Jump to content

Πρώτο τηλεσκόπιο: SW APO ED80 ή SW 200 PDS?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα πολύ την συμβουλή σας.

 

Είμαι νέο μέλος του φόρουμ και θα πάρω το πρώτο μου τηλεσκόπιο σύντομα. Απώτερος σκοπός είναι η αστροφωτογραφία αλλά θα ήθελα να έχω και την ευκαιρία (τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσω όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται και να μάθω την τεχνική) να ‘χαζεύω’ τον βραδινό ουρανό. Μετά από πολύ διάβασμα και τις συμβουλές που πήρα από το φόρουμ από προηγούμενο thread (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20092) είχα καταλήξει στον συνδυασμό SkyWatcher APO ED80 - NEQ-6 Pro (για να έχω την δυνατότητα αναβάθμισης τηλεσκοπίου στο μέλλον).

 

Τις προάλλες βρέθηκα σε μεγάλο κατάστημα αστρονομίας της Β. Ευρώπης που ανέτρεψε κάπως τα σχέδια μου. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις προτάσεις του ‘ειδικού’ και αν μπορείτε να μου πείτε και εσείς την γνώμη σας.

 

Συμφωνούν με την επιλογή στήριξης αλλά διαφωνούν με το τηλεσκόπιο και αντιπροτείνουν Νευτώνιο Skywatcher N 200/1000 PDS Explorer (http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-200-1000-pds-explorer-bd-ota/p,19166) για τους ακόλουθους λόγους:

  • - το ΑΡΟ είναι ‘μικρό’ και δεν θα δω πολλά
    - το νευτώνιο είναι ‘μεγαλύτερο’ και θα το ‘χαρώ’ περισσότερο καθώς θα έχω όλο τον βαθύ ουρανό και επιπλέον σελήνη και πλανήτες
    - το συγκεκριμένο νευτώνιο είναι γρήγορο στην φωτογράφηση και η NEQ-6 το σηκώνει χωρίς πρόβλημα (έτσι είπαν). Σίγουρα η ποιότητα φωτογραφίας του ΑΡΟ θα είναι καλύτερη αλλά κάποιος σαν εμένα χωρίς εμπειρία δεν θα μπορεί να καταλάβει την διαφορά, ειδικά όταν το νευτώνιο έχει coma corrector.
    - το νευτώνιο είναι φτηνότερο(!) – αυτό είναι αληθές.

 

Η συζήτηση προχώρησε στα απαραίτητα αξεσουάρ. Προτείνουν:

  • - Τα εξής 2 προσοφθάλμια: 5 mm TMB & 16 mm MaxVision
    - 1 φίλτρο για αρχή: Baader UHC-S / L-Booster-Filter 2"

 

Τέλος, προτείνουν να χρησιμοποιήσω στα πρώτα μου βήματα την DSLR που έχω και όχι κάποια CCD, επίσης για οδήγηση να περιμένω να πάρω πρώτα το ‘κολαϊ’ και σε δεύτερη φάση να σκεφτώ OAG. Έτσι το είχα σκεφτεί και εγώ.

 

Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας για την επιλογή τηλεσκοπίου αλλά και για τα προτεινόμενα αξεσουάρ.

 

Φιλικά,

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω και τα δύο τηλεσκόπια. Και τώρα πρόσεξε τα μεγέθη.

Με το ED80 σου δίνουν έναν καλό ερευνιτή των 50 χιλιοστών. Αν το τηλεσκόπιο δεν ήταν 80 χιλιοστά αλλά 70, τότε αυτό θα είχε την διπλάσια φωτοσυλλεκτική ικανότητα από τον ερευνητή.

Αν τώρα αγοράσεις και τα δύο τα τηλεσκόπια, και τα βάλεις και τα δύο το ένα επάνω στο άλλο, τότε το Νευτώνειο θα έχει 6,25 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα από το 80αρη.

Να η διαφορά που έχει ένα τηλεσκόπιο με 80 χιλιοστά διάμετρο από ένα άλλο που έχει 200 χιλιοστό διάμετρο.

Όσο τώρα αφορά την στήριξη. Είναι καλή επιλογή για να κάνεις αστροφωτογράφιση. Όμως μέχρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο, εσύ θέλεις να την χρησιμοποιείς εναλλακτικά για αστροπαρατήρηση βάζοντάς επάνω μόνο το ED80. Αυτό ισοδυναμεί, με το να αγοράσεις πούλμαν, για να πηγένεις μόνος σου να πιεις καφέ στο καφενείο της γειτονιάς σου. Εκτός αυτού έχω ενδοιασμούς αν μπορεί η EQ6 να ισορροπήσει ένα τόσο μικρό φορτίο. Λήγω πάνω από τρία κιλά είναι το βάρος που έχει το ED80. Έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι η στήριξη αυτή λειτουργεί σωστά όταν τα φορτία είναι ανάμεσα στα 8 με 16 κιλά.

Η γνώμη μου λοιπόν είναι η εξής.

Ή πάρε το ED80 με μία ελαφριά μικρή και κατά προτίμηση ισημερινή στήριξη, (για να εξοικειωθείς με την χρήση της ισημερινής στήριξης), και να έχεις ένα ελαφρύ και εύκολα μεταφερόμενο παρατηρισιακό setup, ή θαρραλέα βούτα στα βαθιά και πάρε την ΕQ6 με ένα τηλεσκόπιο 8 με 10 ίντσες και άσε το μικρό να περιμένει. Αυτό που σου πρότειναν δεν θα σε απογοητεύσει.

Τέλος στις ισημερινές στηρίξεις, όσο αφορά την άνεση παρατήρησης, τα καταδιοπτρικά είναι ότι το καλύτερο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω για τα οσα γράφονται για το νευτώνιο όσον αφορά την παρατήρηση, θα δεις περισσότερα και αμυδρότερα αντικείμενα σε σχέση με το ed80. Για παρατηρησιακά αξεσουάρ θα προσθέσω ενα φίλτρο σελήνης για να μην τυφλώνεσε από το έντονο φως της όταν είναι πάνω απο το 50% καθώς και εναν barlow 2x και τέλος ενα chessire για την ευθυγραμμιση των οπτικών. Τι θα πρέπει να προσέξεις στο νευτώνιο για την παρατήρηση. Θα πρέπει να μάθεις την ευθυγράμμιση των οπτικών, αν και αυτό ισχύει και για την φωτογράφιση, θα ζοριστείς λίγο στην αρχή αλλά όταν το μάθεις σε 5-10 λεπτά δεν θα την σκέφτεσαι. Κατα την παρατήρηση σε ισημερινή βάση ο εστιαστής ανάλογα με τον στόχο θα είναι σε άβολες θέσεις και το μάτι δεν τον φτάνει και θα αναγκαστείς να φτιάξεις wilkox rings ( http://www.astro-baby.com/articles/rotating%20rings/Rotating%20Rings%20Project.htm ) ώστε να περιστρέφεις τον σωλήνα σε βολική θέση, αυτό πιθανόν όμως να θέτει εκτός ευθυγράμμισης τον σωλήνα με την βάση, δηλ. στην πρώτη φάση θα έχεις τον στόχο στο μάτι αλλά με την περιστροφή του σωλήνα μπορεί να φύγει (καλύτερα κάνε μια ερώτηση σε ξένα φορουμ σχετικά με τα wilkox rings για να σου πουν ακριβώς τι να περιμένεις και τι να διορθώσεις)

 

Για την φωτογράφιση μείνε με την dlsr για αρχή εφοσον την διαθέτεις για να τριφτείς στο "άθλημα" και στο μελλον αν σε τραβήξει η ccd κάνεις την βουτιά στα βαθιά (κάνε συκγρίση των εικόνων σε αστροφωτογράφιες άλλων για να δεις τι θα αποτελέσματα θα έχεις). Εδώ θα χρειαστεί να αντικαστήσεις την σέλα της βάσης με μια καλύτερη για σταθερότητα του σωλήνα κατα την οδήγηση ( http://admaccessories.com/DV_Series_Saddles.htm ) επίσης ενα comma corrector είναι απαραίτητο μιας και στα άκρα του πεδίου τα αστέρια θα είναι οβάλ λόγω της καμπυλότητας των οπτικών (επίσης και στο ed80 είναι απαραίτητο) αλλά το f/5 θα σου δίνει αρκετό πεδίο αλλά και θα χρειάζεσαι και λιγότερους χρόνους για την λήψη των φωτό. Για την οδήγηση θα σου πρότεινα να μην πας σε oag αλλά να ξεκινήσεις με τον ερευνητη που πιθανόν θα έχει μαζί του το τηλεσκόπιο μιας και λόγω του εστιαστή η κάμερα σου θα εστιάζει οριακά μόνο με αυτή και μπορεί να μην σηκώνει το βάρος κάμερα/oag, τέλος θα έχεις και πρόβλημα με το ζύγισμα. Η λύση εδώ είνα η αγορά πολύ καλύτερου εστιαστή και μάλιστα να βάλεις και μοτέρ για ευκολότερη εστίαση. Για την οδήγηση με τον ερευνητη διάβασε εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11658&postdays=0&postorder=asc&start=0 ,διάβασε όλες τις σελίδες έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες

 

μερικά βίντεο σχετικά με το setup για φωτογράφηση με νευτώνιο (επίσης έχει και βίντεο για την ευθυγάμμιση των οπτικών)

 

 

Για την βάση θα πρότεινα να μείνεις στην eq6, για το θέμα του ζυγίσματος που αναφέρθηκε με το ed80 για την παρατήρηση δεν πειράζει να είσαι και λίγο εκτος ζυγίσματος, άλλωστε αν τα αντίβαρα είναι πιο βαριά από το τηλεσκόπιο μπορείς να πάρεις/φτιάξεις πιο ελαφριά αντίβαρα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι και κάτι άλλο. Δεν το έχω γράψει σε κανένα και η αλήθεια είναι ότι και τώρα που το κάνω έχω ενδοιασμούς. Όμως το τολμώ.

Μιας και βρίσκεσαι Γερμανία μην βιαστείς να αγοράσεις πριν ρωτήσεις και στα απειροελάχιστα μαγαζιά που πια έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι διαφορά στις τιμές είναι, εάν αυτές υπάρχουν, αμελητέες κι άνευ ουσίας. Νόημα θα είχε μία αγορά από το εξωτερικό για κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ή να πέσεις σε κάποια προσφορά που κατά καιρούς κάνουν τα μαγαζιά. Ο αδελφός μου ζει κι εργάζεται στην Γερμανία και στα χρόνια που πέρασαν μου έκανε δώρο δύο προσοφθάλμια της TS. Και τις δύο φορές πλήρωσε ακριβώς τα ίδια χρήματα (ούτε ένα ευρώ διαφορά) με τον εδώ αντιπρόσωπο, που τώρα πια έχει κλείσει. Και όταν κλίνει ένα μαγαζί αστρονομικού εξοπλισμού μένουμε κυριολεχτώ μετέωροι, και κάποια πράγματα από απλά μετατρέπονται σε πολύ δύσκολα.

Για άλλη μια φορά ελπίζω να μην παρεξηγηθώ για την παραπάνω <<προτροπή>> μου.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα, ολα που λεει ο Γιαννης ειναι σωστα αλλα θα ελεγα να παραμεινεις στον συνδυασμο Eq6 ed80 αφου ο σκοπος ειναι η αστροφωτογραφια.

Ειναι ενα τηλεσκοπιο "must have" που σε βαλει στα πρωτα βηματα στην αστροφωτογραφια ελαφρυ με μικρη σχετικα εστιακη που δεν θα σε ζορισει στην οδηγηση ειδικα για αρχη. Οσο για το βαρος θα διπλασιαστει οταν βαλεις επανω ολα τα απαραιτητα καλουδια, οδηγητικα καμερες καλωδια 3ιντσα dovetail οποτε δεν τιθεται θεμα μικρου φορτιου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να πάρεις το 200/1000 νευτώνιο το 80 είναι πολύ μικρό για οποιαδήποτε ουσιαστική παρατήρηση. Επίσης μια άλλη πολύ καλή συμβουλή είναι να ξεχάσεις την αστροφωτογραφία, δηλαδή τα καλώδια τα λάπτοπ που σου χαλάνε τη νυχτερινή όραση, τις μπαταρίες ίσως ακόμα και γεννήτριες στην ύπαιθρο και να ασχοληθείς με την αστρονομική παρατήρηση.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους που βρήκαν το χρόνο να απαντήσουν. Η πλάστιγγα τώρα γέρνει προς το νευτώνιο για να χαρώ καμία παρατήρηση ενώ εξοικειώνομαι με το τηλεσκόπιο, την στήριξη και την χρήση dSLR. Τα βίντεο που μου έστειλε ο Κώστας είναι πολύ κατατοπιστικά αλλά και με ‘φόβισαν’ λίγο (ή με προσγείωσαν στην πραγματικότητα?). Ελπίζω να μην χρειάζομαι 1-2 ώρες για το στήσιμο πριν από κάθε συνεδρία! Στον κήπο μου βέβαια θα είμαι...

 

Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό το thread προσπαθώντας να οριστικοποιήσω και τα ‘παρελκόμενα’. Ο Κώστας πρότεινε 3 επιπλέον κομμάτια και συμφωνώ μαζί του.

  • 1. Chessire: να πάρω με λέιζερ?
    2. barlow 2x: Μπορεί κάποιος να προτείνει έναν καλό αλλά όχι υπερβολικά ακριβό? Υποθέτω πως θα είναι 1 1/4;’’?
    3. Φίλτρο σελήνης: Από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι όλα τα ίδια από πλευράς απόδοσης?

 

Το κατάστημα μού είχε προτείνει τα εξής 2 προσοφθάλμια: 5 mm TMB & 16 mm MaxVision ενώ το τηλεσκόπιο έρχεται με ένα 28άρι. Έχει κάποιος εμπειρία με αυτούς τους προσοφθάλμιους? Αν πάρω τον barlow θα χρειαστώ τον 16άρι? (θα έρθει πολύ κοντά στον 28άρι που θα είναι στο κουτί).

 

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω άλλες 2 (τελευταίες) ερωτήσεις.

  • 1. Στο κατάστημα μου είπαν πως το 200άρι νευτώνιο δεν χρειάζεται θερμαντικό σύστημα για την δρόσο τώρα το καλοκαίρι. Ισχύει? (το τηλεσκόπιο θα είναι στην Πρέβεζα κοντά στην θάλασσα και με φουλ υγρασία)
    2. Διάβασα όλο το thread που μου έστειλε ο Κώστας για την οδήγηση με τον ερευνητή και ίσως το δοκιμάσω. Ποια κάμερα προτείνετε για οδήγηση αλλά και για σεληνιακή/πλανητική φωτογράφηση? Είδα πως παίζει πολύ η QHY5-ii.

 

Φιλικά,

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρόφιλε Βαγγέλη καλώς όρισες στην αστροπαρέα μας.

Μπαίνω στο ψητό .....

Μην πάρεις το νευτώνιο για αστροφωτογραφία δεν είναι και η καλύτερη λύση. Από την άλλη αν θέλεις να κάνεις παρατήρηση το νευτώνιο είναι καλύτερο αλλά όχι και το ιδανικότερο μιας και επάνω στην eq6 είναι αρκετά κουραστικό αφού υπάρχουν σημεία του ουρανού που θα χρειαστείς καρεκλάκι και θα κρέμεσαι από πάνω του.

Ας υποθέσουμε όμως ότι τελικά το επιλέγεις.

1. Τα δαχτυλίδια που έχει επάνω δημιουργούν στρεβλώσεις και αυτό είναι καταστροφικό στην αστροφωτογράφιση διάβασε δυο λόγια εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13033&start=0

2. Το τηλεσκόπιο θα σου ζητάει κάθε τρεις και λίγο collimation ειδικά αν θέλεις να πας σε κάποια εξόρμηση στο βουνό δεν είναι για χάνεις χρόνο στην ευθυγράμμιση των κατόπτρων .

3. Οπωσδήποτε και εδώ coma corrector μιας και στο πεδίο σου θα έχει κόμη δες εδω με και χωρίς corrector http://www5f.biglobe.ne.jp/~kztanaka/optics/corrector.jpg φυσικά η προηγούμενη φώτο μπορεί να σου φαίνεται ίδια και να μην σε ενοχλεί η κόμη οπότε αφήνεις στην άκρη τον coma corrector για την ώρα.

4.Μιας και μιλάμε για μακρύ σωλήνα τότε αμέσως έρχονται στο μυαλό μας οι ροπές. Με το παραμικρό αεράκι και ειδικά με τα μαμά δαχτυλίδια ο σωλήνας θα χορεύει αυτό λοιπόν ισούται με κακή οδήγηση άρα και φωτογραφίες με trail http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/1551072-M8%20Lagoon%20(small).jpg. Έχε στο μυαλό σου ότι προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο "μπετόν" σύστημα οπότε αυτό είναι μονόδρομος http://admaccessories.com/products/DUAL-STD.jpg

Η eq6 φοράει σέλα ώστε να μπορεί να δεχτεί dovetails τύπου Losmandy αλλά και τύπου vixen style όμως η μαμίσια είναι εντελώς μάπα οπότε να έχεις στο μυαλό σου κάποια στιγμή να κάνεις οπωσδήποτε αναβάθμιση στην προηγούμενη που σου δείχνω (ADM).

 

Θα σου γράψω σύντομα και άλλα μιας και βιάζομαι αυτή την στιγμή να φύγω. Ότι απορία έχεις γράψε και το κουβεντιάζουμε πάντως μην βιαστείς να επιλέξεις εξοπλισμό και την πατήσεις με λάθος εργαλεία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχουμε και λέμε. Για την ευθυγράμμιση των οπτικών ανάλογα με το πόσο ψείρας θα γίνεις υπάρχουν και τα κάταλληλα κιτ. Το πιο απλό είναι το κουτί απο φιλμ αλλά υπάρχουν και κιτ που μπορούν να φτάσουν κανα 200αρι ευρω και βάλε. Το πιο χρήσιμο είναι το chessire με σταυρόνημα http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=5 , το έχω μαζί σε συνδιαμό με το φιλμόκαπο και δεν με έχει απογοητεύσει, για laser collimator υπάρχουν προϊοντα καλής και κακης ποιότητας με τα κακής ποιότητας να χρειάζεται ευθυγράμμιση η δέσμη ανα διαστήματα για να μην έχεις λάθος αποτελέσματα στο collimation ενώ τα καλά laser collimators φτάνουν κοντα τα 200 ευρώ (howie glatter). Με λίγα λόγια πάρε για αρχή ενα chessire με σταυρονημα και όταν μάθεις την ευθυγράμμιση προχωράς σε προχωρημένα κιτ ευθυγράμμισης εφοσον δεν σε καλύπτουν αυτά που θα έχεις (που θα σε καλύψουν) και θες να ξοδέψεις λεφτά :twisted: Υπάρχουν και σχετικά θέματα για την ευθυγράμμιση των νευτώνιων αν κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ. Μην σε φοβίζει η ευθυγράμμιση των οπτικών, στην αρχή θα φοβηθείς, θα κάνεις λάθη και θα έχεις απορίες αλλά όταν την μάθεις απλά θα είναι μια ''αγγαρεία'' που θα πρέπει να γίνεται μερικές φορές τον χρόνο (πρώτα επιβεβαίωση ότι δεν έχεις χάσει την ευθυγράμμιση και μετά διόρθωση)

 

Για barlow έχω αυτόν http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1185 και έναν TV 2χ http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=745 και τα δυο είναι μια χαρα στην παρατήρηση και την φωτογράφιση πλανητών και δεν έχω δει διαφορες στα ειδωλα. Φίλτρο σελήνης έχω αυτό http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1230

 

Από προσοφθάλμια έχω 6mm 25mm και 10mm και σε συνδιαμό με barlow γίνονται 6 (3mm, 5mm και 14,5mm) και με καλύπτουν, αλλα εδώ καλύτερα να πάρεις γνώμες από παρατηρητές μιας και γνωρίζουν καλύτερα το θέμα αυτό.

 

Όσον αφορά την υγρασία στα δυο χρόνια που έκανα φωτογράφιση με το dob 8'' το δευτερεύων κάτοπτρο μου θόλωσε μια-δυο φορές από την υγρασία. Το πρωτεύων δεν έχει θέμα μιας και καλύπτεται από τον σωλήνα ο οποίος λειτουργεί σαν ασπίδα δρόσου, το ίδιο ισχύει και για το δευτερεύων αλλά σε μικρότερο βαθμό. Το θέμα του θολώματος στο δευτερεύων θα πρέπει να το δεις και ίδιος στην πράξη όταν κάνεις παρατήρηση, απλά βγάλε το προσοφθάλμιο από τον εστιαστή όταν έχει ανέβει η υγρασία και δες με εναν φάκο αν σου έχει θολώσει το δευτερεύων, καλού κακού κάνε και έναν έλεγχο στο πρωτεύων. Αν όντως σου έχει θολώσει και αυτό επαναλαμβάνεται στις παρατηρήσεις σου ανα τις ημέρες τότε θα χρειαστεί να πάρεις μια αντίσταση για το δευτερεύων http://www.kendrickastro.com/newtonian.html μαζί με έναν ελεγκτή δρόσου ή αν πιάνουν τα χέρια σου να φτιάξεις ένα. Εδώ θα πρέπει να προσέξεις ότι αν είσαι συνέχεια κοντά στην θάλασσα ίσως τα οπτικά να χρειαστούν επαλουμίνωση λόγω φθοράς από το αλάτι μετά από μερικά χρόνια (την ίδια προσοχή θα χρειαστεί και τυχόν διοπτρικό αν και αυτά δεν επαλουμινώνονται) αυτό θα φανεί στα οπτικά τα οποία θα μαυρίσουν. Αν υπάρχει κάποιος νησιώτης ή παραθάλλασιος που να μπορεί να το επιβεβαιώσει καλό θα ήταν

 

Για οδήγηση με ερευνητή η qhy-5 ειναι το στανταρ. Τώρα αν θες να κάνεις και πλανητική αλλάζουν τα πράγματα, η ASI120MC (έγχρωμη) ASI120MM (μονόχρώμη, αλλά θα χρειαστείς τροχό φίλτρων και φίλτρα για να φτιάξεις το χρώμα του πλανήτη) θα σου δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα, αντίστοιχα ισχύουν και για τις qhy κάμερες.

 

Για το στήσιμο εφόσον μάθεις τον εξοπλισμό σου και εφαρμόσεις ορισμένα κόλπα κατα το στήσιμο - ξεστήσιμο θα μπορείς να τον στήνεις σε κανα μισάωρο, η καλύτερη λύση εαν έχεις χώρο στο σπίτι σου είναι να φτιάξεις ένα αστεροσκοπείο και δεν θα ξανασχοληθείς με το στησε - ξεστήσε.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, Άγγελε, πολλά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.Προσπαθώ να βάλω όλες αυτές τις πληροφορίες σε μια σειρά στο μυαλό μου, μαζί με ότι άλλο βρίσκω στο διαδίκτυο για να αποφασίσω καθώς δεν θα ήθελα να χάσω αυτή την καλοκαιρινή σεζόν.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης