Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παρακολουθω εδω και ερκετο καιρο το forum και σας ευχαριστω ολους για το νεο "παραθυρο" που ανοιξατε μπροστα μου.....

Εχω ηδη αγορασει μερικα πραγματακια και θα ηθελα την βοηθεια σας οσον αφορα αν ειναι ποιοτικα καλα και πως μπορω να παρω τα μεγιστα απο θεαση πλανητων-αστεριων απο αυτα...

εχω αγορασει :

1)Bresser special zoomar 12-36x70 56m (12x) 1000m (για επιγεια παρατηρ πιο πολυ...με τριποδο εννοειτε!!!)

2) CELESTRON ASTROMASTER 114 (πιο πολυ για ουρανια παρατηρ...αλλα δεν ειμαι και τοσο ικανοποιημενος με την καθαροτητα του....)

εχω και τους φακους:

meade 2x Barlow lens

celestron 20mm erecting eyepiece (για επιγεια παρατηρ)

Plossl 6.4mm Multicoated

3) ενα bluesky LA2000 56x525x /60mm F=700mm το οποιο συνοδευεται με φακους Η20mm , H12.5mm , SR4mm , barlow lens 3x, 1-5x erecting eyepiece (το οποιο μαλλον ειναι για πεταμα αν κρινω απ οσο το εχω χρησιμοποιησει...το βρηκα σε μια αποθηκη....ουτε ξερω αν αξιζει να ασχοληθω με αυτο!!!!....)

Δυστυχως ειμαι στα ΒορειαΔυτικα Προαστεια και εχω καθαρο ολο το Νοτιο τμημα της Αθηνας...(χανω το βορα απο βουνο-δεντρα...)

Περα απο την Σεληνη (που ειναι Μ-Α-Γ-Ε-Ι-Α....) ολα τα αλλα ουρανια σωματα τα βλεπω με φοβερη μεγενθυνση μεν αλλα χωρις να μπορω να διακρινω την παραμικρη λεπτομερεια...(ουτε φεγγαρια..ουτε δισκους....)

Μου λειπει καποιος φακος...κανω κατι λαθος...????

ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας....!!!!!

Δημοσιεύτηκε
δες την ευθυγραμμιση των οπτικων καθως και την ευθυγραμμιση του ερευνητη με το τηλεσκοπιο. δες αν τα προσοθφαλμια ειναι καθαρα. με ενα προγραμμα πλανηταριου πχ stellarium δες που ειναι ο διας ειναι το μοναδικο ουρανιο σωμα με φεγγαρια αυτη την εποχη. επισης η φωτορυπανση καθως και οι καιρικες συνθηκες επηρεαζουν κατα το ποσο καθαρα βλεπουμε τον ουρανο (seeing). με την πρωτη ευκαιρια πηγαινε σε ενα αστροπαρτυ με τον εξοπλισμο σου να τον δοκιμασεις και εκτος φωτορυπανσης. λογικα θα γινει συναντηση στον κιθαιρωνα την νεα σεληνη προς τα μεσα σεπτεμβρη

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κοιτα, οσον αφορα το οτι δε μπορεις να διακρινεις τιποτα πανω στα αντικειμενα, φταιει το τηλεσκοπιο, χριαζεσαι με μεγαλυτερη διαμετρο κυριου κατοπτρου.

Οι φακοι σου ειναι καλοι.

Για ολα τα υπολοιπα δε μπορω να σε βοηθησω :(

Καλες παρατηρησεις!

Οσο κι αν προσπαθουμε, ποτε δε θα μπορεσουμε να δουμε πιο μακρια το συμπαν....
Δημοσιεύτηκε

Το διοπτρικό δεν έχει ελπίδες. Χρησιμοποίησέ το την ημέρα μόνο. Οι φακοί του (H=Huygens) είναι απαράδεκτοι (μην στεναχωριέσαι, εγώ είχα αγοράσει ακόμη χειρότερο)

Το κατοπτρικό είναι καλό γι' αρχή. αλλά 1000/6,4=150 μεγεθύνσεις. Χρειάζεσαι κάτι γύρω στις 50x (20mm) και μετά 100x (10mm). Αλλά Plossl, όχι Huygens. Άρα:

Την ημέρα ευθυγραμμίζεις το τηλεσκόπιο με το Finder (στοχεύοντας ένα στύλο ή κεραία)

Το βράδυ:

Βρίσκεις το πιό λαμπρό "αστέρι" με το Finder (αυτή την εποχή θα είναι Δίας, Άρης, Σίρειος, Aldebaran, Belteguese, Rigel)

Κοιτάς μέσα από το 20ρι (ας είναι και το H20)

Εστιάζεις.

Ελέγχεις το collimation και διορθώνεις αν χρειάζεται.

Βρίσκεις άλλα αμυδρότερα αστέρια

Διορθώνεις το collimation αν χρειάζεται

Βρίσκεις άλλο στόχο με το μάτι ή με χάρτη

Κεντράρεις

Αν θες μεγέθυνση τότε βάζεις το Η12.5, ή 10ρι ή Barlow με 20ρι

Αν θες πιο κοντά τότε βάζεις το 6,4

6,4 και Barlow είναι υπερβολή

Στο manual θα διαβάσεις πως γίνονται οι ευθυγραμμίσεις Finder και το collimation:

http://www.celestron.com/c3/product.php?ProdID=427

Τα Bresser είναι καλά; Έχεις καθαρές εικόνες. Χαλάνε καθόλου με το zoom. Οι περισσότεροι αστρονόμοι δεν συμπαθούν τα zoom κιάλια. Δεν έχω γνώμη γιατί δεν έχω δει ποτέ από τέτοια. Θα ήθελα να πάρω ένα ελαφρύ ζευγάρι, όχι για αστέρια (έχω Skymaster 15x70, πολύ καλά) αλλά για τουριστική και σπορ χρήση (κτίρια, θάλασσα, βουνό)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κανεις λαθος στο οτι εχεις αγορασει πολυ περιεργο και φθηνιαρικο με την κακη εννοια εξοπλισμο να παρατηρησω εγω...

Δεν αγοραζες καλυτερα το γνωστο 8αρι ντομπ??

Και για φακους κοιτα εδω:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10539

Δημοσιεύτηκε

Aκριβως για να υπαρχει ενα στανταρ αναφορας και να μην παιδευονται οι καινουργιοι με αμφιβολου αποτελεσματος εξοπλισμο.

Γιαυτο ακριβως!

Yπαρχουν πολυ καλυτερα τηλεσκοπια απο το 8αρι ντομπ, αλλα κοστιζουν και πολυ πολυ περισσοτερο :wink:

Αντιθετως το να βρεις κατι καλυτερο απο το 8αρι ντομπ στα 340 ευρω ειναι αδυνατο...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης