Jump to content

Televue radian 3 mm (300x)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις πραγματοποίησα τη δεύτερη δοκιμή με το παραπάνω προσοφθάλμιο και το 100 ed skywather.Θεωρητικά η μέγιστη δυνατή μεγέθυνση 200 χ, ενώ ο συγκεκριμένος συνδυασμός δίνει 300 χ.

Αφροδίτη ''τεράστια'' αλλά έβραζε λόγο ότι βρίσκεται σχετικά χαμηλά. Άρης οριακά διακρίνονται κάποια σημάδια στην επιφάνεια του. Στη σελήνη όμως μπόρεσα να διακρίνω θαυμάσιες και ευκρινέστατες λεπτομέρειες,τόσο που παρόλο που έχουμε ξεφύγει από το όριο των δύο ημερών από το πρώτο τέταρτο ήταν ορατός ο κεντρικός κρατηρίσκος του Πλάτωνα και παραδίπλα μία ''τεράστια'' Vallis Alpes τόσο που πίστεψα ότι θα δω τη μικρότερη χαράδρα μέσα της . Δε μιλάμε βέβαια για τους κρατήρες και τα όρη στα όρια της σκιάς το θέαμα εντυπωσιακό. Όλα αυτά παρόλο που η πρόβλεψη για το seeing δεν ήταν και η καλύτερη και παρόλο που χρησιμοποιώ τη vixen porta (χειροκίνητη οδήγηση).Συμπέρασμα με ένα καλό τηλεσκόπιο και ένα εξίσου καλό προσοφθάλμιο μπορείς να ξεφύγεις αρκετά από το άνω θεωρητικό όριο τουλάχιστον στη σελήνη. Ά και ο Albireo θαυμάσιος με τα δύο αστέρια ''μακριά'' το ένα από το άλλο και με ορατούς γύρω τους δίσκους του Airy.

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τον Σπύρο για την άψογη κατάσταση που μου έστειλε το προσοφθάλμιο.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξύνεις πληγές τώρα. 100ED & Radian 3, να τα χαίρεσαι. Δοκίμασε και πλανητικά νεφελώματα (τα λαμπρά) και φυσικά τα σφαιρωτά (όταν έρθει η ώρα)

Πως πας από floaters με τον συνδυασμό αυτόν;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα δυστυχώς απέναντι από το μπαλκόνι του σπιτιού βρίσκεται μία ''φωτεινότατη'' λάμπα της ΔΕΗ που με στραβώνει, οπότε περιορίζομαι σε εμφανείς στόχους. Τα πλανητικά και τα σφαιρωτά τα αφήνω για σκοτεινούς ουρανούς και το 10-ιντσο. Όσο για τα ''μυγάκια'' τα βλέπω αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλούν ιδιαίτερα, το ποιο ''κουραστικό'' σε αυτές τις μεγεθύνσεις είναι ότι ο στόχος φεύγει από το πεδίο σε δευτερόλεπτα για αυτό έχω παρατήσει το BGO καθώς και ένα plossl των 4 mm και χρησιμοποιώ το Delos των 4.5 mm, πολύ ξεκούραστο προσοφθάλμιο για undriven στηρίξεις και εξαιρετικά ευκρινές, αλλά και το ''καινούριο'' radian που μου άφησε άριστες εντυπώσεις.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με ρωτούσε ένας φίλος που έχει το ED100 γιαυτόν τον Radian 3mm. Του απήντησα "είναι υπερβολικό αλλά αν είναι καλή η συναλλαγή θα σου δώσει το 300x για τις σπάνιες καλές νύκτες που σηκώνουν τέτοια μεγέθυνση."

Βλέπω πως κατέληξε σε σένα (εαν μιλάμε για το ίδιο), σου εύχομαι να το χαρείς. Και εγώ Radian, Delos και BGO δουλεύω στις μεγάλες μεγεθύνσεις (και 2 ES82 για όταν είναι δύσκολο να κρατήσω το αντικείμενο στο πεδίο) και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αλλά κρατώ την κόρη εξόδου κοντά στο 1mm, που σημαίνει πως 300x πιάνω συνήθως με το 12ρι. Και εκεί πιο συχνά 250x.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα

Κώστα ευχαριστώ για τις ευχές. Από ότι έχω διαβάσει αλλά και από προσωπική εμπειρία η σελήνη αλλά και τα διπλά άστρα σηκώνουν περισσότερες μεγεθύνσεις από τις συνιστώμενες ακόμα και σε βραδιές που το seeing δεν είναι τέλειο και επειδή δεν είμαι φίλος των ''barlow'' το radian ήταν μια πολύ καλή αγορά. Κυκλοφορεί μια προηγούμενη αγγελία όπου πωλείται μεταξύ άλλων radian και ο 3-άρης οπότε μπορεί να το ψάξει ο φίλος σου. Νομίζω ότι αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω. Τώρα βέβαια πρόκειται να κυκλοφορήσει και ο delite των 3 mm που θα είναι ένα κλικ ποιο πάνω από τον radian , βλέπε Paolini, αλλά το κόστος σχεδόν τριπλασιάζεται και για ένα προσοφθάλμιο που δίνει σχετικά ακραίες μεγεθύνσεις δεν ξέρω αν αξίζει τα επιπλέον χρήματα. Πάντως αυτό που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι οι καινούριοι Vixen HR τουλάχιστον τον 2.4 mm, o Paolini έγραψε διθυραμβικές κριτικές τους κατατάσσει στα κορυφαία πλανητικά προσοφθάλμια.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης