Jump to content

Αφιέρωμα στους Έλληνες αστρο-κατασκευαστές: Cetus Technik


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

cetus-logo.jpg

 

 

Ο Γιώργος Παύλου από τη Χαλκίδα, μηχανουργός στο επάγγελμα, βρίσκεται πίσω από την Cetus Technik. Τα χειροποίητα αστρο-αξεσουάρ που κατασκευάζει έρχονται να δώσουν προσαρμοσμένη λύση σε εξειδικευμένα προβλήματα εξοπλισμού ή να αντικαταστήσουν προϊόντα του εμπορίου με ποιοτικότερες λύσεις που τις διακρίνει η υψηλή ακρίβεια κατασκευής και το άψογο φινίρισμα. Γνωρίστε καλύτερα το Γιώργο και τις κατασκευές του από το μίνι αφιέρωμα του AstroVox.

 

 

 

cetec-george.jpg

 

 

Πες μας λίγα λόγια για σένα και την επαγγελματική σου δραστηριότητα

 

Είμαι γεννημένος στη Χαλκίδα και προερχόμενος από οικογένεια μηχανουργών με βαρύ όνομα, που ξεκινάει αρχές του 1920. Τα πρώτα βήματα έγιναν στα μέσα του 1980 στο μηχανουργείο του πατέρα μου, με τεράστια εμπειρία πάνω στην εφαρμοσμένη μηχανική τόσο στο εξωτερικό όσο και στον Ελλαδικό χώρο. H επαγγελματική μου δραστηριότητα σαν «μηχανηματάς» συμπορεύθηκε μαζί με τη «μουτζούρα», μονοπάτι όμορφο και μακριά από αυτό πού ξεκίνησα να κάνω και λάτρεψα, τα οικονομικά. Οι δουλειές μικρές και μεγάλες, εντός και εκτός, δίνουν τεράστια ευχαρίστηση με κίνητρο την ικανοποίηση του πελάτη και αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

 

 

Πώς σου ήρθε η ιδέα να συνδυάσεις την επαγγελματική δραστηριότητα με την ερασιτεχνική αστρονομία;

 

Ξεκινώντας ως παρατηρητής στο όμορφο χόμπι μας και σταδιακά στη φωτογράφηση τέθηκαν πολλά ερωτήματα και απωλέσθηκαν αρκετά χρήματα μέχρι να δω κάποια αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα. Το υψηλό κόστος των αξεσουάρ που χρειαζόμαστε, οι πραγματικές ανάγκες και οι απαιτήσεις που θέλουμε ως επί το πλείστον αλλά και το ότι είμαστε και μία εισαγωγική χώρα, με συνέπεια να δεχόμαστε "άχρηστα" και πανάκριβα προϊόντα, ήταν το έναυσμα να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια.

 

 

Ποια ήταν η πρώτη σου αστρονομική κατασκευή;

 

Πίσω στον χρόνο, το 2005, κάτοχος ενός αχρωματικού σωλήνα 70 mm με μία ψευτο-βάση, δυσκόλευε τις νύχτες μου τόσο έντονα που μέχρι το πρωί είχα φτιάξει τα πρώτα χειροποίητα δαχτυλίδια και μπάρα. Φυσικά ακολούθησαν πολλές κατασκευές από τότε πάνω στους εξοπλισμούς μου με γνώμονα τις ανάγκες μου.

 

 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη αστρονομική κατασκευή που έχεις φέρει σε πέρας;

 

Δυσκολίες ευτυχώς δεν έχω αντιμετωπίσει. Κάθε κατασκευή πριν την ξεκινήσω την μελετάω πολύ καλά, τη σχεδιάζω, φτιάχνω ένα πρωτότυπο, κοιτάω εναλλακτικές και με τι σωστά εργαλεία θα το επεξεργαστώ. Βεβαίως ο προβληματισμός και η ιδιαίτερη προσοχή έρχεται όταν πρόκειται για συνδέσμους που αφορούν τα οπτικά και τις CCD, και αυτό διότι έχω διαπιστώσει μεγάλη απόκλιση στις μετρήσεις των τεχνικών προδιαγραφών που δίδονται από τους κατασκευαστές, συνήθως από την ανατολική αγορά.

 

 

Για ποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος μια χειροποίητη κατασκευή κατά παραγγελία και όχι ένα προϊόν του εμπορίου;

 

Στις χειροποίητες κατασκευές τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ. Τα υλικά είναι καλύτερα, δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής που αρκετά λάθη και κακοτεχνίες «ξεφεύγουν» στην αγορά και το βασικότερο η άμεση επαφή-επικοινωνία με τον πελάτη για τη διαμόρφωση και τελειοποίηση των αξεσουάρ που πραγματικά χρειάζεται αλλά και θα ταιριάξει πάνω στο setup του ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι κατασκευές που προέρχονται από ανθρώπους των χόμπι είναι και οι πιο πετυχημένες γιατί απλά έχουν περάσει τα στάδια εξέλιξής τους και γνωρίζουν τι και πώς έχει ανάγκη το κάθε σετ.

 

 

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όποιον θέλει να έχει ένα στιβαρό, μηχανικό, φωτογραφικό σύστημα;

 

Η συμβουλή μου είναι όταν κάποιος ξεκινήσει να μπει στον χώρο της φωτογράφησης δε θα πρέπει να βιαστεί. Τα αργά και σταθερά βήματα είναι αυτά που θα του φέρουν την εμπειρία του τι θέλει, θα αποφύγει τα περιττά έξοδα αλλά θα το αγαπήσει και περισσότερο. Στο στάδιο της προχωρημένης φωτογράφησης, τα αξεσουάρ μας θα πρέπει να είναι μηχανικά πάντα plus και universal, για τις αντιξοότητες αλλά και για μελλοντική αναβάθμιση, χωρίς να μας επιβαρύνουν με πρόσθετα έξοδα.

 

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς όταν ασχολείται με αυτή τη δραστηριότητα;

 

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Σαν εισαγωγική χώρα ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με αυτό το κομμάτι κατασκευής αστρονομικών αξεσουάρ, επομένως το πρώτο βήμα είναι το know-how. Τα σωστά και εξειδικευμένα εργαλεία που θα πρέπει να δουλέψεις και τα οποία θα πρέπει να αγοραστούν από το εξωτερικό για δύο λόγους: ο ένας λόγω τιμής και ο δεύτερος λόγω εξειδίκευσης. Οι τιμές των πρώτων υλών που ανεβοκατεβαίνουν τη στιγμή που ενώ παράγουμε, τις εξάγουμε και μετά τις εισάγουμε σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή .Και τέλος η γνωστή γραφειοκρατία.

 

 

Πώς προκύπτει αυτό το εντυπωσιακό χρωματιστό φινίρισμα σε κάποιες κατασκευές;

 

Το φινίρισμα έχει προκύψει κατόπιν μεγάλης έρευνας και δοκιμασιών. Με υποστήριξη και συνεργασία με μία μεγάλη εταιρεία στην παγκόσμια αγορά, ο κύκλος εργασιών είναι μοναδικός με υλικά νανοτεχνολογίας και αντιχαρακτικής (ANTISCRATCH RESINS - PROTETIVO - ALL GRIP - NANOMATIC), δίνοντας τη δυνατότητα να «κλείνουν» μόνες τους οι μικροχαράξεις. Η όλη διαδικασία επιβλέπεται από την AQUAGRAPHICS με όλα τα quality, αλλά και πιστοποίηση παγκόσμιας μοναδικότητας του φινιρίσματος. Οι χρωματικές αποδόσεις αν και είναι στανταρισμένες στα προϊόντα υπάρχει και η επιλογή του πελάτη να ζητήσει το χρώμα που θέλει με πάνω από 300.000 κωδικούς αλλά και σχέδια που ξεπερνούν την φαντασία του.

 

 

Τί να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

 

Αν και βαδίζουμε δύσκολους καιρούς, τα μελλοντικά μου πλάνα είναι ο εμπλουτισμός των μηχανημάτων και η κατασκευή περισσοτέρων κωδικών για την κάλυψη δύσκολων αναγκών στα setup, τόσο στους αστροφωτογράφους όσο και στους αστροπαρατηρητές.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους φίλους που μου εμπιστεύτηκαν τη σκέψη τους και υλοποιήθηκε.

 

 

Μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γιώργο από το προσωπικό του site και μέσω facebook:

http://cetustechnik.wix.com/cetus-technik

https://www.facebook.com/groups/627335337318068/

 

 

 

 

Μερικές κατασκευές της Cetus Technik

 

 

cetec01.jpg

Προσαρμογέας ισημερινής στήριξης EQ6 για πυλώνα με μαύρο φινίρισμα

 

 

cetec02.jpg

Προσαρμογέας ισημερινής στήριξης EQ5 για πυλώνα με κόκκινο φινίρισμα

 

 

cetec03.jpg

Προσαρμογέας ισημερινής στήριξης EQ6 για πυλώνα με λευκό φινίρισμα

 

 

cetec04.jpg

Αντίβαρο ισημερινής στήριξης

 

 

cetec05.jpg

Ράβδος στήριξης 3 ιντσών για Takahashi

 

 

cetec06.jpg

Ράβδος στήριξης 3 ιντσών με εμφάνιση ανθρακονημάτων

 

 

cetec07.jpg

Ράβδος στήριξης 3 ιντσών με ξεχωριστό look

 

 

cetec08.jpg

Τροποποίηση σκόπευτρου για οδηγητική κάμερα

 

 

cetec09.jpg

Οδηγητικά δαχτυλίδια και ράβδος στήριξης

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο μαστρογιώργη για την πρωτοβουλία να μπεις σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι που λέγεται "αστροαξεσουάρ". Ελπίζω να μας καταπλήξεις κι άλλο με τις όμορφες κατασκευές σου έτσι και αλλιώς ήδη έχεις φτάσει σε επίπεδο να μην έχεις να ζηλέψεις τίποτα από τις ξένες εταιρείες στον χώρο.

Σου εύχομαι κάθε σου βήμα και μια καινούρια επιτυχία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητηρια Γιωργη, εχω να πω ως κατοχος καποιων εξειδικευμένων προιοντων πως η ποιοτητα αλλα και η εφαρμογη τους ειναι αψογη σε ολους τους τομεις.

Καλες δουλειες George!!! :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο

 

Εύχομαι οι προσπάθειες σου να ευοδώσουν στην αγορά του εξωτερικού γιατί η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα έχει πάρει πάρα πολύ τα κάτω της τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα με την κρίση που όλοι βιώνουμε.

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο ένα μεγάλο μπράβο και καλή συνέχεια.

 

Βλέπω ότι στις φωτογραφίες φιγουράρει το αντίβαρό μου!! Άψογη δουλειά και με τέλειο φινίρισμα :D

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Είπα να γίνω κι εγώ πελάτης :cheesy:

 

Το αντίβαρό μου για το πολύ ελαφρύ setup βγήκε πολύ ωραίο και με άψογο λευκό φινίρισμα! Ευχαριστώ Γιώργο!

cetus-weight.thumb.jpg.0b9f1918ef387bb3e1e9ef3966e4cc91.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για χαρά σου κι από εμένα φίλε Γιώργο μερακλή. Η δουλειά του μηχανουργού είναι κάτι παραπάνω από δουλειά. Είναι τέχνη που μόνο οι γεννημένοι καλλιτέχνες την αντέχουν. Σίγουρα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς.

Τώρα που τα ξέρω όλα αυτά; Απλώς συνέβη κι ο πατέρας του πατέρα μου μηχανουργός. Ο πατέρας μου μηχανουργός κι αυτός. Κι όσο για μένα, σε μηχανουργείο μεγάλωσα και εκτός από τους τόρνους τις φρέζες και τις πλάνες, μηχανουργοί ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που γνώρισα. Άνθρωποι που ήταν πραγματικά ερωτευμένοι με την δουλεία τους. Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Γιώργος είναι μεγάλος μάστορας. Εχω παρακολουθήσει την δουλειά του μέσα απο την σελίδα του στο fb και οι κατασκευές του είναι άψογες. Εχει βγεί μεσα απο τον χωρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας και οτι κανει το κανει με πραγματική γνώση και μεράκι.

Γιώργο σου ευχομαι να επεκτείνεις συνεχώς την γκαμα των εξαρτημάτων που κατασκευάζεις και κάποια στιγμη να δούμε και ελληνικές πατέντες.

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Μαστρο-Γιώργο χάρηκα που γνωριστήκαμε στο συνέδριο και είχα την ευκαιρία να θαυμάσω και από κοντά τις όμορφες κατασκευές σου που είναι φτιαγμένες με γνώση και μεράκι.

 

Σου εύχομαι καλή επιτυχία .

 

Φιλικά

 

Δημήτρης.

“ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ??? :shock: :roll: #-o
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης