Jump to content

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΕΙ ΣΕ ΠΟΛΗ ΟΠΩΣ Η ΑΘΗΝΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκεφτομαι να αγορασω τηλεσκοπιο και έχω τους εξης προβληματισμους:

1. Σε μια πολη όπως η Αθηνα θα μπορω να δω καποια πράγματα η θα πρέπει να το πέρνω ανα χείρας και να πηγαινα στα βουνα για να έχω κάποιο αποτέλεσμα.

2. σκεφτομαι να αγορασω ρομποτικο γιατι πιστεύω πως θα με βοηθησει πιο πολυ τον πρώτο καιρο που θα είμαι αρχαριος έτσι ωστε να μπορω να εντοπίσω κάποια πράγματα πιο έυκολα συνδεοντας το με το laptop μου.

3. Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενος ρομποτικου με ένα κανονικό

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε thx καλώς ήλθες στο forum!

 

Σου απαντώ χρησιμοποιώντας την αρίθμηση των ερωτημάτων σου:

 

1. Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι "αστρονόμοι των πόλεων", οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την παρατήρηση του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή ιδίως της σελήνης, του ήλιου και των πλανητών. Τα αντικείμενα αυτά, επειδή είναι φωτεινά, μπορούν να παρατηρηθούν μέσα από την πόλη, τόσο καλά (ή και καλύτερα αρκετές φορές λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών), όσο και έξω από αυτήν. Για τα υπόλοιπα (Deep Sky Objects - DSO) θα πρέπει να βγεις έξω από την πόλη, μακριά από την φωτορύπανσή της. Κάποια από αυτά, φαίνονται και μέσα από την πόλη, αλλά η διαφορά στην οπτική ποιότητα είναι όση της μέρας με την νύχτα, με εξαίρεση τους καλύτερα ορατούς πολλαπλούς αστέρες. Επιπλέον, ccd φωτογράφηση είναι δυνατή μέσα από την πόλη, απ΄ότι διαβάζω σχετικά.

 

2.3. Αυτή είναι μια λογική σκέψη για κάποιον αρχάριο, η οποία όμως μπορεί να έχει και αντίλογο. Και εξηγούμαι, σταχυολογώντας σκόρπιες σκέψεις: Με το ρομποτικό, από το πρώτο κι όλας βράδυ, θα δεις (συνολικά ηλιακό σύστημα και DSO) τόσα αντικείμενα, που σαν αρχάριος που είσαι, θα κάνεις μήνες για να τα δεις αν ψάχνεις μόνος σου τον ουρανό. Αυτό, από την μιά, σε απαλλάσσει από ένα μεγάλο κόπο, από την άλλη όμως, σου αφαιρεί την δυνατότητα να εκπαιδευτείς στα ουράνια μονοπάτια και τελικά την ευχαρίστηση να εντοπίσεις τα αντικείμενα αυτά μόνος σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συγκλονιστική για μένα εμπειρία, όταν, ως αρχάριος, εντόπισα μόνος μου και είδα μέσα από το ταπεινό διοπτρικό - της σειράς - πρώτο τηλεσκόπιό μου τον Κρόνο! Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό που έβλεπα ήταν όντως εκεί πάνω!

 

Laptop δεν χρειάζεσαι, εκτός εάν κάνεις ccd φωτογράφηση. Με το ρομποτικό επίσης, έχεις αυτόματη παρακολούθηση του στόχου σου και πιο ξεκούραστη - ενδεχομένως - παρατήρηση. Από την άλλη, μπλέκεσαι με ρεύματα και καλώδια, ενώ και ο θόρυβος που κάνει το τηλεσκόπιο καθώς κινείται για να βρει έναν στόχο, μπορεί, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, να σου φανεί κουραστικός.

 

Γενικά, να προσέξεις το ζήτημα του διαμετρήματος του τηλεσκοπίου, το βάρος του και το αν θα μετακινείται με ή χωρίς αυτοκίνητο. Ανοίγεις μεγάλο θέμα, για το οποίο πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά μια αναζήτηση στο forum θα σου αποκαλύψει περισσότερα.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω με οσα λεει ο φιλος PapGeo με μονη παρατηρηση:

 

Με το ρομποτικό επίσης, έχεις αυτόματη παρακολούθηση του στόχου σου και πιο ξεκούραστη - ενδεχομένως - παρατήρηση.

 

Για αυτο δεν ειναι αναγκη ναναι ρομποτικο το τηλεσκοπιο, αρκει να ναι ισημερινο με μοτερ στον αξονα της ορθης αναφορας.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά είναι πολύ δύκολο πια να προτείνει κανείς στους αρχαρίους πως να εξοικιωθούν με τον ουρανό.

Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα, ο ορίζοντας ανοικτός, η φωτορύπανση μέτρια. Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας τα πράγματα χειροτέρεψαν δραματικά. Πολυόροφες πολυκατοικίες, μεγάλες εστίες φωτορύπανσης, μόλυνση εμποδίζουν ακόμη και την παρατήρηση με γυμνό μάτι!

Πριν 20 χρόνια στην κωμόπολή μου γρήγορα έμαθα να αναγνωρίζω τους αστερισμούς και εντόπισα πολύ εύκολα τους πλανήτες και μάλιστα και τον Ερμή. Ήταν αστείο ότι δεν ήξερα ποιοί πλανήτες ήταν αυτά τα αστέρια, γιατί δεν υπήρχαν στους χάρτες!

Επιπλέον, παλαιότερα η αγορά τηλεσκοπίου ήταν πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και απαιτούσε οικονομίες ετών.

Έτσι η γνώση προηγούνταν του εξοπλισμού.

Σήμερα δυστυχώς ο εξοπλισμός προηγείται της γνώσης με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Εγώ πάντα προτείνω στους αρχάριους να ξεκινήσουν με την αναγνώριση των αστερισμών με γυμνό μάτι και κατόπιν να συνεχίσουν με καλά κυάλια 8x50.

Όμως όταν κάποιος είναι μέσα στην Αθήνα, ακόμη κι αυτό είναι δύσκολο!!!

Απ΄την άλλη δεν είμαι κατά των ρομποτικών και δεν θεωρώ τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων τηλεσκοπίων είναι ρομποτικά.

Για την παρατήρηση από την πόλη ίσως είναι απαραίτητο το ρομποτικό τηλεσκόπιο!

Αλλά βέβαια εκτός από την παρατήρηση ή και φωτογράφηση λίγων λαμπερών αντικειμένων βαθύ ουρανού δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Για πλανήτες-σελήνη όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα δυστυχώς ο εξοπλισμός προηγείται της γνώσης με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Εγώ πάντα προτείνω στους αρχάριους να ξεκινήσουν με την αναγνώριση των αστερισμών με γυμνό μάτι και κατόπιν να συνεχίσουν με καλά κυάλια 8x50.

 

Μεγαλες αληθειες!Αλλα ποιος τις ακουει Ηλια!Φωνη βοωντως εν τη ερημω....Εχω δει ατομα που δεν εχουν πιασει καν τηλεσκοπιο και φωτογραφικη μηχανη να θελουν να φωτογραφισουν νεφελωματα τα οποια δεν μπορουν καν να βρουν χωρις το "GOTO" μα ελεος!!!!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε amgamer,

 

είχες την τύχη να λάβεις κατευθείαν απαντήσεις που περιέχουν συμπυκνωμένη πολλή εμπειρία, και εκφράστηκαν με περισσή ειλικρίνια και προσοχή (το αντίθετο θα ήταν βέβαια έκπληξη σ' αυτό το forum). Ξαναδιάβασέ τες, και αφιέρωσε τον αναγκαίο χρόνο και μελέτη που απαιτεί η επιλογή εξοπλισμού, και νομίζω ότι έτσι θα κάνεις σωστές αγορές - εφόσον ο στόχος σου είναι η συχνή και αποτελεσματική παρατήρηση. Για όποια άλλη απορία, τα αρχεία του forum αλλά και τα μέλη του είναι στη διάθεσή σου.

 

Φιλικά Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης