Jump to content

ΝΕΟΣ + Ερωτησεις + Αγορα 1ου εξοπλισμου απο εξωτερικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετε Άπαντες!

 

Υστερα απο 20 χρονια παθους με το νυχτερινό ουρανό (μεγάλη τύχη να μεγαλώσω σε χωριό της Ευβοιας!!!) και την εξερεύνηση του διαστήματος,εκ των οποίων 2 χρόνια χαλαρής αστρονομίας (nightwatch και κυάλια στον....κατάφωτο νυχτερινο ουρανό της αθήνας ](*,) ) και ύστερα απο ενα τριετές ""διαλλειμα"" λογω φοιτητικής ζωής και κυρίως ταξιδιών επιστρέφω δριμύτερος!!!

 

Έτσι λοιπον εδω και 1 μήνα περίπου & εχοντας κανει μια εξαντλητική έρευνα αγοράς και εχοντας διαβάσει αρκετες απόψεις για πρώτο εξοπλισμό ξεκινάω με ένα συμπέρασμα πριν περάσω σε ερωτήσεις

 

Συμπέρασμα : Στην ευρωπαική αγορά (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων)ακόμη νομιζουν οτι η αναλογία ευρώ-δολλαρίου ειναι 1:1 !!! .... ](*,)

 

Και υστερα απο αυτο το πικρο συμπερασμα,περνώ στις ερωτήσεις...

 

1) Εφοσον οι περισσοτερες εταιρείες απο USA δεν στελνουν τηλεσκοπια στο εξωτερικο,ΑΝ φιλαράκι μου επισκευθεί το Αμερικα,και του πώ να παει για telescope shopping therapy,μπορεί να μου το ταχυδρομίσει ο ιδιος απο κεί και να γλυτώσω και τελωνείο? εεεεε? Φανταστικο αστροβοξ? \:D/

 

2) Είμαι ανάμεσα σε νευτώνειο 8¨ f/6 και καταδιοπτρικο 6¨ f/10.Και σας δίνω σαν δεδομένα τα εξής.ΠΟΛΛΕΣ μετακινήσεις,Χωματόδρομοι (αρα δονήσεις),πιθανα σκονη,γυρη,υγρασία και θέλω αξιοπρεπη γενικότερη παρατήρηση πλανητών και βαθέως ουρανού.

Ξέρω οτι η εύκολη απάντηση ειναι ¨Ιντζες και ξερο ψωμί ¨ αλλα όμως υπο τις παραπάνω συνθήκες θελω να ρωτήσω για τα νευτώνια

α) Ποσο συχνά θα χρειάζομαι collimmation και ποσο ¨βασανο¨ ειναι?

β) Πόσο μπελάς/ευκολο είναι να καθαριστεί το πρωτεύον κατοπτρο απο την ""μπιχλα""?

γ)Πόσο γρήγορα διαβρώνεται το κατοπρο και θέλει επαλουμίνωση?

 

3)Απ'οτι εχω ακουσει τα καταδιοπτρικα δε ¨νιώθουν¨ γενικότερα απο κακομεταχείρηση,ισχύει?

 

4)Μιας που θα παρακολουθει και το μικρο αδερφι μου,οπως επίσης και η υπόλοιπη οικογενεια,φίλοι κλπ αφου θα το παίρνω και σε εκδρομούλες λεω να πάρω είτε ισημερινό,είτε ρομποτικό αντι για ντοπσον που έλεγα στην αρχή, εχω και ενα θέμα με τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις και την αγαρμποσύνη και στις μεγαλες μεγενθυσεις θα τα βρω μαλλον σκουρα,τι λέτε κι εσείς? :P

 

Ευχαριστώ,καθαρούς ουρανούς ευχομαι...και ενα γενικο black out στην αθηνα τωρα που δεν εχουν αρχισει ακομη τα κρυα,να βγουμε στην ταρατσα να γουσταρουμε!!! \:D/

 

Φιλικά

Παπαγγελής Κων/νος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χμμμ...διορθωση,το κατοπτρο δεν διαβρώνεται,οξειδώνεται...

 

Ελπιζω να μην ειναι κανενας καθηγητής μου μελος του φορουμ.... :P

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ειρθες στην παρεα. Ας προσπαθησουμε να τα παρουμε λιγο ενα ενα.

 

1) Νευτωνιο 8" f/6 πανω σε ησημερινη σημαινει απο EQ6 και πανω (πχ Losmady 11). Δηλαδη ενα σεβαστο ποσο.

2) Αν σε ανυσηχει το θεμα μετακινησης τοτε το νευτωνιο ισως δεν ειναι η τελεια λύση, και μακρυ ειναι και ογκωδες (πηγαινε σε ενα μαγαζι να τα δεις απο κοντα).

3) Το collimation μην το φοβασαι. Ουτε το πλυσιμο. Μια φορα τον χρονο και αν. Η διαβρωση ειναι αναλογη της υγρασιας του μερους που θα το φυλας, αλλα και παλι μην τρελαινεσαι πολύ.

4) Το SCT απο προσωπικη πειρα ειναι κουκλι, τοσο το 6ρι οσο και το 8ρι. Και ποιο ευκολο στην μετακινηση, και ποιο ευκολο να μπει και σε μικροτερη ισημερινη, και ποιο ευκολο στο collimation. Αλλα να ξερεις οτι ειναι συμβιβασμος, μεταξυ ευκολιας, πολυχρησιας (κανει για λιγο απο ολλα), και constrast (33% κεντρικη παρεμποδιση). Εγω εκ των υστερων θα ελεγα οτι ειναι παντως μια καλη λύση για αρχη.

5) Επισης μην φοβασαι το dobson. Ποσες φορες θα χρειαστεις να δειξεις σε αλλους; ειτε θα βαρεθουν και θα σε αφησουν μονο, ειτε θα πορωθουν και θα τρεχουν μαζι σου. Και στις δυο περιπτωσεις η βαση του ντοπς εχει καποια πλεονεκτηματα - τουλαχιστον για αρχη. Στηνεται ευκολα, ειναι ευκολη στον χειρισμο, μαζευεται ευκολα, σηκωνει σταθεροτατα σεβαστο αριθμο βαρους και ογκου, οποτε μπορεις να πας σε περισσοτερες ιντσες.

 

Ισως λιγο αντιφατικα τα ποιο πανω, απλα σου δινω καποιες πληροφοριες και εσυ κρινεις.

 

Και παμε στην αγορα απο εξωτερικο. Ελπιζω να εχεις διαβασει τα 2-3 σχετικα θεματα εδω μεσα (πχ Αγορες απο Αμερικη) . Τα εξοδα αν αγοραζεις απο εξω ειναι

 

α) κοστος αγορας

β) πιθανο κοστος Paypal, αν το χρησιμοποιησεις

γ) μεταφορικα και κουτια (handle and shipping)

δ) φοροι στο τελωνειο

ε) πιθανα εξοδα εκτελωνισμου

 

Τι θα γλυτωσεις με τον φιλο; Μαλλον το β το δ και το ε. Οσο αφορα το δ και το ε, απο Αμερικη, παντα USPS, ποτε UPS, Fedex Κλπ, και χρεωνουν πολλα και σε χαρατσωνουν στο ε ).

 

Το β δεν ειναι πολλα. Το δ) ειναι το ζουμι, που κανονικα ειναι περιπου +25% επι της δηλωμενης αξιας ΑΝ αυτη ξεπερναει τα (περιπου ) $150 - $200 (αν οχι δεν σε φορολογουν). Ο φιλος μπορει να το δηλωσει σαν δωρο και ΙΣΩΣ να την γλυτωσεις (με επιφυλαξη, δεν ξερω πως θα αντιδρασουν στον Βενιζελο αν δουν τις κουτες ενος 8" )

 

Τι θα χασεις ; το support αν σου παθει κατι το μηχανημα.

 

Για τα οργανα που λες, αν τα βαλεις κατω, θα δεις οτι δεν σε πολυσυμφερει να την κανεις ετσι, θα κερδισεις ελαχιστα (και ουτε, τα μεταφορικα θα ειναι σεβαστο ποσο) και θα χασεις την υποστηριξη. Για μεγαλυτερα ή/και ακριβοτερα οργανα, ή για μικρο-αξεσουαρ που μεσα στην EU πιθανων ειναι υπερχρεωμενα (πχ φιλτρα, προσοφθαλμια κλπ), αλαζει το θεμα.

 

Αν εδεινες και ενα οριο διαθεσιμων χρηματων ισως να μπορουσες να παρεις και καλυτερες αποψεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση,ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα!

 

Έχοντας κάνει εναν αρχικο προϋπολογισμο πιστεύω οτι (με αρκετο ζορι) μπορώ να διαθέσω ενα συνολικο ποσο μεχρι 800 euro.

 

Τωρα για την εγγυηση εχω μια απορια.Υποτίθεται οτι η εγγυηση ειναι του κατασκευαστη οποτε αν εχεις ενα τηλεσκοπιο orion πχ δεν θα εχεις σερβις σε οποιοδηποτε καταστημα της? Το ιδιο αποσο ξερω ισχυει και με τους υπολογιστες. (εμπειρια φιλου με βελγικο sony vaio)

 

Οσο για τα μεταφορικα οντως ειναι ενα επιπλεον εξοδο,αλλα αν ο φιλος μου μου στειλει το τηλεσκοπιο σαν δωρο και γλυτωσω τα υπολοιπα μενει μονο η χρεωση της usps που ειναι περιπου 55$/10 kg

 

Τωρα για τη διαφορα στις τιμες δες παρακατω.Εκανα και τη μετατροπη δολλαριου-ευρω

 

Celestron Nextstar 6 se

Ellada 1300 Evro - USA 550 Evro

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-600-602-891-8379&kw=&st=0

http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1076

 

Orion XT 8 Xoris Intelliscope (to deixnei sti foto tou telescopeshop alla einai extra)

Ellada 820 Evro - USA 225 Evro !!! ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=13

http://www.telescope.com/control/product/~product_id=08943

 

Τετοια βλεπω και μου ερχεται να βάλω τα κλαμματα,α ρε πατριδα,με μισεις.... :cry: :cry: :cry:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ φίλε, μη γράφεις με greeklish για να είσαι και σύμφωνος με τους κανόνες και να μην κουράζεις τα μάτια μας!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απαντώντας στο 2 και στο 4.

 

Collimation και καθαρισμός δε χρειάζονται τόσο συχνά όσο ...φοβάσαι.

1 φορά το χρόνο και αν. Προσωπικά έχω το 8" dob 3 χρόνια σχεδόν και δεν έχει μασήσει (το έχουν τσεκάρει και άλλοι πέραν εμού ότι δε χρειάστηκε ως τώρα). Έχω κάνει και πολλά χιλιόμετρα με το αμάξι, αν σε βοηθά η πληροφορία.

 

Όσον αφορά στην ανησυχία σου για τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις και την ...αγαρμποσύνη στις μεγάλες μεγεθύνσεις να μην το σκέφτεσαι.

 

Θέμα συνήθειας είναι. Μετά από μια δυο παρατηρήσεις θα το κάτεχεις.

 

800 ευρώ είναι καλά λεφτά.

 

Προσωπικά αν είχα τώρα να διαθέσω 800 ευρώ ναι θα ψαχνόμουν από εξωτερικό για νευτώνειο dob και πάλι και μάλλον θα έψαχνα για κάποια ευκαιρία για flex/σπαστό σωλήνα.

 

Το να διαθέσεις βέβαια τόσα χρήματα, προϋποθέτει ότι ξέρεις τι κάνεις. Εννοώ να έχεις παρατηρήσει από τηλεσκόπια. Όχι για να αποκτήσεις εμπειρία. Αλλά για να αποκλείσεις την πιθανότητα ο εξοπλισμός των 800 ευρώ που θα αγοράσεις δε θα μπει στις ...αγγελίες του astrovox σε 3 μήνες. Να δεις δηλαδή ότι σου αρέσει, ότι είναι αυτό που περίμενες.

Πολλοί παίρνουν τηλεσκόπιο και περιμένουν να βλέπουν τα αντικείμενα όπως τα βλέπουν στις φωτογραφίες του hubble.

 

Καλή αρχή σου εύχομαι

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τωρα για την εγγυηση εχω μια απορια.Υποτίθεται οτι η εγγυηση ειναι του κατασκευαστη οποτε αν εχεις ενα τηλεσκοπιο orion πχ δεν θα εχεις σερβις σε οποιοδηποτε καταστημα της? Το ιδιο αποσο ξερω ισχυει και με τους υπολογιστες. (εμπειρια φιλου με βελγικο sony vaio)

Δυστυχως δεν παιζει ακριβως ετσι, συγκεκριμενες εταιρειες ακολουθουν την πολιτικη "αγορασε απο τον τοπικο αντιπροσωπο" , και στην περιπτωσή σου θα σε υποστηριξουν μονο μεσα στην χωρα αγορας. Εδω πχ στην Οριον (USA) ειχα στειλει ενα email για μια απλη ερωτηση για ενα Orion που ειχα αγορασει 2ο χερι απο Αστρομαρτ απο Αμερικανο, ερωτηση που θα μπορουσε να απαντηθει με 3 γραμμες (του στυλ, ποιο εστιαστη μου προτεινετε για να αντικαταστησω τον υπαρχον που ειναι χαλασμενος). Η απαντηση που πηρα μου ζηταγε serial number, και η ακολουθη απαντηση ητανε οτι αυτη η ΟΤΑ δεν εχει αγοραστει απο αυτους αρα δεν μπορουν να με βοηθησουν !!! Και αυτο απο την ΜΑΜΑ εταιρεια (ελα τωρα και πες μου ποιος ειναι ο επισημος αντιπροσωπος στην Ελλαδα, και γιατι δεν θα φας "πορτα" για "παραεισαγωγη") !!!! ](*,) :-({|= . Βεβαια, βαση της κοινοτικής νομοθεσιας, τουλαχιστον μεσα στην EU, αυτα ειναι :-({|= , αλλα αντε να βρεις ακρη αν σου κατσει.

 

Δεν ειναι ολοι ετσι, προς θεου, και αρκετοι σκιζονται να σε βοηθησουν, αλλα σε γενικες γραμμες η αυξημενη αξια στο Ελληνικο μαγαζι, τουλαχιστον για τηλεσκοπια, σου εξασφαλιζει να γλυτωσεις αυτα τα φαινομενα.

 

Τωρα για τη διαφορα στις τιμες δες παρακατω.Εκανα και τη μετατροπη δολλαριου-ευρω

 

Δεν θελω να σχολιασω συγκεκριμενες περιπτωσεις, ο εξυπνος αγοραστης ψαχνει και βρισκει ;)

Παντως να σου επισημανω μερικα σημεια:

 

1) τα 800 τα υπολογιζεις για αρχικη αγορα και μετα νεταρισες ; Τοτε να βαλεις στον λογαριασμο κανα καλο μπαρλοου / προσοφθαλμιο ή/και ζοομ. Τα μαμισια συνηθως υποβιβαζουν την αξια του οργανου. Οι ΟΤΑ πανε και ερχονται, τα καλα προσοφθαλμια και οι καλες ησημερινες βασεις μενουν (και συνηθως κοστιζουν περισοτερα απο το ιδιο το οργανο)

 

2) τα οργανα με πιρουνι σε αυτες τις κατηγοριες ειναι καθαρα για παρατηρηση. Συνηθως δεν βοηθουν αργοτερα για περιπτωση φωτογραφισης (αν ποτε θελήσεις κατι τετοιο που δεν ειναι ντε και καλα απαραιτητο). Εγω ΙΜΗΟ θα προτιμουσα μια ισημερινη κεφαλη γερμανικου τυπου (πχ κατι σε eq5) αλλα φυσικά μετα αλαζουν τα δεδομενα κοστους. Εκει μπαινει το ντοπς, χωρις επισης πολλές απαιτησεις για φωτογραφιση, που μπορει να μην εχει GOTO αλλα μπορει να σε παει σε πχ 12" (οσο αντεχει η τσεπη, η μεση, το αμαξι κλπ κλπ)

 

3) Το Inteliscope χωρις το DSC ειναι απλα ενα 8" ντοπς, οποτε σου ερχεται τα ιδια περιπου με αυτα στην εγχωρια αγορα στα skywatcher/gso (που ειναι και ποιο μοντερνα σχεδιαση ΙΜΗΟ) . Αλλωστε η Orion USA πουλαει Κινεζικα Synta με αλλο ονομα.

 

 

 

Την περιπτωση να αγορασεις απο μεταχειρισμενα (αγγελιες εδω, αστρομαρτ) κλπ την σκεφτηκες ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης