nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Αδοξο τέλος για την πρώτη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι Ο πρώτος δορυφόρος της Ινδίας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σταμάτησε απότομα να λαμβάνει και να μεταδίδει δεδομένα και η αποστολή του έχει ουσιαστικά τελειώσει, ανακοίνωσε το Σάββατο η διαστημική υπηρεσία της χώρας. «Η αποστολή έχει σίγουρα τερματιστεί. Χάσαμε την επαφή με το σκάφος» δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο PTI ο διευθυντής της αποστολής Μ.Αναντουράι. Η επαφή με το δορυφόρο Τραντραγιάν-1 («σεληνάκατος» στα σανσκριτικά) χάθηκε στη 01.30 τοπική ώρα το Σάββατο (23.00 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας). To σκάφος «θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, ενδέχεται να συντριβεί κάποια στιγμή στη σεληνιακή επιφάνεια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ.Σάτις, διευθυντής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO). Το Τραντραγιάν-1, κόστους σχεδόν 80 εκατ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου, λίγους μόνο μήνες μετά τις αντίστοιχα εγχειρήματα της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η αποστολή επρόκειτο να διαρκέσει δύο χρόνια και να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή προσσελήνωσης το 2011 ή 2012. Ο δορυφόρος τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά και απελευθέρωσε μια διερευνητική συσκευή σε μέγεθος τηλεόρασης, η οποία συνετρίβη ελεγχόμενα στο φεγγάρι μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες. Τον Ιούλιο παρουσιάστηκε βλάβη σε έναν κρίσιμο αισθητήρα του σκάφους και το κέντρο ελέγχου της αποστολής, 40 χιλιόμετρα από τη νότια πόλη Μπάνγκαλορ, ανέβασε την τροχιά του από τα 100 στα 200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Σύμφωνα πάντως με τον Σ.Σάτις, το Τσαντραγιάν-1 πρόλαβε να ολοκληρώσει το 95% των αντικειμενικών στόχων της αποστολής. Ο δορυφόρος χαρτογράφησε το φεγγάρι και αναζήτησε μεταξύ άλλων το ισόποπο ήλιο-3, το οποίο σπανίζει στη Γη, αλλά θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας σε αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης. Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 1963. Το 2007, η χώρα εισήλθε στην επικερδή αγορά εκτόξευσης φορτίων θέτοντας σε τροχιά έναν ιταλικό δορυφόρο. Πέρυσι τον Ιανουάριο, εκτόξευσε έναν ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Ωραιο αρθρο ! Μονο να αναφερουμε και τη πηγη του http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1047126&lngDtrID=252 Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
nansy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2009 Ζητώ συγνώμη..Ευχαριστώ βολιώτη για την διόρθωση.. Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31, 2009 Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.Για καλυτερη εικονα του θεματος ο δορυφορος Τσαντραγιαν-1 πριν απο την εκτοξευση του τον Οκτωβριο του 2008. Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα