Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Ποιος ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας για να βγει μια σωστη αστροφωτογραφια κατα την γνωμη σας;Παρακατω αναφερω τους κυριοτερους κατα την δικη μου γνωμη αλλα θα ηθελα περισσοτερο να δουμε ποιοι ειναι αυτοι που υπερισχυουν και γιατι. 1.Καλος σκοτεινος ουρανος2.Υψομετρο3.Καλες συνθηκες (αερας - seeing - συννεφα κλπ)4.Παρατηρητηριο5.Καλος και ακριβος εξοπλισμος6.Γνωσεις - Θεωρια - πραξη7.Επεξεργασια8.Καλη οδηγηση (καλη πολικη - ζυγισμα κλπ)9.Εστιαση10.Χρονος Μην απαντησετε ξερα με ενα απο τα παραπανω.Θελω να εξηγησετε γιατι πιστευετε αυτο που πιστευετε ετσι ωστε να ανοιξει η κουβεντα. http://pegasusastro.com/
ziorange Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Άγγελε εγώ θα ήθελα ένα (4-παρατηρητήριο) σε (2-υψόμετρο) όπου οι (3-καλές συνθήκες) και ο (1-καλός σκοτεινός ουρανός) θα μου έδιναν την ευκαιρία να βάλω εκεί μέσα τον (5-καλό και ακριβό εξοπλισμό) ώστε να έχω τον (10-χρόνο) για να κάνω καλή (9-εστιάση) και (8- οδήγηση) και να εφαρμόσω τις (6-γνώσεις) αλλά και την (7- επεξεργασία). Πέρα από την πλάκα πάντως πιστεύω πως όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούνε μία αλυσίδα που κάθε κρίκος παίζει σχεδόν το ίδιο σημαντικό ρόλο με τους υπόλοιπους!! Για εμένα πάντως το κλειδί είναι το παρατηρητήριο, γιατί τα έχεις όλα εκεί και σιγά σιγά βρίσκεις τον δρόμο σου! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Αγγελε, μάλλον ζητάς πολλά...αφου για να κάνουμε μεμονωμένη ανάλυση θέλει αρκετό χρόνο, Νομίζω οτι όλα τα παραπάνω που έγραφες χρειάζονται, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, Οπως μας εχεις αποδείξει δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολύ ακριβό εξοπλισμό για να βγάλει μια απίστευτη φωτογραφία αλλά... με έναν απίστευτο εξοπλισμό μπορεί κανείς να βγάλει παπάδες!! Φυσικά ο σκοτεινός ουρανός το υψόμετρο και οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν μια αστροφωτογραφία, εχω δει παρα πολυ καλες φωτο μεσα απο το κέντρο της Αθήνας αλλα την ποιότητα που εχει μια φωτο π.χ απ΄τον Παρνωνα δεν την εχει. Εννοείτε οτι ένα παρατηρητήριο παιζει πολύ μεγάλη σημεία, μιας και σε γλυτώνει από αρκετά βάσανα, κουβάλημα, στήσιμο κτλ. ενω εαν κανεις εχει ενα παρατηρητήριο κανει την ζωη του πιο ευκολη και αν προκύψουν προβλήματα τα λύνει αμέσως (ή πιο γρηγορα). Φυσικά παιζει ρόλο το πόσο διαστημα θα μείνεις στημένος στο συγκεκριμένο σημειο, εαν καποιος παει στον Πάρνωνα για 2-5 μέρες εχει χρόνο για να κάνει διορθώσεις ενω εαν καποιος πηγαινει στο βουνό μόνο για 1 βραδια είναι πολυ δυσκολο να βγαλει καλει φωτο... αφου όλο και κατι μπορει να πάει στραβα, σκεψου λοιπον να πηγαίνεις στο βουνο μερα παρα μέρα και κάθε φορα να πρέπει δουλεψουν όλα σωστα... εε αυτο δεν γινεται Άγγελε εγώ θα ήθελα ένα (4-παρατηρητήριο) σε (2-υψόμετρο) όπου οι (3-καλές συνθήκες) και ο (1-καλός σκοτεινός ουρανός) θα μου έδιναν την ευκαιρία να βάλω εκεί μέσα τον (5-καλό και ακριβό εξοπλισμό) ώστε να έχω τον (10-χρόνο) για να κάνω καλή (9-εστιάση) και (8- οδήγηση) και να εφαρμόσω τις (6-γνώσεις) αλλά και την (7- επεξεργασία). +1 πολυ σωστος Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Το μόνο που ξέρω από αστροφωτογραφίες είναι να τις βλέπω, αλλά έχω βγάλει κάποιο υποκειμενικό συμπέρασμα βλέποντας μέτριες φωτογραφίες από εξαιρετικό εξοπλισμό και θέση, αλλά και υπέροχες με μέτριο (φθηνότερο δηλαδή στην ουσία, όχι κατ' ανάγκη κατώτερο) εξοπλισμό. Οπότε, χωρίς να ισχυρίζομαι πως είναι το πρώτο, θα έβαζα ψηλά το τρίπτυχο: Γνώσεις- Επιδεξιότητα- Εμπειρία. Εδώ που τα λέμε, αν έτρεχε ο Κοκκώλης με Ferrari F1 και ο Schumacher με Yugo Zastava , υπάρχουν αμφιβολίες πως θα κέρδιζε μάλλον ο δεύτερος; Αφού θα μου έσβηνε συνέχεια η μηχανή, ή θα έβγαινα από τον δρόμο (όπως γίνεται ούτως ή άλλως και στο Playstation, από προσωπική πείρα το λέω). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Μου αρεσουν οι απαντησεις και ειναι αυτες που περιμενα να διαβασω.Ελπιζω και περισσοτεροι φιλοι να γραψουν την γνωμη τους.Μην ξεχνατε πως μεσα απο αυτο το topic ατομα που ξεκινουν η θελουν να ξεκινησουν αστροφωτογραφια θα διαβασουν και θα καταλαβουν αρκετα πραγματα. http://pegasusastro.com/
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Αν είναι να μιλήσουμε για το σημαντικότερο παράγοντα, από τη δική μου εμπειρία μπορώ να πω πως είναι η στήριξη. Να είναι στιβαρή όσο χρειάζεται για το δεδομένο σωλήνα που διαθέτουμε, και να έχει αξιοπρεπές περιοδικό σφάλμα. Χωρίς αυτό, μια καλή στήριξη, κανένας από τους παράγοντες που αναφέρονται δε μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αν η στήριξη κουνιέται σα φτερό σε κάθε θρόισμα του ανέμου, ενώ τα μοτέρ δεν έχουν πάρει μια απόφαση σε ποιο ρυθμό θα λειτουργήσουν, αποκλείεται να καταφέρει κανείς εκθέσεις πάνω από κάποια δευτερόλεπτα. Δεύτερο και σχεδόν εξίσου σημαντικό είναι η σωστή εστίαση, κυρίως επειδή δεν υπάρχει καμία μέθοδος επεξεργασίας που να διορθώνει μια φλου εικόνα. Τρίτο είναι η κάμερα. Παρόλο που πλέον όλες οι κάμερες είναι πολύ καλές και πολύ πρακτικές, η διαφορά έγκειται στο ότι αν κάποιος έχει καμιά hi end κάμερα και τη χρησιμοποιήσει σωστά, το αποτέλεσμα δε θα πιάνεται. Τέταρτο είναι ο οδήγηση. Τη βάζω τέταρτη, γιατί με πολλές μικρές εκθέσεις, μικρή εστιακή απόσταση και εφόσον η στήριξη είναι αξιοπρεπής, μπορεί να βγει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Από ένα σημείο και μετά όμως, θέλει οδήγηση. Πέμπτο είναι η διάρκεια έκθεσης, ειδικά με DSLR κάμερες που είναι και λιγότερο ευαίσθητες. Ενώ τα αστρικά σμήνη δε θέλουν τόσο χρόνο όσο τα νεφελώματα, πλέον (με DSLR που χρησιμοποιώ) ελάχιστο χρόνο βάζω τις δύο ώρες. Αυτά είναι τα πλέον βασικά. Όλα τα άλλα βρίσκονται. Εννοείται πως αν κανείς θέλει να τραβήξει εικόνα για APOD, θέλει πολλά περισσότερα (ή να πάει να βγάλει κανένα ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο)... Υ.Γ. 1: Επιτέλους ένα καλό θέμα για συζήτηση. Είχαμε πέσει τελευταία. Υ.Γ. 2: Άγγελε εντάξει, να πούμε κι εμείς τη γνώμη μας αναλυτικά, αλλά κι εσύ επίσης. Εξάλλου δεν είσαι κανένας τυχαίος... Η γνώμη σου πλέον μετράει.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Θα συμφωνησω για την στηριξη και θα αναφερω πως δεν την εγραψα μεμονωμενα παραπανω διοτι υποτιθεται πως ειναι μεσα στο 5.Η στηριξη για εμενα ειναι τα θεμελια του σπιτιου μας.Το εχω αναφερει πολλες φορες και θα το γραψω και εδω πως χωρις καλα θεμελια βουλιαζουμε οσο ωραια σκεπη και να εχουμε.Εγω θα λεω την γνωμη μου βλεποντας κατα ποσο πεφτει ο καθενας μεσα στα δικα μου πιστευω.Θα ερχομαι επισης σε αντιπαραθεση με οσους ειναι εναντια σε αυτα τα πιστευω Κουβεντα να γινεται για να βγει επιτελους ενα συμπερασμα. http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Νικο τα λές πολυ σωστα, αλλα νομίζω (με γνώμονα εμας εδω, την ομαδα παρατηρησης της Αστρ.Ετ.Κερκυρας) οτι εαν δεν εχεις δικο σου παρατηρητήριο και την καλύτερη βάση να εχεις σου είναι σχεδόν άχρηστη αφου αν δεν εχεις πολυ ελεύθερο είναι πολυ δυσκολα τα πράγματα. Ισως το Νο1 θα επρεπε να είναι το παρατηρητήριο, αφου μετά όλα τα έρχονται σιγα σιγα (εκτος βεβαια απο τον ουρανο που δεν προκειτε να αλλαξει, ισως να γινει χειρότερος) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
cptfurz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Σαν παλιος ερασιτεχνης φωτογραφος (οχι αστροφωτογράφος - μην παρεξηγηθω) θεωρω πως το Α και το Ω ειναι η γνωση και η εμπειρια. Ολα τα υπόλοιπα ειναι παραμετροι που επηρεαζουν μια φωτογραφία σε μικρο η μεγαλο βαθμο αναλογα με την γνωση και την εμπειρια του φωτογραφου. (στην απλη φωτογραφια ενας καλος ληπτης μπορει να τραβηξει μια πολυ καλυτερη εικονα με μια φτηνιαρα compact απο οτι ενας ψιλοσχετικος με μια πανακριβη DSLR - ενας ασχετος με μια καλη DSLR στο χερι μονο κατα τυχη θα βγαλει κατι καλο -) ΦιλικάΜιχάλης - CptFurz Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 (στην απλη φωτογραφια ενας καλος ληπτης μπορει να τραβηξει μια πολυ καλυτερη εικονα με μια φτηνιαρα compact απο οτι ενας ψιλοσχετικος με μια πανακριβη DSLR - ενας ασχετος με μια καλη DSLR στο χερι μονο κατα τυχη θα βγαλει κατι καλο -) Ισχυει το ιδιο και με τον εξοπλισμο στην αστροφωτο οπως ειπε και ο κωστας πιο πανω για την formula ενας καλος οδηγος με ενα απλο αμαξι μπορει να κερδισει εναν αλλο αρχαριο που εχει ενα παρα πολυ καλο και γρηγορο αυτοκινητο. http://pegasusastro.com/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Αυτά είναι τα πλέον βασικά. Όλα τα άλλα βρίσκονται. Εννοείται πως αν κανείς θέλει να τραβήξει εικόνα για APOD, θέλει πολλά περισσότερα (ή να πάει να βγάλει κανένα ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο)...Αν και το σέβομαι σαν άποψη δεν μου αρέσει ο τρόπος που δηλώθηκε αυτό. Αντιθέτως μου αρέσουν τα ηλιοβασιλέμματα στο Σούνιο, όταν τα αποτυπώνει κάποιος με μεγάλη επιδεξιότητα. Αρέσουν και στο APOD φαίνεται και όχι άδικα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Ας αφησουμε την eurovision στην ακρη http://pegasusastro.com/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Ας αφησουμε την eurovision στην ακρη Έγινε, αλλά λέγοντας το Eurovision δεν το βάζεις στην άκρη. Εγώ το βάζω, εύχομαι να έχετε μια κόσμια και εποικοδομητική συζήτηση με αλληλοσεβασμό ένθεν και ένθεν. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Apod=Eurovision για εμενα αλλα και για πολλους παλαιοτερους απο εμενα ειναι ενα γελοιο κυνηγι χωρις ουσια Κλεινει η παρενθεση στο θεμα μας παρακαλω. http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Σαν παλιος ερασιτεχνης φωτογραφος (οχι αστροφωτογράφος - μην παρεξηγηθω) θεωρω πως το Α και το Ω ειναι η γνωση και η εμπειρια. Ολα τα υπόλοιπα ειναι παραμετροι που επηρεαζουν μια φωτογραφία σε μικρο η μεγαλο βαθμο αναλογα με την γνωση και την εμπειρια του φωτογραφου. (στην απλη φωτογραφια ενας καλος ληπτης μπορει να τραβηξει μια πολυ καλυτερη εικονα με μια φτηνιαρα compact απο οτι ενας ψιλοσχετικος με μια πανακριβη DSLR - ενας ασχετος με μια καλη DSLR στο χερι μονο κατα τυχη θα βγαλει κατι καλο -) ΦιλικάΜιχάληςΜιχαλη τα λές πολυ σωστα, αλλα σκεψου λοιπον εναν "ασχετο" στον αστροφωτογραφια να εχει Αστροπαρατηρητηριο και ενα καλο/μετριο εξοπλισμό. Στην αρχη θα βγαζει χαλια φωτογραφιες ή κατα τυχη καποιες καλες, με τον καιρό όμως επειδή θα εχει περισσοτερο χρονο (πως να το κανουμε οταν απο το σπιτι ανοιγεις μια πορτα και κατευθείαν φωτογραφίζεις) θα βγαζει παπάδες!! βεβαία εδω ερχομαι σε αντιφαση γιατι ερχεται πρώτα η εμπειρία και μετα τα άλλα, αλλά... πως να το κάνουμε ενας με παρατηρητηριο θα αποχτήσει (στον ιδιο χρόνο ενασχολήσεις) μεγαλύτερη εμπειρία απο κάποιον που δεν εχει!! Και φυσικά κάποιος με παρατηρητηριο μπορεί να αναβαθμίσει τον εξοπλισμο του πολυ πιο *ευκολα αφου δεν μπαίνει στην μέση ο παράγοντας "μετακίνηση του εξοπλισμού", συν ότι το "κινητό παρατηρητήριο" έχει περισσότερες φθορές με αποτέλεσμα ολο και κάτι να πάει στραβά...(δείτε και Avatar του Αγγελου... τι παθαίνει οποίος δεν εχει παρατηρητήριο) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Βασιλη για εσενα δηλαδη ειναι ο χρονος και το παρατηρητηριο ? http://pegasusastro.com/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Αγγελε, προσωπικά για εμενα ναι, το παρατηρητήριο είναι αυτο που μου λειπει (και το παλεύουμε να βρούμε που μπορούμε να φτιάξουμε ενα) εννοείτε οτι μου λείπει και η εμπειρία αλλά αυτη έρχεται με τον καιρό. Εαν θα μπορουσα το βραδυ μετα την δουλεια να ασχοληθώ 2-3 ώρες με την αστροφωτογραφιση θα το έκανα αλλα δυστυχως οπως ειμαι τωρα χρειαζομαι αλλες 2+ ωρες για να στήσω τον εξοπλισμό και αλλη 1-2 ωρες για να ξεστίσω και να επιστρέψω και άλλη μίση ωρα να ξεφορτώσω (και αλλη μιση να φαω παντοφλα και να ακουσω κρεβατομουρμουρα ) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Προφανώς όλα όσα αναφέρει ο Άγγελος χρειάζονται. Για narrowband όχι τόσο ο ουρανός. Άρα όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα. Δεν φωτογραφίζεις καλά αν λείπει η επιτυχημένη χρήση καθενός από τα απαριθμούμενα. Βεβαίως όλα βελτιώνονται αν και απο κάποιο σημείο και μετά η απόδοση σε αναλογία με τα χρήματα φθίνει. Μεγάλη διαφορά θα δει κάποιος σε μια στήριξη 500 ευρώ με μια των 1000 ευρώ, αλλά μικρότερη μεταξύ δύο των 10000 και 15000 ευρώ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνοψίζονται σε 2 για μένα: 1) Οικονομική δυνατότητα2) Γνώση Αν έχεις αυτά τα δύο θα κάνεις ότι καλύτερο σου επιτρέπει το εισόδημά σου. Το να συγκρίνουμε ένα budget 3000 ευρώ με ένα των 20000 ευρώ είναι άδικο.Άρα καλή φωτογραφία εξαρτάται και από την κατηγορία ποιότητας και δυνατότητας του εξοπλισμού. Η γνώση είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ "ερασιτεχνισμό" για τον "ερασιτέχνη αστροφωτογράφο" να μην γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημά που έχει αγοράσει.Το ότι είναι ερασιτέχνης και δεν βγάζει χρήματα από αυτό, δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να μην έχει επαφή με τις φυσικές διεργασίες που υπάρχουν πίσω από μια επιστημονικοφανή δραστηριότητα.Αναμφισβήτητα η αστροφωτογραφία δεν είναι η επίγεια φωτογραφία που τραβάει ένας αδαής με μια compact ψηφιακή μηχανή. Χωρίς βαθειά γνώση, του πως δουλεύουν τα οπτικά του τηλεσκοπίου, τα γρανάζια της στήριξης και τα pixel του αισθητήρα, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν ή να επιλέξεις τα σωστά εργαλεία.Άρα, καταλήγω στο ότι πολλά χρήματα χωρίς κατανόηση της λειτουργίας των συστημάτων που διαχειρίζεσαι = αποτυχημένη αστροφωτογραφία. Έχω δει πολλά πανάκριβα setup στο internet με πολύ μέτριες φωτογραφίες, που δείχνει ότι κάποιοι επένδυσαν χρήματα σε κάτι που δεν είχαν τη γνώση ή τη διάθεση να προχωρήσουν εις βάθος.Άρα η γνώση του πως δουλεύουν τα πάντα στο ηλεκτρονικο-μηχανικό σύμπλεγμα που αποτελεί το hardware μιας αστροφωτογραφίας είναι το μόνο κριτίριο. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις οικονομικές δυνατότητες του χρήστη. IK Observing System
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Σκοτεινός ουρανός, στήριξη, οδήγηση, κάμερα ΥΠΟΜΟΝΗ, και προπάντων ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.Κάποιοι που βλέπω σε sites του εξωτερικού που έχουν τα "φραγκα" και δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να βγάζουν αστροφωτό δεν τους θεωρώ ερασιτέχνες και ούτε με απασχολεί να κοιτάξω καν τις φωτογραφίες τους.Κάποτε όλοι ένα είχαν ένα σώμα SLR και το ίδιο φιλμ. Αυτός με την καλύτερη βάση και την καλύτερη τεχνική "κέρδιζε", σήμερα "κερδίζει" αυτός που έχει δώσε δεκάδες χιλιάδες για να πάρει την τελευταίας τεχνολογίας κάμερα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 1.Γνωσεις - Θεωρια - πραξη2.Χρονος 3.Καλος ποιοτικος εξοπλισμος4.Καλες συνθηκες (αερας - seeing - συννεφα κλπ)5.Καλη οδηγηση (καλη πολικη - ζυγισμα κλπ)6.Εστιαση7.Καλος σκοτεινος ουρανος8.Επεξεργασια9.Παρατηρητηριο10.Υψομετρο με βαση τη λιστα που εφτιαξε ο αγγελος παραθετω την δικη μου και εξηγω γαιτι ειναι με αυτη την σειρα. 1) καταρχας πρωτου καταπιαστει καποιος με την αστροφωτογραφηση αλλα και με την παρατηρηση πρεπει πρωτα να μαθεις την θεωρια που υπαρχει ωστε να εχεις τις σωστες βασεις για να προχωρησεις στα παρακατω γιατι αν δεν ξερεις και πολλα λαθη θα κανεις και λαθος θα εξοπλισμο θα αγορασεις αλλα θα κανεις και τα νευρα σου κομματια σε τυχον προβληματα που μπορεις να αντιμετωπισεις στο μελλον 2) ο χρονος που μπορεις να διαθεσεις για το συγκεκριμενο χομπι επισης ειναι σημαντικος γιατι εαν ειναι να κανεις μια φωτογραφιση ή παρατηρηση μια φορα το εξαμηνο ή τον χρονο καλυτερα να εχεις ενα απλο εξοπλισμο και να μην σπαταλας τζαμπα τα λεφτα σου. επισης αναλογα με τον χρονο που θα διαθεσεις στο συγκεκριμενο χομπι θα αναπτυσεις και την αναλογη εμπειρια 3) καλος ποιοτικος εξοπλισμος. δεν βαζω το ακριβος εξοπλισμος γιατι δεν μπορουμε να διαθεσουμε ολοι μας 10000 ευρω για μια βαση ή ενα σουπερ ντουπερ τηλεσκοπιο αν και οντως στο τελος ο ακριβος ποιτικος εξοπλισμος θα κανει την διαφορα σε μια φωτογραφια, αλλα πιστευω και με ενα αξιοπρεπη ποιοτικο και οικονομικο εξοπλισμο μπορουμε να βγαλουμε καλες φωτογραφιες εαν εχουμε και την αντισοτιχη αφοσιωση και εμπειρια.επισης βλεποντας τις σουπερ wow φωτογραφιες που βγαζουν οι καλοι αστροφωτογραφοι πιστευω αρκετοι απο εμας και ειδικα νεοι στο συγκεκριμενο χομπι παρασηρομαστε και αντιγραφουμε τον ακριβο εξοπλισμο τους χωρις να παλεψουμε πρωτα τον δικο μας εξοπλισμο να το φτασουμε στα ορια του αλλα και να μαθουμε με αποτελεσμα αρκετες αγορες να ειναι ανουσιες και να οδηγουν σε απογοητευση 4) καλες συνθηκες. πιστευω ειναι αυτονοητο γιατι αν εχεις αερα ή κακο seeing καλυτερα να μεινεις μεσα ή να πας καμια βολτα με το ετερο ημιση μιας και δεν θα κανεις δουλεια στην φωτογραφηση-παρατηρηση 5) καλη οδηγηση. εδω φτανουμε σε μια πονενμενη ιστορια τουλαχιστον για μενα αλλα και πολλους εδω αφου μια καλη φωτο θελει εκθεση πανω απο μια ωρα με καθε καρε να εχει χρονο τουλαχιστον 10 λεπτα και αν εχεις trail εφοσον δεν εχεις και παρατηρητηριο ή ποιοτικο εξοπλισμο τοτε τα νευρα γινονται κορδελες γιατι σου χαλαει την βραδυα ψαχνοντας να βρεις τι παει στραβα και καταληγεις να μην φωτογραφιζεις στο τελος 6) η εστιαση ειναι σημαντικη αλλα με τα διαφορα εργαλεια που εχουμε μπορουμε να εχουμε αψογη εστιαση ασχετως seeing με ευκολιαψ εφοσον τα εχουμε προσεξει τα οπτικα του τηλεσκοπιου μας να ειναι σε αριστη κατασταση. 7) ο καλος και σκοτεινος ουρανος κανει και την διαφορα σε ενα στοχο αλλα μιας και οι περισσοτεροι ζουμε σε περιοχες με φωτορυπανση αλλα και λογω επαγγελματικων υποχρεωσεων δεν μπορουμε να παιρνουμε τα βουνα καθε τρεις και λιγο και αναγκαζομαστε να κανουμε συμβιβασμους στην φωτογραφιση φυσικα και η επεξεργιασια παιζει σημαντικο ρολο αλλα απο την στιγμη που εχουμε παρει και καλη φωτο ακομα και ενας αρχαριος με βασικες γνωσεις επεξεργασιας θα μπορεσει να βγαλει αρκετες λεπτομεριες. 9) το παρατηρητηριο ειναι προτελευταιο στην λιστα μου γιατι παρολο που σε γλιτωνει απο χρονο σε στησιμο και ρυθμισεις δεν εχουμε ολοι την δυνατοτητα να εχουμε και απο ενα μιας και οι περισσοτεροι ζουμε σε πολυκατικοιες ή ακομα και σε ενοικιο οποτε υπαρχει και το σχετικο ζορι. παρολο και εγω που μενω στην κεφαλονια δεν εχω την δυνατοτητα να εχω παρατηρητηριο λογω ενοικιου και ελλειψη ταρατσας οποτε αναγκαζομαι και βγαινω στα χωραφια, το καλο ειναι οτι ειμαι εξω απο το αργοστολι οπτε η μετακινηση του εξοπλισμου ειναι μονο 300 μετρα και πιστευω οτι ειμαι και τυχερος στο θεμα αυτο. 10 ) το υψομετρο το εχω στο τελος πολυ απλα γιατι δεν μπορουμε να παιρνουμε ολοι τα βουνα καθε τρεις και λιγο αλλα και ακομα και απο την ταρατσα μας ή τον κηπο μας ή το παρατηρητηριο ή τα χωροαφια εσχετως υψομετρου εαν εχουμε τα καταληλα εφοδια απο τα προηγουμενα μπορουμε να βγαλουμε καλες ή ακομα και σουπερ ντουπερ φωτο. αλλωστε ζουμε σε χωρα με πολλες ημερες τον χρονο με ηλιοφανεια, επισης πολλοι απο εμας εχουμε βγαλει πολυ καλες φωτο απο χαμηλα υψομετρα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το χρήμα.Όποιος έχει τα χρήματα για κάτι πολύ καλό και ακριβό, φυσικά και να το πάρει. Η φωτογραφία με ccd δεν διαφέρει στην δυσκολία με το φιλμ πέρα του ότι εστιάζει κανείς πιο εύκολα.Νομίζω ότι αν μοιράσουμε μια Atik 16ic σε 30 αστροφωτογράφους θα δούμε ποικίλα αποτελέσματα από τον ίδιο ακόμα στόχο. Από τη οδήγηση μέχρι την επεξεργασία το παν είναι η γνώση του τι κάνεις.Η τεχνική συνεχίζει να μετράει, γι αυτό και τόνισα ότι η γνώση είναι το παν. IK Observing System
Blaze Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Ένας καλός φίλος και ερασιτέχνης με σπάνιες γνώσεις μου λέει πάντα οτι το μυστικό είναι να μπορείς να φτάσεις στα όρια τον όποιο εξοπλισμό σου.Αυτό έρχεται μετά απο πολύ διάβασμα, αρκετό ξενύχτι και πολλές αποτυχίες.Επομένως εγώ θα υποστήριζα οτι μεγαλύτερο ρόλο παίζει η εμπειρία στο συνολικό χειρισμό (απόκτηση και επεξεργασία δεδομένων).Δεν υποτιμώ άλλους εξαιρετικά καθοριστικούς παράγοντες όπως φυσικά τον καιρό και τον ελεύθερο χρόνο, αλλα κάποιος πολύπειρος μπορεί να μετριάσει πολλά απο τα προβλήματα που εμείς οι rookies θεωρούμε ανασταλτικά. PS: Άγγελε, τέλειο θέμα! The Truth Is Out There...
cptfurz Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Σαν παλιος ερασιτεχνης φωτογραφος (οχι αστροφωτογράφος - μην παρεξηγηθω) θεωρω πως το Α και το Ω ειναι η γνωση και η εμπειρια. Ολα τα υπόλοιπα ειναι παραμετροι που επηρεαζουν μια φωτογραφία σε μικρο η μεγαλο βαθμο αναλογα με την γνωση και την εμπειρια του φωτογραφου. (στην απλη φωτογραφια ενας καλος ληπτης μπορει να τραβηξει μια πολυ καλυτερη εικονα με μια φτηνιαρα compact απο οτι ενας ψιλοσχετικος με μια πανακριβη DSLR - ενας ασχετος με μια καλη DSLR στο χερι μονο κατα τυχη θα βγαλει κατι καλο -) ΦιλικάΜιχάληςΜιχαλη τα λές πολυ σωστα, αλλα σκεψου λοιπον εναν "ασχετο" στον αστροφωτογραφια να εχει Αστροπαρατηρητηριο και ενα καλο/μετριο εξοπλισμό. Στην αρχη θα βγαζει χαλια φωτογραφιες ή κατα τυχη καποιες καλες, με τον καιρό όμως επειδή θα εχει περισσοτερο χρονο (πως να το κανουμε οταν απο το σπιτι ανοιγεις μια πορτα και κατευθείαν φωτογραφίζεις) θα βγαζει παπάδες!! βεβαία εδω ερχομαι σε αντιφαση γιατι ερχεται πρώτα η εμπειρία και μετα τα άλλα, αλλά... πως να το κάνουμε ενας με παρατηρητηριο θα αποχτήσει (στον ιδιο χρόνο ενασχολήσεις) μεγαλύτερη εμπειρία απο κάποιον που δεν εχει!! Και φυσικά κάποιος με παρατηρητηριο μπορεί να αναβαθμίσει τον εξοπλισμο του πολυ πιο *ευκολα αφου δεν μπαίνει στην μέση ο παράγοντας "μετακίνηση του εξοπλισμού", συν ότι το "κινητό παρατηρητήριο" έχει περισσότερες φθορές με αποτέλεσμα ολο και κάτι να πάει στραβά...(δείτε και Avatar του Αγγελου... τι παθαίνει οποίος δεν εχει παρατηρητήριο) Βασιλη το ειπες και μονος σου οτι αρχικα θα βγαλει πιθανον πατατες και σιγα σιγα θα μαθει. Σιγουρα αν τα εχεις ολα στημενα σε ενα παρατηρητηριο διπλα σου, ανοιγεις την πορτα βλεπεις καθαρο ουρανο και τρεχεις για αστροφωτογραφία θα αποκτησεις εμπειρια πιο γρηγορα - παραλληλα βεβαια μπαινεις στα forum, διαβαζεις, ψαχνεσαι και πανω απο ολα κατα τη γνωμη μου συζητας αυτα που βλεπεις οτι δεν σου βγαινουν. Δεν ξερω παντως πολλους τυχερους - προσωπικα βασίζομαι στα ασεληνα Σ-Κ στο Αλεποχωρι που αν ειναι σαν αυτο που μας περασε βρασε ορυζα. Τωρα για τον Αγγελο και το Αvatar του δεν εχω να πω τιποτα. Μακαρι να μπορουσε ο καθενας μας να στησει κατι τετοιο. ΦιλικαΜιχάλης - CptFurz Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο παράγοντας "γνώσεις - θεωρία - πράξη" είναι μακράν ο πιο σημαντικός. Στα χέρια ενός έμπειρου αστροφωτογράφου με καλό γνωστικό υπόβαθρο, ένα ED80 πάνω σε μιά ΕQ5 θα βγάλει αριστουργήματα. Η γνώση είναι εκείνη που θα βοηθήσει καθοριστικά να αξιοποιηθεί πλήρως ο υπάρχων εξοπλισμός, να επιλεγεί η τοποθεσία και ο χρόνος της φωτογράφησης, να παρακαμφθούν/λυθούν τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε φάση της διαδικασίας και οφείλονται στους υπόλοιπους παράγοντες, να γίνει μια σωστή επεξεργασία που θα δώσει ισορροπημένο και «αληθοφανές» αποτέλεσμα.Μετά από τη γνώση, θα έβαζα τον (πολύ) χρόνο και την καλή οδήγηση.(Όσο για το Σούνιο και την Ακρόπολη, έχουν προσφέρει στους φωτογράφους μας εκπληκτικά σκηνικά και φωτογραφίες, αληθινά άξιες για διάκριση, αλλά προσωπικά έχω βαρεθεί αυτή την επανάληψη από πολύ καιρό. Υποκειμενικό βέβαια...) "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Makis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Θα ήθελα να ρωτήσω αυτά ισχύουν μόνο για αστροφωτογαφία βαθέως ουρανού ή καιγια πλανητική φωτογράφηση???????? Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα