Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι ενας καινουριος κατοχος ενος Skywatcher 150/750 eq3 θα ήθελα να ζητησω την συμβουλη σας για ποιο ειδος προσοφθαλμιων πρεπει να αγορασω για μια ανετη παρατηρηση deep sky αντικειμενων....

Ειμαι αρχαριος και εχω μπερδευτει αρκετα παρακαλω πολυ μια μικρη βοηθεια

Δημοσιεύτηκε

Η σχέση που δίνει την μεγέθυνση είναι η Μ = F / f Στην περίπτωσή σου

M = 750 / f ,όπου f η εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου(αναγράφεται πάντα πάνω στον φακό). Για παρατήρηση νεφελωμάτων + γαλαξιών,χρειάζεσαι μικρή μεγέθυνση, αλλά φακό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος πεδίου.ΑΝ διαθέτεις χρήματα αγόρασε έναν ευρυγώνιο φακό με f απο 40 έως 25mm.Επίσης σου προτείνω να αγοράσεις φίλτρο νεφελωμάτων ώστε να αυξήσεις το contrast και να διακρίνεις περισσότερες λεπτομέρειες.

"Δεν υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα, η βλακεία είναι ανίκητη ανά τους αιώνες"
Δημοσιεύτηκε

Χρηστο,

Το μεγεθος αντικειμενων παιζει αρκετα και δεν θα μπορεσεις να ικανοποιησεις τις αναγκες σου με 1-2 προσοφθαλμια.

Για παραδειγμα, το νεφελωμα του Ωριωνα (Μ42) ειναι πολυ μεγαλο και οπου θα χρειαστεις ενα προσοφθαλμιο με σχετικα μεγαλη εστιακη αποσταση (πχ. 30 χιλ) και το οποιο αντιπροσωπευει μεγεθυνση 25x (δηλαδη εστιακη αποσταση τηλεσκοπιου/εστιακη αποσταση προσοφθαλμιου = 750/30 = 25x).

Αντιθετα, το Μ57 (Ring Nebula στη Λυρα) ειναι πολυ μικρο και εκει θα χρειαστεις προσοφθαλμιο μικρης εστιακης αποστασης (πχ. 5 χιλ) ωστε να μπορεσεις να επιτυχεις πολυ μεγαλυτερη μεγεθυνση (750/5 = 150x).

Ισως αξιζει τον κοπο να παρεις και ενα Barlow το οποιο θα σου επιτρεψει να πραγματοποιησεις μεγαλυτερη εστιακη αποσταση με το τηλεσκοπιου σου (πχ. 2x η/και 3x) και ταυτοχρονα να χρειαστεις και λιγοτερα προσοφθαλμια. Τα Barlow της TeleVue ειναι πολυ καλα και τα προτεινω χωρις καμια επιφυλαξη.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
και το barlow της σελεστρον ουλτίμα. αν δεμπορεισ να αγορασεις της τελεβιου

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Εκτος απο τα νεφελώματα με τα προσοφθάλμια που μου αναφέρετε θα μπορώ να δω καθαρότερα και γαλαξίες;

Συγνώμη για τις κάπως απλοηκές ερωτήσεις αλλα τώρα αρχίζω να ασχολούμε και πραγματικά ειμαι πολυ πολυ μπερδεμένος

Δημοσιεύτηκε

Χρηστο,

δεν εχει σημασια και οι γαλαξιες νεφελωδη οψη παρουσιαζουν..δεν θα δεις με ερασιτεχνικο τηλεσκοπιο κανεναν να διαλυεται σε αστρα.

Καποτε και οι γαλαξιες ως νεφελωματα αναφερονταν εφ οσον δεν γνωριζαμε την πραγματικη τους φυση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης