Jump to content

orion optics


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στη παρέα,

Μετα απο πολύ σκέψη και πολύ διάβασμα στο foroum Αποφάσισα και εγώ να πάρω ενα 10" νευτώνιο.Συγκρίνοντας τώρα τις τιμες αλλα και την ποιότητα των διαφόρων εταιριών σκέφτομαι σοβαρα την αγορά ενός orion optics.Το 10" νευτώνιο σε στήριξη GP με οπτικά λ/4 νομίζω πώς είναι αρκετά καλό.Η ερώτηση μου ειναι η εξής:

1)Υπάρχει σοβαρή διαφορά ανάμεσα στα οπτικά λ/4, λ/6,λ/8?

2)Με εναν αστροστάτη θα μπορώ να κανω αποπειρες για αστροφωτογραφία?

3)Η στήριξη GP είναι στηβαρή ή το τηλεσκόπιο θα τρέμει και θα εχει προβλήματα οταν στοχεύω στο ζενίθ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια!

Σχετικα με οσα ρωτας,

1)Πολυ μικροτερη απο την διαφορα στην...τιμη.Σε νυχτες με καλο seeing ισως δεις κατι παραπανω σε εναν πλανητη.Αν το κυριο ενδιαφερον σου ειναι ο βαθυς ουρανος αγνοησε την.

2)Εννοεις με μοτερ οδηγησης,την λεξη αστροστατης εχω να την ακουσω χρονια.Και φυσικα μπορεις αρκει να χεις στιβαρη ισημερινη βαση στηριξης.Εννοειται πως σε τοσο μεγαλο τηλεσκοπιο δεν θα παρεις ισημερινη βαση χωρις μοτερ.

3)Δεν την εχω χρησιμοποιησει και δεν ξερω.

 

Καλα να περνας!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aν δεν εισαι σίγουρος για την φωτογράφηση μπορείς να δείς και το 12" f/4 dob , με την πολύ καλή λογω κίνησης βάση που δίνει η aktistar μόνο με 1440 €. Οσο για τα οπτικά λ/4 φαντάσου ότι τα υπόλοιπα της σειράς . meade-celestron - skywatcher είναι λ/2.
"blackjanuaryout"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aν δεν εισαι σίγουρος για την φωτογράφηση μπορείς να δείς και το 12" f/4 dob , με την πολύ καλή λογω κίνησης βάση που δίνει η aktistar μόνο με 1440 €. Οσο για τα οπτικά λ/4 φαντάσου ότι τα υπόλοιπα της σειράς . meade-celestron - skywatcher είναι λ/2.

 

Και το ΑΡ160 απο την Astro-Physics ειναι λ/25 !!!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου φίλε jimmy.

 

Για την ερώτηση #1 - Υπάρχει διαφορά. Γενικά, μπορούμε να πάρουμε μια καθαρότερη / αιχμηρότερη (sharper) + πολύ περισσότερη "contrast" με τα τηλεσκόπιά μας στην υψηλότερη ενίσχυση. Στις νύχτες "good seeing" θα είσε σε θέση να χρησιμοποιήσις πολύ υψηλές ενισχύσεις με άριστα αποτελέσματα. Εάν έχουμε μια επιλογή πρέπει πάντα να πάρουμε (διαλέξουμε) έναν καθρέφτη με το υψηλότερο λ/.

 

Για την ερώτηση #2 - Είμαι παρατηρητής πλανητόν + βαθι ουρανού - κάνω βασικό Astrophotography - έτσι θα αφήσω τους πιό πεπειραμένους φίλους στο φόρουμ να μας πουν τα σχόλιά τους.

 

Για την ερώτηση #3 - Έχω τη στήριξη Super Polaris. Η στήριξη GP είναι παρόμοια. Έχω τοποθετήσει διόπτρες μέχρι 5", Sct μέχρι 8" και κρατα το 8" f/6 (reflector) πολύ καλά. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα 10" f/6 ύποπτο θα το κρατήσει καλά.

 

Πρέπει να θυμόμαστε; το μήκος του σωλήνα καθορίζει (χρησιμοποιώντας την ίδια στήριξη) πόσο χρόνο θα πάρει το τηλεσκόπιο για να σταματήσει το "κούνημα" - στα αγγλικά αυτό λέγεται: "Dampening time".

 

Συνήθως λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα θεωρούνται καλό.

 

Φιλικα.

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Jimmy,

 

1) χρησιμοποιώ ένα Orion Optics 10" f/4.8 εδώ και 4 χρόνια. Η ακρίβεια των οπτικών του είναι λ/4 wavefront accuracy (δηλ. λ/8 mirror surface accuracy). Σε επίγεια τέστ που έχω κάνει με στόχους ασπρόμαυρων γραμμών, η διακριτική του ικανότητα είναι 0.50 arcsec δηλ. φτάνει στα θεωρητικά όρια ανάλυσης για τη διάμετρό του (0.50-0.46 arcsec ανάλογα με το θεωρητικό κριτήριο που χρησιμοποιούμε). H οξύτητα του ειδώλου είναι τέτοια που όταν το seeing είναι εξαιρετικό καταφέρνω να δω φευγαλέα (με το binoviewer) το Encke division στον Κρόνο, διάσημο για τη δυσκολία του και την απαιτητικότητά του σε οπτικά. Επειδή όμως θέλω τέτοιες λεπτομέρειες να τις βλέπω με ακόμη καλύτερο κοντράστ, αποφάσισα να στείλω τα κάτοπτρα στην Orion Optics για επαναλείανση σε λ/8 wave-front (λ/16 surface ) και νέες επιστρώσεις Hilux τον Ιούνιο. Η εταιρεία με ενημέρωσε ότι σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις (και με άριστο seeing) η λεπτομέρεια θα βελτιωθεί κατά 30-40 % μετά την επαναλείανση (δεν μου διευκρίνησε τι σημαίνει αυτό στην πράξη). Πιστεύω ότι θα υπάρχει μιά αρκετά μικρή αλλά ορατή βελτίωση στις πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις και μόνο όταν το seeing είναι άριστο. Αν σε ενδιαφέρει πολύ η λεπτομερής παρατήρηση των πλανητών διάλεξε τα λ/8, αλλά να ξέρεις ό,τι και με λ/4 οι πλανήτες και η Σελήνη παρουσιάζουν θαυμαστή λεπτομέρεια.

 

2) Με ένα αστροστάτη σε στιβαρή/ποιοτική ισημερινή βάση, οποιδήποτε τηλεσκόπιο της Orion Optics μπορεί να τραβήξει εκπληκτικές φωτογραφίες deep sky objects. Για φωτογράφηση με web-camera (πλανήτες, Σελήνη) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και απλούστερες βάσεις γιατί η ακριβής οδήγηση δεν παίζει μεγάλο ρόλο.

 

3) Η βάση που χρησιμοποιούσα μέχρι πριν λίγο καιρό είναι η Synta EQ-5, κινέζικο αντίγραφο της Vixen GP και με ίδια ικανότητα βάρους και απόσβεσης ταλαντώσεων (αν και το τελευταίο εξαρτάται πολύ από την επιλογή τρίποδα). Θεωρώ ό,τι και οι δύο είναι οριακές γιά ένα 10ιντσο, ίσως και για 8ιντσο. Με καλό ξύλινο τρίποδο (μασίφ) έχω ταλαντώσεις μόνο όταν αγγίζω τον εστιαστή σε μεγάλες μεγεθύνσεις, αλλά αυτό ενοχλεί στην παρατήρηση των πλανητών - καθόλου όμως στα deep sky objects. Το ελαφρό αεράκι δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, ούτε σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Αν δεν σε απασχολεί η απαιτητική φωτογράφιση, μιά EQ-6 είναι πολύ καλύτερη λόγω στιβαρότητας (έλλειψη ταλαντώσεων). Για εκτετεμένη φωτογραφική χρήση χρειάζεται τουλάχιστον μιά GP-DX (ακρίβεια κινήσεων) αλλά και αυτή έχει όριο τις 10"-12". Εξαιρετική επιλογή σε ευχρηστία και στιβαρότητα είναι η καινούργια βάση Dobsonian της Οrion Optics. Από τότε που την απέκτησα δεν έχω ξαναχρησιμοποίησει την ισημερινή βάση. Περισσότερα σχόλια γι αυτήν εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1033

 

Συμπέρασμα: διάλεξε ανάμεσα στις Orion dobsonian, EQ-6, GP-DX και άφησε καλύτερα την GP. Eξάλλου, ο οπτικός σωλήνας μπορεί αργότερα να βαρύνει με την πρόσθεση αξεσουάρ (μεγαλύτερο finder, φωτογραφικός εξοπλισμός, guide scope), οπότε η GP μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για το 10ιντσο. Νομίζω όμως ότι και η AKTIS μπορεί να σου δώσει σημαντικές (και αξιόπιστες) πληροφορίες για το θέμα.

 

Φίλε Γιώργο, ο όρος "αστροστάτης" είναι ακριβέστατος και σήμερα για το μοτέρ οδήγησης αφού δηλώνει το σκοπό και όχι τον τύπο του μηχανισμού! Ας τον διατηρήσουμε...

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους,

μήπως ξέρετε τι λ έχουν τα SCT LX200 της MEADE;

Είμαι κάτοχος ενός 8", αλλά στο βιβλιαράκι οδηγιών δε βλέπω να αναγράφεται τέτοιος παράγοντας...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια απλη αληθεια,το αποτελεσμα της κεντρικης παρεμποδισης σε ενα SCT (η οποια ειναι αρκετα μεγαλη) εχει ως αποτελεσμα να ισοδυναμει με ενα τηλεσκοπιο χωρις κεντρικη παρεμποδιση (διοπτρικο πχ) που ειναι λ/4.Αυτο με την προυποθεση πως το SCT εχει τελεια οπτικα..πραγμα που δεν ισχυει και παντοτε για να μην πουμε πως δεν ισχυει και συχνα.

Κοντολογης αν καποιος θελει την απολυτη ποιοτητα ειδωλου τοτε πρεπει να προσανατολιστει σε διοπτρικο τηλεσκοπιο κατα προτιμηση αποχρωματικο,

βλεπε €€€€€€€

Το αν αξιζει η ολη διαφορα σε κοστος,αυτο ειναι θεμα προτεραιοτητων του καθενος.

Για να δεις τι λ εχει το κατροπτρο σου φιλε PORFIRI πρεπει να παρεις τηλεσκοπιο οχι μαζικης παραγωγης αφ ενος και αφ εταιρου το ναχει επισημο certificate και interferogram συνηθως το πληρωνεις εξτρα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη,

 

Η Meade και η Celestron δεν δημοσιεύουν τέτοιου τύπου προδιαγραφές. Ο Barry Pemperton, ιδιοκτήτης της Οrion Optics, μου έχει πει ό,τι στα Smith-Cassegrain μαζικής παραγωγής ο συμβολομετρικός έλεγχος αποκαλύπτει κάποιες φορές προβληματικά οπτικά , (εως λ/2) αλλά και άλλα αξιόλογα (λ/4-λ/6). Το ίδιο αφήνουν να εννοηθεί και άλλοι ευρωπαίοι κατασκευαστές/αντιπρόσωποι. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτές οι απόψεις προβάλλονται σκόπιμα, όμως το πλήθος παραπόνων στο internet για τον ποιοτικό έλεχxo αυτών των εταιριών στα φθηνά και μεσαία τηλεσκόπιά τους, δείχνει να συμφωνεί μ' αυτές. Άλλωστε, σε μια αγορά πολύ ανταγωνιστική, αν κάποια εταιρεία μπορούσε να κατασκευάζει τηλεσκόπια με σταθερή ποιότητα λ/4 και πάνω (και μάλιστα μαζικά!), νομίζω ότι θα το διαφήμιζε αρκετά.

 

Όπως σωστά γράφει ο Γιώργος, ήδη εξαιτίας της κεντρικής παρεμπόδισης στα S-C το κοντράστ στις μεγάλες μεγεθύνσεις μειώνεται όπως περίπου από οπτικά λ/4 (wavefront) σε ανεμπόδιστο τηλεσκόπιο. Αν επιπλέον τα οπτικά δεν είναι άριστα, τα πράγματα δυσκολεύουν, και γι αυτό τα S-C δεν επιλέγονται συνήθως για παρατήρηση πλανητών.

 

Πάντως, αφού μετά την ευθυγράμμιση το τηλεσκοπιό σου δείχνει τον Κρόνο πολύ καλά στις 308Χ και φτάνει και στις 400Χ, έχει προφανώς αξιόλογα οπτικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επεξηγήσεις σε τέτοια θέματα, δες τις πολύ καλές ιστοσελίδες:

http://www.orionoptics.co.uk/optics.htm

http://aberrator.astronomy.net/

http://www.apm-telescopes.de/englisch/ ("κλικ" στο "effects of central obstraction").

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσθέτω και εγώ ένα ακόμη ενδιαφέρον link, πάνω σ'αυτό το θέμα, από τη σελίδα της RC Optical

 

http://www.atscope.com.au/rcos.html

 

Οι γνωστές εταιρίες Optical Guidance Systems και RC Optical που κατασκευάζουν κυρίως τηλεσκόπια για αστεροσκοπεία παρέχουν εγγύηση οπτικών λ/4 PV.

 

Στα τελευταία τεύχη του το γαλλικό περιοδικό Ciel et Espace αξιολογεί με συμβολόμετρο Zygo τα οπτικά των ερασιτεχνικών μοντέλων τηλεσκοπίων. Στα πιο πρόσφατα τεύχη τα τηλεσκόπια που ελέγχθηκαν ήταν:

(Μάϊος 2005) Megrez 80mm triplet ED: λ/4,6 PV

(Μάρτιος 2005) Orion-USA Intelliscope 8 XT: λ/2,5 PV

(Δεκέμβριος 2004) Celestron 9,25: λ/2,3 PV.

 

www.cieletespace.fr/TestInstrument

 

Από τις προσωπικές μου εμπειρίες βέβαια είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ακόμη και τα τηλεσκόπια των κατασκευαστών που δεν δίνουν εγγύηση ακρίβειας PV για τα οπτικά τους μπορούν να θεωρούνται άφοβα σήμερα κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Antony ,πολύ καλή επιλογή το 12''!!!.Αλλά...φοβάμε πως αργα ή γρήγορα θα θέλω Ισημερινή στήριξη και λογο του βάρους του 12'' αρκετά ακριβή.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε jimmy νομίζω οτι μια skyscan της skywatcher είναι αρκετα καλή και με value for money. Αυτη θα αγορασω εγω για το δικό μου 10ρι

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.astronomy.gr στις προσφορές.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ πολύ φιλε Peasful,

Αρκετά καλα χαρακτηριστικά η EQ6 αλλα βρισκω τις τιμες εξωφρενικές...αναμενόμενο βεβαια για Ελλάδα.1500 ευρω για την EQ6,ενώ βρίκα σε αλλη εταιρια την GPD με περίπου χιλια.(χωρις go-to βεβαια)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το παρακάτω απόσπασμα ειναι από ένα άρθρο του Roland Christen (ASTRO-PHYSICS) και σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι κατασκευαστές αξιολογούν τα οπτικά τους ...

 

[ May I summarize then, that the P-V wavefront ratings given by various manufacturers can differ considerably for the same optic. It depends on the test method used, and whether or not a single set of fringes is measured, or an average of many is used, and whether the software creates 100 test points or tens of thousands. They can vary also for RMS, if the optic is tested at different wavelengths, and has refractive elements in it. ]

 

Μέχρι στιγμής είχα την εντύπωση ότι τα P-V wavefront ratings ήταν ενδεικτικά για την ποιότητα των οπτικών ενός τηλεσκοπίου. Από το παραπάνω βγάζω το συμπέρασμα ότι τελικά οι μετρήσεις αυτές (Ρ-V) υπόκεινται σε παρερμηνεύσεις και δεν μπορούν να αποτελέσουν κανόνα, μιας και όπως αναφέρει ο φίλος μας ο Roland , εξαρτώνται από το test method που χρησιμοποιείται...

 

Άρα, για παράδειγμα, αυτό που αναφέρει η Orion optics ότι τα οπτικά της είναι λ/4 ή λ/6 ή λ/8 αποτελεί σοβαρή ένδειξη της ποιότητας των οπτικών της ή μπορεί να παραπλανήσει ?? Ποία είναι η γνώμη σας ? (Στέφανε μιας και έχεις Orion Optics τι λές ? :) )

 

Φιλικά Μιχάλης ....

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Μιχάλη,

 

οι παρατηρήσεις του Roland Christen είναι καίριες και οι απορίες σου πολύ λογικές. Σε κάθε είδους μέτρηση έχει σημασία τί ακριβώς μετράμε και πώς το μετράμε. Παρατηρώντας το φύλλο συμβολομετρικού ελέγχου της Orion Optics (OO) που δίνει ως παράδειγμα η AKTIS στην ιστοσελίδα της (http://www.aktistar.gr/oosite/orionopticstxt.htm), διαπιστώνουμε ότι το έγχρωμο κυκλικό διάγραμμα (που αντιπροσωπεύει τις ανωμαλίες του κατόπτρου) αποτελείται από πολλές χιλιάδες κουκίδες-μετρήσεις που καλύπτουν κάθε ελάχιστο σημείο του κατόπτρου. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν και άλλες ανωμαλίες (μικρότερες από την επιφάνεια που καλύπτεται από μία κουκίδα-μέτρηση) είναι πάρα πολύ μικρές για να έχουν οποιαδήποτε ορατή επίδραση στην εικόνα. Λαμβάνοντας υπ' όψη επιπλέον ότι α) η επιφάνεια του κατόπτρου διαμορφώνεται δια της τριβής και όχι φυσικά με καλούπι και β) η μετάβαση από περιοχές με μικρό σφάλμα σε περιοχές με μεγάλο σφάλμα γίνεται βαθμηδόν, γίνεται φανερό ότι μιά κουκίδα αντιπροσωπεύει περισσότερο το πραγματικό σφάλμα μιας πρακτικά επίπεδης περιοχής και όχι τόσο ένα μέσο όρο μιας ανώμαλης επιφάνειας. Συνεπώς, η μέγιστη διαφορά ύψους μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών περιοχών (σε σχέση με την τέλεια παραβολική επιφάνεια) όπως προκύπτει από το διάγραμμα αυτό, δείχνει πολύ ρεαλιστικά το μέγιστο σφάλμα της επιφάνειας, μετρημένο με μονάδα το λ (μήκος κύματος).

 

Εκείνο που δεν μπορώ να διακρίνω καλά στο φύλλο ελέγχου είναι άν το λ είναι 532nm ή 632nm. Το πρώτο (πράσινο φώς) δίνει πιό αυστηρές μετρήσεις κατά 16% από το δεύτερο και είναι πιό κοντά στα ορατά μήκη κατά το σκοτάδι). Πιθανόν όμως η αν η μέτρηση γίνεται με lazer να χρησιμοποιείται αναγκαστικά ερυθρό φώς. Ίσως ο κύριος Ηλιόπουλος να μπορεί να μας διαφωτίσει σ' αυτό.

 

Πολύ σημαντικές πληροφορίες γι όλα αυτά δίνoνται στο άρθρο για την οπτική ποιότητα των οπτικών της ΟΟ. Πρόσβαση από την ίδια σελίδα της AKTIS ή στο http://www.orionoptics.co.uk/optics.htm.

 

Για παράδειγμα αναφέρεται:

 

"PV wavefront is a general term now widely used, if used in the correct way, it tells you what the highest error and lowest error on your telescopes wavefront is. Unfortunately this could apply to two very small areas orf perhaps 1% or even less of the area of the image. The remaining 99% could be very accurate indeed. At Orion Optics we ensure all wavefronts have maximum errors of 1/4 PV wavefront and the smoothness, termed Strehl value, is between 1/5 th and 1/7th of the PV wavefront error. a simiar value to RMS.

 

Strehl is becomming more common pace nowadays and it does give a more realistic value of what the telescope's performance on the sky will actually be."

 

Προτρέπω όποιον δεν το έχει διαβάσει να το κάνει, όχι για να πειστεί για την ποιότητα των ΟΟ, αλλά για να δει ποιές είναι οι σημαντικές παράμετροι στα οπτικά, και τι σημασία έχουν.

 

Για την ιστορία αναφέρω και το εξής: Όταν ρώτησα -θεωρητικά- τον Barry Pemperton (ιδιοκτήτη της ΟΟ) αν μπορούν να λειάνουν τα κάτοπτρά μου με ακρίβεια wavefront καλύτερη από 1/8 λ, πχ 1/10 ή 1/16, μου απάντησε πως ναί, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλο κόστος γιατί θα δαπανούσαν πολλές ώρες διαδοχικών λειάνσεων-μετρήσεων. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δείχνει ότι τις προδιαγραφές που επικαλούνται τις σέβονται και τις τηρούν, όπως εξάλλου φαίνεται και από τα πολύ ευμενή σχόλια των χρηστών ΟΟ στο αντίστοιχο yahoogroup.

 

Ελπίζω να βοήθησα,

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είσαι σωστός Στέφανε. Το έψαξα λίγο το θέμα (έστειλα και mail στην Orion) και κατέληξα και γώ περίπου στα ίδια συμπεράσματα... Μετά και από επικοινωνία με άτομα στο εξωτερικό που έχουν Orion μου έδωσαν να καταλάβω ότι τα οπτικά ειναι πολύ αξιόλογα, και η εταιρία σοβαρή.

Το μόνο 'πρόβλημα' που φαίνεται να έχουν ειναι ότι χάνουν το align πολύ εύκολα, και χρειάζεσαι κάθε φορά να το κάνεις πρίν να χρησιμοποιήσεις το τηλεσκόπιο. Αυτό βέβαια, με τον καιρό, γίνεται σε ένα λεπτό οπότε δεν ειναι και τόσο μεγάλο μειονέκτημα, αν σκεπτεί κανείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα!

 

Ευχαριστώ για το feedback!

 

Φιλικά Μιχάλης

 

:D

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη,

 

στο δικό μου οπτικό σωλήνα τουλάχιστον, η ευθυγράμμιση παραμένει σταθερή ακόμη και μετά από μεταφορά με το αυτοκίνητο, ή μετά από μικρά απρόοπτα χτυπήματα. Το ίδιο έχουν αναφέρει κι άλλοι. Αν ρυθμίσει σωστά κάποιος τη στήριξη των κατόπτρων, δεν νομίζω ότι θα έχει προβλήματα ευαισθησίας της ευθυγράμμισης.

 

Έτσι κι αλλιώς όμως, επειδή η ευθυγράμμιση στα ΟΟ γίνεται σε ελάχιστο χρόνο (αφού δεν υπάρχουν τρία ζεύγη βιδών αλλά τρείς βίδες χειρός, με ισχυρά ελατήρια), έχω συνηθίσει να ελέγχω (και να τελειοποιώ όποτε χρειάζεται) την ευθυγράμμιση κάθε φορά πριν την παρατήρηση. Με τον καιρό, αυτό συνηθίζεται και γίνεται κυριολεκτικά σε μισό λεπτό.

 

Φιλικά, Στέφανος

 

[Πολύ ωραίο το σηματάκι σου. Τι ακριβώς δείχνει;]

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Στέφανε :) Ξέχασα βέβαια να σε ρωτήσω τι εξαρτήματα χρησιμοποιείς για να κάνεις την ευθυγράμιση... (laser ? ) και πόσο κοστίζουν... Όπως καταλαβαίνεις είμαι στα τελέυτάια στάδια πρίν από μια πιθανή αγορά και προσπαθω να εκτιμήσω το τελικό κόστος. Υπολογίζω εκτός το τηλεσκόπιο, 3 προσοφθάλμια και τα απαραίτητα για την ευθυγράμιση. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να συμπεριλάβω στο starter's kit ?? :D

 

Έχω πάρει και 3 βιβλία ήδη... (Skywatch, The Backyard Astronomy's Guide, Hubble images) και τα τρία είναι πάρα πολύ καλά, ιδιαίτερα το The Backyard Astronomy's Guide θεωρώ ότι είναι το πληρέστερο από όλα. Έχει τα πάντα!

 

Την εικόνα που έχω βάλει, μπορεί ο καθένας να την φανταστεί όπως θέλει μιας και δεν γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής τι θέλει να πει ο ποιητής :P Εγώ προσωπικά φαντάζομαι ανθρώπους που θαυμάζουν την θέα της γής από μια μελλοντική βάση στην σελήνη :lol:

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη,

 

όταν κανείς κατανοήσει καλά κάθε βήμα της ευθυγράμμισης, τότε αυτή μπορεί να γίνει και με ένα πλαστικό κουτάκι από φίλμ. Σ΄αυτή τη διαδικασία αλλά και στα lazer collimator (που δεν είναι καθόλου απαραίτητα για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια ευθυγράμμισης) έχω αναφερθεί εκτενώς με αρκετά post στα παρακάτω thread:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1018&highlight=lazer+collimator

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=953&highlight=lazer+collimator

 

Νομίζω ότι και με τις πληροφορίες που γράφουν εκεί κι άλλα μέλη, θα καλυφθείς πλήρως.

 

Κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται να ανησυχείς για το starter kit. Άφησε τη χρήση και τις παρατηρήσεις να σου δείξουν σταδιακά τι θα χρειαστείς. Έτσι θα αποφύγεις λάθος αγορές και θα αποκτήσεις αξιόλογα αξεσουάρ προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το στύλ παρατήρησης που σου ταιριάζει.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη,

σε ενθαρρύνω κι'εγώ για την αγορά του ΟΟ. Είμαι από τους τυχερούς που περιμένουν την παραλαβή του τηλεσκοπίου τους μέσα στον Ιούνιο.Ο Στέφανος ήδη το γνωρίζει, από προσωπικό μήνυμα που του έστειλα με απορίες/ερωτήσεις και στις οποίες, όπως πάντα, μου απάντησε εμπεριστατωμένα. Το τηλεσκόπιο είναι κατοπτρικό 8" f6 με λ/8 PV σε ισημερινή στήριξη GPD. Τις δικές σου απορίες, περί ευθυγράμμισης κλπ τις έχω κι' εγώ αλλά νομίζω ότι πρέπει να το παλέψουμε μόνοι μας, χωρίς πολλά έξτρα έξοδα, αφού έχουμε τόσο μεγάλη βοήθεια από τους φίλους εδώ. Θα ενημερώσω για την παραλαβή.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σε όλους,

 

Αδάμ χαίρομαι που έχουμε την ίδια άποψη, και σου εύχομαι τα καλύτερα με το νέο σου τηλεσκόπιο! Μιας και είμαστε γείτονες, μένω Ν.Κόσμο, ίσως όταν το πάρεις να μπορέσω (αν θές φυσικά :) ) να το δώ και από κοντα. Εγώ σκέπτομαι για το 10", λ/6,HILUX, Dobs βάση. Μετά από αρκετό ψάξιμο και σε ξένα forums έχω πιστεί για την ποιότητα της εν λόγο εταιρίας.

 

Μια απορία μόνο φίλε Αδάμ, επειδή εδώ στο κέντρο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα

φωτορύπανσης, και εύρεσης τοποθεσίας (μόνο την ταράτσα σκέπτομαι σαν λύση) δεν νομίζεις ότι δεν θα το πολυ χαρούμε ?? Άλλο να μένεις στην εξοχή και να έχεις ανα πάσα στιγμή σκοτεινό ουρανό ... (Εγώ το είχα αυτό μέχρι που

ήρθα στην Αθήνα :( ) Τέλος πάντων, η τρέλα είναι τρέλα :):)

 

Πάντως δεν νομίζω να το έχω στον Πάρνωνα ακόμα και άν κάνω την παραγγελία αύριο :( . Ελπίζω βέβαια να κατεφέρω να έρθω (πάω στο praktiker να αγοράσω σκηνή σήμερα :) ) τον Ιούλη και να γνωρίσω όλα τα παιδιά από κοντά...

 

Φιλικά Μιχάλης

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη,

με μεγάλη μου χαρά θα μοιραστώ μαζί σου και με όλους τους φίλους φυσικά, τη χαρά του καινούργιου τηλεσκόπιου.

Από την Αθήνα ( περιοχή μας ) ούτε λόγος για "ψαγμένα" ουράνια αντικείμενα. Εγώ βρίσκω μια ,κατ'ανάγκη, λύση στο εξοχικό μου στο Μάτι ( Ραφήνα ). Οχι τίποτα σπουδαίοι ουρανοί δηλαδή αλλά "κάλλιο στο ολότελα καλή κι' η Παναγιώταινα" που λένε. Η λύση λέγεται Πάρνωνας και καλά θα κάνεις να πάρεις το αντίσκηνο για τον Ιούλιο ό,που ελπίζω να βρεθούμε όλοι παρέα. Πριν ένα χρόνο κι' εγώ αγόρασα το αντισκηνάκι μου και το χρησιμοποίησα 2 φορές στον Πάρνωνα.Μόνο να πάρεις έξτρα, ενισχυμένα, πασσαλάκια γιατί το έδαφος είναι σκληρό και θα χρειαστείς κι' ένα βαρύ εργαλείο για να τα χτυπήσεις.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης