Jump to content

Αστρονομικά κιάλια MIYAUCHI (...ας πάει και το παλιάμπελο!)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι,

 

εδώ και λίγα χρόνια που παρατηρώ με ένα νευτώνειο 10 ιντσών (Orion Optics Αγγλίας), η διεισδυτική του ματιά και τα εξαιρετικά οπτικά του, μου έχουν προσφέρει αποκαλυπτικές εικόνες των ουρανίων σωμάτων. Όμως δεν έπαψα να επιστρέφω πάντα στα αγαπημένα μου 7Χ50 κιάλια (Vixen Ascot FMC), για την αμεσότητα και τη ρεαλιστική αίσθηση του έναστρου ουρανού. Η παρατήρηση μέ δύο μάτια έχει πάντα να προσφέρει κάτι παραπάνω. Μετά από λίγη ώρα όμως με τα κιάλια (και το κεφάλι) ψηλά, αναπόφευκτα εμφανίζεται πόνος στο σβέρκο και πιάσιμο στα χέρια, ενώ οι διάφορες βάσεις για κιάλια ποτέ δεν μου φάνηκαν ιδιαίτερα εύχρηστη λύση. Έτσι, πάντα ήθελα ένα ζευγάρι κιάλια με προσοφθάλμιους υπό γωνία 45 μοιρών (ακόμη καλύτερα 90 μοιρών) για ξεκούραστη παρατήρηση με δύο μάτια και ευρύ πεδίο.

Μετά από ... εσωτερική πάλη ετών (πολύ υψηλή τιμή για κιάλια!), παρήγγειλα πριν λίγες μέρες τα MIYAUCHI 22x60 PLEIADES (η ζωή είναι μικρή...). Είναι μικρά και εύχρηστα ώστε να τα στήνω γρήγορα σε ένα καλό φωτογραφικό τρίποδο και να χάνομαι στο νυχτερινό ουρανό σε κάθε ευκαιρία. Ελπίζω ότι θα φτάσουν από τη Γερμανία έγκαιρα και για το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο! (ασφαλώς παρατήρηση με φίλτρα Baader μπροστά από τους φακούς).

Αλήθεια, παρατηρείτε συχνά με κιάλια; Χρησιμοποιεί κανείς σας κιάλια με προσοφθάλμιους 45 μοιρών; Περιμένω τις εντυπώσεις σας. Οι δικές μου σε λίγες μέρες...

 

http://nch223.eden2.netclusive.de/apm-old/images/products/fernglaeser/Miyauchi/miyauchi15x60.jpg

 

φιλικά, Στέφανος Σοφολόγης

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε

εγώ παρατηρώ συνεχώς με κιάλια 15χ70 σε τρίποδο, με αυτά ξεκίνησα και έμαθα (κάπως) το νυκτερινό ουρανό. Νομίζω ότι κανένα τηλεσκόπιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κιάλια ως προς την ευχρηστία αλλά και τη θέα που προσφέρουν. Πάντα θα "ζαχαρώνω" κιάλια με διαγώνιους 90 μοιρών, αλλά το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Ίσως τελικά να αξίζει η τοποθέτηση binoviewer σε ένα καλό τηλεσκόπιο, έστω και για την ψευδαίσθηση του "τρισδιάστατου".

Ρίξε μιά ματιά σ'αυτό το link http://www.cloudynights.com/mounts/Robotic.htm , ίσως αναθεωρήσεις τα περί κούρασης κλπ.

Φιλικά

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρήστο, ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Ασφαλώς η ρομποτική πολυθρόνα που παρουσιάζει το Cloudynights είναι μια από τις καλύτερες ιδέες για άνετα αστρικά ταξίδια (αν μη τι άλλο, οι ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές έχουμε εφευρετικότητα!). Ίσως είναι καλύτερα να φτάσει κανείς μέχρι εκεί μετά την αγορά ενός, ας πούμε, Fujinon 25X150 sraight (όνειρα...). Αλλά αν δώσει κανείς τόσα χρήματα, επιβάλλεται να αγοράσει ένα μοντέλο 90 ή τουλάχιστον 45 μοιρών οπότε δεν θα χρειαστεί μια τέτοια πολυθρόνα. Για σχετικά μικρά κιάλια 45 μοιρών, (60-80 mm), είναι πολύ καλή επιλογή είναι ένας προσεκτικά διαλεγμένος φωτογραφικός τρίποδας ο οποίος πρέπει:

- να είνα στιβαρός,

- να ΜΗΝ έχει ακτίνες (αντηρίδες) που συνδέουν την κεντρική κολώνα με τα πόδια, ώστε να μήν εμποδίζονται τα πόδια του χρήστη όταν παρατηρεί καθιστός,

- να έχει οπωσδήποτε μανιβέλα ανύψωσης, γιατί το άνετο πλησίασμα των ματιών στους προσοφθάλμιους απαιτεί ρύθμιση του ύψους με ακρίβεια.

(Ο μοναδικός τέτοιος που βρήκα είναι ο UNOMAT TH-503).

Η παρατήρηση με (καλά) κιάλια είναι από τις ωραιότερες και διδακτικότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. (Και από τις χειρότερες, η παρατήρηση με τα φθηνά κιάλια κακής ποιότητας που έχουν κατακλείσει την αγορά. Ο κ. Γιάννης Ηλιόπουλος της aktistar θα κατατοπίσει ευγενικά όποιον ενδιαφέρεται για αστρονομικά κιάλια.)

Όσο για την ιστοσελίδα http://www.cloudynights.com είναι μια από τις καλύτερες και εγκυρότερες τα τελευταία χρόνια για τον αστρονομικό εξοπλισμό (και όχι μόνο) και προτρέπω κι εγώ όποιον δεν το έχει κάνει, να την επισκεφτεί.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα δικά μου κιάλια πάντως που θεωρούνται φθηνά -γύρω στα 100 Ευρώ- μπορούν να "βάλουν" στο χόμπυ πολύ κόσμο, ακόμη και τους αρχικά αδιάφορους για τον ουρανό. Το διαπίστωσα όταν τα "έστησα" στην αυλή του εξοχικού μου, από τα επιφωνήματα χαράς από ανθρώπους 50-80 ετών που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία.

Μιά καλή περίπτωση είναι κάτι παρόμοιο μ'αυτό http://home.hot.rr.com/wschart/binos.html, μπορεί κανείς να το φτιάξει μόνος του και λύνει το πρόβλημα του τρίποδα που μπλέκεται στα πόδια του παρατηρητή, ο οποίος μπορεί να κάθεται κιόλας.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Επιτέλους παρέλαβα τα MIYAUCHI 22X60 PLEIADES, αλλά μιά μέρα αργότερα από τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Ουδέν κακό αμιγές καλού, μιας και αντί εκείνο το πρωϊνό να το περάσω όπως σχεδίαζα, δηλ. δείχνοντας το φαινόμενο σε φίλους και γνωστούς με τα κιάλια αυτά, ασχολήθηκα με τη λεπτομερή παρατήρηση του ουράνιου ραντεβού με το τηλεσκόπιο και τράβηξα και εξαιρετικές φωτογραφίες. Πάντως, ο Γερμανός dealer (Intercon Spacetec) μπορεί να αρνήθηκε την παραμικρή έκπτωση στην τιμή τους (648 ευρώ), μου έστειλε όμως δωρεάν δύο ζευγάρια γυαλιά-φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου (αυτά με τον χάρτινο σκελετό), και ένα κομμάτι Baader Astrosolar sheet filter αρκετό για την κατασκευή φίλτρων για τα κιάλια! Κατόπιν εορτής βέβαια... Όσο για τη συσκευασία, ήταν παραπάνω από υποδειγματική.

 

Εντυπώσεις από τη χρήση:

 

Απλά εξαιρετικές! Στό τέστ του Δία έδωσαν ένα καλοσχηματισμένο δίσκο χωρίς χρωματισμένη περιφέρεια, με μιά υποψία ισημερινών ζωνών (δύσκολο να φανούν σε μεγέθυνση 22Χ) και ευδιάκριτες φωτεινές τελείτσες για δορυφόρους). Άρα πολύ καλή οξύτητα! Παρ΄ό,τι έχουν κάποια καμπύλωση πεδίου (field curvature) τα αστέρια φαίνονται ταυτόχρονα εστιασμένα σ' όλο το οπτικό πεδίο, πράγμα πολύ ευχάριστο κατά την παρατήρηση!

Όμως, γράφω όλα αυτά για να καταλήξω εδώ: Ποτέ δεν είχα δεί παρόμοιο θέαμα όπως όταν τα έστρεψα στους γαλαξίες Μ81 και Μ82 της Μεγάλης Άρκτου. Αυτοί ξεχώριζαν πολύ άνετα από το background, στό ίδιο οπτικό πεδίο, έχοντας απίστευτη φωτεινότητα και κοντράστ (για φακούς 60mm) με σαφές σχήμα και προσανατολισμό. Ακόμη και ο Μ101 ήταν εύκολα διακριτός. Στον αστερισμό του Κύκνου, έχοντας μια λίστα με deep-sky αντικείμενα, σχεδόν την εξάντλησα ψάχνοντας για κάποιο που να ΜΗΝ φαίνεται. Βρισκόμουν όμως σε περιοχή με μικρή φωτορύπανση (παράλια Ν. Λαρίσης) και η νύχτα είχε καλή διαφάνεια. Η γωνία 45 μοιρών των προσοφθαλμίων έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην άνετη αναζήτηση και παρατήρηση των σωμάτων. Σταθερά, έβλεπα αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν μπορούσα να δω με τα 7Χ50 Vixen Ascot τα οποία έχουν πολύ καλά οπτικά και πλήρεις επιστρώσεις (όπως και τα MIYAUCHI).

Τα παραπάνω απροσδόκητα καλά αποτελέσματα για όργανο 60mm, οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην παρατήρηση με τα δύο μάτια ταυτόχρονα και λιγότερο στην ποιότητα των κιαλιών. Όταν έκλεινα οποιοδήποτε μάτι, η θέα υποβαθμιζόταν πολύ και γινόταν παρόμοια μ' αυτή ενός τηλεσκοπίου 60 mm σε μικρή μεγέθυνση. Είναι πλέον πολύ γνωστό, ότι η παρατήρηση με δύο μάτια έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της παρατήρησης με ένα. Προτρέπω κάθε ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή να δοκιμάσει την παρατήρηση με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, όσο μεγάλο τηλεσκόπιο κι άν έχει, ή/και να αποκτήσει ένα καλοσχεδιασμένο Binoviewer για το τηλ/πιο του. Ίσως ακριβές προτάσεις αλλά αξίζει τον κόπο.

 

Καθαρούς ουρανούς!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι,

Την παραπάνω προτροπή μου για αγορά ενός καλού binoviewer ακολούθησε τελικά ...ο υποφαινόμενος! Παρήγγειλα λοιπόν μέσω της Aktis (http://www.aktistar.gr) το νέο binoviewer της Baader Planetarium, δηλ. το Mark V (5η εξέλιξη του εξαιρετικού αρχικού μοντέλου της Zeiss), μαζί με ένα νέο εστιαστή 2" (Βaader) για το 10ιντσο νευτώνιο μου (Orion Optics, UK). Όταν τα παραλάβω και ολοκληρώσω τις απαραίτητες μικρομετατροπές στο σύστημα εστίασης θα σας ενημερώσω για τις εντυπώσεις παρατήρησης.

 

Σημειώνω ότι η σχεδίαση του συγκεκριμένου binoviewer, πέρα από τις state-of-the-art επιστρώσεις των πρισμάτων, δίνει το μέγιστο δυνατό άνοιγμα εισόδου και εξόδου και επιτρέπει τη χρήση εξαρτημάτων 2 ιντσών μεταξύ εστιαστή και binoviewer. Όλα αυτά σημαίνουν ότι επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή φωτεινότητα και μάλιστα δεν υπάρχει καθόλου βινιετάρισμα στο οπτικό πεδίο ακόμη και με «γρήγορα» τηλεσκόπια όπως αυτό που χρησιμοποιώ (f/4.8 ). Ομολογώ ότι χρειάστηκε αρκετή γεωμετρία και μετρήσεις για να καταλήξω σε ασφαλή (ελπίζω) επιλογή μοντέλου και εξαρτημάτων. Η οπτική ποιότητα υποτίθεται ότι είναι η κορυφαία μεταξύ των binoviewer παγκοσμίως. (Αγαπητέ Αντώνη-Aristarchus τί θα έλεγες για μια δοκιμή με το Astro-physics σου, αφού τα παραλάβουμε και οι δύο; )

 

Όσο για τα Miyauchi, αυτές τις ημέρες αποδεικνύουν πάλι την αξία τους, δίνοντας θεαματικές εικόνες του κομήτη Machholtz σε όμορφη αντίθεση με τα αστέρια-τελείτσες του οπτικού πεδίου. Aν ο σημερινός πεντακάθαρος ουρανός της Λάρισας διατηρηθεί μέχρι το βράδυ, θα σας γράψω για τις εντυπώσεις μου από την παρατήρηση του κομήτη σε κάποιο υψόμετρο και σκοτεινό ουρανό.

  • Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Επιτέλους παρέλαβα τα MIYAUCHI 22X60 PLEIADES, αλλά μιά μέρα αργότερα από τη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Ουδέν κακό αμιγές καλού, μιας και αντί εκείνο το πρωϊνό να το περάσω όπως σχεδίαζα, δηλ. δείχνοντας το φαινόμενο σε φίλους και γνωστούς με τα κιάλια αυτά, ασχολήθηκα με τη λεπτομερή παρατήρηση του ουράνιου ραντεβού με το τηλεσκόπιο και τράβηξα και εξαιρετικές φωτογραφίες. Πάντως, ο Γερμανός dealer (Intercon Spacetec) μπορεί να αρνήθηκε την παραμικρή έκπτωση στην τιμή τους (648 ευρώ), μου έστειλε όμως δωρεάν δύο ζευγάρια γυαλιά-φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου (αυτά με τον χάρτινο σκελετό), και ένα κομμάτι Baader Astrosolar sheet filter αρκετό για την κατασκευή φίλτρων για τα κιάλια! Κατόπιν εορτής βέβαια... Όσο για τη συσκευασία, ήταν παραπάνω από υποδειγματική.

 

Εντυπώσεις από τη χρήση:

 

Απλά εξαιρετικές! Στό τέστ του Δία έδωσαν ένα καλοσχηματισμένο δίσκο χωρίς χρωματισμένη περιφέρεια, με μιά υποψία ισημερινών ζωνών (δύσκολο να φανούν σε μεγέθυνση 22Χ) και ευδιάκριτες φωτεινές τελείτσες για δορυφόρους). Άρα πολύ καλή οξύτητα! Παρ΄ό,τι έχουν κάποια καμπύλωση πεδίου (field curvature) τα αστέρια φαίνονται ταυτόχρονα εστιασμένα σ' όλο το οπτικό πεδίο, πράγμα πολύ ευχάριστο κατά την παρατήρηση!

Όμως, γράφω όλα αυτά για να καταλήξω εδώ: Ποτέ δεν είχα δεί παρόμοιο θέαμα όπως όταν τα έστρεψα στους γαλαξίες Μ81 και Μ82 της Μεγάλης Άρκτου. Αυτοί ξεχώριζαν πολύ άνετα από το background, στό ίδιο οπτικό πεδίο, έχοντας απίστευτη φωτεινότητα και κοντράστ (για φακούς 60mm) με σαφές σχήμα και προσανατολισμό. Ακόμη και ο Μ101 ήταν εύκολα διακριτός. Στον αστερισμό του Κύκνου, έχοντας μια λίστα με deep-sky αντικείμενα, σχεδόν την εξάντλησα ψάχνοντας για κάποιο που να ΜΗΝ φαίνεται. Βρισκόμουν όμως σε περιοχή με μικρή φωτορύπανση (παράλια Ν. Λαρίσης) και η νύχτα είχε καλή διαφάνεια. Η γωνία 45 μοιρών των προσοφθαλμίων έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην άνετη αναζήτηση και παρατήρηση των σωμάτων. Σταθερά, έβλεπα αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν μπορούσα να δω με τα 7Χ50 Vixen Ascot τα οποία έχουν πολύ καλά οπτικά και πλήρεις επιστρώσεις (όπως και τα MIYAUCHI).

Τα παραπάνω απροσδόκητα καλά αποτελέσματα για όργανο 60mm, οφείλονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην παρατήρηση με τα δύο μάτια ταυτόχρονα και λιγότερο στην ποιότητα των κιαλιών. Όταν έκλεινα οποιοδήποτε μάτι, η θέα υποβαθμιζόταν πολύ και γινόταν παρόμοια μ' αυτή ενός τηλεσκοπίου 60 mm σε μικρή μεγέθυνση. Είναι πλέον πολύ γνωστό, ότι η παρατήρηση με δύο μάτια έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της παρατήρησης με ένα. Προτρέπω κάθε ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή να δοκιμάσει την παρατήρηση με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, όσο μεγάλο τηλεσκόπιο κι άν έχει, ή/και να αποκτήσει ένα καλοσχεδιασμένο Binoviewer για το τηλ/πιο του. Ίσως ακριβές προτάσεις αλλά αξίζει τον κόπο.

 

Καθαρούς ουρανούς!

 

να ρωτησω κατι (μην με δειρετε...) μπορει καποιος να κανει παρατηρηση και με τα δυο ματια με το ΕΤΧ 125? υπαρχει καποιο εργαλειο που να μπαινει στο τηλεσκοπιο και να μοιραζει την εικονα στα δυο ματια?

ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ www.taki.gr
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει και ονομάζεται BinoViewer.

Τα Binoviewers διαχωρίζουν το φώς σε δύο δρόμους. Το αποτέλεσμα είναι τό είδωλο πού βλέπεις νά είναι πιό σκοτεινό. Η μείωση τής φωτεινότητας είναι 50% αφού η ποσότητα του φωτός που κατέληγε στο ένα μάτι τώρα καταλήγει στά δύο, και λίγο παραπάνω γιατί παρεμβάλονται οπτικές επιφάνειες. Κάτι που πρέπει να προσέξεις είναι το βάρος του binoviewer να μήν επηρεάσει το τηλεσκόπιό σου.

Αν ψάξεις στο ίντερνετ θα βρείς πολλές πληροφορίες σχετικά. Ενδεικτικά ρίξε μία ματιά στα http://www.cloudynights.com/accessories2/binoviewers.htm (έχει reviews απο διάφορα binoviewers), Επίσης ρίξε μία ματιά στο forum του cloudynights.com http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ubbthreads.php?Cat=1,2,3,4,5,8,9,10 έχει ειδική κατηγορία συζητήσεων για τα Binoviewers

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τάκη,

αν το ΕΤΧ 125 έχει καλά οπτικά, θα δώσει θεαματικές εικόνες της Σελήνης και των πλανητών με ένα καλό binoviewer. Όμως για Deep Sky Objects (DSO) μάλλον θα αποδειχθεί λίγο μικρό, αφού όπως έγραψε και ο φίλος nikfoe, το φώς που φθάνει σε κάθε μάτι είναι ελαφρώς λιγότερο από το 50% του συνολικού φωτός που εισέρχεται στο τηλεσκόπιο. Ένα binoviewer αξιοποιείται καλύτερα με κάπως μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Επειδή το κόστος ενός αξιόλογου binoviewer είναι πολύ μεγάλο (600-1000€ χωρίς τα πιθανά συνοδευτικά αξεσουάρ και σετ διπλών προσοφθάλμιων), είναι πιό λογικό να αποκτήσεις πρώτα ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και ύστερα ένα binoviewer.

 

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχω στα χέρια μου το νέο binoviewer της Baader Planetarium (αναφέρθηκα σ' αυτό πιο πάνω), αλλά κάποιες απανωτές υποχρεώσεις και ταξίδια με εμπόδισαν να ολοκληρώσω τις μετατροπές στο σύστημα εστίασης του τηλεσκοπίου μου ώστε να χρησιμοποιήσω το binoviewer εκτεταμένα. Οι πρώτες πρόχειρες εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές. Σε λίγο καιρό θα αναφερθώ λεπτομερώς στα αποτελέσματα από τη χρήση του αλλά και γενικότερα στην παρατήρηση με binoviewer.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τάκη,

αν το ΕΤΧ 125 έχει καλά οπτικά, θα δώσει θεαματικές εικόνες της Σελήνης και των πλανητών με ένα καλό binoviewer. Όμως για Deep Sky Objects (DSO) μάλλον θα αποδειχθεί λίγο μικρό, αφού όπως έγραψε και ο φίλος nikfoe, το φώς που φθάνει σε κάθε μάτι είναι ελαφρώς λιγότερο από το 50% του συνολικού φωτός που εισέρχεται στο τηλεσκόπιο. Ένα binoviewer αξιοποιείται καλύτερα με κάπως μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Επειδή το κόστος ενός αξιόλογου binoviewer είναι πολύ μεγάλο (600-1000€ χωρίς τα πιθανά συνοδευτικά αξεσουάρ και σετ διπλών προσοφθάλμιων), είναι πιό λογικό να αποκτήσεις πρώτα ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και ύστερα ένα binoviewer.

 

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχω στα χέρια μου το νέο binoviewer της Baader Planetarium (αναφέρθηκα σ' αυτό πιο πάνω), αλλά κάποιες απανωτές υποχρεώσεις και ταξίδια με εμπόδισαν να ολοκληρώσω τις μετατροπές στο σύστημα εστίασης του τηλεσκοπίου μου ώστε να χρησιμοποιήσω το binoviewer εκτεταμένα. Οι πρώτες πρόχειρες εντυπώσεις μου ήταν εξαιρετικές. Σε λίγο καιρό θα αναφερθώ λεπτομερώς στα αποτελέσματα από τη χρήση του αλλά και γενικότερα στην παρατήρηση με binoviewer.

 

Φιλικά, Στέφανος

 

σας ευχαριστω και τους δυο σας για την απαντηση. και βεβαια δεν θα ασχοληθω αλλο με το ΕΤΧ. αλλα θελω να παρω κατι μεγαλυτερο. θα ηθελα την βοηθεια σας σε αυτο το θεμα

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=947

 

σας ευχαριστω και παλι

ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ www.taki.gr
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να δούμε τί θα γίνει μ΄αυτά τα Binoviewer... Στο cloudynights.com πάντως υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Έχει βγει κι εκείνο το καινούργιο της Burgess με 200$, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο προσοφθάλμιοι... Και σκέφτεσαι και αμφιβάλλεις, και λες "μήπως είναι κελεπούρι;" ή μήπως κι εδώ ισχύει το γνωστό "ότι δίνεις παίρνεις"...

 

Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια του Στέφανου Σοφολόγη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου φίλου σχετικά.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης