Jump to content

Περι Flat frames


Προτεινόμενες αναρτήσεις

η ερωτηση μου ειναι η εξης: παρελαβα εχθες την atic 16ic colour και εχοντας διαβασει οτι επεφτε στα χερια μου περι calibration frames μου δημιουργηθηκε η εξης απορια. για να παρω ενα καλο flat frame θα πρεπει να κανω ληψη (για την συγκεκριμενη καμερα) κοντα στα 26600 counts. πως θα μετρησω τα counts αυτα; στο artemis δεν βλεπω τιποτα ενω με το ccdautopilot δεν εχω καταφερει να βγαλω ακρη

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεις να κατεβάσεις το IRIS (ειναι δωρεαν και πάρα πολυ καλο)

 

http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm

 

(ανοίγεις την φωτογραφία, view, histogram)

 

Απο 1/3 εως 1/2 της δυναμικής περιοχής του αισθητήρα ειναι αρκετό σήμα για την φωτισμένη περιοχή, (πρακτικα να μην υπάρχει σημείο στην υποφωτισμένη περιοχή που να μην εχει διεγερθεί πολύ ψηλότερα απο το θερμικό θόρυβο ή το θόρυβο ανάγνωσης). Προσοχή χρειάζεται στην φασματική πληρότητα της πηγής για το flat ειδικά σε έγχρωμο αισθητήρα. Θα σου πρότεινα προβολή απο λαμπτήρα πυράκτωσης σε ασπρο στόχο για καλύτερα αποτελεσματα και εαν υπαρχει μηχανισμός περιστροφής στον εστιαστή ίσως και διαφορτικά Flat για συγκεκριμένες γωνιες. Εννοείται εστίαση στο άπειρο και πολλά frame (20? 30?).

 

φιλικά,

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kookoo..όπως κουνάς το ποντίκι πάνω στην φωτογραφία που έχεις πάρει με το Artemis Capture, κάτω δεξιά θα δεις καποια νούμερα να αλλάζουν. Τα 2 από αυτά που κυμαίνονται απο 1 μέχρι 640 και 480 είναι οι συντεταγμένες του pixel που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο κέρσορας, και το τρίτο νούμερο (που σε μια φωτογραφία θα είναι κάποιες χιλιάδες), είναι τα counts (ADU).

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες στην διαδικασία δες εδώ:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11020

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω για την βοηθεια. τραβηξα με το nebulosity ενα δοκιμαστικο flat με ενα ασπρο t-shirt. απο το View -> pixel stats ειδα μεσο ορο των counts στα 26000 - 27000 με χρονο 3.2 sec αν και η εικονα φαινεται καπως παραξενα με το nebulosity η πιοτητα της ειναι καλυτερη. τραβηξα και μια εγχρωμη φωτο και η εικονα ειναι μια χαρα. ιφικρατη το κειμενο σου ηταν απο τα πρωτα που διαβασα και αν και πολυ χρησιμο δεν αναφερεις καποιο παραδειγμα με ενα λογισμικο capture πως θα δουμε τα counts που θελουμε.

 

υπαρχε τι εννοεις με μηχανισμο περιτροφης στον εστιαστη; εχω εστιαστη crayford και μαζι εχω βαλει accufocus orion. επισης σε μια κατασκευη light box απο το astroforum οι λαμπτηρες πυρακτωσης εδιναν μια πορτοκαλι χροια στην εικονα οποτε ο κατασκευαστης χρησιμοποιησε led. και εγω με led σκοπευω να φτιαξω ενα

flat-test.jpg.6716ce1dfacbf9f2f49060059442ff7c.jpg

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανε λιγο υπομονη θα ανεβασουμε tutorial με αναλυτικες οδηγιες για το πως μπορουμε να φτιαξουμε light box.Αυτα κανουμε στις συναντησεις μας http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=121399#121399

Εχουμε να ανεβασουμε πολυ υλικο που θα βοηθησει πολυ κοσμο σε πολλα και διαφορα θεματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

kookoo, όντως δεν το αναφέρω (το που βλέπουμε τα counts) γιατί είναι από τα πολύ βασικά ενός προγράμματος επεξεργασίας αστρονομικής εικόνας (σα να λέμε Save as) και υποτίθεται ότι είναι γνωστό. Διαδικασία σε μορφή tutorial ενός προγράμματος πάλι δεν ήταν απαραίτητη καθώς το μόνο που κάνεις (προγραμματιστικά) για να πάρεις flat είναι να τραβήξεις εικόνες όπως κάνεις όταν φωτογραφίζεις, το μόνο θέμα που χρήζει επεξήγησης είναι ο χρόνος έκθεσης του flat τον οποίο εξηγώ αναλυτικά.

 

Τώρα, αυτό που λέει ο Άγγελος είναι άλλο θέμα, και ίσως το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο στα flat frames . Το να βρεις τον χρόνο έκθεσης τον βρίσκεις χωρίς πολύ κόπο. Το πως θα κατασκευάσεις ομοιογενώς φωτισμένη επιφάνεια με όλα τα μήκη κύματος είναι το πιο δύσκολο. Στο οδηγό που έχω αναφέρω τους 2 καλύτερους τρόπους για artificial flats. Το flatbox και το flat field foil.

Το δεύτερο υπάρχει μόνο στο εμπόριο. Το πρώτο μπορεί και να κατασκευαστεί, φυσικά ο καθένας μπορεί να σκεφτεί δικό του σχέδιο για το πως θα σκεδάζεται το φως (αυτή είναι μεγαλύτερη δυσκολία).

Να σημειώσω μόνο, ότι η πηγή του φωτισμού είναι η άλλη δυσκολία. Τα leds που λες δεν παράγουν όλο το φάσμα, άρα δεν κάνουν. Το καλύτερο είναι λαμπάκια πυρακτώσεως ( ή και λάμπα αλογόνου αν θυμάμαι καλά). Γενικότερα, πηγή με το πλήρες φάσμα.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ιφικρατη το κειμενο το διαβασα πολυ προσεκτικα και ειναι πολυ ωραιο και με βαση αυτο δουλευψα γαι τους υπολογισμους που εκανα. επειδη δεν εχω ακομα εμπειρια με DSΟ και το αντιστοιχα λογισμικα η κυρια απορια μου ηταν πως θα τα δω counts γι'αυτο και το ποστ που εκανα. οσο για το Light box θα προχωρησω τοτε σε κατασκευη με λαμπες πυρακτωσεως αφου εθεσες τα επιχειρηματα σου

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκ, λογικό τότε να μην το ξέρεις..όλοι κάποτε το μάθαμε άλλωστε :)

 

Για το light box, ο λόγος που δεν κάνει η μονοχρωματική ακτινοβολία είναι ότι ο αισθητήρας ccd δέχεται φάσμα το οποίο δεν είναι μονοχρωματικό, άρα αν τον "καλιπμράρεις" με μονοχρωματικό θα είναι λανθασμένη η διόρθωση.Το ιδανικό θα ήταν το flat να είχε το φάσμα του ουρανού που φωτογραφίζουμε , δηλαδή SkyFlats αλλά επειδή δεν είναι εφικτό πάντα λόγω χρόνου παίρνουμε τα τεχνητά flats.

Εύχομαι καλή συνέχεια στο "φλατόκουτο" !

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κάποιοι εστιαστές, (λυπάμαι αλλά δεν γνωρίζω το δικό σου), έχουν μηχανισμό περιστροφής που μας δινει την δυνατότητα να περιστρέφεται μια κάμερα που έχει σπέιρωμα ή μπαγιονέτ κούμπωμα ώστε να ταιριάζεις το κάδρο στο θέμα που φωτογραφίζεις. Η σκίαση απο το εσωτερικό του τηλεσκόπιου, εστιαστή, ακόμη και κάποιου τροχού με φίλτρα συνήθως δεν είναι ομοιόμορφη για κάθε θέση της κάμερας, κατι που γίνεται αντιληπτό όσο πιο δύσκολο θέμα προσπαθούμε να φωτογραφήσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να ορίσουμε συγκεκριμένες θέσεις στην περιστροφή τουλάχιστον 4? και να φυλάξουμε διαφορετικό καρε "επίπεδου πεδίου" για κάθε μία (αν δουλεύουμε με προκαθορισμένα flat η να χρησιμοποιούμε το light box μετά απο κάθε φωτογράφηση πρίν μετακινήσουμε την καμερα).

Με τη λέξη "δύσκολο θέμα" εννοώ φωτογραφίες στις οποίες προσπαθούμε να αναδείξουμε πολύ μικρές διαφορές επιπέδων φωτός, πχ αμυδρά νεφελώματα και γαλαξίες και στην επεξεργασία να αναδείξουμε την διαφορά τους απο το υπόβαθρο που κυριαρχεί το ζωδιακό φως που τουλάχιστον έχει και το φάσμα του ήλιου μας. Αυτό για σκοτεινά μέρη, σε αστικές περιοχές που ζούμε με τον εφιάλτη της φωτορύπανσης, τα παράγματα περιπλέκονται κυρίως λόγω της συνεχούς μεταβολής της έντασης αλλά και του φασματικού περιεχομένου του υπόβαθρου της φωτογραφίας.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης