Jump to content

Τροποποίηση Telrad finder


PapGeo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

O Telrad αποτελεί ίσως τον καλύτερο ερευνητή προβολής, κι αυτό γιατί προβάλει στην οθόνη του χρήστη τρεις κύκλους διαμέτρου 1/2 , 2 και 4 μοιρών, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την εύρεση των αντικειμένων του ουρανού με αστροάλματα.

 

Κατασκευαστικά όμως παραμένει βαρύς και ογκώδης, όπως ήταν όταν πρωτοβγήκε στο εμπόριο πριν από δεκαετίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτρέπουν πολλούς ερασιτέχνες με μικρά ή και μεσαία τηλεσκόπια από την χρησιμοποίησή του. Μπορούν όμως, όσοι «πιάνει» κάπως το χέρι τους, να ευεργετηθούν από τις υπηρεσίες του, αφού πρώτα τον τροποποιήσουν.

 

Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Την βρήκα εδώ: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/795978/page/2/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1

 

Στην περίπτωσή μου, ο Telrad μπορούσε χωρίς πρόβλημα να τοποθετηθεί πάνω στο τηλεσκόπιο (10” dobsonian), αλλά το μεγάλο μήκος του περιόριζε κάπως την άνεση για το κεφάλι μου, το οποίο θα έπρεπε να τραβηχτεί πιο πίσω για να κοιτάξει μέσα του. Αποφάσισα λοιπόν να ακολουθήσω την παραπάνω ιδέα και να τον τροποποιήσω.

 

Το προηγούμενο Σάββατο είχα την ευκαιρία να βρεθώ κάτω από σκοτεινό ουρανό με τον Telrad «ετοιμοπόλεμο». Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι οι δυνατότητες του μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάστηκε καν να κοιτάξω μέσα από τον 9x50 ερευνητή του τηλεσκοπίου μου, αλλά μόνον μέσα από τον 32mm προσοφθάλμιό μου για να βρω το αντικείμενο που με ενδιέφερε, κι όλα αυτά με μεγάλη άνεση, όπως είχα συνηθίσει έως τώρα μέσω του red dot finder που χρησιμοποιούσα, αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια εντοπισμού, όπως αναμενόταν, σε σχέση με τον τελευταίο.

 

Φιλικά

 

PapGeo

------------------------------------

Y.Γ. Παραθέτω φωτογραφίες:

 

Εδώ ο Telrad πριν το «χειρουργείο» μαζί με μια πλαστική και κλειστή θήκη για δύο μπαταρίες τύπου ΑΑ (1 ευρώ), που αγόρασα από κατάστημα ηλεκτρονικών στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να μεταφέρω την ανοικτή θήκη των μπαταριών από τον χώρο που βρισκόταν – και που θα κοβόταν – παράπλευρα, εξωτερικά του Telrad.

DSC00077.JPG.ddc95217bcae652561001af11975053c.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Γιώργο =D> =D> =D> =D>

Φαίνεται τέλεια δουλειά.

Ο red dot finder που ανέφερες είναι ο Rigel ; Γιατί τέτοιον έχω και θα ήθελα να μου πεις ποιος δυσκολεύει λιγότερο την σκόπευση, αν τον έχεις δοκιμάσει.

Και πάλι μπράβο.

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

PapGeo πολύ ωραία δουλειά =D> =D> =D> =D> =D> =D> .

Μπράβο και από 'μένα.

Μια ερώτηση μόνο. Στον finder αυτό το πραγματάκι που υπάρχει από πάνω (κολλημένο πάνω στην ασημί ροδέλα ) είναι η βάση για red dot finder?

Και αν είναι σε βολεύει? (δύο οι ερωτήσεις, αλλά αν είναι να μάθουμε κάτι επιβάλλονται :wink:).

 

Φιλικά Δημήτρης.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι μου, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια... :oops:

 

Νίκο,

 

Ο Rigel που έχεις, είναι παραπλήσιος ως όργανο με τον Telrad. Απλά, είναι πιο ελαφρύς και πιο μικρός σε μέγεθος. Βέβαια, όπως γνωρίζεις κι εσύ, προβάλει δυο κύκλους με διάμετρο, αν θυμάμαι καλά, ½ και 2 μοιρών, κι εδώ είναι που κατά την γνώμη μου υπερέχει ο Telrad, επειδή, με τον κύκλο των 4 μοιρών, σου δίνει την δυνατότητα να βρίσκεις αντικείμενα που δεν έχουν κοντά τους κάποιο φωτεινό άστρο για να στηριχθείς ψάχνοντας – μπορείς δηλαδή να κάνεις μεγαλύτερα αστροάλματα.

 

Ο Red Dot Finder ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω, είναι ακόμα πιο μικρός, πιο ελαφρύς και πιο φθηνός, αλλά προβάλει μόνο μια κόκκινη κουκίδα κι όχι κύκλους συγκεκριμένων μοιρών. Κατά συνέπεια, η εύρεση του αντικειμένου δεν είναι τόσο ακριβής, αλλά και με αυτόν μπορεί κάποιος να βοηθηθεί ιδιαίτερα.

 

 

Δημήτρη,

 

Πράγματι, η ασημί ροδέλα δεν είναι τίποτα άλλο από έναν σφικτήρα από αυτούς που χρησιμοποιούμε στις βρύσες για τα λάστιχα ποτίσματος, σε αντίστοιχη με τον 9x50 finder διάμετρο και είναι επενδυμένος εσωτερικά με λαστιχένιο αυτοκόλλητο μόνωσης κουφωμάτων (αυτό που βάζουμε στις πόρτες και στα παράθυρα για τον αέρα), για να μην τραυματίζεται το σώμα του finder. Πάνω του, ναι, είναι βιδωμένη με βίδες και παξιμάδια η βάση του Red Dot Finder. Δεν θα τον αφαιρέσω ακόμη, γιατί σκέφτομαι την πατέντα που θα κάνω πρώτα για να φτιάξω ένα dew shield (παρέκταμα δρόσου) για τον Telrad, σε περίπτωση αυξημένης υγρασίας. Κι αυτό γιατί ο Red Dot Finder, και 120% υγρασία να έχει, απλά, δεν καταλαβαίνει τίποτα! :)

 

Φιλικά

 

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης