feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 Χαιρετω την παρεα του Αstrovox!. Για να μπω κατευθείαν στο ψητό από παντα μου αρεσε η παρατηρηση κόσμων μακριά απο τη γη αν και πιστεύω ότι το ομορφοτερο μερός είναι η ΓΗ και ουσιαστικά όσα ωραία βλέπουμε απο τα τηλεσκόπια είναι παντελώς αφιλόξενα για την ανθρώπινη ζωή.Τελος πάντων.Αρχικά πήρα από optcorp ένα μεταχειρισμενο ΕΤΧ-90 RA. όπου το ra δεν λειτουργούσε οποτε και το δουλευα τελείως χειροκίνητα , και είδα με αυτό τους πλανητες αλλα μεχρι εκει , δοκιμασα να δω και την ανδρομεδα αλλα δεν τα καταφερα.Δεν είχα και δεν ξερω τη μεθοδο star -hoping. Αν και αρκετα ικανοποιημενος απο το μικρό αυτό τηλεσκοπιάκι που μπορείς να το παρεις οπουδήποτε και με τα table -tripods στείνεται πανεύκολα, αυτό που παντα με συγκινουσε ήταν το χρωμα.Να βλέπω χρωμα.Πραγμα ομως που μόνο με αστροφωτογραφία πετυχαίνει κανεις. Η απειρία μου στο να βρίσκω αντικειμενα καθως και η αδημονία μου στο να βγάζω χρώμα απο τον εξοπλισμό με οδήγησε στο αμεσως μεγαλύτερορομποτικό ΕΤΧ-125.( είχε ένα ο Νομικός που το χρησιμοποιούσε για επειδηξη και το εδινε 750 ευρο με την αλουμινενια τσαντα μεταφορας ( η οποία εχει 170). Μολις το είδα το πήρα μια και δεν ήμουν σε καμμια περίπτωση προθυμος να δωσω 1000 ευρο για τηλεσκόπιο προς το παρον. Για να πω την αληθεια αργοτερα διαβαζοντας εμαθα για την ανικανότητα των ΕΤΧ για φωτογραφηση βαθυ ουρανου.Αλλά ο καθενας παλεύει με αυτο που έχει.Και θα αρκεστώ στη μετριοτητα αφου για να εχει κάποιος αξεπεραστα αποτελεσματα χρειάζετε γερο εξοπλισμο και γερό πορτοφόλι. Ως νεος στο αντικειμενο θελω να ρωτήσω τα εξης:1.Πως γίνετε εφικτη η αυτοματη οδηγηση -autoguiding- χρειάζομαι δύο καμερες; Ως πιο εύκολη και φτηνη επιλογη εχω σκοπο να παρω το DSI II pro. + 0.5x focal reducer.2.Τι αλλο μου χρειάζετε εκτος απο τα παραπάνω; Απο ζητημα εξοπλισμού -αλλα και εμπειρίας.και τελος παντον πως ο Μark Sibole τραβαει νεφελώματα με μπολικο χρωμα με το etx-125? Σας ευχαριστώ εκ των προτερων.Γιαννης , Πειραιας.
raxxla Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Γείτονα Γιάννη καλημέρα! Και θα αρκεστώ στη μετριοτητα αφου για να εχει κάποιοςαξεπεραστα αποτελεσματα χρειάζετε γερο εξοπλισμο και γερό πορτοφόλι. Ούτε το ένα ούτε το άλλο! Μακριά από τη μετριότητα, αφού έχεις μεράκι θα προσπαθείς με χαρά συνεχώς για το καλύτερο!Και όχι, δεν χρειάζεται απαραίτητα γερό πορτοφόλι. Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες που έχουν βγει από το ED80 των 300 ευρώ και θα πειστείς! Ως προς τα ερωτήματα σου: 1. Χρειάζεσαι δεύτερη κάμερα, η οποία μπορεί να είναι μια φθηνή webcam (π.χ. Philips SPC900NC όπως η δική μου) 2. Και ένα δεύτερο φθηνό τηλεσκόπιο (οδηγητικό, 60-80 ευρώ). Αυτό που δεν ξέρω είναι αν έχει θύρα αυτόματης οδήγησης το ETX-125. Το χρώμα είναι σχετικό, το ETX είναι maksutov με μεγάλο εστιακό λόγο (f) και άρα θεωρείται "αργό" για φωτογράφηση βαθέως ουρανού αν συγκριθεί με πιο συμβατικά τηλεσκόπια (π.χ. ED80), αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως δεν μπορεί κανείς με μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης να φωτογραφήσει ένα νεφέλωμα (αρκεί να χωρά στο στενό πεδίο του). Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
babgia Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Ηλία το ETX-125 έχει βάση με βίδα που ρυθμίζεται (δημιουργεί σφήνα) ή θα χρειαστί & μια σφήνα για αυτό; Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Καλως ορισες καταρχας στην παρεα μας.Ηθελα να προσθεσω απλα πως πλεον δεν υπαρχει κανενας λογος καποιος να κανει αγορα μιας web cam απο την στιγμη που υπαρχει η Qhy5 στα 200 ευρω (μια web κανει 170-180).Γιατι να μην εχεις λοιπον μια καμερα η οποια ειναι και πολυ περισσοτερο ευαισθητη αλλα κανει και αυτοματη οδηγηση και πολυ καλη πλανητικη φωτογραφιση. http://pegasusastro.com/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 πλεον δεν υπαρχει κανενας λογος καποιος να κανει αγορα μιας web cam Βεβαίως και υπάρχει. Γιατί αν δεν την αγοράσει, θα μου μείνει εμένα αμανάτι..... και σφύρα όσο θές Δημήτρης
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 http://pegasusastro.com/
feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες αλλα εχω τη εξης απορια.Γιατι χρειαζονται 2 τηλεσκοπια για την αυτοματη οδηγηση;Με μια camera δεν μπορεις να οδηγεις και να κανεις μικρες εκθεσεις στο ειδωλο συγχρόνως;Εχω σκοπο να αγορασω την DSI PRO II ( 500 euro) , καθοτι μου φαίνετε η πιο ευκολη στη χρηση αυτη τη στιγμη.Είναι καλή , μετρια , και ποιο είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικο στις cameres που πρεπει να κοιτάει κανείς; Διαβαζοντας ειδα για τις περιβοητες φοτο του Κ.Χασιωτη.Που μπορω να τις βρω στο site; Πρεπει να τις ψαξω όλες; ευχαριστώ.
raxxla Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 ...υπαρχει η Qhy5 στα 200 ευρω (μια web κανει 170-180).Γιατι να μην εχεις λοιπον μια καμερα η οποια ειναι και πολυ περισσοτερο ευαισθητη αλλα κανει και αυτοματη οδηγηση και πολυ καλη πλανητικη φωτογραφιση. Βρε αθεόφοβε , που πήγες και πλήρωσες την webcam 170-180 ευρώ ;;; Πάντως συμφωνώ για την QHY5, αξίζει τον κόπο και ας κάνει ...όσο παραπάνω κάνει Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Για κανε μια βολτα με το πληκτρολογιο σου στα περιξ http://pegasusastro.com/
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Οχι, συνηθως οι καμερες κανουν ΜΟΝΟ εκθεση, δηλαδη μαζεμα φωτονιων, δεν μπορουν να σταματησουν για να σου δωσουν και εικονα για οδηγηση. Σχεδον παντα, υπαρχουν καμερες (πχ SVX) που το κανουν και αυτο. Συνοπτικα οδηγας : 1) 2η ΟΤΑ2) OFF-Axis guider σε 1 ΟΤΑ3) Δευτερο CCD off axis, 1 ΟΤΑ, στην ιδια την καμερα (πχ SBIG)4) sub-frame απο το ιδιο το CCD., 1 ΟΤΑ Καθε τροπος εχει τα καλα και τα κακα του . Ο πρωτος ειναι γενικα ο ποιο ευκολος να υλοποιηθει. Βρε αθεόφοβε Shocked , που πήγες και πλήρωσες την webcam 170-180 ευρώ ;;; Question Question +1 !!! Ακους εκει 170-180 !!!! Η DSI PRO II ειναι μια μετρια καμερα, χωρις ψυξη, σχετικα ευκολη στην χρηση (εχει και αυτη τα προβληματα της). ΙΜΗΟ σε αυτην την κατηγορια θα προτιμουσα μια Starshoot , τουλαχιστον εχει (uncontrolled) ψυξη. Τα 500 ψαχτα, στα μεταχειρισμενα την βρισκεις πολυ ποιο φτηνα (και IMHO, αν ειναι να εδεινα 500 θα αγοραζα DSLR). Τι κοιτας στις καμερες ; χμ δυσκολο. Χαμηλο θυρυβο; αναλυση ; ψυξη ; βαρος ; ταση και ενεργεια τροφοδοσιας ; ευκολια για διαχειρηση των εικονων ; ισως η καλυτερη απαντηση ειναι "να ταιρειαζει πολυ καλα με το τηλεσκοπιο και τους στοχους που θελω να βγαλω" ;
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Ξαναλεω παλι καντε μια βολτα στα περιξ γιατι εχετε μεινει πισω http://pegasusastro.com/
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Αγγελε, πραγματικα δεν καταλαβαινω σε τι αναφερεσαι ; στην τιμη της web camera ; (αν ναι με συγχωρεις αλλα κανεις λαθος, και μπορω να σου φερω 4-5 λινκς και απο καινουργιες και απο μεταχειρισμενες - περα οτι το ποσο των 170-180 ηταν υπερβολικα τσιμπημενο ΠΑΝΤΑ ) ή στο οτι υπαρχουν καλυτερες εναλακτικες οπως η QHY5 ; (συμφωνω, αν και προσωπικα θεωρω την τιμη της "τσιμπημενη", για αυτην την δουλεια ΙΜΗΟ μια μεταχειρισμενη DSI PRo ειναι πολύ καλυτερη αναλογια χρήμα/δυνατοτητες, το ST4 δεν ειναι παντα πανακια, υπαρχουν και αλλες λυσεις)
feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Κατι που δεν εχω καταλαβει.Δεν χρειάζεται να ειναι Go-to το τηλεσκοπιο για να κανει καποιος αστροφωτογράφηση;Και αν η απαντηση ειναι όχι με ποιο τρόπο σταθεροποιεί κανεις το τηλεσκοπιο σε ενα σημειο;Επίσης ποια ειναι η φθηνοτερη λυση αγορας;Το λεω γιατι αγορασα το etx-125 και τωρα σκεφτομαι ότι δεν θα κανω ευκολα ή και περιορισμενα αυτο που μου αρεσει περισσοτερο.Που ειναι η φωτογραφηση.(Βασικα βιαστικα να παρω το etx απο τον Νομικο μια και δεν ηξερα ότι είχα αλλη δυνατοτητα αγορας απο ευρώπη πχ. το astroshop)Ευχαριστώ. To παρακατω τηλεσκοπιο είναι καλη επιλογη; http://www.astroshop.eu/celestron-schmidt-cassegrain-telescope-sc-127-1250-omni-xlt-127/p,7882 ή αυτο http://www.astroshop.eu/celestron-schmidt-cassegrain-telescope-sc-127-1250-advanced-c5-as-gt-goto/p,16341 εχει καλυτερη στηριξη; Ευχαριστω και παλι.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Λοιπον...εχεις ενα ΕΤΧ 125 (καλοριζικο).Το τηλεσκοπιο σου (και ενα απο τα πρωην μου) ειναι κορυφαιο οργανο, με πολυ καλα οπτικα, και προορισμενο για κατ εξοχην χρηση στο πλανητικο μας συστημα.Αντικειμενα βαθεως ουρανου, δεν θα δεις με λεππτομεριες, εκτος κι αν ο πολυ σκοτεινος ουρανος σε βοηθησει.Φωτογραφικα τωρα...Ναι, το τριποδο του ΕΤΧ εχει ενσωματωμενη ισημερινη σφηνα, αλλα τα μηχανικα χαρακτηριστικα του τηλεσκοπιου, εχουν περιορισμενη δυνατοτητα διαχειρισης του βαρους μιας φωτογραφικης μηχανης.Κι αν δεχτουμε οτι τελικα θα αναρτηθει μια μηχανη, και ζυγοσταθμιστει σωστα το συστημα (με καποιον τροπο), ο οπτικος σχεδιασμος του τηλεσκοπιου, θα απαιτει πολυ μεγαλους χρονους εκθεσης, ωστε να αποτυπωθει ικανοποιητικα η πληροφορια (βαθυς ουρανος), και εδω το (υπερβαρο) τηλεσκοπιακι θα τα βρει σκουρα.Για οδηγητικο, μην το σκεπτεσαι καθολου...δεν τιθεται θεμα με οποιαδηποτε πατεντα...τα μοτερακια του θα παραδωσουν το πνευμα, γιατι ειναι δυσαναλογα "ασθενικα" σε σχεση με την εδραση του σωληνα στο "πηρουνι" (ρουλεμαν) , και σε σχεση με τη στιβαροτητα των βραχιονων (χυτο αλουμινιο).Προβλημα υπερβαρου θα εχεις επισης στην οριζοντια κινηση, μια που η σχεδιαση της δεν ειναι για πολλες υπερβασεις.Τελικα....Εχεις ενα πολυ καλο τηλεσκοπιο, για πλανητικη παρατηρηση, "σπασιμο"δυσκολων διπλων, και για ευκρινη αντικειμενα βαθεως (σκοτεινου) ουρανου. Ασχολησου και με την πλανητικη φωτογραφηση...αξιζει τον κοπο.Μην ασχοληθεις καθολου με πατεντες για να αναρτησεις εξοπλισμο πανω του, γιατι θα γινει σιγουρα ζημια.Εχε υπ οψιν σου οτι η Meade ειναι (κατα τη γνωμη μου) η κορυφαια εταιρια οσον αφορα τις υπερβολες για τις δυνατοτητες των προιοντων της.Οτι διαβαζεις, θα πιστευεις το.....27%.Χρυση συμβουλη.....μην πηγαινεις αδιαβαστος ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ πωλητη.Εχουν παρει πολυ κοσμο στο λαιμο τους...πιστεψε με.Τις αποριες σου εδω μεσα πρωτα, και μετα μακαρι να ξοδεψεις τα διπλασια χρηματα, αλλα να πιασουν τοπο. Τεχνικως, οπως θα διαπιστωσεις και εσυ, δεν απαιτηται ρομποτικο συστημα για να φωτογραφησεις, αλλα επειδη σε "τρωει" η φωτογραφηση, θα σου προτεινα να μην επενδυεις σε μετριες βασεις οι οποιες σε συνδιασμο με τοσο "αυστηρους" (λογω διαμετρου/εστιακου λογου)σωληνες, καθιστουν την φωτογραφηση ανεφικτη θα ελεγα. Φιλικα, Κωστας.
feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Λοιπον...εχεις ενα ΕΤΧ 125 (καλοριζικο).Το τηλεσκοπιο σου (και ενα απο τα πρωην μου) ειναι κορυφαιο οργανο, με πολυ καλα οπτικα, και προορισμενο για κατ εξοχην χρηση στο πλανητικο μας συστημα.Αντικειμενα βαθεως ουρανου, δεν θα δεις με λεππτομεριες, εκτος κι αν ο πολυ σκοτεινος ουρανος σε βοηθησει.Φωτογραφικα τωρα...Ναι, το τριποδο του ΕΤΧ εχει ενσωματωμενη ισημερινη σφηνα, αλλα τα μηχανικα χαρακτηριστικα του τηλεσκοπιου, εχουν περιορισμενη δυνατοτητα διαχειρισης του βαρους μιας φωτογραφικης μηχανης.Κι αν δεχτουμε οτι τελικα θα αναρτηθει μια μηχανη, και ζυγοσταθμιστει σωστα το συστημα (με καποιον τροπο), ο οπτικος σχεδιασμος του τηλεσκοπιου, θα απαιτει πολυ μεγαλους χρονους εκθεσης, ωστε να αποτυπωθει ικανοποιητικα η πληροφορια (βαθυς ουρανος), και εδω το (υπερβαρο) τηλεσκοπιακι θα τα βρει σκουρα.Για οδηγητικο, μην το σκεπτεσαι καθολου...δεν τιθεται θεμα με οποιαδηποτε πατεντα...τα μοτερακια του θα παραδωσουν το πνευμα, γιατι ειναι δυσαναλογα "ασθενικα" σε σχεση με την εδραση του σωληνα στο "πηρουνι" (ρουλεμαν) , και σε σχεση με τη στιβαροτητα των βραχιονων (χυτο αλουμινιο).Προβλημα υπερβαρου θα εχεις επισης στην οριζοντια κινηση, μια που η σχεδιαση της δεν ειναι για πολλες υπερβασεις.Τελικα....Εχεις ενα πολυ καλο τηλεσκοπιο, για πλανητικη παρατηρηση, "σπασιμο"δυσκολων διπλων, και για ευκρινη αντικειμενα βαθεως (σκοτεινου) ουρανου. Ασχολησου και με την πλανητικη φωτογραφηση...αξιζει τον κοπο.Μην ασχοληθεις καθολου με πατεντες για να αναρτησεις εξοπλισμο πανω του, γιατι θα γινει σιγουρα ζημια.Εχε υπ οψιν σου οτι η Meade ειναι (κατα τη γνωμη μου) η κορυφαια εταιρια οσον αφορα τις υπερβολες για τις δυνατοτητες των προιοντων της.Οτι διαβαζεις, θα πιστευεις το.....27%.Φιλικα, Κωστας.Eυχαριστώ , για τις χρησιμες τεχνικες λεπτομεριες.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 παρακαλω.....και εγω τις ιδιες αποριες ειχα οταν ειχα εντυπωσιαστει με τις θεωρητικες δυνατοτητες του ΕΤΧ.Πιστεψα πως ηταν ενα συστημα που κανει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.Τελικα οταν αντιληφθηκα περι τινος προκειται, συνειδητοποιημενος πλεον,αγορασα ενα μεταχειρισμενο, και δεν μετανιωσα καθολου γι αυτην την αγορα.Οι υπερβολες της εταιριας αδικουν αυτο το κορυφαιο οργανο, του οποιου τα οπτικα ειναι ξυραφι (χρησιμοποιω τον ορο που λενε ολοι).Ακομα θυμαμαι τι μου ελεγαν οι πωλητες....αστα....Τι Μ27 μου δειχνανε...τι Μ51 γεματο χρωμα, τι Μ31 (που δεν χωρα με τιποτα στο πεδιο του) , ενα Κρονο τεραστιο απο ασχετο φυλλαδιο,....ειχα παθει πλακα...και ολα αυτα με ενα τηλεσκοπιακι που θα μπορουσα να αγορασω μονο με ...480.000 δρχ περιπου τοτε...(τρομαρα μου).(για να μην αναφερθω στα "απαραιτητα" αξεσουαρ που θα επρεπε να αγορασω)....
feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2009 Χρυση συμβουλη.....μην πηγαινεις αδιαβαστος ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ πωλητη.Εχουν παρει πολυ κοσμο στο λαιμο τους...πιστεψε με.Τις αποριες σου εδω μεσα πρωτα, και μετα μακαρι να ξοδεψεις τα διπλασια χρηματα, αλλα να πιασουν τοπο. Τεχνικως, οπως θα διαπιστωσεις και εσυ, δεν απαιτηται ρομποτικο συστημα για να φωτογραφησεις, αλλα επειδη σε "τρωει" η φωτογραφηση, θα σου προτεινα να μην επενδυεις σε μετριες βασεις οι οποιες σε συνδιασμο με τοσο "αυστηρους" (λογω διαμετρου/εστιακου λογου)σωληνες, καθιστουν την φωτογραφηση ανεφικτη θα ελεγα. Φιλικα, Κωστας. Ωραια με κατατοπισες αρκετα φιλε , Ευχαριστω.
roryt Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2009 Περα απο αυτα που σου ειπε ο Κωστας (που συνηγορω 1000%), οσο αφορα την κλασσικη παρεξηγηση με το goto: στηνεις το οργανο με οτι θα χρειαστει για φωτογραφισητο ζυγιζεις να μην εχει ανισοροποιεςτο ευθυγραμιζεις με τον πολικοπιθανον του κανεις και ευθυγραμμιση με 2 αστερια για να ειναι ποιο ακριβες το goto (προαιρετικα)του λες να κανει goto στον στοχο που θες (προαιρετικα) ή κανεις αστροαλματα να φτασεις εκει που θεςεστιαζειςκανεις framingβαζεις τα μοτερ να δουλεψουν (κυριως το RA). Δεν δουλευει το goto εδω!!!βαζεις το οδηγητικο να κανει οδηγηση (προαιρετικο αν και τελικα απαραιτητο)φωτογραφιζειςτραβας dark/bias/flat αυτη (σε γενικες γραμμες) ειναι η διαδιακασια σε ενα ΠΟΛΙΚΑ ευθυγραμμισμενο οργανο (οχι ALT-AZ). Οι ALT-AZ βασεις δεν ειναι καταληλες για βαθυ ουρανο γιατι μετα απο μερικα δευτερολεπτα παρουσιαζουν το φαινομενο του field rotation - ψαχτο. Επισης κανουν "πηδηματακια" σκαλωτα ενω μια πολικα ευθυγραμμισμενη βαση απλα (θεωρητικα) χρειαζεται μονο το μοτερ στην ορθη αναφορα. Βλεπεις που ειναι το goto, και γιατι δεν ειναι απαραιτητο; Απλα οταν εχεις λιγο χρονο για να φωτογραφισεις δεν εχεις ιδιαιτερο χρονο και για αστροαλματα, οποτε ειναι ευκολια που σου γλιτωνει χρονο- τιποτα αλλο. Στη αστροφωτογραφιση ο νο1 κανονας ειναι στιβαρη βαση. Ο δευτερος ειναι στιβαρη ΠΟΛΙΚΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΗ ΒΑΣΗ και μετα ερχονται τα αλλα Ρωτα πριν αγορασεις : σε αυτο το χομπι ειναι ΠΟΛΛΑ τα πεταμενα λεφτα, και οχι μονο απο πωλητες που δεν τους ενδιαφερει, αλλα κυριως απο αγοραστες που δεν ξερουν ουτε τι θελουν ουτε σε τι μπλεκουν, ακομη και εμπειρους αγοραστες
feynman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2009 Ευχαριστω.Τωρα αρχιζω και καταλαβαινω...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα