την στιγμή που το μεθάνιο παράγεται όχι μόνο από γωλογικές αλλά και από βιολογικές διεργασίες η ύπαρξη του σε ένα πλανήτη θα είναι μια πρώτη ένδειξη παρουσίας της ζωής και στη συνέχεια περαιτέρω μελέτες για τα επίπεδα του μεθανίου σε αυτόν τον πλανήτη μαζί με άλλα δεδομένα για αυτόν μπορεί να δείξουν με σχετική βεβαιότητα ότι υπάρχουν μορφές ζωής σε αυτόν. Οι ερευνητές στη μελέτη τους υποδεικνύουν επίσης στους επιστήμονες ποια δεδομένα της παρουσίας μεθανίου σε ένα εξωπλανήτη μπορούν να συνδεθούν με την παρουσία της ζωής και ποια όχι ώστε να διευκολύνουν το έργο τους στον σχεδιασμό μιας έρευνας και στην ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από αυτή.   

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα νέο μήνυμα προς τους εξωγήινους.

arecibo.jpg?w=700

Πλησιάζουμε στην 50ή επέτειο από το μήνυμα Arecibo προς εξωγήινους το 1974, την πρώτη προσπάθεια της ανθρωπότητας να στείλει ένα μήνυμα που να είναι κατανοητό από την εξωγήινη νοημοσύνη. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των άστρων στον γαλαξία μας φιλοξενούν πλανήτες ικανούς να περιέχουν υγρό νερό στην επιφάνειά τους, μια προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε. Οι πιθανότητες να έχει αναπτυχθεί ευφυής ζωή σε κάποιους από αυτούς τους εξωπλανήτες φαίνονται αρκετά ευνοϊκές. Ετσι κάποιοι επιστήμονες αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να προτείνουν έναν βελτιωμένο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους.

galaxymap.png?w=1024

Στις αρχές Μαρτίου 2022, οι Jonathan Jiang et al δημοσίευσαν μια εργασία με τίτλο ‘A Beacon in the Galaxy: Updated Arecibo Message for Potential FAST and SETI Projects’, όπου περιγράφουν λεπτομερώς την νέα φιλοσοφία του μηνύματος προς εξωγήινους παραλήπτες. Πρόκειται για μια βασική εισαγωγή στα μαθηματικά, την φυσική, την χημεία και τη βιολογία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δομή του μηνύματος του Arecibo και σε άλλες προηγούμενες προσπάθειες επικοινωνίας με εξωγήινους. Οι ερευνητές δίνουν ένα λεπτομερές πλάνο για την καλύτερη εποχή του έτους που πρέπει να γίνει η μετάδοση του μηνύματος και προτείνουν έναν πυκνό δακτύλιο από άστρα κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας ως έναν πολλά υποσχόμενο προορισμό. Κι αν το μήνυμα ληφθεί από κάποιον εξωγήινο ακροατή θα μπορεί να εντοπίσει την θέση μας στον γαλαξία, ώστε να αρχίσει μια διαστρική συνομιλία.Το κίνητρο για το νέο σχεδιασμό του μηνύματος, σύμφωνα με τον Jiang, ήταν να περιέχει τη μέγιστη ποσότητα πληροφοριών για την κοινωνία μας και το ανθρώπινο είδος με τον πιο περιληπτικό τρόπο.

message_alien0.png?w=1007 Ένα δείγμα από το νέο μήνυμα που πρόκειται να σταλεί σε πιθανούς ευφυείς εξωγήινους πολιτισμοιύς στον γαλαξία μας

Για ένα διαστρικό μήνυμα δυο είναι τα θελμελιώδη ερωτήματα: τι θα λέει και πώς θα το λέει. Σχεδόν όλα τα μηνύματα που έχουν μεταδώσει οι άνθρωποι στο διάστημα μέχρι στιγμής ξεκινούν με τη δημιουργία κοινού εδάφους με βάση τις επιστήμες και τα μαθηματικά, δύο θέματα που μάλλον είναι γνωστά και στους εξωγήινους. Αν λοιπόν ένας πολιτισμός πέρα από τον πλανήτη μας είναι ικανός να κατασκευάσει ένα ραδιοτηλεσκόπιο για να λάβει το μήνυμά μας, προφανώς γνωρίζει λίγη φυσική.Ένα πολύ πιο περίπλοκο ερώτημα είναι το πώς θα κωδικοποιηθούν αυτές οι έννοιες στο μήνυμα. Αν και κάποιοι νομίζουν ότι οι εξωγήινοι θα μιλάνε σίγουρα αγγλικά, το μήνυμα δεν θα διατυπωθεί σε κάποια από τις γλώσσες της Γης, ούτε και στα αριθμητικά συστήματά μας. Μπορεί η έννοια των αριθμών να είναι σχεδόν καθολική, όμως ο τρόπος που τους απεικονίζουμε ως αριθμούς είναι εντελώς αυθαίρετος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μηνύματα επικοινωνίας προς εξωγήινους, διατυπώνονται ως bitmap, έναν τρόπο δημιουργίας εικόνων με pixel χρησιμοποιώντας δυαδικό κώδικα.Η φιλοσοφία της σχεδίασης bitmap για την διαστρική επικοινωνία είναι παρόμοια με το μήνυμα του Arecibo. Αλλά αυτή η στρατηγική έχει και τις αδυναμίες της. Όταν ο επιστήμονας της πρωτοποριακής έρευνας για την εξωγήινη νοημοσύνη (SETI) Frank Drake σχεδίασε το πρωτότυπο μήνυμα του Arecibo, έστειλε το δυαδικό μήνυμα ταχυδρομικά σε ορισμένους συναδέλφους του, αρκετοί από τους οποίους είχαν βραβευθεί με Νόμπελ. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι κανένας από αυτούς δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει το περιεχόμενό του, και μόνο ένας κατάλαβε ότι το δυαδικό αρχείο αναφερόταν σε bitmap. Αν μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους αγωνίζονται να κατανοήσουν αυτή τη μορφή κωδικοποίησης ενός μηνύματος, φαίνεται απίθανο ένας εξωγήινος να τα πάει καλύτερα. Επιπλέον, δεν είναι καν σαφές ότι οι εξωγήινοι του διαστήματος θα μπορούν να δουν τις εικόνες που περιέχονται στο μήνυμα, εφόσον το λάβουν.Βέβαια το γεγονός ότι η όραση έχει εξελιχθεί ανεξάρτητα πολλές φορές στη Γη, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να την διαθέτουν και οι εξωγήινοι. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο «αν» ακόμα κι αν μπορούν να δουν, υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση στον τρόπο που αναπαριστούμε αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε φωτογραφίες; Σίγουρα όχι. Σημαίνει ότι δεν πρέπει αφελώς να υποθέσουμε πως οι αναπαραστάσεις μας θα είναι κατανοητές.Ο Jiang και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν ένα μήνυμα που περιέχει ένα προσαρμοσμένο «αλφάβητο» bitmap που δημιούργησαν οι φυσικοί Yvan Dutil και Stéphane Dumas, ως μια πρωτοεξωγήινη γλώσσα σχεδιασμένη ώστε να είναι ανθεκτική στα τυχαία σφάλματα μετάδοσης.Μετά από μια αρχική μετάδοση πρώτων αριθμών για να επισημανθεί το μήνυμα ως τεχνητό, χρησιμοποιείται το ίδιο εξωγήινο αλφάβητο για να εισάγει το δεκαδικό αριθμητικό σύστημα και τα βασικά μαθηματικά. Στη συνέχεια, το μήνυμα χρησιμοποιεί την αλλαγή σπιν ενός ατόμου υδρογόνου από την οποία εκπέμπεται φωτόνιο συχνότητας 1420 MHz, για να εξηγήσει την ιδέα του χρόνου και να σημειώσει πότε εστάλη η μετάδοση από τη Γη, να εισαγάγει τα πιο συνηθισμένα χημικά στοιχεία από τον περιοδικό πίνακα και να αποκαλύψει τη δομή και τη χημεία του DNA .

message_alien.png?w=1009
message_alien1.png?w=1013

Οι τελικές σελίδες είναι μάλλον και οι πιο ενδιαφέρουσες για τους εξωγήινους αλλά και οι λιγότερο πιθανό να γίνουν κατανοητές επειδή υποθέτουν ότι ο παραλήπτης αναπαριστά αντικείμενα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι. Αυτές οι σελίδες παρουσιάζουν ένα σκίτσο ενός άνδρα και μιας γυναίκας, έναν χάρτη της επιφάνειας της Γης, την χημική σύσταση του πλανήτη μας, ένα διάγραμμα του ηλιακού μας συστήματος, τη ραδιοσυχνότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι εξωγήινοι για να απαντήσουν στο μήνυμα και τη θέση του ηλιακού μας συστήματος στον γαλαξία μας σε σχέση με σφαιρικά σμήνη, οι θέσεις των οποίων πιθανότατα θα ήταν γνωστές σε έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό οπουδήποτε στον γαλαξία.

message_alien2.png?w=1012
earth_char.png?w=1024 Όλες οι σελίδες του μηνύματος των ερευνητών Jiang et al παρουσιάζονται και επεξηγούνται αναλυτικά στην πρωτότυπη εργασία τους που δημοσιεύεται ΕΔΩ: https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2203/2203.04288.pdf

Ο Jiang και οι συνάδελφοί του προτείνουν να στείλουν το μήνυμά τους είτε από τη Allen Telescope Array στη βόρεια Καλιφόρνια είτε από το Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) στην Κίνα. Μετά την καταστροφή του τηλεσκοπίου Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, αυτά τα δύο ραδιοτηλεσκόπια είναι τα μόνα στον κόσμο που προσελκύουν ενεργά ερευνητές SETI.Προς το παρόν, όμως, και τα δύο τηλεσκόπια είναι ικανά μόνο να ακούν το σύμπαν, και όχι να μιλάνε μαζί του. Ο Jiang αναγνωρίζει ότι ο εξοπλισμός ενός από τα δύο τηλεσκόπια με τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη μετάδοση του μηνύματος δεν θα είναι τετριμένος. Αλλά κάτι τέτοιο είναι δυνατό να υλοποιηθεί και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με ερευνητές του FAST. Εφόσον δοθεί η δυνατότητα στον Jiang και τους συνεργάτες του να μεταδώσουν το μήνυμα, υπολόγισαν ότι θα ήταν καλύτερο να το κάνουν κάποια στιγμή τον Μάρτιο ή τον Οκτώβριο, δίοτι τότε η θέση της Γης είναι τέτοια ώστε να μην χαθεί το σήμα μέσα στον γαλαξιακό θόρυβο.

Πως θα αντιδρούσε ένας ραδιοαστρονόμος του πλανήτη μας όταν θα ανίχνευε ένα μήνυμα από εξωγήινους; Στο μυθιστόρημα «Επαφή» του Carl Sagan περιγράφεται ένα παρόμοιο γεγονός, που δραματοποιήθηκε από τον Robert Zemeckis στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία το 1997:

Να σταλεί ή να μην σταλεί

Αλλά ένα πολύ βαθύτερο ερώτημα είναι εάν πρέπει να στέλνουμε μηνύματα στους εξωγήινους.

Μια μέρα έφτασαν οι εξωγήινοι. Ήρθαν από μακρινά μέρη που κανείς δεν είχε ξανακούσει, με παράξενα, θαυμαστά πλοία, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που μόνο να ονειρευτούμε μπορούσαμε. Ήρθαν με πανοπλίες και ασπίδες ισχυρότερες απ’ ότι είχαμε δει στο παρελθόν. Μιλούσαν άγνωστη γλώσσα και έφερναν μαζί τους περίεργα ζώα.
Όλοι αναρωτιώντουσαν: ποιοί είναι; Από που έρχονται;
Αγγελιαφόροι από τα άστρα, είπαν κάποιοι.
Άλλοι ψιθύρισαν πως ήταν σαν θεοί από τον παράδεισο.
Δυστυχώς, όλοι έκαναν λάθος.
Το σημαδιακό έτος ήταν το 1519, όταν ο βασιλιάς Μοντεζούμα συνάντησε τον Ερνάν Κορτές, και οι Αζτέκοι συγκούστηκαν με την Ισπανική Αυτοκρατορία. Ο Κορτές και οι κονκισταδόρες του δεν ήταν αγγελιαφόροι θεω΄ν αλλά δολοφόνοι που ποθούσαν χρυσάφι και ότι άλλο μπορούσαν να λεηλατήσουν. Ο πολιτισμός των Αζτέκων χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να ανθίσει και να υψωθεί πάνω από τα δάση του αλλά, με όπλα τεχνολογίας της Εποχής του Χαλκού, σαρώθηκε και καταστράφηκε από τους Ισπανούς στρατιώτες σε χρονικό διάστημα μόνο λίγων μηνών.

Ο Στίβεν Χόκιγκ είχε προειδοποιήσει: «Το πρώτο που χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πως η εξωγήινη ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε». Αναφερόμενος στις συνέπειες της γνωριμίας του Χριστόφορου Κολόμβου με τους ιθαγενείς της Αμερικής, διαπίστωσε ότι αυτό «Αυτό δεν πήγε καλά». Ή όπως το θέτει ο αστροβιολόγος Ντείβιντ Γκρισνπουν «Αν ζεις σε μια ζούγκλα που μπορεί να είναι γεμάτη πεινασμένα λιοντάρια, μην πηδήξεις από το δένδρο και φωνάξεις «Γιούχου!». Αντί να ανοιγόμαστε και να στέλνουμε ραδιοσήματα στο διάστημα ανακοινώνοντας την παρουσία μας σε οποιονδήποτε εξωγήινο πολιτισμό, ίσως είναι πιο συνετό πρώτα να τους μελετήσουμε.Πάντως αν απλώς περιμένουμε να μας καλέσει κάποιος, αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Παρά τους κινδύνους που θα κρύβει η πρώτη επαφή με εξωγήινους, αν είναι ειρηνικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους, θα πρόκειται για την σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Κι αν οι εξωγήινοι είναι επικίνδυνοι και μας αφανίσουν; Νομίζω ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί σε σύγκριση με την πιθανότητα της σταδιακής αυτοκαταστροφής μας, η οποία συνοψίζεται κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων.

https://physicsgg.me/2022/04/06/ένα-νέο-μήνυμα-προς-τους-εξωγήινους/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έκθεση Πενταγώνου: Τα UFO άφησαν «εγκαύματα από ακτινοβολία» και «ακατανόητες εγκυμοσύνες»

Οι συναντήσεις με UFO φέρεται να έχουν αφήσει τους Αμερικανούς να υποφέρουν από εγκαύματα από ακτινοβολία, βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ακόμη και «αφανείς για εγκυμοσύνη», σύμφωνα με μια τεράστια βάση δεδομένων με αναφορές της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα μέσω ενός αιτήματος Freedom of Information Act (FOIA).Η βάση δεδομένων των εγγράφων περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 σελίδες υλικού που σχετίζεται με UFO από το Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) – ένα μυστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που διήρκεσε από το 2007 έως το 2012. Παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως μυστικό ή άκρως απόρρητο, το AATIP έγινε γνωστό στο κοινό μόλις το 2017, όταν ο πρώην διευθυντής προγράμματος Λουίς Ελιζόντο παραιτήθηκε από το Πεντάγωνο και κυκλοφόρησε αρκετά διαβόητα πλέον βίντεο με ένα άγνωστο αεροσκάφος να κινείται με φαινομενικά ακατόρθωτους τρόπους στα μέσα ενημέρωσης.Τέσσερα χρόνια αργότερα – στις 5 Απριλίου 2022 – η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ (DIA) τίμησε το αίτημα δημοσιεύοντας περισσότερες 1.574 σελίδες υλικού στη Sun.Σύμφωνα με τη Sun, τα έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές για τις βιολογικές επιπτώσεις των θεατών UFO στους ανθρώπους, μελέτες για προηγμένες τεχνολογίες όπως οι μανδύες αορατότητας και σχέδια για εξερεύνηση και αποικισμό στο βαθύ διάστημα. Ορισμένα τμήματα των εγγράφων «κρατήθηκαν εν μέρει» για λόγους απορρήτου και εμπιστευτικότητας, είπε η AATIP στη The Sun.Ένα αξιοσημείωτο έγγραφο από τη συλλογή είναι μια έκθεση με τίτλο Anomalous Acute and Subacute Field Effects on Human and Biological Tissues, με ημερομηνία Μαρτίου 2010. Η έκθεση περιγράφει υποτιθέμενους τραυματισμούς σε «ανθρώπους παρατηρητές από ανώμαλα προηγμένα αεροδιαστημικά συστήματα», μερικά από τα οποία μπορεί να αποτελούν «απειλή στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», σύμφωνα με το έγγραφο.Η έκθεση περιγράφει 42 περιπτώσεις από ιατρικούς φακέλους και 300 «αδημοσίευτες» περιπτώσεις όπου άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς μετά από υποτιθέμενες συναντήσεις με «ανώμαλα οχήματα», στα οποία περιλαμβάνονται και UFO. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι εμφάνισαν εγκαύματα ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ανέφερε η έκθεση – μερικά από αυτά φαίνεται να έχουν προκληθεί από «προωστικά συστήματα που σχετίζονται με την ενέργεια». Η έκθεση σημείωσε επίσης περιπτώσεις εγκεφαλικής βλάβης, νευρικής βλάβης, καρδιακών παλμών και πονοκεφάλων που σχετίζονται με ανώμαλες συναντήσεις με οχήματα.Δεν είναι σαφές τι είδους διαδικασία ελέγχου, εάν υπάρχει, χρησιμοποίησε η AATIP για να διερευνήσει αυτές τις υποτιθέμενες υποθέσεις. Η Sun δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει το πλήρες περιεχόμενο των αναφορών που ζητήθηκαν.Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με τις υποτιθέμενες βιολογικές επιδράσεις των θεατών UFO σε ανθρώπους παρατηρητές μεταξύ 1873 και 1994, που συντάχθηκε από το Mutual UFO Network (MUFON) – μια μη κερδοσκοπική ομάδα που μελετά ανέφερε εμφανίσεις UFO. Οι αναφερόμενες επιπτώσεις των συναντήσεων με ΑΤΙΑ περιλαμβάνουν «αφανής εγκυμοσύνη», «φαινομενική απαγωγή», παράλυση και εμπειρίες αντιληπτής τηλεπάθειας, τηλεμεταφοράς και αιώρησης.Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία «για να υποστηρίξουν μια υπόθεση ότι ορισμένα προηγμένα συστήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί και είναι αδιαφανή για την πλήρη κατανόηση των ΗΠΑ».

https://www.in.gr/2022/04/13/b-science/space/ekthesi-pentagonou-ta-ufo-afisan-egkaymata-apo-aktinovolia-kai-akatanoites-egkymosynes/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ερευνητές θέλουν να στείλουν… γυμνές απεικονίσεις ανθρώπων στο διάστημα.

Διαστημικοί ερευνητές θέλουν να στείλουν κωδικοποιημένο μήνυμα στους εξωγήινους στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και γυμνές απεικονίσεις ανθρώπων.Η πρόταση με την ονομασία «A Beacon in the Galaxy» ή συντόμως BITG παρουσιάστηκε από συνολικά 11 ερευνητές από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.Η πρόταση αφορά σε ένα δυαδικό κωδικοποιημένο μήνυμα «που αναπτύχθηκε για μετάδοση σε εξωγήινες νοημοσύνες στον Γαλαξία μας».Βάση αποτέλεσαν όμοιες, παρελθοντικές, προσπάθειες και ειδικά το Arecibo: ένα διαστρικό ραδιοφωνικό μήνυμα που στάλθηκε στο σφαιρικό αστρικό σμήνος M13 το 1974.Παλαιότερα, η αποστολή Lucy της NASA είχε μεταφέρει στο διάστημα ποίημα της βραβευμένης ποιήτριας Amanda Gorman, στίχους των Beatles κ.α. Τα Voyager 1 και 2, παράλληλα, είχαν πάρει μαζί τους χρυσούς δίσκους φωνογράφου με εικόνες και ήχους, ενδεικτικούς του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μόνο θετικές επιστήμες

Στο BITG δεν θα περιλαμβάνεται τίποτα πολιτιστικό, αλλά θα επικεντρώνεται στις θετικές επιστήμες: μαθηματικά και φυσική.«Αν και η έννοια των μαθηματικών, με ανθρώπινους όρους, είναι δυνητικά μη αναγνωρίσιμη για τα ΑΤΙΑ, το δυαδικό σύστημα είναι πιθανότατα καθολικό σε όλες τις νοημοσύνες» δήλωσαν οι ερευνητές. Ως εκ τούτου, το μήνυμα κωδικοποιήθηκε στη δυαδική γλώσσα που χρησιμοποιείται στα υπολογιστικά συστήματα.Μεταξύ άλλων, στο μήνυμα περιλαμβάνονται οπτικές αναπαραστάσεις της δομής της διπλής έλικας του DNA και ενός ατόμου υδρογόνου, οπτικές επεξηγήσεις της άλγεβρας και άλλων μαθηματικών πράξεων, μια απεικόνιση του ηλιακού συστήματος, ένας χάρτης της Γης και, φυσικά, μια χαμογελαστή απεικόνιση δύο ανθρώπων, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Το ζευγάρι, μάλιστα, χαιρετά τον θεατή.

Η περιέργεια

«Αυτές οι πληροφορίες είναι μέρος των βασικών προσδοκιών που μπορεί να έχει ένα μήνυμα προς εξωγήινους καθώς επιτρέπει την αναγνώριση της μορφής μας – μία λεπτομέρεια που θα μας ενδιέφερε και εμάς όσον αφορά στα ΑΤΙΑ».Με άλλα λόγια, οι εξωγήινοι μπορεί να επιθυμούν να δουν πώς μοιάζει ο άνθρωπος. Ίδια περιέργεια έχει, αυταπόδεικτα, και το ανθρώπινο γένος.Στο τέλος του μηνύματος θα συμπεριληφθεί μία πρόσκληση προς τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν κατά τον ίδιο τρόπο.«Το μήνυμα είναι απλό, αλλά με νόημα» σημείωσαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος είναι να «αρχίσει ένας διάλογος με τα ΑΤΙΑ – ανεξαρτήτως πόσο μακρινό μπορεί να είναι».

https://www.in.gr/2022/05/08/b-science/space/ereynites-theloun-na-steiloun-gymnes-apeikoniseis-anthropon-sto-diastima/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αποκαλύφτηκαν εικόνες και βίντεο πραγματικών UFO.

ufo.jpg
U.S. Navy

Εικόνα ενός UFO το οποίο μοιάζει να το έχει «λοκάρει» πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ σε ένα από τα απόρρητα βίντεο που αποχαρακτηρίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Ονομάστηκαν «Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα» (ΑΤΙΑ) αλλά η αγγλική συντομογραφία του όρου «UFO» είναι αυτή που έχει επικρατήσει για τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα που γίνονται ορατά κατά καιρούς στον ουρανό. Ο όρος UFO έχει συνδεθεί με τους ιπτάμενους δίσκους και τους εξωγήινους αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εξηγήσεις που δίνονταν για την εμφάνιση τέτοιων αντικειμένων ήταν ότι πρόκειται για πειραματικά ή απόρρητα πολεμικά αεροσκάφη.Όμως για δεκαετίες οι κάθε είδους φήμες και θεωρίες συνομωσίας για την ύπαρξη ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων με επίκεντρο τις ΗΠΑ οι κυβερνήσεις της οποίας κρατούν μυστική την ύπαρξη τους δίνουν και παίρνουν. Κάποια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός είτε μέσω καταγραφών σε ραντάρ είτε από οπτική επαφή που είχαν πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας είχε στοιχεία για την ύπαρξη UFO τα οποία κρατούσε απόρρητα.Όμως εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία από τις αμερικανικές Αρχές ώστε να αποκαλυφθούν κάποια από αυτά τα απόρρητα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την κατάθεση την Τρίτη σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αξιωματούχων του Πενταγώνου σχετικά με τα UFO.«Ξέρουμε ότι οι στρατιωτικοί μας είδαν άγνωστης ταυτότητας φαινόμενα και επειδή τα UAP συνιστούν πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων (…) έχουμε δεσμευτεί σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουμε την προέλευσή τους»είπε ο Ρόναλντ Μόλτρι, ο οποίος επιβλέπει μια νέα ομάδα, υπαγόμενη στον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, για τον τομέα των πληροφοριών και της ασφάλειας. Ο δεύτερος αξιωματούχος που κατέθεσε ήταν ο Σκοτ Μπρέι, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού. Από το 2004 οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν αναφέρει περισσότερα από 140 περιστατικά που είδαν κάποιο UFO. Ορισμένα από αυτά τα UFO καταγράφηκαν οπτικά και κάποιες τέτοιες εικόνες είχαν διαρρεύσει τα τελευταία χρόνια αλλά κανένα κυβερνητικό ή στρατιωτικό στέλεχος των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνε επισήμως την γνησιότητα τουςΣτο πλαίσιο της κατάθεσης των αξιωματούχων του Πενταγώνου αποχαρακτηρίστηκαν για πρώτη φορά εικόνες από μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και κάνουν ελιγμούς που δείχνουν να ξεπερνούν τις δυνατότητες των σύγχρονων αεροσκαφών. 

Tα αντικείμενα αυτά δεν φαίνεται να έχουν κάποιο ορατό προωθητικό σύστημα αλλά και κάποιο κοκπιτ ή άλλο χώρο πλόηγησης του σκάφους. Τα ερωτηματικά λοιπόν εξακολουθούν να υπάρχουν και να εξάπτουν την φαντασία. 

https://naftemporiki.gr/story/1863900/apokaluftikan-eikones-kai-binteo-pragmatikon-ufo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε η πηγή του σήματος που ίσως μας έστειλαν εξωγήινοι (βίντεο)

radiosima-eksogiinoi.jpg
PanSTARRS/DR1

Στο κέντρο της φωτογραφίας εικονίζεται το άστρο που θεωρείται πηγή προέλευσης του ραδιοσήματος Wow!

Με δημοσίευση του στην επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αλμπέρτο Καραμπέρο αναφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για να εντοπίσει την προέλευση του διάσημου ραδιοσήματος που είναι γνωστό ως σήμα «Ουάου!» τα χαρακτηριστικά του οποίου παρέπεμπαν όταν εντοπίστηκε σε σήμα προερχόμενο από προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό.Το σήμα Ουάου! (Wow! signal) ήταν ισχυρό ραδιοσήμα στενής ζώνης που ανιχνεύθηκε στις 15 Αυγούστου του 1977 από τον οργανισμό για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης SETI, στο ραδιοτηλεσκόπιο του πανεπιστημίου του Οχάιο στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ στις 10:16 μ.μ. τοπική ώρα. Το σήμα είχε τα χαρακτηριστικά που αναμένονται σε ένα σήμα με προέλευση έξω από τη Γη και το Ηλιακό σύστημα στο οποίο αυτή βρίσκεται. Η πηγή του προσδιορίστηκε στα βορειοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους Μεσιέ 55 στον αστερισμό του Τοξότη.Η αλφαριθμητική ακολουθία 6EQUJ5 του σήματος, διήρκησε καθόλα τα 72 δευτερόλεπτα κατά τα οποία το τηλεσκόπιο ήταν δυνατό βάσει των δυνατοτήτων του να μετρήσει το σήμα, αλλά δεν ανιχνεύθηκε ξανά έκτοτε. Ακολούθησε ευρεία κάλυψη σχετικά με το θέμα από τα ΜΜΕ και οι αστρονόμοι προσπάθησαν πολλές φορές να ξαναβρούν το σήμα χωρίς επιτυχία. Ο αστρονόμος που έλεγξε τις σχετικές μετρήσεις, εντυπωσιασμένος από την ένταση του σήματος και τα χαρακτηριστικά του τα οποία ταίριαζαν με αυτά ενός σήματος με εξωγήινη προέλευση, σημείωσε με ένα κύκλο τα σχετικά ψηφία της μέτρησης και έγραψε το σχόλιο Wow! στο περιθώριο της εκτύπωσης, κάτι που από τότε αποτέλεσε και την ονομασία του ίδιου του σήματος.

radiosima-eksogiinoi1.jpg
BIG EAR RADIO OBSERVATORY AND NORTH AMERICAN ASTRO

Το σήμα Wow! που έχει δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω του αφού υπήρχε η υποψία ότι το έστειλε εξωγήινος πολιτισμός.Ο Καραμπέρο υποστηρίζει ότι η έρευνα που έκανε υποδεικνύει ως πιθανότερο σημείο προέλευσης του σήματος το άστρο 2MASS 19281982-2640123 που βρίσκεται σε απόσταση 1,800 ετών φωτός από την Γη.

 

Το άστρο αυτό διαθέτει σχεδόν την ίδια διάμετρο, θερμοκρασία και φωτεινότητα με αυτή του Ήλιου κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για υποστήριξη και εξέλιξη της ζωής με τρόπο παρόμοιο που συνέβη και στη Γη σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος/οι πλανήτες εκεί.

https://naftemporiki.gr/story/1864669/entopistike-i-pigi-tou-simatos-pou-isos-mas-esteilan-eksogiinoi-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράιαν Κοξ: Υπάρχουν εξωγήινοι αλλά βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από εμάς.

mpraian-koks.jpg
 
Ο Βρετανός σωματιδιακός φυσικός Μπράιαν Κοξ έχει γίνει διάσημος χάρις στην συνεργασία με το BBC και τις τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει με αντικείμενο τον κόσμο της Φυσικής και του Διαστήματος.Μιλώντας στο πρωινό πρόγραμμα του BBC την Κυριακή ο Κοξ μίλησε για την πιθανή ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού. «Υπάρχουν περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν οπότε είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς εκεί έξω» ανέφερε ο Κοξ κάνοντας στη συνέχεια μια ανάλυση σε σχέση με την εξέλιξη της ζωής στη Γη και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε κάθε της μορφή στο Διάστημα.«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι η ζωή ήταν παρούσα στη Γη πριν από 3,8 δισ. έτη και ο πρώτος πολιτισμός εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα. Χρειάστηκαν λοιπόν περίπου τέσσερα δισ. έτη για να φτάσουμε από την γέννηση της ζωής στην εμφάνιση πολιτισμού. Είναι ένα τεράστιο χρονικό διάστημα, το ένα τρίτο της ηλικίας του Σύμπαντος κάτι που σημαίνει ότι οι μικροβιακές μορφές ζωής είναι πιθανώς πολύ κοινές αλλά μορφές ζωής σαν τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αν με υποχρέωνε κάποιος να κάνω μια εκτίμηση θα έλεγα ότι υπάρχουν μικροβιακές μορφές ζωής παντού, για αυτό και τις αναζητούμε σε άλλους κόσμους όπως για παράδειγμα, στον Άρη» λέει ο Κοξ που δίνει και ένα οικολογικό μήνυμα. «Αν οι άνθρωποι κατοικούν τον μόνο πλανήτη με ζωή σε έναν γαλαξία με 400 δισ. άστρα αυτό μας δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη όσον αφορά την προστασία του από την κλιματική αλλαγή».Η Μόνικα Γκρέιντι, καθηγήτρια πλανητικών και διαστημικών επιστημών συμφωνεί με τον Κοξ όσον αφορά τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής. «Ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος από άστρα διαφορετικών τύπων και πλανήτες που βρίσκονται σε αυτά τα άστρα. Είναι λοιπόν στατιστικά πολύ πιθανό να έχει αναπτυχθεί ζωή σε κάποιον πλανήτη του γαλαξία μας. Από την στιγμή που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει νοήμον πολιτισμός στο ηλιακό μας σύστημα οπουδήποτε και αν αυτός έχει αναπτυχθεί θα πρέπει να έχει αναπτύξει τεχνολογία διαστρικών ταξιδιών και πάλι θα χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ. Ευελπιστώ ότι ένας τέτοιος πολιτισμός θα έχει καταφέρει να εξελιχτεί τόσο ώστε να έχει κατανοήσει πλήρως ότι η ειρήνη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι πιο ασφαλείς παράγοντες επιβίωσης ενός πολιτισμού από τον πόλεμο, τον τρόμο και την αδικία».  

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι εξωγήινοι μετατρέπουν πλανήτες σε διαστημόπλοια για να ταξιδεύουν στο Σύμπαν.

planitis-orfanos.jpg
NASA/JPL-Caltech

Στην φωτογραφία εικονίζεται ένας περιπλανώμενος πλανήτης, ένας τέτοιος πλανήτης ίσως έχει μετατραπεί σε διαστημικό σκάφος από εξωγήινους που αναζητούν νέα κατοικία στο Σύμπαν.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «International Journal of Astrobiology» η Ιρίνα Ρομανόφσκαγια, ερευνήτρια του Houston Community College προτείνει μια νέα θεωρία όχι μόνο για την ύπαρξη προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών αλλά για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στο Σύμπαν.Μέχρι σήμερα η κρατούσα άποψη είναι ότι αν υπάρχουν νοήμονες εξωγήινοι που έχουν αναπτύξει προηγμένο πολιτισμό για να καταφέρουν να ταξιδέψουν στο Σύμπαν και να φτάσουν ως εμάς θα πρέπει να έχουν καταφέρει να βρουν τρόπους να κατασκευάζουν διαστημόπλοια που να κινούνται με ταχύτητες που να πλησιάζουν αυτές του φωτός ή να έχουν βρει τρόπο να εκμεταλλεύονται εξωτικά κοσμικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα τις περίφημες σκουληκότρυπες, δηλαδή γέφυρες που ενώνουν δύο αντίθετα σημεία του χωροχρόνου.Η ανακάλυψη πριν από πέντε χρόνια ενός μυστηριώδους λόγω σχήματος και προέλευσης διαστημικού βράχου στο ηλιακό μας σύστημα οδήγησε κάποιους στο να διατυπώσουν την άποψη ότι μπορεί αυτός ο περιπλανώμενος αστεροειδής να είναι στην πραγματικότητα ένα γρήγορο, ανθεκτικό και αόρατο για τους υποψήφιους παρατηρητές διαστημόπλοιο.Η Ρομανόφσκαγια προτείνει τώρα ένα νέο μέσο μετακίνησης των εξωγήινων που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν πολύ προηγμένο τεχνολογικά πολιτισμό. Σύμφωνα με την ερευνήτρια αυτοί οι εξωγήινοι είναι πιθανό να μπορούν να μετατρέψουν πλανητοειδή σώματα σε μέσα μετακίνησης τους στο Σύμπαν.Η Ρομανόφσκαγια υποστηρίζει ότι ένας πολύ προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός που θέλει να αποικήσει άλλους κόσμους αρχικά θα επιλέξει ένα νάνο πλανήτη ή ένα πλανητοειδές σώμα που βρίσκεται στο πλανητικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί αυτός ο πολιτισμός. Τέτοια σώματα υπάρχουν σε αφθονία στο νέφος Οορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Στον νάνο πλανήτη ή το πλανητοειδές σώμα θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και μεγάλοι πληθυσμοί του εξωγήινου πολιτισμού και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας κάποια τεχνολογία προώθησης σε συνδυασμό με βαρυτικά φαινόμενα θα μετατρέπουν τον πλανήτη σε ένα διαστημόπλοιο με το οποίο θα μετακινηθούν οι εξωγήινοι στο Σύμπαν.Η ερευνήτρια θεωρεί ότι η χρήση ενέργειας προερχόμενη από πυρηνική σύντηξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα σύστημα προώθησης του πλανήτη στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι εξωγήινοι. Να σημειωθεί ότι έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής περίπου πέντε χιλιάδες πλανήτες που εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων έχουν… εξορισθεί από το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκουν και περιπλανιούνται στο Σύμπαν. Πρόσφατη μελέτη κάνει λόγο για περίπου 50 δισ. τέτοιου είδους πλανήτες στον γαλαξία μας. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιοι από αυτούς να αποτελούν οχήματα μεταφοράς εξωγήινων.  

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετανάστευση εξωγήινων πολιτισμών και διαστρικός αποικισμός

… με την χρήση πλανητών ως διαστημόπλοια

rogue-planets.png?w=700

Η μετανάστευση προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών, στο εσωτερικό των πλανητικών τους συστημάτων ή προς άλλα πλανητικά συστήματα, μπορεί να προκαλέσει παρατηρήσιμα ίχνη, εξαιτίας των τεχνοκατασκευών και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν στο ταξίδι τους. Η αναζήτηση τεχνο-υπογραφών που παράγονται από τον αποικισμό εξωγήινων πολιτισμών αναφέρεται ως Search for Μigrating Εxtraterrestrial Ιntelligence (SMETI).Στην δημοσίευση με τίτλο ‘Migrating extraterrestrial civilizations and interstellar colonization: implications for SETI and SETA’ η Irina Romanovskaya υποστηρίζει ό,τι οι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να χρησιμοποιούν πλανήτες, αποδεσμευμένους από το μητρικό τους άστρο που κινούνται ελεύθερα, για την διαστρική τους μεταφορά ώστε να εξερευνήσουν και να αποικίσουν νέα πλανητικά συστήματα. Προτείνει επίσης πιθανές τεχνολογίες και τεχνουργήματα που μπορούν να παραχθούν από εξωγήινους πολιτισμούς με σκοπό την μετατροπή και χρήση πλανητών ως διαστρικών διαστημοπλοίων, καθώς και στρατηγικές για την αναζήτηση και τον εντοπισμό από τη Γη τέτοιων εξωγήινων τεχνολογικών κατασκευών.Η ικανότητα να ταξιδεύει κανείς με διαστημόπλοιο προς άλλα άστρα καθορίζεται από τους νόμους της μηχανικής, του συστήματος πρόωσης, της μάζας του διαστημικού σκάφους, των μέσων υποστήριξης της ζωής και της προστασίας από την διαστημική ακτινοβολία, την διαστρική ύλη, τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κλπ. Ένα διαστημόπλοιο που κινείται με σχετικιστικές ταχύτητες μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά από τις αλληλεπιδράσεις του με το διαστρικό μέσο.Ένα υποθετικό διαστρικό διαστημόπλοιο που μεταφέρει μεγάλους πληθυσμούς και ταξιδεύει με ταχύτητα μικρότερη από το 1% της ταχύτητας του φωτός, θα έφτανε σε κάποιο άλλο πλανητικό σύστημα μετά από αρκετούς αιώνες. Η υγεία των επιβατών και η μεταφορά γνώσεων και δεξιοτήτων στις επόμενες γενιές στο διαστημόπλοιο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, χρειάζονται έως και 44.000 άνθρωποι για να επιβιώσουν με καλή υγεία κατά την διάρκεια 150 ετών διαστρικού ταξιδιού (κάποιες άλλες μελέτες θεωρούν απαραίτητο έναν πληθυσμό ~250.000 ατόμων). Ο αριθμός των επιβατών, είναι ανάλογος με το μέγεθος του διαστημικού σκάφους, κι ένα τέτοιο διαστμόπλοιο φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο ή, ίσως, αδύνατο να κατασκευαστεί και να ταξιδέψει προς τα άστρα.Έτσι, η χρήση ελεύθερων πλανητών ως διαστημόπλοια με σκοπό την διαστρική μετανάστευση πλεονεκτεί για τους εξής λόγους:  Οι ελεύθεροι πλανήτες διαθέτουν άφθονο χώρο και εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πόρων για την άνετη διαβίωση και ανάπτυξη τεχνολογιών. Ορισμένοι πλανήτες που κινούνται ελεύθερα μπορεί να έχουν έναν επιφανειακό (ή υπόγειο) ωκεανό. Eπιπλέον, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θωράκιση από την ακτινοβολία του διαστήματος. Οι πλανήτες διαθέτουν και το πλεονέκτημα της σταθερής επιφανειακής βαρύτητας για τους διαστρικούς ταξιδιώτες.Εννοείται φυσικά πως οι προηγμένοι πολιτισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες πρόωσης για τον έλεγχο της κίνησης των ελεύθερων πλανητών, έτσι ώστε να κατευθύνονται στον τελικό τους προορισμό.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: https://www.cambridge.org/core/journals/international-journal-of-astrobiology/article/migrating-extraterrestrial-civilizations-and-interstellar-colonization-implications-for-seti-and-seta/BFFC1BB63FED869C85172BB3CC88DBBB

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

H NASA ιδρύει τμήμα μελέτης των UFO.

ufo.jpg
U.S. Navy

Εικόνα ενός UFO το οποίο μοιάζει να το έχει «λοκάρει» πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ σε ένα από τα απόρρητα βίντεο που αποχαρακτηρίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Μετά τον αποχαρακτηρισμό ως απόρρητων από τις αμερικανικές Αρχές πολλών ντοκουμέντων που σχετίζονται με τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα, τα γνωστά UFO, η NASA ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα ειδικό τμήμα το οποίο θα μελετήσει τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για την εμφάνιση τέτοιων ιπτάμενων αντικειμένων με στόχο να δοθούν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα διάφορα σχετικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.Το νέο τμήμα θα μελετήσει τα «Άγνωστα Ιπτάμενα Φαινόμενα» (UAP) όπως μετονόμασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τα UFO. «Η NASA πιστεύει ότι τα εργαλεία της επιστημονικής αναζήτησης είναι ισχυρά και εμείς τα διαθέτουμε. Εμείς έχουμε επίσης πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα παρατηρήσεων της Γης από το Διάστημα που είναι πολύ σημαντικά στην επιστημονική έρευνα. Έχουμε τα εργαλεία και την ομάδα που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το άγνωστο. Αυτός είναι ο ίδιος ο ορισμός της επιστήμης» αναφέρει σε δήλωση του ο Τόμας Ζουρμπούχεν, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.Το τμήμα αυτό θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση για εννέα μήνες και πρέπει τότε να παρουσιαστεί δημόσια ένα πόρισμα από την μελέτη των ντοκουμέντων και άλλων δεδομένων για τα UAP. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μελετών θα αποφασισθεί αν το τμήμα αυτό θα σταματήσει να υπάρχει ή θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάρτιν Ρις: Οι εξωγήινοι είναι ρομπότ και το ίδιο θα γίνουν και οι άνθρωποι.

rompot-anthropos.jpg
SHUTTERSTOCK
Ο κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος λόρδος Μάρτιν Ρις, πρώην επικεφαλής της Βρετανικής Αστρονομικής Εταιρείας, παρουσίασε ένα μέλλον βγαλμένο από βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοφ ή ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ.Μιλώντας στη Γιορτή Επιστήμης του Τσέλτενχαμ ο Μάρτιν Ρις ότι η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και η αντικατάσταση του από ρομπότ που θα έχουν αναπτύξει συνείδηση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί το ίδιο και στους προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς, ότι δηλαδή κάποια στιγμή οι εξωγήινοι εξαφανίστηκαν και την θέση τους έχουν πάρει ρομπότ και με αυτά τα ρομπότ θα έρθουμε σε επαφή τελικά αν και όταν υπάρξει τέτοια συνάντηση.«Νομίζω ότι αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε κάτι προηγμένο έξω από την Γη αυτό δεν θα είναι ένας πολιτισμός που θα αποτελείται από σάρκα, οστά και αίμα όπως ο δικός μας αλλά κάτι ρομποτικό και ηλεκτρονικό. Αν σκεφτούμε την ιστορία της Γης θα δούμε ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερα δισ. έτη για να καταφέρουν οι πιο απλές μορφές ζωής να εξελιχθούν έτσι ώστε να εμφανισθεί μια πιο προηγμένη ζωή που δημιούργησε πολιτισμό ενώ διαθέτουμε τεχνολογία μόλις λίγες χιλιάδες έτη. Είναι λοιπόν μια σοβαρή πιθανότητα μετά από μερικούς αιώνες να έχουμε αντικατασταθεί από ηλεκτρονικές οντότητες που θα είναι σχεδόν αθάνατες και θα υπάρχουν για όσο θα υπάρχει και το Σύμπαν.Ο Ρις πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι είναι απαραίτητο αν όχι αναπόφευκτο οι άνθρωποι που θα θελήσουν να ζήσουν στον Άρη να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τον εαυτό τους αποκτώντας μηχανικά μέρη ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις αφιλόξενες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη αλλά και γενικότερα τις διαστημικές συνθήκες μετατρεπόμενοι έτσι σε cyborg. Σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα αυτό θα είναι και το πρώτο καθοριστικό βήμα στην μετεξέλιξη του ανθρώπου σε μια μηχανική οντότητα που θα ζει αιώνια εξερευνώντας το Σύμπαν.

 

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα λέει ότι ίσως έπιασε σήμα από εξωγήινο πολιτισμό.

fast-radiotileskopio.jpg
SETI
china-sky-eye.jpg?w=899 Το μυστήριο πύκνωσε ακόμα περισσότερο όταν η είδηση, που αναμεταδόθηκε από κινεζικό μέσο ενημέρωσης, διαγράφηκε μετά από λίγη ώρα.

Το ραδιοτηλεσκόπιο FAST είναι το μεγαλύτερο μας... αφτί στο Σύμπαν

Το Τμήμα Έρευνας Αναζήτησης Εξωγήινου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Normal του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το FAST (γνωστό και ως Sky Eye - Μάτι του Ουρανού) που βρίσκεται στην Κίνα εντόπισε ένα σήμα που το χαρακτηρίζουν «ύποπτο» υπό την έννοια ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο προηγμένο τεχνολογικά εξωγήινο πολιτισμό.Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για «πιθανά τεχνολογικά ίχνη από νοήμονες εξωγήινους πολιτισμούς» και αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί στη μελέτη αυτών των σημάτων για να αποκαλύψει την προέλευση και ταυτότητα τους αλλά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανάλυση του σήματος. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι το FAST θα στοχεύσει εκ νέου την ίδια περιοχή από όπου προήλθε αυτό το επίμαχο σήμα σε μια προσπάθεια να συλλεχθούν στοιχεία που μπορεί να διαλευκάνουν το μυστήριο.  Το Fast (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) έχει διάμετρο 500 μέτρα και το κάτοπτρο του αποτελείται από 4,5 χιλιάδες πάνελ. Οι δημιουργοί του έχουν πει ότι το FAST λειτουργεί σαν ένα ευαίσθητο «αφτί» που προσπαθεί να ανιχνεύσει πολύτιμα ραδιοκύματα μέσα στον συμπαντικό «θόρυβο». Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα ανιχνευτή που προσπαθεί να απομονώσει κάποιους ήχους που μπορεί να είναι σημαντικοί μέσα σε ένα συνεχές (κοσμικό) θόρυβο.Επειδή η αποτελεσματική λειτουργία του FAST απαιτεί τη μικρότερη δυνατή παρεμβολή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ως σημείο εγκατάστασης του επιλέχθηκε μια απομονωμένη περιοχή στην επαρχία Γκινζού στη νοτιοδυτική Κίνα μεταφέροντας μάλιστα σε άλλες περιοχές για μετεγκατάσταση τις λίγες χιλιάδες ανθρώπων που ζούσαν σε μια ακτίνα πέντε χλμ. από το τηλεσκόπιο ώστε να μην υπάρχει καμία ανθρώπινη δραστηριότητα που να δημιουργεί οποιαδήποτε παρεμβολή ή δυσλειτουργία σε αυτό.

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

UFO: Ο επικεφαλής της μελέτης του Πενταγώνου ήρθε από άλλο πλανήτη.

Ο «επικεφαλής επιστήμονας» της πολυσυζητημένης έκθεσης δεν δείχνει αξιόπιστος.

UFO: Ο επικεφαλής της μελέτης του Πενταγώνου ήρθε από άλλο πλανήτη | tanea.grΈκπληξη στην επιστημονική κοινότητα φέρνει η αποκάλυψη ότι ο «επικεφαλής επιστήμονας» της πολυσυζητημένης έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου για τα UFO πιστεύει όχι μόνο στους εξωγήινους αλλά και σε παραφυσικά φαινόμενα που όπως δηλώνει τον καταδιώκουν.Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε αποκαλύψει ποιοι ήταν οι συντάκτες της περυσινής έκθεσης, η οποία εξέτασε 144 περιπτώσεις ιπτάμενων αντικειμένων αγνώστου ταυτότητας, από τα οποία τα 143 ήταν αδύνατο να εξηγηθούν και ένα αποδόθηκε σε μεγάλο μπαλόνι.Το σοκ ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τρέιβις Τέιλορ, αστροφυσικός που είχε εργαστεί παλαιότερα στο Πεντάγωνο και είναι πλέον τηλεπερσόνα παραφυσικών ριάλιτι, δήλωσε ότι ήταν επικεφαλής της μελέτης.Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαιώνει τώρα στον δικτυακό τόπο του Science ότι ο Τέιλορ είχε πράγματι ηγετικό ρόλο στην Ομάδα Εργασίας Αγνώστου Ταυτότητας Εναέριων Φαινομένων -«UAP», o όρος που αντικατέστησε το «UFO» για την αμερικανική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Σούζαν Γκάου είπε πάντως ότι ο Τέιλος ήταν ο «ανεπίσημος επικεφαλής επιστήμονας» και η θέση του δεν είναι μόνιμη.«Δυσκολεύομαι να πιστέψω» ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε αυτόν τον ρόλο στον Τέιλορ, σχολίασε ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του Ινστιτούτου SETI για την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών.Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Τέιλος έχει πέντε πτυχία, ανάμεσά τους δύο διδακτορικά διπλώματα στην οπτική φσυσική και την αεροναυπηγική. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι δέχτηκε την πρόσκληση να αναλάβει επιστημονικός υπεύθυνος της κυβέρνησης για τα UFO, την οποία δέχτηκε το 2019, όταν εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας.
25c8ccb33587d282eaddf0fc0ccb76f6.jpg

O δρ Τράβις Τέιλορ έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι καταδιώχθηκε από εχθρικές οντότητες.

Ο Τέιλορ όμως συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά Ancient Aliens που προβάλλει τραβηγμένους ισχυρισμούς για τα UFO, και τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται στο ριάλιτι The Secret of Skinwalker Ranch, το οποίο γυρίζεται σε ένα ράντσο της Γιούτα με ιστορικό παραφυσικής δραστηριότητας.

Ο Τέιλορ δήλωσε πρόσφατα ότι οντότητες σαν πόλτεργκαϊστ τον ακολούθησαν από το ράντσο μέχρι το σπίτι του στην Αλαμπάμα και προκάλεσαν ανεξήγητες μηχανικές βλάβες στο αυτοκίνητό του. Ο Τέιλορ βγήκε από το όχημα και είδε «μια περίεργη δίνη στα σύννεφα» πάνω από το σπίτι του.Οι επικριτές του Τέιλος δηλώνουν άναυδοι με το γεγονός ότι το Πεντάγωνο επέλεξε ένα πρόσωπο με ιστορικό αντιεπιστημονικών ισχυρισμών.«Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί η ομάδα εργασίας ήταν τόσο ανεπιτυχής στην ταυτοποίηση των UAP!» ο Ρόμπερτ Σίφερ, συγγραφέας που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις αναφορές για UFO.Είχε προηγηθεί η παραδοχή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι μυστηριώδη βίντεο που είχαν διαρρεύσει στους New York Times και άλλα μέσα τα τελευταία 4 χρόνια δείχνουν πράγματι ιπτάμενα αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει λογική εξήγηση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Τέτοια αντικείμενα φέρονται να έχουν καταγραφεί επανειλημμένα από τα σύγχρονα όργανα αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.Το προσωπικό του στρατού καλείται πλέον να αναφέρει τέτοια περιστατικά χωρίς τον φόβο παρεξήγησης ή στιγματισμού.Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται ήταν η ανακοίνωση αυτού του μήνα ότι η NASA θα χρηματοδοτήσει πιλοτική έρευνα για τα UFO.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι εξωγήινοι μπορεί να μας καλούν με ένα κβαντικό «τηλέφωνο»

eksogiinoi-sima.jpg
 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη τεχνολογιών κβαντικής επικοινωνίας η οποία γίνεται με τη χρήση φωτονίων ως μεταφορείς των δεδομένων. Η τεχνολογία αυτή είναι θεωρητικώς δεν επιδέχεται παρεμβάσεων και είναι απόλυτα ασφαλής για αυτό και οι στρατωτικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες επικοινωνίες που διαθέτουν την αποκαλούμενη «κβαντική κρυπτογράφηση».Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αν υπάρχουν προηγμένοι τεχνολογικά εξωγήινοι πολιτισμοί είναι πιθανό να χρησιμοποιούν μια τέτοια μέθοδο για να επικοινωνήσουν μαζί μας. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι η χρήση κβαντικών συστημάτων επικοινωνίας έχει περιορισμούς αφού τα φωτόνια ταξιδεύουν μεν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στο Σύμπαν αλλά υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπορεί συναντήσουν στο δρόμο τους και επειδή τα φωτόνια είναι πολύ ευαίσθητα η συνάντηση με αυτά τα εμπόδια τα καταστρέφει.Το μαγνητικό πεδίο μεγάλων πλανητών, τα άστρα, οι ηλιακοί άνεμοι, η κοσμική σκόνη και διάφορα υλικά που υπάρχουν στο διαστρικό κενό αποτελούν εχθρό των φωτονίων για αυτό και πιστεύεται ότι δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας στο Διάστημα αφού οι πιθανότητες να μην φτάσει ποτέ το μήνυμα σε κάποιο παραλήπτη είναι πολύ μεγάλες. Όμως με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Physical Review D» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα μπορεί να μεταδοθεί μέσω ακτινών Χ χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί στην πορεία σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιάδων (αν όχι εκατομμυρίων) ετών φωτός.Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι οποισδήποτε προηγμένος πολιτισμός βρίσκεται στο γαλαξία μας μπορεί άνετα να επικοινωνεί με κβαντική τεχνολογία και το μόνο που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να αναπτύξουν τρόπους για να μπορούμε να υποδεχτούμε και να... ακούσουμε αυτά τα μηνύματα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ραδιοτηλεσκόπια που αναζητούν εξωγήινη ζωή ανίχνευσαν το Voyager 1

…. στο διαστρικό διάστημα

Η συστοιχία ραδιοηλεσκοπίων Allen στην Καλιφόρνια ανίχνευσε σήμα από το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από 45 χρόνια και κινείται πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, πολύ μακριά από την τροχιά του Πλούτωνα.

allen-telescope.webp?w=1024 Η συστοιχία τηλεσκοπίων Allen (ATA=Allen Telescope Array) διαθέτει 42 κεραίες με πλάτος 6,1 μέτρα η καθεμία.

Το Allen Telescope Array (ATA) είναι ένα ραδιοπαρατηρητήριο που ανακαινίστηκε προσφάτως κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια με σκοπό την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Στις 9 Ιουλίου εντόπισε το διαστημικό σκάφος Voyager 1 καταγράφοντας 15 λεπτά δεδομένων του.

https://www.seti.org/detecting-voyager-1-ata

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του ATΑ: «η ανίχνευση με την ανακαινισμένη διάταξη τηλεσκοπίων Allen του Voyager 1, του διαστημοπλοίου που βρίσκεται σε απόσταση ρεκόρ από τη Γη, δείχνει την σκληρή δουλειά που κατέβαλε εδώ και τρία η ομάδα ATA από το ξεκίνημα της ανακαίνισης.»Το Voyager 1 που απέχει από την Γη 23,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή157 αστρονομικές μονάδες (1 ΑU=1 αστρονομική μονάδα=η απόσταση Ήλιου-Γης),

https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/status/

εκπέμπει ένα ελάχιστο σήμα δεδομένων 160 bit ανά δευτερόλεπτο. Για σύγκριση, μια κανονική οικιακή ευρυζωνική σύνδεση μετριέται σε megabits ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή εκατομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο.

voyager1.png?w=1024

Το διαστημόπλοιο, το οποίο εισήλθε πριν από μερικά χρόνια σ’ αυτό που οι αστρονόμοι ορίζουν ως διαστρικό διάστημα, μελετά τις ιδιότητες του διαστήματος πέρα από το χείλος της ηλιόσφαιρας

https://en.wikipedia.org/wiki/Heliosphere

Το Voyager 1 θα διασχίσει και το νέφος Oort,

https://en.wikipedia.org/wiki/Oort_cloud

μια περιοχή κομητών και αστεροειδών που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50.000 AU από τον Ήλιο.Κανένα διαστημόπλοιο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το νέφος Oort και το Voyager 1 θα χρειαστεί περίπου 300 χρόνια για να φτάσει εκεί. Δυστυχώς μέχρι τότε, το διαστημικό σκάφος δεν θα επικοινωνεί με την Γη, αφού σε μόλις 2 με 3 χρόνια θα έχει ξεμείνει από ενέργεια και τα συστήματά του θα πάψουν να λειτουργούν.

https://physicsgg.me/2022/08/28/ραδιοτηλεσκόπια-που-αναζητούν-εξωγή/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Frank Drake (1930-2022)

drake-equation.jpg?w=700 Η εξίσωση Drake δημιουργήθηκε από τον αστρονόμο και πρωτοπόρο στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης Frank Drake και χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας ή και σε ολόκληρο το σύμπαν

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, ο επιφανής ραδιοαστρονόμος Φρανκ Ντρέικ, διάσημος σε όλο τον κόσμο για την πρωτοπόρα έρευνα του πάνω στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.Ο Φρανκ Ντρέικ, ήταν ο… πατέρας της διάσημης ομώνυμης «Εξίσωσης Ντρέικ» (Drake Equation) που υπολογίζει τον πιθανό αριθμό εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας με βάση μια σειρά από παραμέτρους.

drake.png?w=1024

Επρόκειτο για ένα θέμα ταμπού που φόβιζε τους αστρονόμους και συνεχίζει ακόμη να κρατά πολλούς σε απόσταση από τη σχετική έρευνα μέχρι σήμερα. Χάρη στην τόλμη του, ο Ντρέικ ενέπνευσε λίγους αλλά αποφασισμένους επιστήμονες να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το ζήτημα.Σήμερα πια, χάρη στην ανακάλυψη χιλιάδων εξωπλανητών, η σημαντική ιστορική συνεισφορά του γίνεται καλύτερα αντιληπτή. Σε ένα σύμπαν που έχει ηλικία περίπου 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουν υπάρξει πολιτισμοί σε άλλους κόσμους.Ο Ντρέικ υπήρξε καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ, καθώς επίσης επί 19 χρόνια πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI). Το 1961, όσο εργαζόταν στο ραδιοτηλεσκόπιο National Radio Astronomy Observatory (NRAO) στη Δυτική Βιρτζίνια και ενώ είχε από το 1960 ξεκινήσει την πρώτη οργανωμένη έρευνα ραδιοσημάτων από «έξυπνες» εξωγήινες πηγές (Project Ozma), παρουσίασε τη διάσημη πια εξίσωση του που έκτοτε αποτέλεσε πλαίσιο αναφοράς για τις μελέτες αναφορά με την πιθανότητα να βρεθούν εξωγήινοι.Πέρα από την εξίσωση, η οποία ήταν ένα θεωρητικό κατασκεύασμα (που πήγε κόντρα στις προκαταλήψεις των συναδέλφων του, πολλοί από τους οποίους μέχρι σήμερα απαξιώνουν την έρευνα για τους εξωγήινους), σε όλη την καριέρα του εργάσθηκε για να τελειοποιήσει τις τεχνικές μεθόδους ανίχνευσης ραδιοσημάτων από εξωγήινη νοημοσύνη. Επίσης συμμετείχε στην ανακάλυψη των ζωνών ακτινοβολίας του Δία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις παρατηρήσεις που οδήγησαν στην κατανόηση των αστέρων νετρονίων (πάλσαρ).

Το πρώτο διαστρικό μήνυμα

Ο Ντρέικ δημιούργησε το 1974 το πρώτο διαστρικό μήνυμα που μεταδόθηκε σκόπιμα στο διάστημα από τη Γη, γνωστό ως «μήνυμα Αρεσίμπο» από το όνομα του ομώνυμου ραδιοτηλεσκοπίου.

Επίσης πήρε μέρος, μαζί με τον αστρονόμο Καρλ Σέιγκαν και άλλους, στον σχεδιασμό των μηνυμάτων στις πλάκες που τοποθετήθηκαν στις διαστημοσυσκευές Pioneer 10 και 11,

seti.jpeg?w=700 H χρυσή πλάκα που μεταφέρουν τα διαστημικά σκάφη pioneer 10 και 11

καθώς επίσης του αντίστοιχου χρυσού δίσκου στα σκάφη Voyager 1 και 2, με μηνύματα προοριζόμενα να δουν εξωγήινοι (το κατά πόσο θα τα καταλάβουν είναι άλλο θέμα…).

voyager-golden-record-message-aliens.jpg H εξωτερική θήκη του χρυσού δίσκου των Voyager

Έψαχνε μέχρι το τέλος

Ο Ντρέικ είχε γεννηθεί στο Σικάγο το 1930, είχε σπουδάσει φυσική στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και είχε πάρει το διδακτορικό του στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Μετά τη θητεία του στο ραδιοτηλεσκόπιο NRAO και αφού διεύθυνε το τηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο (1966-68), εργάστηκε στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), προτού γίνει καθηγητής αστρονομίας στο Κορνέλ (1976) και μετά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ (1984-1996).Μετά τη συνταξιοδότηση του συνέχισε άοκνα τη μελέτη του πάνω στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής, μέσω σχεδιασμού νέου τύπου ραδιοτηλεσκοπίων. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

https://physicsgg.me/2022/09/03/frank-drake-1930-2022/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα απολίθωμα ταξιδεύει στα άστρα.

Τραγούδια φαλαινών· το κλάµα ενός μωρού· ο παφλασμός των κυμάτων σε μιαν ακτή· μουσικές του Μπαχ, του Μότσαρτ, ιθαγενών, αλλά και ένα τραγούδι του Τσακ Μπέρι

Ενα απολίθωμα ταξιδεύει στα άστρα

«Ηχοι της Γης»: ο Χρυσός Δίσκος, μαζί με το εξώφυλλό του (αριστερά), που ταξιδεύει με τις αποστολές «Βόγιατζερ 1» και «Βόγιατζερ 2».
Τραγούδια φαλαινών· το κλάµα ενός μωρού· ο παφλασμός των κυμάτων σε μιαν ακτή· μουσικές του Μπαχ, του Μότσαρτ, ιθαγενών, αλλά και ένα τραγούδι του Τσακ Μπέρι. Αυτοί είναι μερικοί από τους ήχους που περιλαμβάνονται στον περίφημο «χρυσό δίσκο» των διαστημοσυσκευών «Βόγιατζερ 1» και «Βόγιατζερ 2», που εκτοξεύτηκαν αυτές τις ημέρες από τη Γη πριν από σαράντα πέντε χρόνια ακριβώς.Και οι δύο έχουν εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα και πλέουν πια στον διαστρικό χώρο, στέλνοντας σήματα πίσω στη Γη, περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια μίλια μακριά από εμάς, μεταφέροντας στο άπειρο ήχους, μουσικές και μηνύματα της Γης. Η NASA υπολογίζει πως το κοντινότερο πλέον άστρο από τους διαστρικούς ταξιδιώτες μας απέχει είκοσι πέντε τρισεκατομμύρια μίλια…Ο συνθέτης Ντάριο Μαριανέλι, γνωστός από το βραβείο Οσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Εξιλέωση» (όπου ακούγεται η έξοχη «Ελεγεία για τη Δουνκέρκη»), συνέθεσε ένα εξαιρετικό κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εμπνευσμένο από τους «Βόγιατζερ», το οποίο κλείνει με έναν συγκινητικό «Αποχαιρετισμό», βασισμένο στο βασικό θέμα παρτίτας του Μπαχ, η πρωτότυπη εκδοχή της οποίας ακούγεται στον «χρυσό δίσκο», ερμηνευμένη από τον Γκλεν Γκουλντ.Αλλά ο «χρυσός δίσκος» δεν αναμένεται να μας φέρει σε επαφή με κανέναν εξωγήινο, όχι ακόμη. Οπως δηλώνει στο περιοδικό Wired ο Τζον Λόμπεργκ, επιστημονικός καλλιτέχνης και ηγετικό πρόσωπο στην ομάδα δημιουργίας των «χρυσών δίσκων», το πιθανότερο είναι οι δίσκοι να βρεθούν από εξωγήινους πολιτισμούς εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν η ανθρωπότητα ίσως έχει πάψει να υπάρχει. «Θα είναι περισσότερο σαν να έχουν βρει ένα απολίθωμα», λέει. «Δεν μπορείς να μιλήσεις στους δεινόσαυρους. Αυτό είναι ένα λείψανο – η νεκρολογία μας, υπό μία έννοια, ένα αναμνηστικό που θα δηλώνει ότι ήμαστε κάποτε εδώ».Για τον Τζιμ Μπελ, αστρονόμο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και συγγραφέα βιβλίου για την αποστολή Βόγιατζερ, «ο Χρυσός Δίσκος, ένα κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού, ένα κομμάτι τεχνολογίας με γραμματόσημο της δεκαετίας του ’70 πάνω του – θα αντέξει στον χρόνο. Δεν είναι προς απαξίωση. Θα κρατήσει δισεκατομμύρια χρόνια. Θα επιβιώσει του πλανήτη απ’ τον οποίο προήλθε».Ο Μπελ, όμως, πιστεύει ότι αν κάποτε βρει κάποιος αυτό το «μπουκάλι με το μήνυμα μέσα», δεν θα είναι εξωγήινοι αλλά οι δικοί μας απόγονοι. «Η πρόβλεψή μου είναι πως το μήνυμα θα απευθύνεται σε εμάς. Εμείς θα το βρούμε – στο μακρινό μέλλον, όταν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα άστρα. Και θα σκεφτόμαστε: Δεν ήταν αυτό ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που κάναμε ως είδος τον εικοστό αιώνα;».

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Εχουμε και άλλα βίντεο με UFO αλλά δεν τα αποκαλύπτουμε για λόγους εθνικής ασφάλειας» λέει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

ufo.jpg
U.S. Navy

Εικόνα ενός UFO το οποίο μοιάζει να το έχει «λοκάρει» πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ σε ένα από τα απόρρητα βίντεο που αποχαρακτηρίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Ονομάστηκαν «Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα» (ΑΤΙΑ) αλλά η αγγλική συντομογραφία του όρου «UFO» είναι αυτή που έχει επικρατήσει για τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα που γίνονται ορατά κατά καιρούς στον ουρανό. Ο όρος UFO έχει συνδεθεί με τους ιπτάμενους δίσκους και τους εξωγήινους αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εξηγήσεις που δίνονταν για την εμφάνιση τέτοιων αντικειμένων ήταν ότι πρόκειται για πειραματικά ή απόρρητα πολεμικά αεροσκάφη.Όμως για δεκαετίες οι κάθε είδους φήμες και θεωρίες συνομωσίας για την ύπαρξη ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων με επίκεντρο τις ΗΠΑ οι κυβερνήσεις της οποίας κρατούν μυστική την ύπαρξη τους δίνουν και παίρνουν. Κάποια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός είτε μέσω καταγραφών σε ραντάρ είτε από οπτική επαφή που είχαν πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας είχε στοιχεία για την ύπαρξη UFO τα οποία κρατούσε απόρρητα.Όμως εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία από τις αμερικανικές Αρχές ώστε να αποκαλυφθούν κάποια από αυτά τα απόρρητα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την κατάθεση πριν από λίγους μήνες σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αξιωματούχων του Πενταγώνου σχετικά με τα UFO. Στο πλαίσιο της κατάθεσης των αξιωματούχων του Πενταγώνου αποχαρακτηρίστηκαν για πρώτη φορά εικόνες από μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και κάνουν ελιγμούς που δείχνουν να ξεπερνούν τις δυνατότητες των σύγχρονων αεροσκαφών.Όμως συνεχίστηκε το επόμενο χρονικό διάστημα η πίεση προς το αμερικανικό Πεντάγωνο ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα βίντεο και στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη των UFO. Ο Γκρέγκορι Κέισον, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο οποίο υπάγονται πολλές αεροπορικές μονάδες ανακοίνωσε ότι το πολεμικό ναυτικό έχει στην κατοχή του πολλά ακόμη βίντεο με UFO τα οποία δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα και θα κρατηθούν απόρρητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.Όπως αναφέρει ο Κέισον η δημοσιοποίηση αυτών των βίντεο θα αποκαλύψει μυστικές επιχειρήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού όπως επίσης και μυστικές τεχνολογίες που έχει στη διάθεση του το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Όλα αυτά πρέπει να διατηρήσουν τον μυστικό και απόρρητο χαρακτήρα τους και για αυτό δεν θα δούμε όπως φαίνεται άλλο οπτικό υλικό ή πληροφορίες για την δράση των UFO.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η NASA ανακοίνωσε 16μελή επιστημονική επιτροπή για τη μελέτη των (πρώην) UFO.

ufo.jpg?w=700

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια 16μελή επιτροπή για τη μελέτη των ‘Αγνωστης Ταυτότητας Εναέριων Φαινομένων (UAP), όπως είναι η νέα ονομασία των ‘Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (UFO) – με άλλα λόγια των πιθανών εξωγήινων που μπορεί να επισκέπτονται τον πλανήτη μας.

‘Ολα τα ονόματα των ερευνητών βρίσκονται εδώ: NASA Announces Unidentified Aerial Phenomena Study Team Members
https://www.nasa.gov/feature/nasa-announces-unidentified-aerial-phenomena-study-team-members/

Η επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει καταξιωμένους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αστρονόμους, φυσικούς-αστροφυσικούς, ωκεανογράφους, ειδικούς στην πληροφορική κ.α.), με επικεφαλής τον αστροφυσικό Ντέηβιντ Σπέργκελ, πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Simons, θα ξεκινήσει τις εργασίες της τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Στόχος της επιτροπής, όπου συμμετέχει επίσης ο πρώην Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι, είναι η έρευνα για αντικείμενα ή συμβάντα στον ουρανό που δεν μπορούν να ταυτιστούν είτε με αεροσκάφη είτε με φυσικά φαινόμενα. Η επιτροπή θα εξετάσει μόνο μη διαβαθμισμένες πληροφορίες και αναφορές, συνεπώς δεν θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα.«Η εξερεύνηση του αγνώστου στο διάστημα και στην ατμόσφαιρα βρίσκεται στην καρδιά αυτού που είμαστε στη NASA. Η κατανόηση των δεδομένων που έχουμε σχετικά με τα άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα είναι κρίσιμη για να μας βοηθήσει να εξάγουμε επιστημονικά συμπεράσματα αναφορικά με το τι συμβαίνει στους ουρανούς μας. Τα δεδομένα είναι η γλώσσα των επιστημόνων και καθιστά το ανεξήγητο εξηγήσιμο», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιστημονικής Διεύθυνσης της διαστημικής υπηρεσίας Τόμας Ζερμπούχεν.Η NASA δεσμεύτηκε ότι τα ευρήματα της επιτροπής θα δοθούν στη δημοσιότητα «με βάση τις αρχές της NASA για διαφάνεια, ειλικρίνεια και επιστημονική ακεραιότητα». Ο χρονικός ορίζοντας της επιτροπής θα είναι τα μέσα του 2023 περίπου, οπότε και θα πρέπει να αναμένονται τα πορίσματα της.Το 2021 το Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, όπου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση για 143 από τα 144 UAP που αναφέρθηκαν από το 2004 και μετά. Η ανακάλυψη χιλιάδων εξωπλανητών (μερικών με πιθανώς φιλόξενες συνθήκες για ζωή), οι συνεχιζόμενες σε όλη τη Γη αναφορές για θεάσεις ανεξήγητων αντικειμένων ή φαινομένων στον ουρανό και η δημοσιοποίηση για πρώτη φορά σχετικών βίντεο από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση και το ενδιαφέρον για το ζήτημα των UFO/UAP.

https://physicsgg.me/2022/10/22/η-nasa-ανακοίνωσε-16μελή-επιστημονική-επιτ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης