penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Καλημέρα από άλλη μια αρχάρια (πιο αρχάρια, δε γίνεται.. ). Το μοντέλο που σκέφτομαι να αγοράσω είναι της Meade το DS-2102MAK στα 500 Ευρώ που συμπεριλαμβάνει τρίποδο DS-Mount με #494 Autostar Meade ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.. Είναι καλή επιλογή και για αργότερα? Δεν αναφέρω το site στο οποίο το βρήκα για να μη θεωρηθεί διαφήμιση. Είδα τις φωτογραφίες που τράβηξαν κάποια μέλη και θα ήθελα να ρωτήσω αν τα χρώματα εξαρτώνται από τον εξόπλισμο για τη φωτογράφηση και το τηλεσκόπιο ή αν είναι καθαρά θέμα "ανθρωπίνου ματιού και εγκεφάλου" όπως ανέφερε το μέλος digital psalm στο μέλος focus? Φαντάζομαι όλα επιρεάζουν ως ένα βαθμό, απλά δε γνωρίζω σε τι βαθμό επιρεάζει το καθένα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ammonite Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Καλημέρα.Στην θέση σου πριν αγοράσω οτιδήποτε θα ενημερωνόμουν πολύ καλά γύρω από το αντικείμενο. Πολλές απορίες θα σου λύσουν τα προηγούμενα posts του forum:http://www.astrovox.gr/forum/viewforum.php?f=7 Επίσης μια καλή αρχή είναι αυτό το βιβλίο:http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598 Δίνει πολύ πρακτικές συμβουλές και απαντήσεις σε ότι αφορά την παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων, αστροφωτογράφηση και αγορά εξοπλισμού.Συγκεκριμένα, η αστροφωτογράφηση είναι ένα χόμπυ που απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης, διαβάσματος, πειραματισμού και αφοσίωσης μέχρι να φτάσεις σε σημείο να βγάζεις αυτά τα όμορφα νεφελώματα που βλέπεις στα sites και τα περιοδικά αστρονομίας. Προσωπικά, μετά από 2 χρόνια ενασχόλησης και αφού έχω δώσει κάποιες χιλιάδες euro σε εξοπλισμό θεωρώ ότι είμαι ακόμα σε ένα μέτριο επίπεδο σε ότι αφορά την deep sky αστροφωτογραφία. Σχετικά με τα χρώματα στις φωτογραφίες, το αν αποδίδονται με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια είναι πιστεύω θέμα εξοπλισμού και επεξεργασίας της φωτογραφίας.
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δε θα προβώ στην αγορά του εξοπλισμού από τώρα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πρώτα θέλω να ασχοληθώ αρκετά με το θεωρητικό μέρος ώστε όταν θα έχω το τηλεσκόπιο στα χέρια μου να ξέρω τι μου γίνεται... όσον αφορά την αστροφωτογράφηση, θα μου πάρει χρόνια να ασχοληθώ με το "άθλημα" απλά επειδή δεν έχω έρθει σε επαφή με τηλεσκόπιο ακόμα, θα ήθελα να ξέρω αν το χρωματικό αποτέλεσμα των αστροφωτογραφιών είναι το ίδιο με το χρώμα που θα έχουν τα ουράνια σώματα και κατά την παρατήρηση. Σιγά σιγά διαβάζω διάφορες συζητήσεις του forum (κάποιες ορολογίες μου φαίνονται εντελώς κινέζικες αλλά με τον καιρό θα τις μάθω, που θα πάει). Το βιβλίο από το πλανητάριο είναι στα άμεσα σχέδιά μου να το παραγγείλω αλλά μετά την εξεταστική διαφορετικά θα ασχολούμαι μόνο με αυτό! Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Καλημέρα και καλώς ήρθες και από εμένα. Μία εξήγηση για να μην απογοητευτείς. Αυτό που βλέπεις από το προσοφθάλμιο δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτό που βλέπεις σε φωτό. Ο λόγος είναι ότι το ανθρώπινο μάτι δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο ένας αισθητήρας. Το μάτι είναι "σχεδιασμένο" για να λειτουργεί την.... ημέρα.... Προσπάθησε να δεις χρώματα την νύχτα... Δεν θα τα δεις! Οι κάμερες από την άλλη διαθέτουν ευαίσθητους αισθητήρες από την μία αλλά και από την άλλη έχουν την δυνατότητα μακράς έκθεσης (κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει το μάτι) με αποτέλεσμα την συλλογή περισσότερων φωτονίων άρα και την καλύτερη (και εντυπωσιακότερη) απεικόνιση των ουράνιων σωμάτων. Χρώμα μέσα από το προσοφθάλμιο θα δεις σε εξαιρετικά σκοτεινό ουρανό με τηλεσκόπιο μεγάλης διαμέτρου και αφού βέβαια έχεις "προπονήσει" το μάτι σου Τώρα η χρωματική απόδοση των φωτογραφιών κάθε φωτογράφου έχει να κάνει με την λήψη (π.χ. φίλτρα) αλλά κυρίως από την επεξεργασία της φωτό. Το αποτέλεσμα είναι καθαρά προσωπικό θέμα και γούστο του κάθε ένα από εμάς. Μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα ή όχι. Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα. Φιλικά Βασίλης Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
ammonite Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 θα ήθελα να ξέρω αν το χρωματικό αποτέλεσμα των αστροφωτογραφιών είναι το ίδιο με το χρώμα που θα έχουν τα ουράνια σώματα και κατά την παρατήρηση. Κατά την παρατήρηση δεν βλεπουμε καθόλου χρώμα! Ακόμα και ο πιο φωτεινός γαλαξίας ή νεφέλωμα φαίνεται σαν ένα αμυδρό ασπρόμαυρο συννεφάκι! Το χρώμα υπάρχει αλλά είναι πολύ αμυδρό για την ανθρώπινη όραση.Μα τότε θα μου πεις γιατί να πάρω τα βουνά και τα λαγκάδια και να μην το δω στο σπίτι μου από το περιοδικό?Μα φυσικά για να ζήσεις την εμπειρία και συγκίνηση όταν θα δεις ΖΩΝΤΑΝΑ έστω και αμυδρά, ένα αντικείμενο που βρίσκεται κάποια έτη φωτός μακριά από εμάς!
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 @Βασίλης: Να' σαι καλά! Καλώς σας βρήκα! Έχεις δίκιο το μάτι για να δει χρώματα χρειάζεται φως. @ammonite: Σ'ευχαριστώ πραγματικά για την ψυχρολουσία! Τη χρειαζόμουν!!! Καιρός να αρχίσω να προσγειώνομαι και να το πάρω απόφαση ότι θα τα βλέπω ασπρόμαυρα. Νόμιζα ότι θα έβλεπα όλα αυτά τα υπέροχα χρώματα! Όπως και να χει όμως αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω
DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2009 Αξίζει, αξίζει Το βιβλίο από το πλανητάριο είναι στα άμεσα σχέδιά μου να το παραγγείλω Καλά το πας Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2009 Όλα είναι υπό έλεγχο! Είχαμε μια λάθος συνεννόηση με το σύντροφό μου και τελικά πόσταρε κι αυτός χωρίς όμως να το ξέρω (κι αναρωτιόμουν αν όλοι έχουμε τις ίδιες άκυρες απορίες χαχα Mr. Focus για σένα χτυπάει η καμπάνα ) Παρείγγειλε τελικά και το τηλεσκόπιο και το βιβλίο από το Πλανητάριο. Οπότε το περιμένουμε για να ξαμοληθούμε στα βουνά και στα λαγκάδια. Σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια!
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Ήρθε χθες το τηλεσκόπιοοοο!!!! Μόνο που δεν ξυπνήσαμε για να πάρουμε σβάρνα τα λαγκάδια Ό,τι μπορέσαμε είδαμε από το μπαλκόνι (συμπεριλαμβανομένου και του απέναντι τοίχου ) Όμως έχουμε μια απορία.. Είναι δυνατόν ένα μεγάλο αστέρι (πιθανόν να είναι και η Αφροδίτη αλλά δεν είμαι σίγουρη) να φαίνεται μεγαλύτερο από τον ερευνητή συγκριτικά με το τηλεσκόπιο;
Laskos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Γιουπιιιι!!!!!!Καλες παρατηρησεις Πηνελοπη!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Ήρθε χθες το τηλεσκόπιοοοο!!!! Μόνο που δεν ξυπνήσαμε για να πάρουμε σβάρνα τα λαγκάδια Ό,τι μπορέσαμε είδαμε από το μπαλκόνι (συμπεριλαμβανομένου και του απέναντι τοίχου ) Όμως έχουμε μια απορία.. Είναι δυνατόν ένα μεγάλο αστέρι (πιθανόν να είναι και η Αφροδίτη αλλά δεν είμαι σίγουρη) να φαίνεται μεγαλύτερο από τον ερευνητή συγκριτικά με το τηλεσκόπιο; Πηνελόπη, καλορίζικο και καλοτάξιδο Αν το αστπερι που λες 'ηταν ανατολικά νωρίς το βράδυ, ήταν ο Δίας, αν ήταν νωρίς το ξημέρωμα, ήταν η Αφροδίτη, στην όποια περίπτωση όμως δεν ήταν αστέρι. Τώρα η απάντηση στην ερώτηση σου είναι ΟΧΙ. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό που λές, ειναι αλλού να κοιτάει ο ερευνητής και αλλού το τηλεσκόπιο, οπότε θέλει και ευτθυγράμμιση των δύο. Αντε καλή αρχή Φιλικα Δημήτρης
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Καλορίζικο Πηνέλοπη και καλές παρατηρήσεις!!! Είναι δυνατόν ένα μεγάλο αστέρι (πιθανόν να είναι και η Αφροδίτη αλλά δεν είμαι σίγουρη) να φαίνεται μεγαλύτερο από τον ερευνητή συγκριτικά με το τηλεσκόπιο; Ο ερευνητής χρησιμοποιείται για την εύρεση ενός αντικείμενου..Πιθανότατα αν ήταν ξημέρωμα να ήταν η Αφροδίτη,πολλοί συμπεριλαμβανομένου και μένα είχαν μπερδευτεί.... Καλές παρατηρήσεις σου εύχομαι να το χαρείς στο έπακρο!!! Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! Ίσως να μην ήταν ευθυγραμμισμένο.. Ο Δίας ήταν γιατί ήταν βραδάκι (γύρω στις 12). Νάνσυ μου με τον ερευνητή εντοπίζαμε το αντικείμενο και μετά ξεθολώναμε την εικόνα από το άλλο το μαραφέτι (αυτό είναι το λεγόμενο προσοφθάλμιο? ) Απλά φαινόταν πιο κοντά από τον ερευνητή. Μάλλον πρέπει να πειραματιστούμε αρκετά μέχρι να μας συνηθίσει και να να μη μας κάνει καψόνια. Ίσως έφταιγε και που δεν είχε αρκετό σκοτάδι. Ξεφυλλίσαμε και το nightwatch είναι απίστευτα ευκολονόητα όλα. Χρειάζεται εξάσκηση και πολύ καλή μελέτη του βιβλίου (κι όχι μόνο αυτού).
Βοώτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά! Ίσως να μην ήταν ευθυγραμμισμένο.. Ο Δίας ήταν γιατί ήταν βραδάκι (γύρω στις 12). Νάνσυ μου με τον ερευνητή εντοπίζαμε το αντικείμενο και μετά ξεθολώναμε την εικόνα από το άλλο το μαραφέτι (αυτό είναι το λεγόμενο προσοφθάλμιο? ) Απλά φαινόταν πιο κοντά από τον ερευνητή. Μάλλον πρέπει να πειραματιστούμε αρκετά μέχρι να μας συνηθίσει και να να μη μας κάνει καψόνια. Ίσως έφταιγε και που δεν είχε αρκετό σκοτάδι. Από τα στοιχεία που δίνεις φαίνεται πολύ πιθανό ότι ο ερευνητής δεν είναι ευθυγραμμισμένος με το τηλεσκόπιο. Στον ερευνητή βλέπατε τον Δία ενώ στο προσοφθάλμιο κάποιο μακρινό άστρο.Πιο εύκολο να τον ευθυγραμμίσεις είναι με το φως της ημέρας. Στόχευσε ένα μακρινό αντικείμενο, φέρτο στο κέντρο του προσοφθαλμίου και μετά πείραξε τις βίδες του ερευνητή έτσι ώστε να κεντράρει και ο ερευνητής στο ίδιο αντικείμενο. Γίνεται και τη νύχτα βέβαια απλά να είσαι σίγουρη ότι ερευνητής και τηλεσκόπιο βλέπουν το ίδιο αντικείμενο. Καλύτερα πάλι να χρησιμοποιήσεις κάποιο μακρινό γήινο αντικείμενο ή κάποιον αστέρα με ιδιαίτερο χρώμα (πχ Αντάρη) για μεγαλύτερη σιγουριά.
penelope Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20, 2009 Φίλε Βοώτη δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο αστέρι αλλά νομίζω πως το ευθυγράμισε το μεσημέρι ο σύντροφός μου. Θα φανεί στην πράξη σήμερα το βράδυ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα