Jump to content

Όταν τα κιάλια μοιάζουν, είναι ίδια;


KonstantinosM

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια ερώτηση που επανέρχεται για τα κιάλια, είναι η παραπάνω. Υπάρχουν συνήθως τρεις τρόποι που εκφράζεται:

 

"Μοιάζουν αλλά είναι ίδια;"

"Μοιάζουν αλλά τα δεύτερα είναι πολύ ακριβότερα. Γιατί;"

"Τι διαφορές έχουν τα φτηνά από τα ακριβότερα κιάλια;"

 

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα χρόνια μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι κατασκευαστές που είχαν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και έφτιαχναν και τα πιο ποιοτικά κιάλια ήταν από την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα πράγματα άλλαξαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Οι Κινέζοι συμμετείχαν στην παραγωγή με ένα μικρό ποσοστό κυρίως φτηνών κιαλιών. Σύντομα τα κινέζικα κιάλια απέκτησαν ποιότητα που σε αρκετά σημεία ξεπέρασε τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Όμως κράτησαν τις τιμές χαμηλά. Έτσι την προηγούμενη δεκαετία το σκηνικό άλλαξε άρδην και αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές παραγγέλνουν τα κιάλια τους στην Κίνα που έχει την τεχνογνωσία και τους προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Επίσης εμφανίστηκαν εταιρίες-παραγγελιοδότες που αγοράζουν τα κινέζικα κιάλια και βάζουν το όνομά τους επάνω.

 

Το τελευταίο ωφέλησε ιδιαίτερα εμάς τους αγοραστές, αφού για να μπορέσουν οι μικρές εταιρίες - χονδρέμποροι να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς με τα χρόνια ιστορίας, αγόραζαν και μεταπουλούσαν κυρίως ποιοτικά κιάλια, αλλά σε πολύ καλές τιμές. Έτσι δημιούργησαν εμπιστοσύνη στο κοινό, αναπτύχθηκαν γρήγορα και αυτή τη στιγμή κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς ποιοτικών κιαλιών. Παράδειγμα τέτοιων εταιριών είναι η Garrett Optical, η Oberwerk, η Helios, η TS.

 

 

[fullalbumimg]15146[/fullalbumimg]

 

 

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ή καλύτερα χονδρέμποροι πια, αγοράζουν από την εταιρία United Optics στην Κίνα:

 

http://www.united-optics.com/index.html

Kunming United Optics Corporation

Address: 3/F., D District, Innovation Building, 168 Ke Yi Road

Kunming National High Tech Industry Development Zone,

Kunming 650106, P. R. China

Phone: +86-871-8321171, 8326742

 

Η εταιρία αυτή φτιάχνει την πλειονότητα των ποιοτικών κιαλιών που πωλούνται παγκοσμίως. Ο έμπορος που παραγγέλνει από εκεί μπορεί να αγοράσει μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν και απλά να βάλει το όνομά του ή να ζητήσει κάποιες αλλαγές που θα επιφέρουν βελτίωση ή επιδείνωση στην ποιότητα τους. Πως καταλήγει όμως όλο αυτό σε εμάς;

 

 

 

Ερώτηση 1η: Μοιάζουν αλλά είναι ίδια;

 

Ή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Οι περισσότεροι έμποροι που παραγγέλνουν από Κίνα συνήθως παραγγέλνουν μοντέλα χωρίς να αλλάζουν τίποτα. Έτσι πετυχαίνουν μια στάνταρ τιμή που τους επιτρέπει ένα καλό περιθώριο κέρδους. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε κιάλια που είναι ίδια εξωτερικά και εσωτερικά, με άλλο όνομα. Κάποιες φορές αναγράφουν μικρές διαφορές στο βάρος, στα μέτρα κοντινότερης εστίασης κλπ. κάτι που λίγο μας μπερδεύει.

 

Για παράδειγμα ρίξτε μια ματιά στο μοσχοπουλημένο μοντέλο της Celestron 15X70 με πόσες άλλες ονομασίες κυκλοφορεί. Έχω δει τα κιάλια αυτά με τιμές από 40 ευρώ έως 80 ευρώ στις ΗΠΑ (50-100 δολάρια) να είναι ίδια και απαράλλακτα.

 

Στην πραγματικότητα το μοντέλο αυτό είναι το BA1 της United Optics.

http://www.united-optics.com/Products/Binoculars/Giant_Binoculars/BA1_Series/BA1_Series.html

 

Άλλο παράδειγμα που συζητείται αρκετά στην Ευρώπη είναι το Helios Quantum 4 20X80 triplet που έχουμε ήδη το τεστ τους στο Astrovox και τα Omegon Nightstar 20x80 triplet. Και τα δύο εμφανίζουν το χαρακτηριστικό triplet αναφερόμενα στους αντικειμενικούς. Η Helios είναι εταιρία που βρίσκεται σε κωμόπολη της Αγγλίας και η Omegon σε κωμόπολη της Γερμανίας. Πέρα από την απόσταση που τις χωρίζει, τα κιάλια ουσιαστικά δεν δείχνουν να έχουν διαφορές, πιθανολογώ ότι είναι και τα ίδια αφού δεν πρόκειται για εταιρίες που οι παραγγελίες σε αυτά θα ήταν τέτοιες ώστε να μπουν στην διαδικασία να μετατρέψουν το κόστος.

 

Κατά τα άλλα το μοντέλο είναι το ΒΑ3 της United Optics http://www.united-optics.com/Products/Binoculars/Giant_Binoculars/BA3_Series/BA3_Series.html ένα στιβαρό με καλά χαρακτηριστικά στην μεσαία κατηγορία τιμών.

 

 

 

Ερώτηση 2η: "Μοιάζουν αλλά τα δεύτερα είναι πολύ ακριβότερα. Γιατί;"

 

Με την όψιν καλλωπίζου, αλλ’ εν τοις επιτηδεύμασιν ίσθι καλός.

(Φρόντιζε την εμφάνισή σου, αλλά ιδιαιτέρως να είσαι καλός στη δουλειά σου)

 

Κάποιοι χονδρέμποροι, ελάχιστοι από ότι έχω δει μέχρι τώρα γιατί κοστίζει, παραγγέλνουν ένα υπερ-πουλημένο μοντέλο που αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή και ζητούν να γίνουν βελτιώσεις σε σημεία που πάσχει. Κυρίως απευθύνονται στην κοινότητα των "ψαγμένων" επιτυγχάνοντας να διατηρήσουν το καλό όνομά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα νεότερα Oberwerk 15X70 Fully multi-coated. Με βελτιώσεις στις επιστρώσεις και τον εστιαστή το μοντέλο αυτό πωλείται στην Αμερική 150 δολάρια δηλαδή 100 δολάρια περισσότερο από το ίδιο εξωτερικά αδελφάκι, του προηγούμενου παραδείγματος.

 

Όμως κατά καιρούς έχουμε δει να γίνονται και παραγγελίες που φέρνουν επιδείνωση στα κιάλια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αλλαγή των προσοφθάλμιων πχ 40Χ70 για λόγους μάρκετινγκ, ή οι φτηνότερες επιστρώσεις και η χρήση περισσότερης κόλλας με παράλληλη χρήση φτηνότερου μηχανισμού συγκράτησης πρισμάτων με αποτέλεσμα ανάγκη για συνεχή ευθυγράμμιση κλπ.

 

 

 

Ερώτηση 3η: "Τι διαφορές έχουν τα φτηνά από τα ακριβότερα κιάλια;"

 

Τα παρακάτω σημεία επιφέρουν διαφορές στο τελικό κόστος και στην ποιότητα των κιαλιών. Αυτό που παρατηρώ σε αγοραστές είναι ότι πολλές φορές δεν γίνεται κατανοητό τι σημαίνει διαφορές στην ποιότητα και τι αποτελέσματα έχουν. Η αντίληψη που υπάρχει είναι ότι αφού μεγεθύνουν άρα κάνουν για αστρονομική παρατήρηση. Με απλά λόγια εννοώ ότι αλλαγές σε κάποια από τα παρακάτω μπορεί να είναι

αυτές που θα καταστήσουν τα κιάλια ικανά να δουν ή να μη δουν ένα στόχο.

Να έχουν μια φωτεινή ή μια σκοτεινή εικόνα.

Μια καθαρή ή μια θολή εικόνα.

Να απογοητεύσουν ή να ευχαριστήσουν.

Να κάνουν ξεκούραστη την παρατήρηση ή να κουράσουν μάτια και σώμα.

Να ξαναζητήσουμε να παρατηρήσουμε με αυτά συχνά ή να τα αφήσουμε να μαζεύουν σκόνη.

 

 

  • Ποια σημεία μπορεί να είναι διαφορετικά:
     
    Οι σημαντικότερες διαφορές αφορούν σε μηχανικές και οπτικές. Υπάρχουν και κάποιες άλλες διαφορές που κυρίως δεν είναι εμφανείς οπτικά.
     
    Επιστρώσεις (οι καλύτερες είναι και από τα μεγαλύτερα κόστη στα κιάλια)
    Διαφορετικά πρίσματα
    Προσοφθάλμια με διαφορές επίσης στο eye relief
    Μηχανισμός εστίασης φτηνότερος ή ακριβότερος
    Αντικειμενικοί φακοί doublets ή triplets
    Μηχανισμός συγκράτησης πρισμάτων με περισσότερη κόλλα που εύκολα χάνει την ευθυγράμμιση μετά από καιρό
    Μηχανισμός συγκράτησης πρισμάτων με καλύτερα κλιπ στήριξης που διατηρούν την ευθυγράμμιση
    Εσωτερικές επιφάνειες ώστε να αντανακλούν λιγότερο φως με αποτέλεσμα καλύτερο κοντράστ

 

Όλα τα παραπάνω αλλάζουν το τελικό κόστος στα κιάλια.

 

 

Πάντως μην παρασύρεστε από τα ονόματα. Είναι γνωστό πια αλλά μπορείτε να συμπεράνετε και από τα παραπάνω, πως και μεγάλες εταιρίες βγάζουν λαχανικά (μάπες).

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε πολύ ωραίο άρθρο, μου έλυσες αρκετές απορίες που είχα,

Σε ευχαριστούμε!! :mrgreen: =D> =D>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη αυτές είναι και οι περισσότερο συχνές ερωτήσεις σε ξένα φόρουμ και σε εμάς. Έχουν απαντηθεί κάποια από αυτά ήδη εδώ σε εμάς, αλλά έχουν χαθεί μέσα σε άλλα θέματα.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ήμουν σίγουρος ότι είχε σταλεί το post μου. Φαίνεται ότι έκανα λάθος.

Ζητώ συγγνώμη για το καθυστερημένο μήνυμα.

Κωνσταντίνε σ' ευχαριστώ πολύ για την τόσο αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντησή σου στην απορία μου, που σίγουρα έβαλε σε τάξη και τις σκέψεις πολλών άλλων στο φόρουμ.

 

Σ'ευχαριστώ πολύ

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο όλα καλά, χαίρομαι που βοήθησα. :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μόνο ερώτημα που έχω, είναι κατά πόσο οι ενδιάμεσες εταιρίες εκτελούν κάποιου είδους quality control (ειδικά σε θέματα ευθυγραμμίσεων). Και βέβαια πόσο αποτελεσματικός είναι. Στο εργοστάσιο πάντως δεν νομίζω ότι τα πολυτσεκάρουν.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο αυτό που γνωρίζω μέχρι στιγμής παρακολουθώντας πως λειτουργούν οι εταιρίες είναι το εξής:

 

Οι μόνες ενδιάμεσες εταιρίες χονδρεμπόρων που έχω δει ότι εκτελούν quality control αυτή τη στιγμή είναι η Garret Optical και η Oberwerk. Είναι οι μόνες που διαθέτουν μηχανικό Collimator και έχουν την τεχνική υποδομή, επιτυγχάνοντας πραγματική ρύθμιση της ευθυγράμμισης και όχι Conditional Alignment. Ιδιαίτερα η Garrett μάλιστα στέλνει τα κιάλια στον πελάτη μόνο αν έχουν περάσει έλεγχο 14 σημείων από τους ίδιους.

 

Και εγώ κάποτε πίστευα ότι στα κινέζικα εργοστάσια κατασκευής δεν γίνεται έλεγχος. Όχι απλά γίνεται έλεγχος τελικά αλλά γίνεται έλεγχος κομμάτι προς κομμάτι στα μέρη που απαρτίζουν τα κιάλια πρωτού αυτά τοποθετηθούν στα διάφορα κιάλια. Φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι αυτό. Στην πραγματικότητα γίνεται ένα ξεσκαρτάρισμα των κομματιών που έχουν προβλήματα. Αυτά μπαίνουν στα φτηνά κιάλια παραγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα γυαλιά που έχουν επιστρωθεί δηλαδή πρίσματα, φακοί. Αυτό είναι απαραίτητο και έχει υψηλό κόστος. Απαραίτητο γιατί έτσι γίνεται η διαλογή ώστε να ξέρουν αν θα χρησιμοποιήσουν τα πρίσματα ας πούμε σε premium κιάλια ή αν θα τα τοποθετήσουν σε μεσαία κατηγορία ή σε χαμηλότερης ποιότητας. Υψηλό κόστος, γιατί τον έλεγχο τον κάνουν άνθρωποι και παίρνει πολύ χρόνο, όπως έγραφα στο θέμα "Διαφορές και κόστος στις επιστρώσεις". Βέβαια έχεις δίκιο στο ότι δεν γίνεται έλεγχος, αλλά αφορά τα φτηνά κιάλια. Γι αυτό και διαβάζουμε στο Ίντερνετ για τα προβλήματα που έχουν όταν τα παραλαμβάνουν οι αγοραστές. Αλλά τα Premium κιάλια πάντοτε φεύγουν από το εργοστάσιο κατόπιν ελέγχου, ευθυγράμμισης κλπ. Αυτό γιατί όπως είπαμε, δεν μπορούν όλοι οι χονδρέμποροι να τα τσεκάρουν, αλλά πρέπει να παραδίδουν κιάλια άψογα για την κατηγορία και το κόστος τους.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης