Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τέσσερις ώρες καθισμένος μπροστά στον οβελία και άλλες τόσες στο πασχαλινό τραπέζι, με τον εξοπλισμό μου (των Skymaster εξαιρουμένων) 65 χιλιόμετρα μακριά και αφού οι δεδομένες συνθήκες δεν με ενέπνεαν να σκεφτώ τίποτε άλλο πέρα από καθίσματα και καρέκλες, στο μυαλό μου σιγοψηνόταν η ιδέα απόκτησης ενός ειδικού αστροκαθίσματος.

Στην Ελληνική αγορά βρήκα αυτά τα δύο, στην ίδια ακριβώς τιμή των 100 ευρώ.

http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1687 Skywatchair chair

http://www.aktistar.com/ PELLEGRINO Πολυμορφικό Ορθοστατικό Κάθισμα για την Αστρονομία

Η πρώτη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ σαν Starbound και μοιάζει με ένα άλλο κάθισμα, ονόματι Stardust. Και τα δύο έχουν μεγάλη διάδοση. Από την άλλη, η πρόταση της Aktis με ξενίζει λίγο, θυμίζοντας πάγκο προσευχής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σκέφτηκα επίσης ένα σκαμνί drummer των Lidl, αλλά έχουν εξαντληθεί.

Ποιά είναι η γνώμη σας, ή η εμπειρία σας;

Υπάρχει άλλη πρόταση στην Ελληνική αποκλειστικά αγορά, ακόμη και από μη ειδικό κατάστημα, όπως το ΙΚΕΑ λόγου χάρη;

Κριτήρια: Φορητότητα, μεταβλητό ύψος, πτυσσόμενη διάταξη που αποθηκεύεται εύκολα, λογικό βάρος και, ει δυνατόν, ροδάκια για εύκολη μετακίνηση αζιμουθιακά, χωρίς να σηκώνεται ο χρήστης.

1687_KDW6P8SBJ9.jpg.606b66547cdb9a0c07775db2a238c213.jpg

pellegrino_mid.jpg.30abc0a2e2f73a52cd81712b2a3f48b7.jpg

pellegrino2_mid.jpg.f164190f3b69ea5435d3566e35d0eb11.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα ανοίγεις μεγάλη συζήτηση τώρα... :P Καθιστή ή όρθια παρατήρηση; Είναι ένα από τα θέματα που περί ορέξεως...αστροκολοκυθόπιτα! :mrgreen:

 

Να σου πω κάποιες σκέψεις μου και θα συμπληρώσουν και οι υπόλοιποι φίλοι. Κατά καιρούς έχει συζητηθεί ξανά εδώ μέσα το θέμα αυτό. Να είμαι όρθιος και να έχω το προσοφθάλμιο στο ύψος του ματιού μου; ..ή να κάθομαι στο κάθισμα, το οποίο κάθε λίγο, λόγω αλλαγής στόχου θα πρέπει να μετακινείται;

 

Τώρα ο λόγος που σου βάζω το δίλημμα (μιας και εσύ έθιξες μόνο την "καθιστή" πλευρά της υπόθεσης) είναι γιατί..πρέπει να σκεφτείς αν όντως σου ταιριάζει η καθιστή παρατήρηση... :-k Το θέμα αυτό, κάθε τόσο να αλλάζεις θέση το κάθισμα είναι μεγάλη αγγαρεία για εμένα προσωπικά και επειδή έχω δοκιμάσει και τα 2 (όχι βέβαια με εξειδικευμένο κάθισμα σαν και αυτά που υποδεικνύεις) και έχω δει τα συν και τα κατά...γέρνω την πλάστιγγα προς την όρθια παρατήρηση. Κατά την γνώμη μου πάντα, ψάξε αρκετά αυτή την παράμετρο πριν αποφασίσεις να δώσεις τα ωραία σου 100 ευρώ..

 

Π.χ. Η ιδανική τοποθεσία παρατήρησης για την απόλυτη αξιοποίηση του εξοπλισμού σου είναι...μέρος με σκοτεινό πραγματικά ουρανό! Η λύση με την καθιστή αζιμουθιακή κίνηση που φαντάζεσαι, δεν υφίσταται για τον απλούστατο λόγο ότι το κάθισμα, ακόμη και να το βρεις με ρόδες, θα έχει να αντιμετωπίσει: ανώμαλο έδαφος με χώμα, πέτρες (στην εξοχή θα είσαι!) και πιθανή κλίση του εδάφους. Όλα αυτά καθιστούν την κίνηση με ρόδες πολύ δύσκολη, εκτός αν μιλάμε για ρόδες χοντρές, τύπου 4x4 για ανάλογο έδαφος. Τώρα αν υπάρχει τέτοιο κάθισμα, με τέτοιους τροχούς, που θα σε απαλάσσει από την αγγαρεία του σήκω, μετακίνησε, ξανακάτσε...πάω πάσο και πάμε να το αγοράσουμε μαζί! :mrgreen: Το κόβω πολύ "χλωμό" όμως...

Για το μπαλκόνι του σπιτιού μας στην πόλη, που ενδεχομένως έχει σχεδόν πάντα λείες επιφάνειες..αλλάζει το πράγμα, οκ.

 

Στην περίπτωσή μου, θέλω να κατασκευάσω ανυψωτική βάση για το 12άρι dob ώστε να το φέρω στο ύψος του ματιού μου το προσοφθάλμιο και να τελειώσουν τα απαίσια διπλώματα/σκυψίματα! Τέτοια βάση έχει φτιάξει ο Στέφανος και ο Γιώργος (PapGeo).

 

Εφόσον πας σε λίγο καιρό, και με το καλό να πας, για dobsonian μεγάλο, ρίξε μια ματιά εδώ στα σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10305&highlight=flextube+%F3%F5%EC%F0%E5%F1%DC%F3%EC%E1%F4%E1

Για εμάς που είμαστε στο 1,90cm και γύρω εκεί, μόνο τα 16ιντσα Dob μας έχουν το προσοφθάλμιο κατευθείαν στο ύψος του ματιού (εκτός αν έχουν εστιακό λόγο πολύ κάτω από f5, όπου θα είναι κοντύτερα!) Οτιδήποτε σε 12, 10, 8 ίντσες κάνει τους ψηλούς να σκύβουν, εκτός αν τελικά καθήσουν ή...ανυψώσουν το dob! :cheesy:

 

Κάπου εκεί, ο Γιώργος (PapGeo) παραθέτει link για την ανυψωτική ιδιοκατασκευή του, η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αν τελικώς επιλέξεις την όρθια παρατήρηση.

 

Ας πούνε και οι άλλοι φίλοι φυσικά, εγώ απλά είμαι της όρθιας "Σχολής", άλλος ίσως υποστηρίξει την Καθιστή.. :mrgreen:

 

Είσαι και ψηλός όμως σαν και εμένα αν θυμάμαι καλά....σε βολεύει πιο πολύ νομίζω η όρθια :wink:

 

Μια δοκιμή θα σε πείσει.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο, μέχρι πρόσφατα δεν είχα καν επιθυμήσει ένα κάθισμα. Η επιθυμία αυτή γεννήθηκε στο μυαλό μου κατόπιν της αρχικής γνωριμίας με το Babydob. Μέχρι τώρα το Nexstar μου έβρισκε τον στόχο τάχιστα και κατόπιν τον παρακολουθούσε μέχρι να λάβει άλλη εντολή. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να επιλέξω προσοφθάλμιο ή μεγέθυνση και να εστιάσω. Κατόπιν παρακολουθούσα με τα χέρια μου μακριά από το τηλεσκόπιο -συχνά τα βάζω μάλιστα να υποστηρίζουν την μέση μου-, ενώ λόγω του βραχύσωμου SCT οι διάφορες θέσεις του προσοφθαλμίου βρίσκονται σε έναν χώρο που τοπολογικά ορίζεται σαν ένα ημισφαίριο με μικρή ακτίνα. Με το Dob δεν αρκεί να πλησιάζω τον οφθαλμό μου στον φακό. Πρέπει και τα χέρια μου να βρίσκουν τον στόχο και να τον παρακολουθούν, το μάτι να μετακινείται προς τον ερευνητή κάθε τόσο και, μέχρι να το μάθω τουλάχιστον, απασχολούμαι πολύ περισσότερο με αλλαγές προσοφθαλμίων. Και είδα μόνο εύκολους στόχους. Αν προσθέσεις και την αναζήτηση μέσα από χάρτη αλλά και την σχετικά μεγαλύτερη ακτίνα που διαγράφει το προσοφθάλμιο (αν είναι τόση στις 5'' φαντάζομαι πως είναι στις 12''και δεν θέλω -ούτε με παίρνει- να φανταστώ τις 16'' ή 20'') έχουμε μια πολύπλοκη χορογραφία που επιφορτίζει την οσφυική και την αυχενική περιοχή. Το κάθισμα ίσως να ανακούφιζε την πρώτη τουλάχιστον. Υπάρχει και άλλος λόγος. Αφού ικανοποίησα την αρχική μου ανάγκη να δω τι χλωρίδα περιλαμβάνει το περιβόλι του ουρανού, θα ήθελα να εστιάσω σε 2-3 πράγματα που μου αρέσουν περισσότερο. Αυτό προϋποθέτει την προσήλωση στο προσοφθάλμιο για περισσότερη ώρα, τόσο για να δω λεπτομέρειες, όσο και για να ελαττώσω τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης με το να μην εκθέτω το μάτι μου στο περιβάλλον φως. Ακόμη και αν φέρω το προσοφθάλμιο σε βολικό ύψος, μόνο αν είμαι καθιστός μπορώ να προσηλωθώ για αρκετά λεπτά στην συνεχή παρατήρηση.

Ακόμη και σε μια βολική όρθια στάση, πόση ώρα μπορείς να διατηρείς το βλέμμα σου στο προσοφθάλμιο. Χρειάζονται, νομίζω, προσόντα ευζώνου της Προεδρικής Φρουράς.

Το θέμα χρειάζεται βέβαια περισσότερο ψάξιμο. Το καλοκαιράκι έρχεται και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για παρατήρηση, ώστε να συλλέξω εμπειρικό υλικό.

Πάντως στην φωτογραφία είσαι καθιστός. Σε αυτή την γωνία δεν μπορώ να φανταστώ πως θα παρακολουθούσες όρθιος. Εκεί χρειάζονται προσόντα του... Χατζηαβάτη!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως στην φωτογραφία είσαι καθιστός. Σε αυτή την γωνία δεν μπορώ να φανταστώ πως θα παρακολουθούσες όρθιος. Εκεί χρειάζονται προσόντα του... Χατζηαβάτη!

 

Κώστα, στην φωτογραφία δεν είχα επιλογή :mrgreen: μιας και το τηλεσκόπιο δεν είχε τότε ανύψωση, ήταν στο έδαφος, οπότε αναγκαστικά βρήκα καρέκλα για να δω εκείνο το σφαιρωτό χαμηλά στον Σκορπιό θυμάμαι..

 

Όταν άλλαξα στόχο όμως, ήταν τεράστιος ο εκνευρισμός μου να ξανατοποθετήσω την καρέκλα σε κατάλληλο σημείο πάλι. Σου λέω είναι υποκειμενικό το θέμα και αφορά περισσότερο τα dobsonian παρά ίσως τα τύπου nexstar, MCT, SCT κλπ.

 

Θα μπορούσαν να καταθέσουν την εμπειρία τους και άλλοι με dob τηλεσκόπια αλλά και όχι μόνο.

 

Ακόμη και σε μια βολική όρθια στάση, πόση ώρα μπορείς να διατηρείς το βλέμμα σου στο προσοφθάλμιο. Χρειάζονται, νομίζω, προσόντα ευζώνου της Προεδρικής Φρουράς
.

 

Για αυτό που λες, δες τι λέει στο link που σου έδωσα πριν, o Dimitris M. από τη Χαλκίδα με την προσπάθειά του να επιμείνει πολλή ώρα όρθιος με τον M51...3ο ποστ από την αρχή.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Τάσο στο ότι dobsοnian και καθιστή παρατήρηση δεν ταιριάζουν, για τις δικές μου προτιμήσεις.

 

Αν σκεφτεί κανείς το τυπικό σενάριο παρατήρησης στο βουνό (τραπεζάκι με χάρτες και βαλιτσάκια με αξεσουάρ), η καθιστή θέση θα είναι περιοριστική.

 

Το δικό μου 12" dob το έχω φέρει σε αρκετά καλό ύψος με το να περιστρέψω το σωλήνα ώστε ο εστιαστής να είναι κατακόρυφα και όχι οριζόντια. Έτσι κέρδισα αρκετό ύψος ώστε να χρειάζεται να σκύβω ελάχιστα όταν το τηλεσκόπιο κοιτάει ψηλά. Βέβαια, 5-10 πόντους ακόμα θα τους ήθελα να πω την αλήθεια και έχω ήδη σκεφτεί πώς θα γίνει. Θα τραβήξω το σωλήνα πιο ψηλά από το τωρινό σημείο ισορροπίας και θα βάλω αντίβαρο από την άλλη πλευρά ώστε να ζυγίσει σωστά και πάλι. Έτσι μπορώ να το φέρω ακριβώς στο ύψος του ματιού μου και μάλιστα με περιθώρια ρύθμισης.

 

Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται στα περισσότερο dob τόσο εύκολα διότι δεν συνδέονται στη βάση με δακτυλίους αλλά με κάποιο πιο μόνιμο τρόπο ωστόσο ένα καλό των dob είναι ότι παίρνουν από μαστορέματα!

od300sopa.png.a77d24c4739f6d3096b2f8981516d605.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως είναι περισσότερο θέμα γεωμετρίας (ύψος παρατηρητή-θέση προσοσθαλμίου)? Εγώ με το 8άρι χρησιμοποιώ πάντα μια καρέκλα κήπου. Δεν την χρησιμοποιώ συνέχεια και για όλη τη παρατήρηση καθώς δεν είναι για όλες τι γωνίες που θα πάρει το dob. Αλλά για κάποια σύντομα διαστήματα μπορεί πραγματικά να σε ξεκουράσει.
Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης