Jump to content

Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Νέα έρευνα σε 20.000 άστρα ξεκινούν οι Αμερικανοί για να βρουν εξωγήινους. :cheesy:

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) δεν πτοείται από τις εδώ και δεκαετίες αποτυχημένες προσπάθειές του να ανιχνεύσει κάποιο σήμα εξωγήινων. Όπως ανακοίνωσε, μόλις εγκαινίασε ένα νέο διετές πρόγραμμα αναζήτησης ραδιοσημάτων, το οποίο θα εστιασθεί στη «γειτονιά» 20.000 άστρων-ερυθρών νάνων.Όπως αναφέρoουν, οι αχνοί ερυθροί νάνοι είχαν προσελκύσει λίγη προσοχή έως τώρα, επειδή οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι εξωγήινοι μάλλον θα ζουν σε πλανήτες γύρω από άστρα λαμπερά όπως ο Ήλιος μας. Επιπλέον, η «κατοικήσιμη» ζώνη ενός ερυθρού νάνου -η απόσταση που καθιστά έναν εξωπλανήτη δυνητικά φιλόξενο για ζωή- είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με την αντίστοιχη ενός φωτεινότερου άστρου όπως ο Ήλιος.

Όμως, καθώς νέοι εξωπλανήτες συνεχώς ανακαλύπτονται, υπολογίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερυθρών νάνων (κάπου ανάμεσα στο 15% και στο 50%) διαθέτουν «κατοικήσιμους» εξωπλανήτες. Επιπλέον, οι ερυθροί νάνοι καίνε πολύ αργά τα καύσιμά τους και έτσι ζουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα πιο λαμπρά άστρα, συνεπώς υπάρχει και περισσότερος χρόνος διαθέσιμος για να αναπτυχθεί ένας εξωγήινος πολιτισμός στο σύστημά τους.

Με δεδομένο εξάλλου ότι τα τρία τέταρτα περίπου όλων των άστρων στον γαλαξία μας είναι ερυθροί νάνοι (άρα είναι πολύ πιο κοινοί σε σχέση με άστρα όπως ο Ήλιος μας), οι επιστήμονες του SETI αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους τελικά σε αυτούς.

Η αναζήτηση θα γίνει με το Τηλεσκόπιο “Αλεν, που βρίσκεται στα όρη Κασκέιντ της βόρειας Καλιφόρνια και αποτελείται από 42 αντένες, οι οποίες είναι σε θέση να παρατηρούν τρία άστρα ταυτόχρονα.

Τα άστρα-στόχοι θα παρατηρούνται σε ένα μεγάλο εύρος ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ 1 και 10 GHz.

http://www.pronews.gr/portal/20160331/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B5-20000-%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82

eksw2.jpg.a2d1bf0cac45b4fe083f64b57525f227.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • Δροσος Γεωργιος

    157

Πώς θα κρύψουμε τον πλανήτη μας από τους εξωγήινους. :cheesy:

Ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εξωγήινης εισβολής, αστρονόμοι στις ΗΠΑ σκαρφίστηκαν ένα σύστημα πομπών λέιζερ που θα μπορούσε να κρύψει τη γη από ιμπεριαλιστικούς πολιτισμούς.

Αρκετοί έγκριτοι επιστήμονες, ανάμεσά τους ο βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, έχουν προειδοποιήσει ότι η ανθρωπότητα καλά θα κάνει να αποφύγει να δημοσιοποιήσει την ύπαρξή της στον Γαλαξία -η επίσκεψη εξωγήινων θα μπορούσε να είναι εξίσου καταστροφική με την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, λένε.

Στη νέα μελέτη, δύο αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ο καθηγητής Ντέιβιντ Κίπινγκ και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άλεξ Τίτσεϊ, βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη Γη με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούμε κι εμείς για να αναζητήσουμε πλανήτες σε άλλα άστρα.

Η βασικότερη από αυτές τις μεθόδους ανιχνεύει μια ανεπαίσθητη μείωση στη φωτεινότητα του υπό εξέταση άστρου όταν ένας πλανήτης περάσει ακριβώς ανάμεσα στο άστρο και τη Γη -ένα είδος έκλειψης που ονομάζεται «διάβαση».

Παρατηρώντας τη Γη να περνά μπροστά από τον Ήλιο, οι εξωγήινοι θα καταλάβαιναν αμέσως ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη του Ήλιου, δηλαδή σε απόσταση που επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή.

Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να καλύψει τεχνητά τις διαβάσεις της Γης μπροστά από τον Ήλιο: την ώρα της διάβασης, ισχυρά λέιζερ θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την κατεύθυνση προς την οποία μπορεί να βρίσκονται εξωγήινοι και να αναπληρώσουν τη μείωση της φωτεινότητας του άστρου μας.

Για να αποκρύψουμε τη Γη στο φάσμα του ορατού φωτός, υπολογίζουν οι ερευνητές, θα χρειαζόταν να ενεργοποιούμε μια φορά το χρόνο, επί δέκα συνεχόμενες ώρες, ένα λέιζερ των 30 MW -ισχύς που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε μια μικρή πόλη.

Η απόκρυψη του πλανήτη σε όλα τα μήκη κύματος θα απαιτούσε μια μεγάλη συστοιχία πομπών λέιζερ με συνολική ισχύ 250 MW.

«Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να συγκαλύψουμε μόνο τις ατμοσφαιρικές υπογραφές που σχετίζονται με τη βιολογική δραστηριότητα, όπως το οξυγόνο, κάτι που είναι εφικτό με μέγιστη ισχύ 160 kW ανά διέλευση» λέει ο Τίτσεϊ.

«Για έναν εξωγήινο πολιτισμό, αυτό θα έκανε τη Γη να φαίνεται σαν να μην εμφανίστηκε ποτέ ζωή στον κόσμο μας» διαβεβαιώνει.

Το πρόβλημα με τη μέθοδο, βέβαια, είναι ότι μπορεί να προστατεύσει τη Γη μόνο αν γνωρίζουμε πού ακριβώς να στοχεύσουμε τα λέιζερ.

Με άλλα λόγια, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τον πιθανό εχθρό για να μπορούμε να καμουφλαριστούμε.

Αν όμως βεβαιωθούμε τελικά ότι οι εξωγήινοι έχουν αγνές προθέσεις, λένε οι ερευνητές, τα ίδια λέιζερ θα μπορούσαν να τους ενημερώσουν για την ύπαρξή μας και να μεταδώσουν πληροφορίες.

Πάντα, όμως, με μια δόση καχυποψίας...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500069191

EF9B4CF1BB421B7B6D1F81DECEC135C4.jpg.fd3f0ef42c30a929ca29c2c2e186d692.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Φως στο μυστήριο του «Σήματος Ουάου!» :cheesy:

Πολύ κοντά στη λύση ενός από τα μυστήρια του Διαστήματος, του περίφημου «Σήματος Ουάου!», πάνω στο οποίο εδώ και περίπου 40 χρόνια έχουν πατήσει κάθε είδους σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας και θεωρίες συνωμοσίας για εξωγήινους που έχουν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, βρίσκεται ένας Αμερικανός ερευνητης.

Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Κολεγίου Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα των ΗΠΑ, Αντόνιο Πάρις, ύστερα από μια καριέρα ως αναλυτής και ερευνητής για το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, προσέγγισε το μυστήριο του «Σήματος Wow!» σαν ντετέκτιβ και έχει σχηματίσει μια θεωρία που μένει να αποδειχθεί από τις παρατηρήσεις.

Το «Σήμα Wow!» είναι το ραδιοσήμα στενής ζώνης που κατέγραψε το 1977 ο αστρονόμος Τζέρι Εχμαν χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο «Big Ear». Τότε ο Εχμαν, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής του Οργανισμού SETI, είχε στρέψει το ραδιοτηλεσκόπιο προς την περιοχή του ουρανού που βρίσκεται το αστρικό σύστημα Χι Τοξότη στον αστερισμό του Τοξότη και εντόπισε για μία και μοναδική φορά στην ανθρώπινη Ιστορία μια δυνατή «έκρηξη» ραδιοκυμάτων που είχε διάρκεια 72 δευτερολέπτων.

Πέρασε στην Ιστορία

Στο χαρτί με την καταγραφή του σήματος έγραψε δίπλα με τον γραφικό του χαρακτήρα «Wow!» και έτσι το σήμα αυτό πέρασε στην Ιστορία στοιχειώνοντας έκτοτε την έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και τη φαντασία πολλών φαν της επιστημονικής φαντασίας. Την περιέργεια του κοινού και των επιστημόνων έχει προκαλέσει επιπλέον το γεγονός ότι έκτοτε δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάτι αντίστοιχο.

Ο Αντόνιο Πάρις, λοιπόν, σε μια προσπάθεια να λύσει το μυστήριο αυτό, προχώρησε σε μια έρευνα για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το σήμα, έψαξε δηλαδή για πιθανούς υπόπτους. Στην έρευνά του δεν βρήκε φυσικά εξωγήινους, όμως βρήκε πως η πηγή του σήματος θα μπορούσε να είναι είτε ο κομήτης 266P/Christensen είτε ο κομήτης 335P/Gibbs. Οι δύο αυτοί κομήτες μέχρι το 2006 ο πρώτος και μέχρι το 2008 ο δεύτερος ήταν άγνωστοι, όμως από την ανακάλυψή τους και έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών.

Ο ερευνητής Αντόνιο Πάρις σχεδιάζει να μελετήσει δύο κομήτες θέλοντας να αποδείξει ότι αποτελούν την πηγή του «Σήματος Ουάου!»

Ο Πάρις υπολόγισε ότι το 1977 και οι δύο αυτοί κομήτες περνούσαν κοντά από την περιοχή του αστρικού συστήματος Χι Τοξότη και παρατήρησε ότι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν τους πιθανούς εκπομπούς του «Σήματος Ουάου!». Οι κομήτες είναι ύποπτοι, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι περιβάλλονται από νέφη αέριου υδρογόνου, τα οποία έχουν διάμετρο εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το «Σήμα Ουάου!», που παρατήρησε ο Εχμαν, είχε συχνότητα 1420 MΗz, που συνήθως είναι και η συχνότητα εκπομπής του υδρογόνου. Τώρα, ο Πάρις θέλει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να κάνει τις παρατηρήσεις που χρειάζεται, καθώς δεν κατάφερε να κλείσει θέση για να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα βασικά όργανα παρατήρησης.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, θέλει να έχει συγκεντρώσει με crowdfunding μέχρι τον Μάιο κεφάλαια που θα του επιτρέψουν να αγοράσει ό,τι χρειάζεται για να παρατηρήσει τους δύο κομήτες τον Οκτώβριο που θα περάσουν από περιοχή που είναι εύκολα παρατηρήσιμη.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/fos_sto_mystirio_tou_simatos_ouaou-64363178/

newego_LARGE_t_420_54665171.thumb.jpg.e968e51bccdf622a9ee21d10899dac0b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Νέα έρευνα: Εξαφανισμένα χωρίς λόγο άστρα ως πιθανές ενδείξεις εξελιγμένης εξωγήινης ζωής. :cheesy:

Την αναζήτηση άστρων- ή ακόμα και γαλαξιών- που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χωρίς να αφήσουν ίχνη έχει ως αντικείμενο ένα νέο εγχείρημα στον τομέα της αναζήτησης εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών- καθώς κάτι τόσο ανεξήγητο θα μπορούσε να οφείλεται μόνο σε δραστηριότητα μορφών ζωής πολύ πιο εξελιγμένων και νοημόνων από ό,τι ο άνθρωπος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist.

H Μπεατρίς Βιγιαροέλ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία λέει πως αυτή η «τρελή» ιδέα την απασχολεί από παλιά- και τώρα η ίδια και δύο προπτυχιακοί κάνουν αυτό το βήμα, δουλεύοντας πάνω σε μελέτες του νυχτερινού ουρανού για να διαπιστώσουν εάν κάποια ή κάποιες από περίπου 300.000 πηγές φωτός έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Μέχρι τώρα υπάρχουν ανάμεικτα αποτελέσματα: Η ομάδα έχει βρει ένα ενδιαφέρον αντικείμενο, το οποίο ενδεχομένως να έχει εξαφανιστεί, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο. «Ήταν απογοητευτική περίπτωση, υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαμε ούτε να το απορρίψουμε, ούτε να πούμε ότι επρόκειτο για πραγματικό “υποψήφιο”» λέει η Βιγιαροέλ. Η ομάδα έκανε τους απαραίτητους ελέγχους για «false positives», αποκλείοντας εκατοντάδες άλλα αντικείμενα που εξαφανίστηκαν , και το συγκεκριμένο «άντεξε» σε όλα τα τεστ, αλλά μόνο οριακά.

Ακόμα και αν μια τέτοια εξαφάνιση είναι όντως πραγματική, θα μπορούσε και πάλι να υπάρχει μια «συμβατική», αστροφυσικού χαρακτήρα εξήγηση. Τα κβάζαρς – τα φωτεινά κέντρα γαλαξιών, με κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στις «καρδιές» τους- μπορούν να σταματήσουν να «λειτουργούν» μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία και η φωτεινότητά τους να πέσει κατακόρυφα. Τα άστρα, επίσης, μπορούν να παρουσιάσουν ποικίλες «συμπεριφορές».

Για αυτό το λόγο η Βιγιαροέλ και οι συνάδελφοί της σκοπεύουν να αναζητήσουν το αγνοούμενο αντικείμενο (και άλλα που μπορεί να βρεθούν στο μέλλον) στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Αν και πάλι δεν είναι ορατό, τότε θα μπορούν να αποκλείσουν τα περισσότερα αστροφυσικά φαινόμενα και να πουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι εξαφανίστηκε. Μόνο τότε θα μπορούν να αρχίσουν τις υποθέσεις περί παρέμβασης εξωγήινων πολιτισμών.

Σημειώνεται πως πρόσφατα το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου προσέλκυσε το «Tabby's Star», ένα άστρο με διακυμάνσεις φωτεινότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποθέσεων περί γιγαντιαίων εξωγήινων κατασκευών («Dyson Spheres») γύρω από αυτό, που κρύβουν το φως του. Ωστόσο, επί της προκειμένης, η λογική είναι μάλλον πιο απλή: Δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί κάτι από το σύμπαν χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη. Οπότε, εάν επιβεβαιωθεί ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή μια εξαφάνιση άστρου χωρίς συνοδευτική έκρηξη σουπερνόβα ή ένας γαλαξίας που χάνεται, τότε δεν θα υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση πέρα από εξωγήινους. Αξίζει άλλωστε να υπενθυμίσουμε το αξίωμα του διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ, ότι «η πολύ εξελιγμένη τεχνολογία δεν ξεχωρίζει από τη μαγεία».

http://www.pronews.gr/portal/20160702/genika/diastima/49/nea-ereyna-exafanismena-horis-logo-astra-os-pithanes-endeixeis

1888222159__105F51.JPG.f59663a89a98f2282dee2e47bad4e9cf.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το μυστήριο με το «άστρο της Τάμπι», γνωστό και ως το το «άστρο των εξωγήινων» :cheesy:

Όλο και μεγαλώνει το μυστήριο γύρω από το άστρο KIC 8462852, γνωστό και ως «άστρο της Τάμπι», αν και για ορισμένους πιο κατάλληλη θα ήταν η ονομασία «άστρο των εξωγήινων», αφού βλέπουν εξωγήινο δάκτυλο πίσω από τις ιδιοτροπίες του.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι το άστρο γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, χωρίς να μπορούν να δώσουν μια εύλογη εξήγηση γι' αυτό. Ορισμένοι -με πρώτο τον αστρονόμο Τζέησον Ράιτ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια- υποψιάζονται ακόμη και μια τεράστια εξωγήινη κατασκευή ή ένα κολοσσιαίο διαστημόπλοιο που «σκιάζει» το άστρο, καθώς παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτό και στη Γη.

Η ιστορία ξεκίνησε πέρυσι, όταν ανακαλύφθηκε ότι η φωτεινότητα του άστρου μειώθηκε ξαφνικά έως κατά 20%, ενώ συνέχισε να μειώνεται με τόσο περίεργο τρόπο, που κανένα άλλο άστρο δεν είχε εμφανίσει έως τώρα. Μερικοί πρότειναν ότι κάποιοι περαστικοί κομήτες ή αστεροειδείς ευθύνονταν γι’ αυτό, αλλά η εξήγηση δεν έπεισε πολλούς.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες πιθανές εξηγήσεις έχουν προταθεί έως τώρα, δεν εξηγούν πραγματικά τον παράξενο τρόπο που συμπεριφέρεται το φως του συγκεκριμένου άστρου.

«Κανένα γνωστό ή προτεινόμενο αστρικό φαινόμενο δεν μπορεί να ερμηνεύσει πλήρως το φως του άστρου», σύμφωνα με τον Μπένζαμιν Μόντερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και τον Τζόσουα Σάιμον του Αστεροσκοπείου του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον. «Φαίνεται πώς κάθε φορά που κάποιος μελετά το άστρο, αυτό γίνεται όλο και πιο περίεργο», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA σε βάθος τετραετίας. Βρήκαν ότι η φωτεινότητα του άστρου μειωνόταν κατά περίπου 0,34% ετησίως κατά τις πρώτες 1.000 μέρες των παρατηρήσεων, ενώ στη συνέχεια η μείωση της φωτεινότητας έγινε ακόμη πιο μεγάλη, πάνω από 2% μέσα στις επόμενες 200 μέρες.

Οι αστρονόμοι συνέκριναν τη συμπεριφορά του άστρου KIC 8462852 με 193 γειτονικά άστρα και άλλα 355 παρόμοια σε μέγεθος άστρα, αλλά δεν βρήκαν τίποτε στο εκπεμπόμενο φως τους, που να θυμίζει το «άστρο της Τάμπι» (πήρε το χαϊδευτικό όνομα της αστρονόμου Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πανεπιστημίου Γιέηλ, η οποία πρώτη παρατήρησε το αινιγματικό φαινόμενο τον Σεπτέμβριο του 2015).

Οι δύο Αμερικανοί επιστήμονες απέφυγαν να εξετάσουν ως πιθανότητα αυτό που έχουν προτείνει ορισμένοι ευφάνταστοι: ότι οι εξωγήινοι έχουν δημιουργήσει μια τεράστια κατασκευή (σαν τη λεγόμενη «σφαίρα Ντάισον») γύρω από το άστρο, πιθανώς για να «τραβούν» ενέργεια από αυτό.

«Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στη λύση των εξωγήινων, εωσότου έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη πιθανή φυσική εξήγηση που μπορούμε να σκεφτούμε», δήλωσε ο Σάιμον.

Ό,τι κι αν συμβαίνει πάντως, είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν έχουν ξανασυναντήσει, γι' αυτό δυσκολεύονται να δώσουν μια εξήγηση. Η παρακολούθηση του άστρου συνεχίζεται και όλοι περιμένουν αν θα προκύψει κάτι αποκαλυπτικό, που θα φωτίσει το μυστήριο.

https://www.youtube.com/watch?v=Vm7ntv_AtsM

http://www.pronews.gr/portal/20160810/genika/diastima/49/mystirio-symvainei-me-astro-tis-tampi-gnosto-kai-os-astro-ton-exogiinon

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Οι φήμες για το μυστηριώδες «εξωγήινο» ραδιοσήμα. :cheesy:

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι προέρχεται από εξωγήινο πολιτισμό, σίγουρα όμως αξίζει περισσότερη μελέτη.

To σήμα ανιχνεύθηκε στις 15 Μαΐου 2015 από το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που βρίσκεται στον Καύκασο. Φαίνεται ότι προέρχεται από το άστρο HD 164595, ένα άστρο σαν τον ήλιο που βρίσκεται 95 έτη φωτός από τη Γη. Το σύστημα έχει έναν γνωστό σε μας πλανήτη, έναν αέριο πλανήτη σαν τον Ποσειδώνα, που χρειάζεται μόνο 40 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο του. Θα υπάρχουν πιθανώς κι άλλοι πλανήτες, που ίσως να μοιάζουν με τη Γη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Seth Shostak, έναν αστρονόμο του ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια, αν το σήμα παραγόταν από έναν ραδιοφάρο κατασκευασμένο από ευφυή πολιτισμό, και ο φάρος αυτός εκπέμπει ραδιοκύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε η ισχύς του θα είναι 1020 Watts. Μιλάμε για την εκπομπή τεράστιας ποσότητας ενέργειας, εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από το σύνολο της ενέργειας που πέφτει πάνω στη Γη από τον Ήλιο. Θα επρόκειτο για έναν πολιτισμό τύπου ΙΙ (κατά Kardashev), ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο της ενέργειας που παράγει το άστρο του

Το πιο πιθανό είναι ότι το σήμα δεν έχει εξωγήινη προέλευση, και δεν είναι τίποτε παραπάνω από κάποιες γήινες παρεμβολές στο ραδιοτηλεσκόπιο (… δυστυχώς).

Πάντως, για να βεβαιωθούν οι αστρονόμοι του ινστιτούτου SETI επιχείρησαν χθες να ανιχνεύσουν πάλι το σήμα με την διάταξη τηλεσκοπίων Allen (ΑΤΑ) στην Καλιφόρνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα και θα επιχειρήσουν ξανά σήμερα. Και επειδή ένας εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να στέλνει σήματα σε διάφορες συχνότητες, οι αστρονόμοι θα επιχειρήσουν και οπτική παρατήρηση του άστρου από το παρατηρητήριο SETI στον Παναμά.

Στην φωτογραφία το ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 στη Zelenchukskaya (Ρωσία)

http://physicsgg.me/2016/08/30/%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf/

ratan_600.thumb.jpg.241235783f8b25fdff62162bdb013f3b.jpg

ratan_2.jpg.218213cb833ef1722490dcdaaa84cb1e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι Ρώσοι ενημέρωσαν (με καθυστέρηση) για μυστηριώδες εξωγήινο σήμα. :cheesy:

Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι «έπιασαν» ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη. Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2015, αλλά μόλις τώρα ενημερώθηκαν οι αστρονόμοι στον υπόλοιπο κόσμο.

Εξ αρχής δημιουργήθηκε μια έξαψη, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

Όμως οι αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough, που αναζητούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης, δεν κατάφεραν να βρουν κάτι -προς το παρόν τουλάχιστον.

Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων.

Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων, που έκανε την ανακάλυψη, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι Ρώσοι ερευνητές θεωρούνται σοβαροί, παρόλο που αδικαιολόγητα, σύμφωνα με δυτικούς συναδέλφους τους, άργησαν υπερβολικά να ενημερώσουν για το τι παρατήρησαν. Όμως η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήσαν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή (παραδέχθηκαν ότι, παρά τις 39 προσπάθειές τους, δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα), είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, πχ από κάποιο δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.

Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Στο μεταξύ διάφορα ραδιοτηλεσκόπια συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον ουρανό. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έξαψη είχε δημιουργήσει ένα μυστηριώδες ραδιοσήμα -γνωστό ως «Ουάου»- που είχε εντοπιστεί το 1977, αλλά και εκείνο δεν είχε ανιχνευθεί ξανά στη συνέχεια.

Τώρα ομως η αστρονόμος Γιούλια Σοτνίκοβα του Ειδικού Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι «η επεξεργασία και η ανάλυση του σήματος αποκάλυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό έχει γήινη προέλευση». Πρόσθεσε επίσης πως «μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι κανένα εξωγήινο σήμα δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί».

Το επίμαχο ραδιοσήμα, με μήκος κύματος 2,7 εκατοστών, είναι πιθανό να προήλθε από ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη σοβιετική εποχή, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o Αλεξάντερ Ιπάτοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το Space.com.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500098258

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500098522

74249E88293E026A5BB4B92AC3CC3C83.jpg.d147352186d7267db5d9bc826235818b.jpg

ratan_2.jpg.1e0f79cadd3d9d7d4d037197bb0e0d0a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τα μαθηματικά στην υπηρεσία της έρευνας για τον εντοπισμό εξωγήινων. :cheesy:

Οι επιστήμονες για να υπολογίσουν το ενδεχόμενο της ύπαρξης εξωγήινης ευφυούς ζωής λαμβάνουν υπόψιν τους τη μάζα ενός συγκεκριμένου πλανήτη, το είδος άστρου γύρω από το οποίο περιστρέφεται και την απόσταση μεταξύ του πλανήτη και του άστρου.

Ο αμερικανός αστροφυσικός Brian Lacki έχει υπολογίσει πόσο πιθανόν είναι να υπάρχουν ευφυείς εξωγήινοι πολιτισμοί στο σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πύλη προδημοσιεύσεων της βιβλιοθήκης του Cornell University (ΗΠΑ).

https://arxiv.org/abs/1609.05931

Για το σκοπό αυτό, εφαρμόστηκε «a priori» η Μπεϋζιανή συμπερασματολογία, μια έννοια που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του επιπέδου της πιθανότητας μια υπόθεση να είναι αληθινή.

Με βάση αυτή την έννοια, που προέρχεται από το θεώρημα της βρετανού μαθηματικού Tomas Bayes (1702-1761), ο Lacki υπολόγισε ότι η πιθανότητα να υπάρχει ευφυής εξωγήινη ζωή σε κατάλληλο χώρο του ορατού σύμπαντος είναι 18%.

Ανάλογα με το συνδυασμό των ουσιωδών παραμέτρων για την εμφάνιση εξωγήινων πολιτισμών η πιθανότητα αυτή κυμαίνεται μεταξύ 1,4% και 48%.

Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν την εμφάνιση ενός πολιτισμού, ο επιστήμονας τόνισε ότι συμπεριλαμβάνονται το είδος του άστρου, η μάζα του πλανήτη και η απόσταση μεταξύ αυτού και του αστεριού, καθώς και η αξιολόγηση της πολυμορφίας του γενετικού υλικού για την εμφάνιση διαφόρων μορφών ζωής .

http://www.pronews.gr/portal/20160930/genika/epistimes/27120/ta-mathimatika-stin-ypiresia-tis-ereynas-gia-ton-entopismo-exogiinon

sympan_1.jpg.5bfa8397af8729bd760594eed8686c95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχεδόν εξωγήινο μικρόβιο βρέθηκε να τρώει ραδιενέργεια. :cheesy:

Ένα είδος βακτηρίου που βρέθηκε να ζει βαθιά στο υπέδαφος αποκαλύπτεται ότι έχει τη μοναδική ικανότητα να αντλεί ενέργεια από τη ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου. Η ανακάλυψη, λένε αμερικανοί ερευνητές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων που τρέφονται με καθαρή ακτινοβολία.

Το μοναδικό βακτήριο, με την ονομασία Desulforudis audaxviator, βρέθηκε να ζει σε ένα παλιό χρυσωρυχείο στη Νότιο Αφρική, σε βάθος 2,8 χιλιομέτρων. «Τράβηξε την προσοχή μου επειδή αντλεί ενέργεια αποκλειστικά από ραδιενεργές ουσίες» λέει στο δικτυακό τόπο του Science ο Ντιμίτρα Άτρι, αστροβιολόγος του Διαστημικού Ινστιτούτου Επιστήμης «Blue Marble» στο Σιάτλ. «Ποιος ξέρει αν συμβαίνει το ίδιο με τη ζωή σε άλλους κόσμους;» εικάζει.

http://www.sciencemag.org/news/2016/10/alien-life-could-feed-cosmic-rays

Οι περισσότεροι οργανισμοί στη Γη είτε εκμεταλλεύονται το φως του ήλιου για να φωτοσυνθέσουν την τροφή τους, είτε τρέφονται με φωτοσυνθετικούς οργανισμούς. Το Desulforudis audaxviator ανήκει σε μια διαφορετική, σπάνια κατηγορία οργανισμών, οι οποίοι αντλούν ενέργεια απευθείας από ανόργανες χημικές ουσίες του περιβάλλοντος.

Το ουράνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στον γήινο φλοιό εκπέμπουν ακτινοβολία, η οποία διασπά άλλα μόρια στο έδαφος. Διασπά για παράδειγμα ενώσεις που περιέχουν οξυγόνο και θείο, παράγοντας έτσι θειικά ιόντα, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα προϊόντα που διατηρούν αποθηκευμένη χημική ενέργεια.

Αυτή είναι η ενέργεια που αξιοποιεί για την επιβίωσή του το θαυμαστό βακτήριο: απορροφά τα μόρια και τα ιόντα που προκύπτουν, ρουφά την ενέργειά τους και στη συνέχεια τα φτύνει πίσω στο περιβάλλον.

Ο Άτρι υποψιάζεται ότι η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να κρατά ταϊσμένα εξωγήινα μικρόβια ακόμα και σε κόσμους που στερούνται ατμόσφαιρας. Τα μικρόβια αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιούν όχι την ακτινοβολία της ραδιενεργού διάσπασης, αλλά την ενέργεια των λεγόμενων κοσμικών ακτίνων, μιας βροχής από σωματίδια υψηλής ενέργειας που λούζει τα πάντα στο Διάστημα.

Η Γη διαθέτει μαγνητικό πεδίο που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για την κοσμική ακτινοβολία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Άρη ή άλλα «αφιλόξενα» σώματα του Ηλιακού Συστήματος.

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα για την κοσμική ακτινοβολία, ο ερευνητές προσομοίωσε τις συνθήκες σε άλλα ουράνια σώματα, και διαπίστωσε ότι, σε όλους τους πλανήτες εκτός από τη Γη, η συνεχής ροή σωματιδίων από το Διάστημα θα προσέφερε αρκετή ενέργεια για την επιβίωση μικρών, σχετικά απλών οργανισμών όπως τα βακτήρια.

Αν ο Άτρι έχει δίκιο, οι προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης ζωής θα πρέπει να διευρυνθούν, και να συμπεριλάβουν κόσμους που δεν διαθέτουν μαγνητικό πεδίο και θεωρούνταν μέχρι σήμερα εχθρικοί για την υποστήριξη ζωντανών οργανισμών.

Ποιος ξέρει; Βαθιά στο υπέδαφος του Άρη ίσως κρύβεται το εξωγήινο ανάλογο του απίθανου Desulforudis audaxviator.

H μελέτη του Ντιμίτρ Άτρι δημοσιεύεται στο Journal of the Royal Society Institute.

http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/13/123/20160459

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500106747

72CF89EE49999F3D07DEDDE0292DE3E8.jpg.980bf9e75c6e8d5e92053d89b0a9b0e6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστήμονες: Οι εξωγήινοι δεν μας έχουν επισκεφθεί επειδή αυτοκαταστρεφόνται. :cheesy:

Ο Βρετανός επιστήμονας Brian Cox εξέφρασε την άποψη ότι η ύπαρξη ενός υποτιθέμενου εξωγήινου ευφυούς πολιτισμού θα διακυβεύονταν από τον υψηλό βαθμό της επιστημονικής ανάπτυξης.

Είναι απίθανο οι άνθρωποι να συναντηθούν με εξωγήινους διότι κάθε εξωγήινος πολιτισμός τείνει να καταστρέφεται αφού αναπτυχθεί, εκτιμά ο Βρετανός φυσικός Brian Cox μιλώντας στην Daily Mail. Αυτά λένε ο Cox και ο Jeff Forshaw στο νέο τους βιβλίο

«Σύμπαν: Ένας οδηγός για το Διάστημα».

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που θα επιτευχθεί από έναν υποτιθέμενο εξωγήινο πολιτισμό θα καθιστούσε αδύνατο για τα πολιτικά όργανά του να τον κατευθύνουν, πράγμα που οδηγούσε στην ανάπτυξη ενός αυτοκαταστροφικού μοτίβου. Ένας ευφυής πολιτισμός που τον απασχολούν τα αέρια του θερμοκηπίου ή τα πυρηνικά όπλα βρίσκεται σε υπαρξιακό κίνδυνο.

Ο Cox αναφέρθηκε στον Ιταλό φυσικό Enrico Fermi, ο οποίος στα 1950 διατύπωσε το πολύ γνωστό παράδοξο: τη δυνατότητα της ευφυούς ζωής εκτός του πλανήτη μας που μπορεί να αποικίσει τον Γαλαξία και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για να το αποδείξουμε.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα του «Σύμπαν: Ένας οδηγός για το διάστημα», μια εξήγηση που θα μπορούσε να λύσει το παράδοξο του Φέρμι είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε την απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, γιατί αυτή θα είχε αυτοκαταστραφεί: «Δεν μπορείς να κυριαρχήσεις σε έναν κόσμο που δεν έχεις τη δύναμη να τον καταστρέψεις».

Για το γεγονός ότι η ανθρωπότητα δεν θα έχει την ίδια τύχη με τους εξωγήινους, ο επιστήμονας τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι υιοθετούνται «παγκόσμιες λύσεις συνεργασίας».

 

Σχόλιο:Για να δουμε αν οι «παγκόσμιες λύσεις συνεργασίας»θα ειναι ικανες για να αποφυγουμε τον δρομο της αυτοκαταστροφής του πολιτισμού μας.Αραγε οι εξωγηινοι δεν ειναι τοσο ευφυεις ωστε να εφαρμόσουν «παγκόσμιες λύσεις συνεργασίας» ωστε να μην αυτοκαταστραφούν!!!

http://www.pronews.gr/portal/20161010/genika/diastima/49/epistimones-oi-exogiinoi-den-mas-ehoyn-episkefthei-epeidi-tha

extraterrestres.jpg.8688bf224660670975b893b0e511d734.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν 234 εξωγήινους πολιτισμούς. :cheesy:

Αν έχουν δίκιο, σίγουρα θα είναι η ανακάλυψη του αιώνα: περίεργες, περιοδικές λάμψεις που καταγράφηκαν σε 234 μακρινά άστρα είναι στην πραγματικότητα μηνύματα εξωγήινων πολιτισμών, υποστηρίζουν δύο ερευνητές στον Καναδά. Άλλοι, πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται όχι για την ανακάλυψη, αλλά για τη μπαρούφα του αιώνα.

Το 2012, υπενθυμίζει το περιοδικό New Scientist,

https://www.newscientist.com/article/2109139-strange-signals-from-234-stars-could-be-et-or-human-error/

ο Ερμάνο Μπόρα του Πανεπιστημίου του Λάβαλ στο Κεμπέκ διατύπωσε την υπόθεση ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός που θα ήθελε να γνωστοποιήσει την παρουσία του θα μπορούσε να στρέψει προς τη Γη ένα ισχυρό λέιζερ που αναβοσβήνει με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό θα δημιουργούσε περιοδικές διακυμάνσεις στην ακτινοβολία του μητρικού τους άστρου, τις οποίες θα μπορούσαμε θεωρητικά να ανιχνεύσουμε με μαθηματική ανάλυση της ακτινοβολίας.

Βέβαιος ότι η υπόθεσή του είναι λογική, ο Μπόρα ζήτησε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Έρικ Τρότιερ να αναζητήσει τέτοια σήματα σε 2,5 εκατομμύρια άστρα που έχουν μελετηθεί στο πλάισιο του Sloan Digital Sky Survey, μιας μεγάλης προσπάθειας για την απογραφή των άστρων στον ουρανό.

Πράγματι, παλμοί ακτινοβολίας που επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 1,65 picosecond (10-12 δευτερόλεπτα) καταγράφηκαν όχι σε ένα αλλά σε 234 άστρα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν παρόμοια φασματική υπογραφή με τον Ήλιο, κάτι που σύμφωνα με τον Μπόρα ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται για σήματα εξωγήινων.

Το ερευνητικό δίδυμο διαβεβαιώνει ότι απέκλεισε κάθε άλλη εξήγηση, όπως περιορικές μεταβολές στα ίδια τα άστρα, και εμφανίζεται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη. «Έχω την έντονη υποψία ότι πρόκειται για σήμα εξωγήινων πολιτισμών» λέει ενθουσιασμένος ο Μπόρα, ο οποίος δημοσιεύει τους υπολογισμούς του στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1610/1610.03031.pdf

Μόνο που δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του: ανεξάρτητοι ερευνητές που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο New Scientist δήλωσαν ότι η επίμαχη μελέτη δεν εξαντλεί όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και πηδά σε βεβιασμένα συμπεράσματα. Ένας τόσο προκλητικός ισχυρισμός, εξάλλου, θα έπρεπε να συνοδεύεται από ατράνταχτες αποδείξεις.

Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός του Μπόρα θα μπει στο μικροσκόπιο, ή μάλλον στο τηλεσκόπιο, του Breakthrough Listen, ενός προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης με επικεφαλής τον Άντριου Σιέμιον του Ερευνητικού Κέντρου SETI στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του προγράμματος, τα επίμαχα σήματα που ανίχνευσε ο Μπόρα είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από λάθη στο καλιμπράρισμα οργάνων ή από σφάλματα κατά την ανάλυση των δεδομένων.

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1610/1610.03031.pdf

Στην κλίμακα που χρησιμοποιεί το Breakthrough Listen, τα «εξωγήινα» σήματα βαθμολογήθηκαν μεταξύ του 0 και του 1, κάτι που σημαίνει ότι θεωρούνται μάλλον ασήμαντα.

Εκτός αν στο μέλλον αποδειχθούν άκρως σημαντικά...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500108436

9D116B7300D6FE3324A04DC8828310CC.jpg.59878db77185f56e4346c72f2520c773.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός στο «άστρο της Τάμπι» (KIC 8462852) :cheesy:

Το λεγόμενο «άστρο της Τάμπι» – από το όνομα της αστρονόμου Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα που το ανακάλυψε- έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών επιστημόνων, εξαιτίας της ασυνήθιστης αυξομείωσης της λάμψης του, κάτι που μερικοί δεν δίστασαν να αποδώσουν σε εξωγήινους, οι οποίοι υποτίθεται ότι «κλέβουν» την ενέργεια του άστρου μέσω μεγα-κατασκευών.

Τώρα το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης «Breakthrough Listen» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, το οποίο έχει πρόσβαση στα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακοίνωσε ότι θα στρέψει ένα από αυτά στο εν λόγω άστρο.

Το Breakthrough δημιουργήθηκε πέρυσι και χρηματοδοτείται επί δέκα χρόνια με 100 εκατομμύρια δολάρια από το ομώνυμα Ίδρυμα και τον ιδρυτή του ρώσο δισκετομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, με στόχο να βρει ίχνη νοήμονος εξωγήινης ζωής.

Μέχρι τώρα ουκ ολίγα τηλεσκόπια έχουν στραφεί στο «άστρο της Τάμπι», αλλά ακόμη δεν έχουν βρει…πράσινα ανθρωπάκια. Οι νέες παρατηρήσεις θα είναι πιο συστηματικές, οκτώ ώρες κάθε βράδι για πάνω από δύο μήνες, και θα γίνουν με το διαμέτρου 100 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ της Δ. Βιρτζίνια.

Βίντεο: Άστρο της Τabby, το Βerkeley ερευνά το μυστηριώδες άστρο

Το «άστρο της Τάμπι», πιο επίσημα γνωστό ως KIC 8462852, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο γίνεται πιο αχνό με ένα περίεργα ακανόνιστο τρόπο, σε ποσοστό έως 22% και για διάρκεια μερικών ημερών, προτού επιστρέψει στην κανονική λάμψη του. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν σκεφθεί κάποια εύλογη φυσική εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά.

Κάποιοι πρότειναν ότι η αιτία μπορεί να είναι η κατασκευή από εξωγήινους γύρω από το άστρο της λεγόμενης «σφαίρας Ντάϊσον», μιας τεράστιας διάταξης συλλεκτών ενέργειας, μέσω της οποίας καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Προγράμματος Breakthrough SETI Νταν Βέρτχιμερ εκτίμησε ότι η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο «είναι μία στο δισεκατομμύριο, αλλά παρόλα αυτά θα το ελέγξουμε».

Το Πρόγραμμα Breakthrough παρακολουθεί ήδη αρκετά άλλα άστρα, χρησιμοποιώντας τρία τηλεσκόπια: το Parkes (Αυστραλία), το Green Bank (ΗΠΑ) και το Automated Planet Finder-Lick (ΗΠΑ).

Βίντεο: Πως δουλεύει ένα ραδιοτηλεσκόπιο;

http://physicsgg.me/2016/10/27/%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ac%cf%83/

kic8462852_15oct2015-north-up-gianluca-masi.jpg.f5f25c1ebff4774bdb05a3604ccbe590.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Πόση είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού; :cheesy:

Το ερώτημα στον τίτλο είναι ένα από τα τρία πιο σημαντικά ερωτήματα προκειμένου να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε επιστημονικά την πιθανότητα να υπάρχει ζωή κάπου στο σύμπαν. Αυτό γράφει ο Χάρης Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ (Τομέας Αστρονομίας και Αστροφυσικής) στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ενδιαφέρον προλογικό σημείωμά του στον τόμο «Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά» του Αμερικανού Lee Billings (μτφρ. Εφη Καλλιφατίδη, εκδ. Ροπή), ένα από τα πιο ερεθιστικά και συναρπαστικά βιβλία, με θέμα την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, γραμμένο από ειδικευμένο δημοσιογράφο.

http://www.ropipublications.com/5billionyearsofsolitude/

Στέκομαι ιδιαιτέρως στο τρίτο ερώτημα (τα άλλα δύο αφορούν την αρχιτεκτονική του ηλιακού μας συστήματος, πόσο «τυπική» είναι ή εάν αποτελεί την εξαίρεση, και τον τρόπο εμφάνισης ζωής σε έναν «κατοικήσιμο» πλανήτη). Οπως γράφει ο καθηγητής Βάρβογλης, μόνον «ατεκμηρίωτες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε» και αυτό διότι μόνον έναν τεχνολογικό πολιτισμό ξέρουμε που να εκπέμπει ραδιοσήματα και να εκτοξεύει διαστημικές αποστολές: τον δικό μας.

Από αυτή την άποψη, ο Χ. Βάρβογλης σημειώνει πως η «διάρκεια ζωής του μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά σύντομη, όποια χρονική στιγμή και αν θεωρήσει κανείς ως αρχή του τεχνολογικού πολιτισμού». Για παράδειγμα, εάν έχουμε ως αφετηρία την εφεύρεση της ατμομηχανής και τη συνακόλουθη Βιομηχανική Επανάσταση, η ηλικία του δικού μας πολιτισμού είναι μόλις 300 χρόνων. Αν, τώρα, κρατήσουμε ως σημείο εκκίνησης την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είμαστε ακόμα πιο «νέοι»: μόλις 70 χρόνων. Κι ωστόσο, η ηλικία της Γης φτάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια (εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου του Billings), ενώ εκείνη του ανθρώπινου γένους τα 100.000 χρόνια.

Η νεότητα φέρει μαζί της μιαν ορμή, μιαν ακατανίκητη επιθυμία για εξερεύνηση, ανακάλυψη και επινόηση, μαζί της όμως φέρει και την ανωριμότητα, όπως επίσης, πολύ συχνά, και την αυτοκαταστροφή. Ορθά ο Χ. Βάρβογλης μας υπενθυμίζει πόσο κοντά φτάσαμε στην καταστροφή μέσα σε αυτά τα ελάχιστα χρόνια (300 ή 70, ό,τι προτιμάτε) της παρουσίας του τεχνολογικού μας πολιτισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και, βέβαια, την κλιματική αλλαγή – την οποία αρνείται επίμονα ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος.

Ομολογώ πως δεν είχα σκεφτεί, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε τόσο νέοι. Ισως επειδή σήμερα ειδικά, πολλοί νιώθουμε τόσο κουρασμένοι, αν όχι και γερασμένοι. Ομως, τεχνολογικά μιλώντας (και όχι μόνον), η σημερινή εποχή είναι συναρπαστική, γεμάτη νέες δυνατότητες και πιθανότητες – όπως ακριβώς και η νεότητα. Και όπως η νεότητα έτσι και η εποχή μας είναι μεταβατική, ρευστή, γεμάτη πισωγυρίσματα, αβεβαιότητες, ανασφάλειες και και πολλές εσφαλμένες εκκινήσεις.

Μόλις τώρα όμως ξεκινήσαμε. Τα άλματα βρίσκονται μπροστά μας.

https://physicsgg.me/2016/11/19/%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b5/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. :cheesy:

Η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής είναι ένα από τα πιο τρελά όνειρα της σύγχρονης επιστήμης- ωστόσο, πρακτικά μιλώντας, η αναζήτηση αυτή είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς, πέρα από προγράμματα αποστολής και αναζήτησης σημάτων προηγμένων πολιτισμών (όπως το SETI), προϋποθέτει και την ανάλυση μακρινών εξωπλανητών, βάσει στοιχείων από τηλεσκόπια.

Η ανάλυση ενός εξωπλανήτη είναι χρονοβόρα διαδικασία- και για αυτό ερευνητές του University College London δημιούργησαν τον RobERt, μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να εξετάζει δεδομένα από το μακρινό διάστημα για ενδείξεις και ίχνη κατοικήσιμων πλανητών γρηγορότερα από τους ανθρώπους.

Όπως αναφέρει το Popular Science, η διαδικασία έχει ως εξής: Οι πλανήτες αντανακλούν ένα μικρό κλάσμα φωτός από γειτονικά άστρα. Καθώς αυτό το φως περνά από την ατμόσφαιρα, τα διάφορα αέριά της είτε το απορροφούν, είτε το αφήνουν να περάσει, σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Επιστήμονες στον πλανήτη μας μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τη σύνθεση της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη, και ως εκ τούτου να συμπεραίνουν αν θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή- είτε πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής, είτε ανθρώπους εξερευνητές στο μακρινό μέλλον.

Ο RobERt (Robotic Exoplanet Recognition) μπορεί να αναλύει τα δεδομένα αυτά από έναν εξωπλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα, χάρη σε ένα DBN (deep-belief neural network), το οποίο λειτουργεί παρόμοια με τον ανθρώπινο εγκέφαλο: Φιλτράροντας δεδομένα μέσα από πολλαπλά στρώματα «νευρώνων», ο καθένας εκ των οποίων φιλτράρει περισότερο τα αποτελέσματα, μέχρι το σύστημα να καταφθάνει σε αυτό που θεωρεί πως είναι η σωστή απάντηση (στην περίπτωση του RobERt, ποια αέρια είναι παρόντα σε ένα δεδομένο φάσμα).

Οι επιστήμονες «εκπαίδευσαν» το σύστημα δίνοντάς του 85.000 εξομοιωμένα φάσματα. Όπως προέκυψε, ο RobERt βρήκε σωστά το μείγμα αερίων στο 99,7% των περιπτώσεων, ακόμα και όταν τα «πακέτα» των δεδομένων ήταν «δύσκολα».

Πέρα από την ανάλυση των εξωπλανητών και την εύρεση κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει και στη μελέτη της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, αποτελώντας, στην ουσία, έναν «θεωρητικό αστρονόμο σε κουτί», που θα μπορούσε να εξαχθεί και για χρήση από διαστημικές υπηρεσίες του εξωτερικού.

http://www.naftemporiki.gr/story/1174437/i-texniti-noimosuni-stin-anazitisi-eksogiinis-zois

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συναρπαστική θεωρία ερευνητών για το ταξίδι στο χρόνο. :cheesy:

Μια συναρπαστική νέα θεωρία για τα ταξίδια στο χρόνο παρουσίασε ομάδα ερευνητών, η οποία πιστεύει ότι υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα που μπορεί να επηρεάσουν το ένα το άλλο.

Μια αντίστοιχη θεωρία είχε αναπτύξει και ο Ουόλτερ, από τη δημοφιλή σειρά Fringe

Ο καθηγητής Χάουαρντ Ουάισμαν και ο συνάδελφός του Δρ. Μάικλ Χολ από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, ισχυρίζονται ότι τα παράλληλα σύμπαντα δεν είναι «επιστημονική φαντασία» αλλά πραγματικότητα.

Και δεν είναι οι μόνοι! Ο Δρ. Dirk-Andre Deckert από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βοήθησε τους δύο ερευνητές να προχωρήσουν τη θεωρία τους ένα βήμα παραπέρα… Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η θεωρία αυτή αντιβαίνει σε όλα γνωρίζουμε για τον χώρο και το χρόνο.

Σε περίπτωση που όντως υπάρχουν πολλαπλά αλληλοεπιδρώμενα σύμπαντα, τότε είναι θεωρητικά πιθανό για τους… χρονοταξιδιώτες να επισκεφτούν τα σύμπαντα αυτά.

Εκεί, θα έχουν –πάντα στη θεωρητική σφαίρα- τη δυνατότητα να δουν διαφορετικά σενάρια της ιστορίας μας.

The team’s “Many Interacting Worlds Theory” provides a whole new perspective on the ideas underpinning quantum theory, a notoriously complex strand of physics.

Professor Wiseman said: “The idea of parallel universes in quantum mechanics has been around since 1957.

«Η ιδέα ότι υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κβαντική μηχανική το 1957» δήλωσε ο καθηγητής Ουάισμαν, και συμπλήρωσε: «Έτσι, σε κάποια σύμπαντα ο αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους δεν έπεσε ποτέ στη Γη. Σε άλλα, στην Αυστραλία έφτασαν πρώτοι οι Πορτογάλοι… Οι επικριτές μας είναι σκεπτικοί για τα παράλληλα αυτά σύμπαντα γιατί δεν επηρεάζουν καθόλου τον πλανήτη μας. Σε αυτό το σημείο, η θεωρία μας “Πολλοί Αλληλοεπιδρούμενοι Κόσμοι” έχει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πλανήτης μας είναι ένας από τους πολλούς κόσμους, με ορισμένους να είναι πανομοιότυποι με τον δικό μας και άλλοι εντελώς διαφορετικοί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κόσμοι αυτοί αλληλεπιδρούν μόνο όταν τύχει ο ένας να πέσει πάνω στον άλλο.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/h_synarpastiki_theoria_ereuniton_gia_to_taksidi_sto_xrono-64715780/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Πέντε Δισεκατομμύρια Χρόνια Μοναξιά. :cheesy:

Από τις Εκδόσεις Ροπή κυκλοφορεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο: «Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά» του Lee Billings. Ακολουθεί ο πρόλογος στην ελληνική έκδοση από τον καθηγητή Χάρη Βάρβογλη:

Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν ή μήπως υπάρχουν όντα σε άλλους πλανήτες που αυτήν τη στιγμή διερωτώνται ακριβώς το ίδιο πράγμα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους ανθρώπους από πολύ παλιά. Για παράδειγμα, στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος έγραφε: «Υπάρχουν άπειροι κόσμοι, άλλοι όμοιοι και άλλοι διαφορετικοί από το δικό μας». Την εποχή του Γαλιλαίου παρόμοιες ιδέες διατύπωσε στο βιβλίο του Περί απείρου Σύμπαντος και Κόσμων ο Ιταλός μοναχός και φιλόσοφος Τζιορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno). Η υπόθεση της ύπαρξης εξωγήινων όντων απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα κατά τον 19ο αιώνα, αφενός μεν λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της Αστρονομίας και αφετέρου λόγω της συγγραφής σημαντικών έργων επιστημονικής φαντασίας. Στο σκέλος της Αστρονομίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα εκλαϊκευτικά βιβλία του Γάλλου αστρονόμου Καμίγ Φλαμαριόν (Camille Flammarion), κυρίως το Οι άλλοι πλανήτες του ουρανού (Les Terres du Ciel), στο οποίο περιγράφει τις φυσικές συνθήκες στους τότε γνωστούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, πέραν της Γης, και κάνει εικασίες για τους πιθανούς κατοίκους αυτών των ουράνιων σωμάτων. Στο σκέλος της επιστημονικής φαντασίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα έργα του Ιούλιου Βερν (Jules Verne) Από τη Γη στη Σελήνη και Γύρω από τη Σελήνη και το έργο του Χ.Τζ. Γουέλς (H.G. Wells) Ο πόλεμος των κόσμων. Στα δύο πρώτα ο Ιούλιος Βερν φαντάζεται την πρώτη διαστημική αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη στο δε τρίτο ο Χ.Τζ. Γουέλς περιγράφει την υποθετική επίθεση των κατοίκων του Άρη για την κατάκτηση της Γης. Όμως η πρώτη καθαρά επιστημονική προσέγγιση του θέματος έγινε από τον σήμερα ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Φρανκ Ντρέικ (Frank Drake).Ο Αμερικανός αυτός αστρονόμος έγραψε το 1961 την περίφημη εξίσωση Ντρέικ, με την οποία προσπάθησε να εκτιμήσει τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών του Γαλαξία μας, με τους οποίους θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μέσω ραδιοφωνικών σημάτων. Με τα στοιχεία που εκείνη την εποχή φαινόταν “λογικά” ο αριθμός αυτός προέκυπτε -σε τάξη μεγέθους- ίσος με 10. Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται όμως ότι είναι σημαντικά μικρότερος -αλλά εξαρτάται από το τι θεωρεί κανείς “λογική” τιμή.

Κάπως έτσι άρχιζε ένα άρθρο που έγραψα το 2009, και νομίζω ότι όσα αναφέρω παραπάνω είναι και σήμερα επίκαιρα, με τη διευκρίνιση βέβαια ότι από την περίφημη εξίσωση του Ντρέικ λείπουν αρκετές παράμετροι, οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση ζωής και οι οποίες τότε δεν ήταν γνωστές. Από εκείνη την εποχή έχουν ανακαλυφθεί πάνω από τρεις χιλιάδες εξωπλανήτες (όπως ονομάζουμε τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλους αστέρες, πέρα από τον Ήλιο μας), αλλά οι δυνατότητες ανάπτυξης ζωής σ’ αυτούς φαίνονται ιδιαίτερα περιορισμένες. Με άλλα λόγια, μάλλον υπάρχουν πολλοί πλανήτες στο Σύμπαν, αλλά η πιθανότητα ύπαρξης ζωής σ’ αυτούς μάλλον δεν φαίνεται σημαντική. Οι γνώσεις μας όμως στον τομέα αυτόν αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς,και όσα ισχύουν σήμερα μπορεί να μην ισχύουν αύριο.

Την εποχή που ήμουν φοιτητής, πριν από 50 χρόνια, υπήρχαν μόνο εικασίες για την ύπαρξη πλανητών πέρα από το Ηλιακό Σύστημα. Το μοναδικό σοβαρό παρατηρησιακό στοιχείο ήταν ότι οι αστέρες με μάζα μικρότερη από δύο φορές τη μάζα του Ήλιου φαίνονται να περιστρέφονται, κατά μέσον όρο, σημαντικά βραδύτερα από ό,τι οι αστέρες με μεγαλύτερη μάζα. Θεωρήθηκε λοιπόν τότε ότι είναι πιθανό να συμβαίνει με αυτούς ό,τι ακριβώς συμβαίνει και με τον Ήλιο μας. Αυτός έχει μικρή στροφορμή, αφού περιστρέφεται μόλις μια φορά το μήνα, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της στροφορμής του Ηλιακού Συστήματος το έχουν οι πλανήτες. Το πιθανό συμπέρασμα ήταν λοιπόν ότι οι αστέρες με σχετικά μικρή μάζα συνοδεύονται από πλανητικά συστήματα. Οι παρατηρήσεις της τελευταίας εικοσαετίας είναι συμβατές με αυτήν την υπόθεση, αφού δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εξωπλανήτης να περιφέρεται γύρω από αστέρα με μάζα σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου. Όμως δεν γνωρίζουμε αν αυτό το αποτέλεσμα είναι στατιστικά σημαντικό, επειδή γενικά προτιμούμε να ψάχνουμε για εξωπλανήτες γύρω από αστέρες παρόμοιους με τον Ήλιο -ή μικρότερους. Και αυτό τόσο επειδή θεωρούμε ότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φιλοξενούν ζωή όσο και επειδή είναι ευκολότερο να ανακαλυφθούν με την πιο αποδοτική μέθοδο αναζήτησης εξωπλανητών που γνωρίζουμε, αυτήν των ακτινικών ταχυτήτων. Με αυτήν τη μέθοδο άλλωστε ανακαλύφθηκε και ο πρώτος εξωπλανήτης το 1995, όπως αναλυτικά περιγράφεται από τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην αναζήτηση εξωπλανητών υπήρξε αλματώδης από το 1995 μέχρι σήμερα. Έχουν προταθεί καμιά δεκαριά άλλες μέθοδοι, από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με θετικά αποτελέσματα οι μισές. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να γνωρίζουμε, όπως προανέφερα, πάνω από 3.000 εξωπλανήτες σε περισσότερα από 1.000 εξωπλανητικά συστήματα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς. Η στατιστική ανάλυση αυτού του δείγματος δείχνει ότι σε αυτό υπάρχει ένα σημαντικότατο ποσοστό αέριων πλανητών της τάξης μεγέθους του Δία, οι οποίοι περιφέρονται σε πολύ μικρές αποστάσεις από τον μητρικό αστέρα. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα έχουν παρατηρηθεί και μικρότεροι στερεοί πλανήτες σε μεγαλύτερες αποστάσεις, έχουμε δηλαδή την αρχιτεκτονική “μεγάλοι μέσα, μικροί έξω”. Αυτή η εικόνα δεν μοιάζει καθόλου με το δικό μας Ηλιακό Σύστημα, όπου οι αέριοι γίγαντες πλανήτες περιφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις ενώ οι στερεοί γήινοι πλανήτες είναι πιο κοντά στον Ήλιο, έχουμε δηλαδή την αρχιτεκτονική “μεγάλοι έξω, μικροί μέσα”. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά αν αυτό το χαρακτηριστικό των εξωπλανητικών συστημάτων έχει στατιστική σημασία ή είναι απλά αποτέλεσμα των πρατηρησιακών μεθόδων αναζήτησης που χρησιμοποιούμε, οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες σε μεγάλους πλανήτες και σε τροχιές μικρής ακτίνες.

Τι συνθήκες χρειάζονται άραγε για την εμφάνιση ζωής σε έναν πλανήτη; Αν βασιστούμε στη μοναδική μορφή ζωής που γνωρίζουμε, αυτήν που υπάρχει στη Γη, θα πρέπει -καταρχήν- ο πλανήτης να είναι στερεός και να έχει νερό σε υγρή μορφή. Ο Ντρέικ είχε “συμπυκνώσει” όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ζωής σε μια “φαινομενολογική” πιθανότητα. Πώς υπολογίζουμε αυτήν την πιθανότητα; Το σημερινό επίπεδο κατανόησης του φαινομένου της ζωής δείχνει ότι η ζωή είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φαινόμενο. Καταρχήν η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια ενός πλανήτη συνεπάγεται ότι αυτός κινείται σε μια συγκεκριμένη ζώνη γύρω από το μητρικό αστέρα. Αν ο πλανήτης είναι πολύ κοντά στο μητρικό αστέρα, η θερμοκρασία στην επιφάνειά του θα είναι πολύ υψηλή και το νερό, εφόσον βέβαια υπάρχει, θα έχει “βράσει” και θα βρίσκεται υπό μορφή υδρατμών. Αν είναι πολύ μακριά, η θερμοκρασία στην επιφάνειά του θα είναι πολύ χαμηλή και το νερό θα έχει “πήξει” και θα βρίσκεται υπό μορφή πάγου. Τα ακριβή όρια αυτής της ζώνης, που ονομάζεται “ζώνη βιωσιμότητας”, εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του μητρικού αστέρα. Στους κόκκινους και ψυχρούς αστέρες η ζώνη βρίσκεται πλησιέστερα στον αστέρα από ό,τι στους λευκούς και θερμούς. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Γης ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας στην επιφάνειά της προέρχεται από τον θερμό πυρήνα της, που συμπληρώνει την ενέργεια της ακτινοβολίας του Ήλιου.

Όμως η ύπαρξη υγρού νερού σε έναν πλανήτη δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για ύπαρξη ζωής -τουλάχιστον όπως αυτή που γνωρίζουμε στη Γη μας. Θα πρέπει να συνυπάρχουν πολύ περισσότερα “καλά” χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με την ύπαρξη κάποιας σταθερότητας στις συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης. Εντελώς πρόχειρα σημειώνω μερικά από αυτά.

1. Ατμόσφαιρα. Για να μπορεί ο πλανήτης να συγκρατήσει ατμόσφαιρα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει σχετικά μεγάλη μάζα. Για παράδειγμα γνωρίζουμε σήμερα ότι ο Άρης είχε πολύ παλιά ατμόσφαιρα, την οποία όμως δεν κατόρθωσε να διατηρήσει λόγω της ασθενούς βαρύτητας στην επιφάνειά του, που με τη σειρά της οφείλεται στη μικρή μάζα του.

2. Μικρή εκκεντρότητα, για να μην υπάρχει μεγάλη διακύμανση γύρω από τη μέση τιμή φωτισμού και θερμοκρασίας μεταξύ του περίκεντρου και του απόκεντρου της τροχιάς του, δηλαδή, αντίστοιχα, μεταξύ των σημείων ελάχιστης και μέγιστης απόστασης από το μητρικό αστέρα.

3. Μικρή λόξωση, όπως ονομάζεται η γωνία που σχηματίζει ο άξονας περιστροφής του πλανήτη με τον άξονα περιφοράς του περί το μητρικό αστέρα. Μεγάλη λόξωση, όπως αυτή του πλανήτη Ουρανού, σημαίνει ότι για τη μισή περίοδο περιφοράς ο αστέρας θα φωτίζει και θα θερμαίνει τον έναν πόλο και για την άλλη μισή τον άλλο, ενώ στον ισημερινό θα επικρατεί πάντα ψύχος. Προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έδειξαν ότι η λόξωση του Ερμή, της Αφροδίτης και του Άρη μεταβάλλεται ακανόνιστα και σε μεγάλο διάστημα τιμών, ενώ η λόξωση της Γης είναι εξαιρετικά σταθερή. Η σταθερότητα αυτή φαίνεται ότι οφείλεται στην παρουσία της Σελήνης. Είναι πιθανό ότι η ύπαρξη ενός δορυφόρου με μεγάλη μάζα -ως προς αυτήν του μητρικού πλανήτη του- να είναι ένας σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας της λόξωσης, τον οποίο στερούνται ο Ερμής και η Αφροδίτη, που δεν έχουν δορυφόρους, και ο Άρης, που έχει μεν δύο δορυφόρους αλλά με μικρή σχετικά μάζα.

4. Μαγνητικό πεδίο, για να εκτρέπονται τα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας που είναι δυνατόν να προκαλούν μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό. Για να υπάρχει μαγνητικό πεδίο θα πρέπει ο πλανήτης να έχει ρευστό πυρήνα και να περιστρέφεται με σχετικά μεγάλη ταχύτητα, όπως απαιτεί η θεωρία της μαγνητικής γεννήτριας του Γιουτζίν Πάρκερ (Eugene Parker).

5. Ασφαλή απόσταση από τον αστέρα, για την αποφυγή του φαινομένου του “παλιρροϊκού κλειδώματος” (tidal locking). Σε αυτό το φαινόμενο η περίοδος περιφοράς του πλανήτη γύρω από το μητρικό αστέρα εξισώνεται με την περίοδο περιστροφής του. Αποτέλεσμα είναι ότι ότι η μία πλευρά του πλανήτη είναι μόνιμα φωτισμένη και έχει υψηλή θερμοκρασία ενώ η αντίθετη έχει μόνιμα σκοτάδι και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τη Σελήνη, που “δείχνει” πάντα την ίδια πλευρά της στη Γη.

6. Ασφαλή απόσταση από τον αστέρα, στην περίπτωση που αυτός έχει δραστηριότητα εκλάμψεων και εκτεταμένο στέμμα. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά οφείλονται στην παρουσία ισχυρού μαγνητικού πεδίου, το οποίο υπάρχει στους ερυθρούς νάνους αστέρες. Το στέμμα εκπέμπει ακτίνες-Χ και αστρικό άνεμο, οι δε εκλάμψεις εκπέμπουν τόσο ακτίνες-Χ όσο και κοσμικές ακτίνες. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών αν δεν υπάρχουν προστατευτικές “ασπίδες”, που για τη Γη μας είναι η μαγνητόσφαιρα και η ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας ισχυρός αστρικός άνεμος μπορεί να παρασύρει την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, και έτσι να τον κάνει αφιλόξενο για ζωή.

Με βάση τα δύο τελευταία από τα παραπάνω σημεία, θα έπρεπε ίσως να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τη “λογική” τιμή της πιθανότητας εμφάνισης ζωής σε έναν εξωπλανήτη, αφού οι ερυθροί νάνοι αποτελούν το 75% του συνόλου των αστέρων.

Λίγον καιρό πριν γραφεί αυτό το κείμενο έκανε μεγάλη αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη η ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός -κατά τεκμήριο- στερεού πλανήτη με μάζα περίπου 1,5 φορές τη μάζα της Γης. Αυτός βρίσκεται μέσα στη ζώνη βιωσιμότητας του Εγγύτατου του Κενταύρου, που είναι ο πλησιέστερος προς τη Γη αστέρας, σε απόσταση “μόνο” τεσσάρων ετών φωτός. Πολλοί έσπευσαν να προβάλουν την πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, που ονομάστηκε Εγγύτατος του Κενταύρου b. Δυστυχώς όμως ο Εγγύτατος του Κενταύρου είναι ένας ερυθρός νάνος, με φωτεινότητα μόλις το 1/600 της φωτεινότητας του Ήλιου. Με τόση χαμηλή ακτινοβολία η ζώνη βιωσιμότητας είναι επικίνδυνα κοντά στον αστέρα, μόλις 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτόν. Για σύγκριση αναφέρω ότι ο Ερμής, ο πλησιέστερος προς τον Ήλιο πλανήτης, απέχει 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το μητρικό αστέρι μας. Πέρα από τη μικρή απόσταση του πλανήτη, που κάνει πολύ πιθανό το φαινόμενο του “παλιρροϊκού κλειδώματος”, ο Εγγύτατος του Κενταύρου είναι ένας γνωστός αστέρας εκλάμψεων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο και εκτεταμένο στέμμα. Όπως ήδη ανέφερα, η ακτινοβολία από τις εκλάμψεις και το στέμμα καθιστούν αυτόν τον πλανήτη ιδιαίτερα αφιλόξενο για την ανάπτυξη ζωής.

Απομένουν τρία σημαντικά ερωτήματα προς απάντηση, για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα να “σπάσει” η μοναξιά μας στο Σύμπαν.

•Το Ηλιακό Σύστημα, από άποψη αρχιτεκτονικής, είναι ένα “τυπικό” πλανητικό σύστημα ή είναι η εξαίρεση στον κανόνα;

•Ποιος είναι ο τρόπος εμφάνισης ζωής σε έναν “κατοικήσιμο” πλανήτη;

•Πόση είναι η μέση διάρκεια της ζωής ενός τεχνολογικά προηγμένου πολιτισμού;

Στο πρώτο ερώτημα, που είναι θέμα Αστρονομίας, πιστεύω ότι θα έχουμε απάντηση στις προσεχείς δεκαετίες, μέσω του συνδυασμού των παρατηρήσεων, που γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές, με τα θεωρητικά μοντέλα, που γίνονται ολοένα και πιο λεπτομερή – στα τελευταία μάλιστα συμμετέχει ενεργά και το Σπουδαστήριο Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο, που είναι θέμα Βιολογίας, η κατάσταση φαίνεται προς το παρόν πιο ασαφής. Είναι άραγε η ζωή “ενδημικό” φαινόμενο, που αναπτύσσεται σε κάθε πλανήτη ανεξάρτητα, ή μήπως εμφανίστηκε κάποτε στο Σύμπαν και από τότε “διαδίδεται” με κάποιο άγνωστο -σήμερα- μηχανισμό; Η δεύτερη περίπτωση είναι γνωστή και ως “Θεωρία της Πανσπερμίας”, η οποία την εποχή που πρωτοδιατυπώθηκε από τον Σουηδό χημικό Σβάντε Αρένιους (Svante Arrhenius) αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία -αν όχι με ειρωνεία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν “οχήματα” που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τη ζωή από πλανήτη σε πλανήτη και από πλανητικό σύστημα σε πλανητικό σύστημα. Μέσα στο ίδιο πλανητικό σύστημα είναι σώματα γνωστά εδώ και πολλές εκατονταετίες, οι κομήτες, που είναι δυνατό να μεταφέρουν στο παγωμένο εσωτερικό τους τα “σπέρματα” της οικοδόμησης του RNA και του DNA, των μορίων που αποτελούν τη βάση της ζωής όπως την γνωρίζουμε στη Γη. Από πλανητικό σύστημα σε πλανητικό σύστημα είναι οι ελεύθεροι πλανήτες, που ανακαλύφθηκαν μόλις πριν δέκα χρόνια. Αυτοί είναι σώματα πλανητικού μεγέθους που δεν κινούνται σε τροχιές γύρω από κάποιο μητρικό αστέρα αλλά “πλέουν” ελεύθερα στο Γαλαξία μας -και προφανώς και στους υπόλοιπους γαλαξίες του Σύμπαντος. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα σώματα και πώς κινούνται, γνωρίζουμε όμως ότι είναι πολλά: στο Γαλαξία μας εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι διπλάσιος ή τριπλάσιος του αριθμού των αστέρων. Έτσι η ύπαρξή τους δίνει λαβή στη διατύπωση μιας παρακινδυνευμένης -αλλά εξεταστέας- υπόθεσης. Αν αυτοί οι ελεύθεροι πλανήτες δημιουργήθηκαν σε κάποιο πλανητικό σύστημα και για κάποιον λόγο, που σήμερα δεν είναι γνωστός διέφυγαν από τη βαρυτική έλξη του μητρικού αστέρα, είναι δυνατό να είναι “μπολιασμένοι” με τη ζωή που είχε αναπτυχθεί στο πλανητικό σύστημα της προέλευσής τους. Στη συνέχεια είναι επίσης δυνατό να διήλθαν μέσα από ένα άλλο πλανητικό σύστημα και να “δεσμεύθηκαν” από αυτό, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Κατά το διάστημα της δέσμευσής τους θα μπορούσαν να “απελευθερώσουν” στο πλανητικό σύστημα του προορισμού τους τα σπέρματα ζωής που μετέφεραν, και έτσι να εμφυτεύσουν το “μπόλι”της ζωής στη νέα τους γειτονιά. Το Σπουδαστήριο Μηχανικής του Α.Π.Θ. έχει συνεισφέρει και σε αυτόν τον ερευνητικό τομέα.

Τέλος για το τρίτο ερώτημα, που αφορά τη διάρκεια ζωής ενός τεχνολογικού πολιτισμού, μόνο ατεκμηρίωτες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Γνωρίζουμε μόνο ένα τεχνολογικό πολιτισμό ικανό να εκπέμπει ραδιοσήματα και να εκτοξεύει διαστημικές αποστολές, τον δικό μας. Η διάρκεια ζωής του μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά σύντομη, όποια χρονική στιγμή και αν θεωρήσει κανείς ως αρχή του τεχνολογικού πολιτισμού. Αν για παράδειγμα ως αρχή του θεωρήσουμε την εφεύρεση της ατμομηχανής και την συνακόλουθη βιομηχανική επανάσταση, η ηλικία του είναι 300 χρόνια ενώ, αν ως αρχή του θεωρήσουμε την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ηλικία του είναι μόλις 70 χρόνια. Και όμως, σε αυτό το μικρό, σε σχέση με την ηλικία της Γης (4,5 δισεκατομμύρια χρόνια) και την ηλικία του ανθρώπινου γένους (100.000 χρόνια) βρεθήκαμε αρκετές φορές στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και καταφέραμε να αλλοιώσουμε τόσο το κλίμα της Γης, ώστε να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η εξίσωση Ντρέικ έχει ως παράγοντα τη μέση διάρκεια ζωής ενός τεχνολογικού πολιτισμού και η τιμή αυτής της ποσότητας επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Έτσι αν θεωρήσουμε ως “αισιόδοξη” τιμή το 1.000.000.000 (οι τεχνολογικοί πολιτισμοί δεν πεθαίνουν ποτέ, και η μέση ηλικία τους ισούται με την ηλικία του Σύμπαντος) και ως “απαισιόδοξη” τα 1.000 χρόνια, τα δύο αποτελέσματα που θα πάρουμε διαφέρουν κατά ένα παράγοντα 1.000.000, δηλαδή κατά έξι τάξεις μεγέθους! Με τέτοια αβεβαιότητα μόνο από έναν από τους παράγοντες της εξίσωσης Ντρέικ, είναι συζητήσιμο πόση αξία έχει ο ακριβέστερος προσδιορισμός των παραγόντων αστρονομικού ενδιαφέροντος, που είναι σίγουρα γνωστοί με αβεβαιότητα μικρότερη από μία τάξη μεγέθους.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι βέβαια θεωρητικές εκτιμήσεις, και μπορεί να μην είναι καθόλου απαραίτητα για τη διατήρηση κάποιου είδους ζωής, που μπορεί να μην συλλαμβάνει καν η φαντασία μας. Η “απόδειξη” της ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη θα πρέπει να προέρχεται είτε από την παρατήρηση κάποιου χαρακτηριστικού βιολογικού “παραπροϊόντος” της, όπως για παράδειγμα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα της Γης, είτε από την ανίχνευση κάποιου “ραδιοσήματος επαφής”. Αλλά το πρώτο εξαρτάται από το είδος της ζωής, που μπορεί να μη μοιάζει με τη γήινη, ενώ το δεύτερο προϋποθέτει ότι “ακούμε” τη σωστή στιγμή και προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας στην αναζήτηση κάποιου πολιτισμού που θα “σπάσει” τη μοναξιά μας.

 

Χάρης Βάρβογλης

Θεσσαλονίκη – Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Σεπτέμβριος 2016

http://physicsgg.me/2016/12/14/%cf%80%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bc%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%ac/

lee-billings.jpg.16210040b871c7524af38f37929f2667.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ραδιοσήματα που μπορεί να προέρχονται από εξωγήινο πολιτισμό. :cheesy:

Αστρονόμοι από το αστεροσκοπείο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια και από το παρατηρητήριο ραδιοαστρονομίας Arecibo του Πουέρτο Ρίκο είναι σχεδόν σίγουροι αυτή τη φορά ότι κάποιος εξωγήινος πολιτισμός προσπαθεί να επικοινωνήσει, με όποιον είναι ικανός να εντοπίσει τα σήματά του.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά από 6 νέες ριπές ραδιοεκπομπών (FRB) οι οποίες προέρχονται από τον αστερισμό του Ηνίοχου.

Οι ερευνητές στηρίζουν την υπόθεσή τους στο γεγονός ότι τουλάχιστον 17 FRBs που έχουν εντοπιστεί από την συγκεκριμένη περιοχή τα μισά είναι πανομοιότυπα με τα υπόλοιπα.

Η συγκεκριμένη περιοχή από όπου έρχονται τα σήματα έχει ονομαστεί FRB 121102 και απέχει από την Γη περί τα περί τα 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Πέντε από τα σήματα έχουν εντοπιστεί από το ραδιοτηλεσκόπιο του Green Bank και τα υπόλοιπα από το παρατηρητήριο του Arecibo.

Τα σήμερα πρώτη φορά εντοπίστηκαν το 2012. Σύμφωνα με τους ειδικούς δύο μπορεί να είναι οι πιθανότητες αναφορικά με την πηγή των σημάτων αυτών:

Είτε κάποιο άστρο νετρονίων είτε κάποιος εξωγήινος πολιτισμός, καθώς τρίτη πιθανότητα δεν υπάρχει.

Βέβαια όπως υποστηρίζουν πολλοί, μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε τέτοιες αποστάσεις κάθε προσπάθεια επικοινωνίας είναι μάταιη. Άλλωστε, όπως λένε, ποιος ο λόγος να περιμένεις 3 δις χρόνια για να πεις ένα «γεια σας τι κάνετε;» και μετά άλλα 3 δις χρόνια για να λάβεις απάντηση «είμαστε καλά εσείς;»

http://www.pronews.gr/portal/20161228/genika/diastima/49/ereynites-stis-ipa-anakalypsan-radiosimata-poy-mporei-na-proerhontai-apo

161227-extra-terrestrial-signals-feature.jpg.180a838d02f16eef14751c3cf079a492.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκαν μυστηριώδη ραδιοσήματα σε απόσταση 2,5 εκατ. έτη φωτός. :cheesy:

Οι αστρονόμοι έχουν προσδιορίσει την θέση του αινιγματικού αστρονομικού αντικειμένου στο οποίο πραγματοποιούνται οι σύντομες, αλλά ισχυρές εκρήξεις ραδιοκυμάτων. Παραδόξως, η πηγή των διακεκομμένων σημάτων δεν βρίσκεται σε έναν μεγάλο φωτεινό γαλαξία, αλλά σε έναν μικρό και αμυδρό νάνο γαλαξία, 2,5 δισεκατομμύρια και πλέον έτη φωτός μακριά από τη Γη, που έχει το 1% της μάζας του γαλαξία μας.

Η εξήγηση αυτών των μυστήριων ραδιοσημάτων θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί π.χ. σε περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων ή σε σύγκρουση αστέρων νετρονίων κ.ά., και σίγουρα όχι σε εξωγήινους. Εφόσον όμως αυτές οι «εκρήξεις» εντοπίζονται από τόσο πολύ μακριά, τότε γιατί να μην παρατηρούνται παρόμοιες και στον δικό μας γαλαξία; Πολλά τέτοια ερωτήματα σχετικά με τις FRB «αιωρούνται», αναμένοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις κατάλληλες απαντήσεις από τους αστρονόμους.

διαβάστε περισσότερα:

1. Mysterious radio burst came from a galaxy 2.5 billion light years away, astronomers discover, washingtonpost.com

https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/01/04/mysterious-radio-burst-came-from-a-galaxy-2-5-billion-light-years-away-astronomers-discover/?utm_term=.33aab823bca4&tid=sm_tw

2. Radio Bursts Traced to Faraway Galaxy, but Caller Is Probably ‘Ordinary Physics’, nytimes.com

http://www.nytimes.com/2017/01/04/science/fast-radio-burst-galaxy.html?_r=0

3. Enigmatic Radio Pulses Linked to Far-Distant Galaxy, scientificamerican.com

https://www.scientificamerican.com/article/enigmatic-radio-pulses-linked-to-far-distant-galaxy/?WT.mc_id=SA_TW_SPC_NEWS

http://physicsgg.me/2017/01/05/%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%b4%ce%b7-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

master675.jpg.58b56a1cc7dfec0e885bd349f4c460e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρέθηκε η πηγή των μυστηριωδών ραδιοκυμάτων από το διάστημα. :cheesy:

Την προέλευση των μυστηριωδών ραδιοκυμάτων, που παρέμενε άγνωστη για τους επιστήμονες εδώ και περίπου μία δεκαετία, κατάφερε να ταυτοποιήσει μία διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η πηγή των «γρήγορων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRB), όπως ονομάζονται αυτά τα σήματα, είναι ένας μικρός γαλαξίας σε απόσταση 3 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Οι πρώτες γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων καταγράφηκαν το 2007, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν πως προέρχονται από κάποια περιοχή του Γαλαξία μας ή από τους πλησιέστερους «γείτονές» του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η πηγή τους βρίσκεται σε μία κοσμική δομή στην περιοχή του αστερισμού Ηνίοχου, με μάζα μόλις 1% της μάζας του Γαλαξία μας.

«Οι εκλάμψεις θα πρέπει να μεταφέρουν τεράστια ποσά ενέργειας, αφού μπορούν να γίνουν αντιληπτές από απόσταση 3 δισ. ετών φωτός», σημειώνει ο ερευνητής του Κορνέλ Σάμι Τσάτερζι στην ιστοσελίδα του αμερικανικού ιδρύματος.

Από το 2007 και τον πρώτο εντοπισμό τους, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να διαλευκάνουν την πηγή προέλευσης των σημάτων, όπως και την αιτία εκπομπής τους. Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου McGill, που επίσης συμμετείχαν στην έρευνα, ο λόγος ήταν πως τα ραδιοτηλεσκόπια που κατέγραψαν τα κύματα δεν ήταν τόσο εξελιγμένα ώστε να εντοπίσουν την προέλευσή τους.

Το 2012, επιστήμονες από το Κορνέλ βρήκαν πως ένα σήμα επαναλαμβανόταν περιοδικά. Έτσι, «σαρώνοντας» το διάστημα, μπόρεσαν να βρουν την πηγή του.

Καθώς τώρα διαλευκάνθηκε η προέλευσή τους, το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ο μηχανισμός που τα προκαλεί. Στη λίστα των πιθανών σεναρίων, πάντως, βρίσκεται πολύ χαμηλά η εκπομπή τους από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

«Πιστεύουμε πως πρόκειται για κάποιο μάγναστρο (magnetar στα αγγλικά), δηλαδή έναν “νεογέννητο” αστέρα νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, ο οποίος περιβάλλεται από τα υπολείμματα ενός σουπερνόβα», λέει ο Τσάτερζι.

Τα σήματα είναι επίσης πιθανό να προκαλούνται από μία μαύρη τρύπα, που βρίσκεται στο κέντρο του μικρού γαλαξία. Τότε, οι ραδιοπαλμοί θα προκαλούνται καθώς σωματίδια καταλήγουν στο εσωτερικό της με τεράστια ταχύτητα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1190506/brethike-i-pigi-ton-mustiriodon-radiokumaton-apo-to-diastima

brethike-i-pigi-ton-mustiriodon-radiokumaton-apo-to-diastima.jpg.75ec934eeeb28dac5ed2be583aa45423.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA αναζητά εξωγήινους πολιτισμούς που καταστράφηκαν από πολέμους. :cheesy:

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, και μάλιστα προηγμένων τεχνολογικά πολιτισμών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο- «στοιχήματα» της σύγχρονης επιστήμης. Εδώ και δεκαετίες είναι σε εξέλιξη σχετικά προγράμματα (SETI-Search for Extraterrestrial Intelligence), που αναζητούν εκπομπές/ σήματα στο Διάστημα, ενώ πρόσφατα τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση περί εντοπισμού ενδείξεων σε μακρινό άστρο περί πιθανής ύπαρξης «Dyson Spheres» από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, οι οποίες θα αποτελούσαν ατράνταχτη, κολοσσιαίων διαστάσεων (κυριολεκτικά και μεταφορικά) απόδειξη της ύπαρξης ενός εξελιγμένου τεχνολογικά πολιτισμού.

Ωστόσο, μέχρι τώρα το μόνο που υπάρχει είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό ακριβώς: Ενδείξεις, ενώ η περίφημη εξίσωση του Drake (1961), που υπολογίζει την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί στον Γαλαξία, δεν έχει επαληθευτεί πρακτικά, παρά το θεωρητικά «στέρεο» υπόβαθρό της- το μόνο που έχουμε βρει ως τώρα είναι η σιωπή. Αυτό είναι άλλωστε και το «Παράδοξο του Φέρμι»: Η αντίφαση ανάμεσα στη θεωρία (κανονικά ο Γαλαξίας θα έπρεπε να σφύζει από ζωή) και στην πράξη (η σιωπή).

Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι διάφοροι, αναλόγως την οπτική του καθενός: Μπορεί όντως να είμαστε η μόνη νοήμων μορφή ζωής, ικανή να αναπτύξει πολιτισμό, μπορεί οι «άλλοι» να έχουν λάβει τις δικές μας εκπομπές αλλά να έχουν επιλέξει να μην απαντήσουν (για δικούς τους λόγους, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι από αδιαφορία μέχρι και επιθυμία να μην «προειδοποιήσουν» εν όψει δικής τους επίσκεψης, με άγνωστες προθέσεις), μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν/ απαντήσουν στα μηνύματά μας με αντίστοιχο τρόπο ή- μια άλλη, πιο «μακάβρια» πιθανότητα- μπορεί να μην προλαβαίνουν να το κάνουν, καθώς, λόγω της ταχείας εξέλιξής τους, αυτοκαταστρέφονται (ή καταστρέφονται από κάποιο άλλο αίτιο – όσοι έχουν παίξει τη διαστημική τριλογία επιστημονικής φαντασίας των «Mass Effect» ή απλά έχουν διαβάσει αρκετή ΕΦ ίσως μπορούν να φανταστούν ευκολότερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τους λόγους του και τις…μεθόδους πίσω από αυτό) πριν προλάβουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Το τελευταίο σενάριο βρίσκεται στο επίκεντρο μελέτης ερευνητών του Cornell University (Άνταμ Στίβενς, Ντάνκαν Φόργκαν, Τζακ Ο Μάλεϊ – Τζέιμς). Όπως αναφέρουν σχετικά, «εξετάζουμε το ενδεχόμενο νοήμονες πολιτισμοί που αυτοκαταστρέφονται να αφήνουν/ εκπέμπουν σήματα/ σημάδια που μπορούν να παρατηρηθούν από την ανθρωπότητα. Η τοποθέτηση ορίων στον αριθμό των πολιτισμών που έχουν αυτοκαταστραφεί στον Γαλαξία έχει σημαντικές επιπτώσεις στους τελευταίους τρεις όρους της εξίσωσης του Drake, και θα μας επέτρεπε να δούμε ποιες κλάσεις λύσης στο Παράδοξο του Φέρμι ταιριάζουν με τα στοιχεία (ή την έλλειψή τους)».

Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τη Γη ως παράδειγμα και εξετάζουν μία ποικιλία σεναρίων στα οποία οι άνθρωποι καταστρέφουν οι ίδιοι τον δικό τους τεχνολογικό πολιτισμό. «Κάθε σενάριο παρουσιάζει κάποιου είδους παρατηρήσιμα σημάδια, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω αστρονομικών εγχειρημάτων για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό πλανητικών συστημάτων. Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι μάλλον απίθανο να παρατηρηθούν σε διαστρικές αποστάσεις, αλλά κάποια σενάρια είναι πιθανόν να προκαλούν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση της ατμόσφαιρας, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν με τηλεσκόπια νέας γενιάς. Σε κάποιες περιπτώσεις, το timing της παρατήρησης θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό για τον εντοπισμό, καθώς η αποσύνθεση/ εξαφάνιση των σημαδιών αυτών είναι γρήγορη σε σχέση με τη “ζωή/ ηλικία” των επικοινωνιών της ανθρωπότητας. Σε άλλες, τα σημάδια εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια».

Σε σχετικό δημοσίευμα του National Geographic χρησιμοποιείται ο όρος «SEETI» (Search for Extinct Extraterrestrial Intelligence) – και, όπως αναφέρεται, η ιδέα για την αναζήτηση κατεστραμμένων πολιτισμών άρχισε σε ακαδημαϊκό εργαστήριο σχετικά με τη δημιουργία/ ανάπτυξη κατοικήσιμων κόσμων. «Μία από τις ιδέες που μας ήρθαν ήταν ο εντοπισμός παρουσίας ζωής μέσω εντοπισμού της καταστροφής της» λέει σχετικά ο Τζακ Ο Μάλεϊ- Τζέιμς, αστροβιολόγος και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας.

Το SEETI βασίζεται σε τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για την επόμενη γενιά τηλεσκοπίων, με σκοπό τον εντοπισμών εξωγήινων «βιο-ϊχνών» που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την πιθανή παρουσία εξωγήινης ζωής. Για παράδειγμα, κατά την παρατήρηση ενός εξωπλανήτη, η παρουσία οξυγόνου που αναπληρώνεται συνεχώς ενδεχομένως να υποδεικνύει οργανισμών που φωτοσυνθέτουν.

Ωστόσο, το SEETI δεν αναζητεί «βιο-ίχνη», αλλά «νεκρο-ίχνη» – ενδείξεις/ σημάδια θανάτου- που θα υποδείκνυαν καταστροφή μεγάλης κλίμακας, όπως για παράδειγμα μέσω βιολογικού πολέμου (που θα είχε ως συνέπεια αυξημένη παρουσία μικροοργανισμών που έχουν να κάνουν με αποσύνθεση και αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα μεθανίου και αιθανίου, πιθανώς σε βάθος χρόνου εάν τα βιολογικά όπλα είχαν επηρεάσει μεγάλο ποσοστό των μορφών ζωής ενός πλανήτη) ή ο πυρηνικός πόλεμος, που θα είχε ως συνέπεια την αύξηση της λάμψης ενός πλανήτη/ εκπομπής φωτός από την ατμόσφαιρά του (airglow), ως συνέπεια της εκτεταμένης και μαζικής χρήσης πυρηνικών όπλων.

Επίσης, μια πυρηνική αναμέτρηση θα είχε και θερμικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της συγκέντρωσης του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Τέτοιου είδους φαινόμενα θα ήταν παρατηρήσιμα για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί και ότι ο εντοπισμός και παρατήρησή τους θα παρεμποδίζονταν από την ποσότητα της σκόνης που θα ανέβαινε στην ατμόσφαιρα – κάτι όμως που και από μόνο του θα αποτελούσε ενδιαφέρουσα ένδειξη («πριν» και «μετά»- αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξηγείται και από φυσικά αίτια).

Οι ερευνητές εξετάζουν και άλλα «αποκαλυπτικά» σενάρια, που μπορεί να είναι πιο «εξωτικής» φύσης, όπως αυτό της «γκρι γλίτσας»/ «Grey Goo» (αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς είναι και ο τίτλος ενός πρόσφατου παιχνιδιού στρατηγικής για PC, που πραγματεύεται το εν λόγω αντικείμενο):

Το εν λόγω σενάριο έχει να κάνει με νανορομπότ/ τεχνητές νοημοσύνες, που πολλαπλασιάζονται ραγδαία, κατασκευάζοντας αντίγραφα των εαυτών τους με υλικά από το περιβάλλον τους, και ξεφεύγουν από τον έλεγχο των δημιουργών τους, καταστρέφοντάς τους.

Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το paper του SEETI, θα άφηνε ίχνη που θα ήταν παρατηρήσιμα ίσως και για χιλιάδες χρόνια. Επίσης, υπάρχει και το πλέον εντυπωσιακό σενάριο της ολικής καταστροφής ενός πλανήτη, που θα γινόταν κομμάτια λόγω της μαζικής έκλυσης τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας (φανταστείτε ίσως κάτι στα πρότυπα του διάσημου «Death Star» του «Star Wars»). Ένα τέτοιο σενάριο θα άφηνε με τη σειρά του ίχνη όπως τεχνητά αντικείμενα στον δακτύλιο/ δίσκο που θα συνέθεταν τα κομμάτια του κατεστραμμένου πλανήτη, υποδεικνύοντας την παρουσία ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού.

Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, η πλέον «απόλυτη» απόδειξη θα ήταν οι επιστήμονες να δουν οι ίδιοι την καταστροφή ενός πλανήτη, χωρίς να εντοπίζονται τα αιτία του, οπότε και αναγκαστικά εξετάζεται το σενάριο της εξωγήινης ενέργειας.

«Με το πέρασμα του χρόνου, τα πρώτα στοιχεία περί ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης ενδεχομένως να προκύψουν από τα απομεινάρια λιγότερο συνετών πολιτισμών» καταλήγει το paper του SEETI. «Έτσι, αυτές οι πληροφορίες δεν θα μας έφερναν μόνο γνώση, αλλά και σοφία» καταλήγει.

http://www.pronews.gr/portal/20170117/genika/diastima/49/h-nasa-anazita-exogiinoys-politismoys-poy-katastrafikan-apo-polemoys

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Το άγνωστο δοκίμιο του Τσώρτσιλ: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» :cheesy:

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν νοιαζόταν μόνο με ποιο τρόπο η Βρετανία και γενικότερα η δημοκρατική Δύση θα νικήσει τη ναζιστική Γερμανία. Ενδιαφερόταν επίσης για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό ανέκδοτο και άγνωστο έως τώρα δοκίμιό του, που ήλθε στο φως και φέρει τον τίτλο «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;»

Εν συντομία, η απάντηση του Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι ότι, με δεδομένη την απεραντοσύνη του Σύμπαντος, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως οι άνθρωποι αποτελούν κάτι το μοναδικό, αν μη τι άλλο επειδή εγγενώς η ζωή έχει την τάση να πολλαπλασιάζεται και να επεκτείνεται.

Το 11σέλιδο δακτυλογραφημένο κείμενο, που πιθανώς προοριζόταν να δημοσιευθεί σε κάποια εφημερίδα, είχε γραφεί το 1939, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στο χείλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έμεινε στα συρτάρια του μεγάλου βρετανικού πολιτικού, ο οποίος έκανε κάποιες αλλαγές στη δεκαετία του 1950, παρ’ όλα αυτά, δεν έμελλε ποτέ να δημοσιευθεί.

Στην δεκαετία του ’80, και αφού στο μεταξύ το κείμενο είχε μείνει για χρόνια στα χέρια του εκδότη του Τσώρτσιλ, το δοκίμιο μεταφέρθηκε μαζί με πολλά άλλα γραφτά του στο Εθνικό Μουσείο Τσώρτσιλ στο Φούλτον του Μισούρι των ΗΠΑ, όπου καταχωνιάστηκε και ξεχάστηκε. Ώσπου, ο νέος διευθυντής του μουσείου Τίμοθι Ράϊλι, το ξέθαψε και το παρέδωσε στον ισραηλοαμερικανό αστροφυσικό και συγγραφέα εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων Μάριο Λίβιο, ο οποίος ανέλαβε να το μελετήσει.

«Σε μια εποχή που ορισμένοι σημερινοί πολιτικοί απαξιώνουν την επιστήμη, είναι συγκινητικό να θυμόμαστε έναν ηγέτη, ο οποίος ασχολείτο με αυτήν τόσο βαθιά», δήλωσε ο Λίβιο σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό Nature, σε έναν υπαινιγμό που παραπέμπει (και) στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τσώρτσιλ δείχνει ιδιαίτερα ενημερωμένος για τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής του, ενώ -όπως και σε τόσα άλλα πράγματα- οι κρίσεις και προβλέψεις του σχετικά με την εξωγήινη ζωή φαίνονται ιδιαίτερα εύστοχες. Πάνω από μισό αιώνα πριν ανακαλυφθεί ο πρώτος εξωπλανήτης γύρω από κάποιο άλλο άστρο, ο Τσώρτσιλ δεν απέκλειε την πιθανότητα να υπάρχουν πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ακόμη και ζωή πάνω σε αυτούς, αναπτύσσοντας προβληματισμούς παρεμφερείς με εκείνους των σημερινών αστροβιολόγων.

Ένας πρώιμος αστροβιολόγος

«Δεν είμαι τόσο επαρκώς επηρμένος για να θεωρώ ότι ο ήλιος μου είναι ο μόνος που διαθέτει μια οικογένεια πλανητών», γράφει μεταξύ άλλων. Διακινδυνεύει μάλιστα την -σωστή κατά τους σημερινούς επιστήμονες- εκτίμηση ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των εξωπλανητών «θα έχουν το σωστό μέγεθος για να κρατήσουν νερό στην επιφάνειά τους και πιθανώς κάποιου είδους ατμόσφαιρα». Ενώ θεωρεί πιθανό ότι μερικοί εξωπλανήτες «θα βρίσκονται στην δέουσα απόσταση από τον μητρικό τους ήλιο, ώστε να διαθέτουν την κατάλληλη θερμοκρασία».

Έτσι, ήδη πολλές δεκαετίες πριν, ο Τσώρτσιλ αναδεικνύει την όντως ζωτική σημασία του νερού σε υγρή μορφή και της θερμοκρασίας σε έναν εξωπλανήτη. Άρα, την κατάλληλη απόσταση του πλανήτη από το άστρο του, ούτε πολύ κοντά (ώστε το νερό να βράζει και να εξατμίζεται στο διάστημα), ούτε πολύ μακριά (ώστε το νερό να παγώνει), δηλαδή στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής. Επισημαίνει επίσης τη σημασία για ένα πλανήτη να μπορεί να κρατά την ατμόσφαιρά του.

Όπως εκτιμά ο Τσώρτσιλ, στο ηλιακό μας σύστημα ζωή μπορεί να υπάρχει μόνο στον Άρη και στην Αφροδίτη. Αλλά θεωρεί ότι είναι τόσο μεγάλες οι διαστημικές αποστάσεις, που ίσως ποτέ να μη μπορέσουμε να μάθουμε, αν όντως κάποιοι πλανήτες «φιλοξενούν ζωντανά πλάσματα, ακόμη και φυτά».

Προβλέπει πάντως, ότι «μια ημέρα, πιθανώς στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, ίσως καταστεί εφικτό να ταξιδέψουμε στο φεγγάρι, ή ακόμη στην Αφροδίτη ή στον Άρη». Από την άλλη, θεωρεί τα ταξίδια σε άλλα άστρα υπερβολικά δύσκολα, καθώς επισημαίνει ότι το κοντινότερο άστρο (Εγγύς του Κενταύρου) απέχει περίπου πέντε έτη φωτός.

Εν κατακλείδι, όπως λέει, «εγώ τουλάχιστον δεν έχω εντυπωσιασθεί τόσο πολύ από την επιτυχία του πολιτισμού μας εδώ (σ.σ.στη Γη), ώστε να φθάσω στο σημείο να σκεφθώ πως είμαστε το μόνο σημείο σε αυτό το απέραντο σύμπαν που περιέχει ζωντανά, σκεπτόμενα πλάσματα ή ότι είμαστε η υψηλότερη μορφή νοητικής και σωματικής ανάπτυξης που εμφανίσθηκε ποτέ στο απέραντο πεδίο του χώρου και του χρόνου».

Από τους Αρειανούς στους Ναζί

Το κείμενο του Τσώρτσιλ είχε γραφεί λίγο μετά τη ραδιοφωνική μετάδοση το 1938 του «Πολέμου των Κόσμων» (προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Χ.Τζ. Γουέλς), που είχε δημιουργήσει έναν «πυρετό» στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη για τους Αρειανούς και μια πιθανή εισβολή τους.

Όμως τα επιστημονικά και τεχνολογικά ενδιαφέροντα του Τσώρτσιλ δεν περιορίζονταν στο διάστημα, αλλά εκτείνονταν από την εξέλιξη έως την πυρηνική σύντηξη. Ήδη στα 22 του, ως αξιωματικός του βρετανικού στρατού στην Ινδία το 1896, είχε διαβάσει το αριστούργημα του Δαρβίνου «Για την καταγωγή των ειδών».

Στο μεσοπόλεμο καταβρόχθιζε όποια επιστημονική γνώση έπεφτε μπροστά του και δεν δίσταζε να γράφει ο ίδιος σχετικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών του προερχόταν από τις ατελείωτες συζητήσεις με τον γερμανικής καταγωγής στενό φίλο και επιστημονικό σύμβουλό του Φρέντερικ Λίντεμαν, καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός που προσέλαβε επίσημα έναν επιστημονικό σύμβουλο, τον Λίντεμαν, στην αρχή της δεκαετίας του ’40.

Χάρη στα πολυσχιδή επιστημονικά - τεχνολογικά ενδιαφέροντα του Τσώρτσιλ, στη διάρκεια του πολέμου, η Βρετανία προχώρησε ταχέως πολλά κρίσιμα προγράμματα, όπως την ανάπτυξη του ραντάρ και της ατομικής βόμβας. Αλλά και μετά τον πόλεμο, ο Τσώρτσιλ ενίσχυσε με γενναία χρηματοδότηση την δημιουργία εργαστηρίων, τηλεσκοπίων και άλλων επιστημονικών υποδομών σε διάφορα πεδία (αστρονομία, γενετική κ.α.)

Όμως, ήταν αρκετά έξυπνος και ευαίσθητος για να παρατηρήσει κάποτε ότι «χρειαζόμαστε επιστήμονες στον κόσμο, αλλά όχι έναν κόσμο επιστημόνων», έτσι ώστε «η επιστήμη να είναι υπηρέτης και όχι κύριος του ανθρώπου». Η πρόκληση αυτή παραμένει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500129616

D7BB9F1C069E72E944255A478191B9EA.jpg.0f7159c510df69f8125cbed589902ec5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εξωγήινοι και εξωγαλαξιακές εκλάμψεις ραδιοκυμάτων. :cheesy:

Από την ανακάλυψη των ταχέων εκλάμψεων ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts, συντομογραφικά FRBs)

https://en.wikipedia.org/wiki/Fast_radio_burst

το 2007 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες από τους αστρονόμους για να κατανοηθεί η προέλευσή τους.

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί 17 FRBs και έχουν διατυπωθεί πολλές ερμηνείες γι αυτές: π.χ. θα μπορούσαν να οφείλονται σε εκρήξεις ακτίνων γάμα ή σε υπερμεγέθεις αστέρες νετρονίων ή σε αστρικές εκλάμψεις. Άσχετα με την προέλευσή τους είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι πηγές των περισσότερων FRBs βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις έξω από τον γαλαξία μας.

Oι ερευνητές Manasvi Lingam και Abraham Loeb στην εργασία τους με τίτλο «Fast Radio Bursts from Extragalactic Light Sails» εξετάζουν την περίπτωση οι FRBs να δημιουργούνται από εξωγαλαξιακούς πολιτισμούς και να χρησιμεύουν είτε ως φάροι είτε για την προώθηση διαστημοπλοίων με ιστία.

Οι Lingam και Loeb επισημαίνουν ότι η περίπτωση να παράγονται οι FRBs από εξωγήινους είναι εντελώς υποθετική κι ότι η εργασία τους είναι μια άσκηση επί χάρτου για τον υπολογισμό των απαραίτητων δεδομένων ώστε αυτές να παράγονται από εξωγήινες κατασκευές.

Γιατί όμως δυο ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ασχολούνται με ένα τέτοιο πρόβλημα;

Διότι ο Abraham (Avi) Loeb συμμετέχει στον σχεδιασμό του προγράμματος «Starshot». Σκοπός του προγράμματος είναι ένα διαστρικό ταξίδι διάρκειας 30 ετών από χιλιάδες μικροσκοπικά διαστημικά σκάφη προς τον Άλφα του Κενταύρου. Το μέγεθος των σκαφών θα είναι πολύ μικρό – όσο το μέγεθος ενός τσιπ στις ηλεκτρονικές συσκευές –, θα διαθέτουν ηλιακά ιστία, και ένα πανίσχυρο λέιζερ από τη Γη θα τα επιταχύνει μέχρι το 20% της ταχύτητας του φωτός.

Η εργασία των Lingam και Loeb προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο εξιτάροντας την φαντασία των αθεράπευτα ουφολόγων. Μάλιστα η ελληνική έκδοση της Huffington Post, σε χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, αφιερώνει δυο άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό:

1ο. Μυστηριώδη ραδιοσήματα ίσως είναι ίχνη από την κίνηση εξωγήινων διαστημοπλοίων

http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/11/eidhseis-tech-science-ereyna-mysthriwdh-radioshmata-isws-einai-ixnh-ekswghinwn_n_15282254.html

2ο. Επιστήμονες του Χάρβαρντ λένε ότι βρήκαν τον τρόπο που ταξιδεύουν οι εξωγήινοι και θα τον δοκιμάσουν

http://www.huffingtonpost.gr/2017/03/18/diethnes-jharvard-taxidi-exogiinoi-frb_n_15449856.html

http://physicsgg.me/2017/03/19/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%ac%ce%bc%cf%88%ce%b5/

frb.jpg.ffdc9e929889697ceec5d72caa13fecd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εκτος Θεματος αλλα αξιο ενημερωσης!!!

Βραζιλία: Μυστηριώδης εξαφάνιση φοιτητή που ήταν παθιασμένος με τους εξωγήινους. :cheesy:

Η ανεξήγητη εξαφάνιση ενός Βραζιλιάνου έχει προκαλέσει μια έκρηξη στις θεωρίες συνωμοσίας αφότου ανακαλύφθηκε πως είχε αφήσει το δωμάτιό του γεμάτο με παράξενα γραπτά και ένα άγαλμα ενός φιλοσόφου του 16ου αιώνα που φημίζεται για τις θεωρίες του σχετικά με το διάστημα.

Ο Μπρούνο Μπόργκες έχει χαθεί από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, όταν μυστηριωδώς εξαφανίστηκε μετά από ένα οικογενειακό δείπνο στην πόλη του Ρίο Μπράνκο στη βορειοδυτική Βραζιλία.

Η εξαφάνιση του φοιτητή ψυχολογίας προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον μετά το υλικό που βρέθηκε στο υπνοδωμάτιό του και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Το βίντεο δείχνει τους τοίχους και το δάπεδο γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις καθώς και παράξενα διαγράμματα. Υπάρχει επίσης μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία και 14 μεγάλα σημειωματάρια γεμάτα γραπτά με μεγάλους λατινικούς αριθμούς στα εξώφυλλα.

Ίσως όμως το πιο περίεργο χαρακτηριστικό του δωματίου είναι το μεγάλο άγαλμα του Ιταλού φιλοσόφου της Αναγέννησης Τζιορντάνο Μπρούνο. Ο Μπρούνο ήταν γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με το άπειρο του σύμπαντος.

Ο πρώην μοναχός υπερασπίστηκε το σύστημα αστρονομίας του Κοπέρνικου, που τοποθετεί τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ως αιρετικός και να καεί στην πυρά το 1600.

Πολλοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσαν την φυσική ομοιότητα του Μπόργκες με τον Μπρούνο.

 

Giordano Bruno (filósofo e mago) e Bruno Borges (o menino do Acre)

Se isso não é reencarnação eu não sei o que é. pic.twitter.com/GbQufyXUic

— detremura (@detremura) 4 Απριλίου 2017

 

Ανάμεσα στα γραπτά υπήρχαν αποσπάσματα από την Αγία Γραφή και φράσεις από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ένα από τα βιβλία που βρέθηκαν στο δωμάτιό του έχει τίτλο «Θεωρία της απορρόφησης της γνώσης». Υπάρχει επίσης και μια περίεργη αυτοπροσωπογραφία του Μπρούνο να στέκεται με έναν εξωγήινο.

Η εξαφάνιση του φοιτητή έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή από τον πατέρα του που μπήκε στο δωμάτιό του, το οποίο ήταν πάντα κλειδωμένο και είδε τι είχε δημιουργήσει ο γιος του εκεί. «Μπήκα μέσα και δεν είδα το κρεβάτι του, δεν είδα τίποτα. Απλά τα είδα όλα. Εκείνη τη στιγμή είδα πως ο Μπρούνο είχε φύγει» δήλωσε ο επιχειρηματίας στην Globo.

Σύμφωνα με την μητέρα του, ο Μπόρχες είχε αρχίσει τις εργασίες του το 2013 και άρχισε να εργάζεται πιο εντατικά πάνω σε αυτό πέρυσι. «Μου είχε πει ότι έγραφε 14 βιβλία που θα άλλαζαν την ανθρωπότητα με έναν καλό τρόπο», είπε ενώ πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι απλά μια τυπική εξαφάνιση.

Η περίεργη υπόθεση έχει συγκεντρώσει την προσοχή του κοινού σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να δημιουργούν σελίδες στο Facebook αφιερωμένες στο Μπόργκες, ενώ κάποιοι προσπαθούν ήδη να αποκρυπτογραφήσουν τα έργα του.

Ο ερευνητής υπεύθυνος για την υπόθεση, Φαμπρίτσιο Σομπρέιρα, δήλωσε πως το θέμα παραμένει εμπιστευτικό αλλά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

https://www.youtube.com/watch?v=BH6mOHkO52c

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/brazilia_mystiriodis_eksafanisi_foititi_pou_itan_pathiasmenos_me_tous_eksogiinous_vid-65103217/

newego_LARGE_t_1101_55401877.jpg.23b174d4f664aed4952c9cb64edd2fe7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για «μηνύματα» εξωγήινης ζωής που παρερμηνεύτηκαν από τους επιστήμονες. :cheesy:

Οι επιστήμονες είναι πιθανόν να βρήκαν αποδείξεις για εξωγήινη ζωή, αλλά να τις ερμήνευσαν λανθασμένα, σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Τα παράξενα ραδιοκύματα που φτάνουν στη Γη το τελευταίο διάστημα ενδέχεται να πηγάζουν από ένα μεγάλο, μηχανοκίνητο αεροσκάφος που βρίσκεται βαθιά στο διάστημα, ισχυρίζεται ο Άβι Λοέεμπ του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γρήγορα ραδιοκύματα που έχουν προκαλέσει αμηχανία στους επιστήμονες από τη στιγμή που τα ανακάλυψαν, το 2007, θα μπορούσε να είναι απόδειξη για την ύπαρξη προηγμένης τεχνολογίας εξωγήινων.

«Τα γρήγορα ραδιοκύματα είναι υπερβολικά λαμπρά, δεδομένου της μικρής διάρκειάς τους και προέρχονται από μεγάλες αποστάσεις. Οι επιστήμονες δεν έχουν αναγνωρίσει μία πιθανή φυσική πηγή προέλευσής τους», λέει ο Λοέμπ και προσθέτει: «αξίζει να σκεφτούμε και να ελέγξουμε εάν έχουν τεχνητή προέλευση».

Ο καθηγητής και ο συνάδελφός του Μανάσβι Λίνγκαμ προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν αυτά τα μηνύματα μπορεί να πηγάζουν από ραδιοφωνικούς πομπούς, ωστόσο αυτό θα απαιτούσε μία γεννήτρια ηλιακής ενέργειας μεγάλης όσο ένας πλανήτης. Αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να κατασκευαστεί από ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες, ωστόσο δεν αντιβαίνει τους νόμους της φυσικής ή το ενδεχόμενο δημιουργίας τους από έναν αναπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Όπως ισχυρίζονται, αυτή η τεχνολογία θα απαιτούσε τόσο ενέργεια για να λειτουργήσει που θα κατέληγε να λιώσει, εκτός κι αν ψύχονταν από νερό και είχε μέγεθος δύο φορές όσο αυτό της Γης.

Αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν, είναι γιατί ένας εξωγήινος πολιτισμός θα επεδίωκε να κατασκευάσει έναν τέτοιο μηχανισμό. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτό το σενάριο ευσταθεί. «Η επιστήμη δεν σχετίζεται με την πίστη, αλλά με την απόδειξη. Αξίζει να εξωτερικεύει κανείς νέες ιδέες και να αφήνει στα δεδομένα να είναι ο κριτής», καταλήγει ο καθηγητής του Χάρβαρντ.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/kathigitis_tou_xarbarnt_mila_gia_minymata_eksogiinis_zois_pou_parermineutikan_apo_tous_epistimones-65108176/

newego_LARGE_t_1101_54336937.jpg.9de2b8069c90e6c5860b85a40af3fac9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι εξωγήινοι σιωπούν. :cheesy:

Μετά τις δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών από το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων μηνυμάτων από τα ραδιοτηλεσκόπια του προγράμματος SETI, τώρα και το νεότερο και ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα Breakthrough Listen ανακοίνωσε ότι η έως τώρα έρευνά του υπήρξε άκαρπη.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, τα μόνα νοήμονα σήματα που έπιασε το Breakthrough, ήταν από τα κινητά τηλέφωνα, τους δορυφόρους και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές των… Γήινων.

Η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών πάντως θα συνεχιστεί, σε πείσμα όσων (π.χ. ο Στέφεν Χόκινγκ) προειδοποιούν ότι μάλλον θα ήταν καλύτερη ιδέα οι άνθρωποι να κρατήσουν χαμηλό «προφίλ» και να περάσουν απαρατήρητοι, επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις των εξωγήινων -αν αυτοί υπάρχουν.

Το Breakthrough ανακοίνωσε ότι ξεχώρισε 11 σήματα, αλλά μετά από μια πιο ενδελεχή μελέτη κανένα από αυτά τα ραδιοκύματα δεν αποδείχθηκε ότι είχε εξωγήινη προέλευση.

Το πρόγραμμα Breakthrough, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε το 2015 μετά από πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ. Περιλαμβάνει μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια όπως το Γκριν Μπανκ στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ και το Παρκς στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Έως τώρα, το πρόγραμμα έχει αναζητήσει σήματα από 692 κοντινά στη Γη άστρα, μεταξύ των οποίων τον Αλφα και τον Εγγύτατο του Κενταύρου, «ακούγοντας» στις συχνότητες του ενός έως δύο GHz. Οι μελέτες από τις δεκαετίες του 1960 και 1960 έχουν συμπεράνει ότι αυτές οι συχνότητες είναι οι πιο υποσχόμενες για τυχόν νοήμονα εξωγήινα σήματα.

Εκτός από τα ραδιοσήματα, το Breakthrough, αντίθετα με το SETI, θα αναζητήσει και οπτικά σήματα.

«Μολονότι η αναζήτηση δεν έχει ανιχνεύσει κάποιο πειστικό σήμα από εξωγήινη νοημοσύνη, βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες μέρες», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι εφεξής το Breakthrough θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών του περίπου ανά εξάμηνο.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν ολοένα πιο εξελιγμένους αλγόριθμους, ώστε να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τη βελόνα μέσα στα άχυρα, δηλαδή εκείνο το σήμα, ανάμεσα στα πολλά, που μπορεί να προδίδει κάποια νοημοσύνη. Γι’ αυτό το σκοπό, θα ενταθεί η συνεργασία με ειδικούς στην ανάλυση σημάτων και στη μηχανική μάθηση των υπολογιστών.

Η ηγετική ομάδα του Breakthrough περιλαμβάνει μερικά γνωστά ονόματα, όπως τον Βασιλικό Αστρονόμο της Βρετανίας λόρδο Μάρτιν Ρις, τον ομότιμο καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επίτιμο πρόεδρο του Ινστιτούτου SETI Φρανκ Ντρέικ (δημιουργό της διάσημης «εξίσωσης Ντρέικ» για την εκτίμηση ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών), τη συγγραφέα και παραγωγό Αν Ντράγιαν (σύζυγο του αστρονόμου Καρλ Σαγκάν) κ.ά.

http://physicsgg.me/2017/04/21/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bd/

screenshot20170420at12-03-55pm.png.78720e10983cf38b236fd93ccabfe419.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης