Jump to content

DIY προγραμματιζόμενο χειριστήριο φωτογραφικής

dimkasta

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με τις πρώτες μου προσπάθειες για φωτογράφιση, φάνηκαν και οι αδυναμίες του απλού χειριστηρίου της μηχανής μου.

Για πάνω από 30" έπρεπε να την βάζω στο Bulb. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα. Ότι ή πρέπει να χρησιμοποιώ εξωτερικό ρολόι για να κρατάω το χρόνο, ή πρέπει να μετράω δευτερόλεπτα :P.

Και ότι με το τηλεχειριστήριο της Pentax, πρέπει να κρατάω το πλήκτρο πατημένο, αντί να μπορώ να το πατήσω μια φορά για να ξεκινήσει και μια για να σταματήσει τη λήψη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κόβεται στη μέση η λήψη.

Σκέφτηκα να αγοράσω ένα χειροκίνητο μηχανικό, αλλά το κόστος είναι γελοίο για τα επώνυμα καλώδια κλπ, ενώ τα custom μου φαίνονται φτηνιάρικα και ελλειπή για το κόστος τους.

Από μια σύντομη αναζήτηση, είδα ότι αντίστοιχα προγραμματιζόμενα χειριστήρια κοστίζουνε περίπου 80 ευρό, ενώ μερικές ιδιοκατασκευές περίπου 50, αλλά απαιτούσανε ύπαρξη λάπτοπ που θέλω να αποφύγω.

Οπότε αποφάσισα να φτιάξω ένα μόνος μου.

Σκοπός μου είναι να είναι modular ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις φωτογραφικές που έχουνε υποδοχή declaser και να αλλάζει μόνο το καλώδιο.

Θα υποστηρίζει απλές λήψεις με συγκεκριμένο χρόνο, αλλά και διαδοχικές με συγκεκριμένο χρόνο και χρόνο ενδιάμεσα για να επιτρέπει την ψύξη του αισθητήρα.

Ο έλεγχος θα γίνεται από κόκκινα led και κόκκινη οθόνη 16x2.

Eκτιμώμενο κόστος γύρω στα 30 ευρό.

Ο μικροελεγκτής που θέλω να χρησιμοποιήσω είναι φτηνός και έχει χώρο για πολύ περισσότερα πράματα, οπότε είμαι ανοιχτός για προτάσεις για προσθήκες που οι περισσότερο έμπειροι θα θέλανε να δούνε σε κάτι τέτοιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημητρη, θαυμαζω την εφευρετικοτητα σου, αλλα δοκιμασες να το ψαξεις στο ebay ; πχ αυτο ; αν και δεν ειναι οσο ευελικτο το θες. Εγω για την Canon αγορασα αυτο που υποστηριζει με αλλο καλωδιο και αλλες μηχανες (και την δικια σου) και ειμαι υπερ-ευχαριστημενος
Σύνδεσμος για σχόλιο

Όπως κατάλαβες μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα, οπότε θα το παλέψω έτσι κι αλλιώς.

Απλά για να το δικαιολογήσω στον εαυτό μου θα πρέπει να ρίξω κι άλλο το κόστος :D

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ο μικροελεγκτής που θέλω να χρησιμοποιήσω είναι φτηνός και έχει χώρο για πολύ περισσότερα πράματα, οπότε είμαι ανοιχτός για προτάσεις για προσθήκες που οι περισσότερο έμπειροι θα θέλανε να δούνε σε κάτι τέτοιο.

αυτο που λειπει απο αυτα τα εργαλεια ειναι η δυνατοτητα για πολλαπλα προγραμματα εκθεσεων, ενα ειδος scripting ή προρυθμισμενων προγραμματων, πχ τοσες Χ τοσο για light, επαναληψη για dark, αλλο προγραμμα για flat κοκ και ενα τροπο να τα συνδιαζεις.

Καλη συνεχεια

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης